Herkkua jämistä
Näin joulunaikaan harrastetaan yleensä joulusiivouksia. Mä oon senverran laiska, että ainoan suursiivouksen kokee mun jääkaappi. En vihaa mitään niin paljon kuin ruoan pilaantumista jääkaappiin (kamalaa tuhlausta!) ja koska en joulunaikaan vietä aikaa kotona on mulla nyt viikko aikaa tyhjentää jääkaappi kaikesta, joka olisi pilaantunut kun palaan takaisin lomalta kotiin.
Harrastaako muut tätä samaa vai oonko ainut hullu? 😀
Tä resepti syntyi juuri tälläisistä jääkaapin ”jämistä”. Oikeastaan tän padan ois voinu nimetä miten vaan – tylsästi ”bataattipata”, ”bataatti-linssipata”, ”punainen pata” tai vaikkapa ”Joulupata”. Mutta nimesin tän nyt kuitenkin Piparipadaksi sen viimeisen silauksen tuovan ainesosan mukaan.
Vaikka tää pata onkin kasattu jämistä on se ainakin mun mielestä tosi terveellinen. Juureksista tulee paljon kivennäisaineita ja vitamiineja. Punajuuresta etenkin folaattia jota suomalaiset ei aina saa ravinnosta tarpeeksi ja bataatista sekä porkkanasta betakaroteenia 🙂 Linssit ja kikherneet taas pitää huolen ruoan proteiinipitoisuudesta.
Aika täydellistä ainakin mun ruokavalioon siis!
1 bataatti
3 porkkanaa
3 pientä punajuurta
punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2,5dl punaisia linssejä
1prk liotettuja kikherneitä
½ kasvisliemikuutio
jauhettu korianteri, piparkakkumauste
1. Kuori ja kuutioi juurekset. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Kuumenna hieman öljyä kattilassa ja kuullota siinä sekä sipuli että valkosipuli.
3. Lisää punajuuret kattilaan ja kaada vettä mukaan. Anna kiehua n.5minuuttia, lisää sitten sekä puolikas kasvisliemikuutio että bataatti ja porkkanat joukkoon.
4. Kiehuta niin kauan, että juurekset ovat pehmenneet. Lisää valutetut ja huuhdellut linssit sekä kikherneet kattilaan. Anna hautua muutamia minuutteja.
5. Mausta piparkakkumausteella sekä korianterilla.
Löytyykö muita kokeilevia kokkeja vai noudatatteko aina suoraan reseptiä?