Hae
Aino Mäkelä

Aamukahvi

 
 
Hyvää, vuoden 2012, viimeistä huomenta!

Siemailen tässä aamukahviani. Varmaan moni teistäkin on kahvin ystävä ja osan aamu ei varmaan edes käynnisty kunnolla ilman kahvia? Mä olen osa-aikainen kahvinjuoja  – töissä, kahviloissa ja kylässä tulee kyllä kahvia juotua, mutta kotona harvemmin tulee keitettyä.

Miten tykkäätte juoda kahvinne? Maidolla, sokerilla, mustana? Mun lemppari on kanelilla maustettu ja soijamaitotilkan kanssa nautittu kahvi. Jos jaksan kotona keittää kahvia on se ehdottomasti just tommonen 🙂

 
Törmäsin eilen vuoden vanhaan artikkeliin, jonka mukaan 3-5kupillista kahvia päivässä voisi olla ihmiselle jopa hyväksi. Mä suhtaudun tähän hieman skeptisesti enkä pidä kahvia minään terveysjuomana, vaikka en sen juomisessa mitään pahaa näekkään.

Tutkimusten mukaan kofeiini parantaa suorituskykyä, kohentaa mielen vireyttä ja terästää tarkkaavaisuutta. Ennen treeniä nautittuna se lisää potkua suoritukseen ja edistää palautumista. Kofeiini myös kohentaa hengitysteiden toimintaa ja yhden kupillisen vaikutus kestää jopa parikin tuntia.

Näiden tutkimustulosten mukaan kahvinjuonti suojaa myös Parkinsonin taudilta, diabetekseltä sekä pienentää dementian ja Alzhimerin taudin riskiä. Kahvin soluja suojaava vaikutus pienentää myös aivohalvausriskiä.

Vaikka kahvilla on siis positiivisia terveysvaikutuksiakin, ainakin näiden tutkimusten mukaan, ja jatkossakin aion nauttia kahvini hyvällä omallatunnolla tulee myös haittavaikutukset muistaa. Jos närästää tai on outoja mahakipuja voi se johtua liiasta kahvinjuonnista – myös yliaktiivisuus, vapina ja unettomuus on liiallisen kahvinjuonnin merkkejä ja voi aiheuttaa unettomuutta. Kofeiini aiheuttaa myös riippuvuusta ja luonnollisesti myös siis vieroitusoireita..

Aivan uusi tieto minulle oli, että kofeiini vauhdittaa kalsiumin positumista elimistöstä mikä lisää osteoporoosin riskiä! Mä pelkään osteoporoosia tosi paljon, joten taidan jatkossa juoda yhden kupin vähemmän päivää kohden. Tai viikkoa 😉

Nautinnollisia aamukahvihetkiä! Ja muistakaa, että kuten kaikessa muussakin, kahvinjuonnissakin kohtuus on hyvä muistaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.