Hae
Aino Mäkelä

Viime syksystä

Viimeviikkoisen kehityspostauksen jälkeen on toivottu postausta siitä, mitä oikeen syksyn hommasin, jotta muutoksen sain aikaan. Mullahan oli pohjalla jo hyvä perus lihas- ja kestävyyskunto – kesällä vaan ajattelemattomuuttani onnistuin tärvelemään elämäntapojani ja ulkomuotoani. Turposin kesän aikana valehtelematta 5-10kg, valitettavasti tarkkaan en osaa sanoa sillä puntarilla en uskaltanut noihin aikoihin käydä.

Koko lopputalven ja kevään olin elänyt hienoisen stressin vallassa, joten kesällä en enää jaksanut välittää mitä suuhuni pistän. En ajatellut sen olevan niin iso asia.. harrastin kyllä liikuntaa lähes päivittäin (lukuunottamatta krapulapäiviä, joskus kyllä silloinkin), mutta aliarvioin ruokavalion merkityksen. Koska olin aika hyvässä kunnossa ennen niin kesää kuvittelin, että liikkumalla tarpeeksi voin syödä ”vähän mitä haluan”. Olin väärässä.

Annoin mieluhaluilleni vallan. Join paljon alkoholia ja unohdin ensin säännöllisen ateriarytmin, jonka myötä nälkäisenä nautiskelin lähinnä jäätelöä, karkkia ja kaikennäköistä hiilarihöttöä 🙂 Fiksua! Elokuun alussa huomasin, että kaikki alaosat kiristää – tällähetkellä ne taas on liian väljiä 😉 Turvotus oli jäätävä.

Köpiksessä turvonneena. Naamasta ainakin hoksaa!

Syksyn saapuessa otin itseäni niskasta kiinni ja rupesin töihin. Viimeistään lokakuun alussa tehty kehonkoostumusmittaus herätti mut tilanteeseen ja asetin tavoitteen – halusin tuntea itseni jälleen hyvännäköiseksi ja kevyemmäksi, viimeistään pikkuveljen ylioppilasjuhlassa. Tavoitteen saavuttelussa avainsana voisi olla säännöllisyys

Säännöllinen ateriarytmi on kyllä asia, minkä koen olevan merkittävin onnistumisen avain. Kun syön epäsäännöllisesti ja nälkä kerkeää yllättää aterioiden välissä, on vaikea hillitä itseään syömisten suhteen. Tasainen ateriarytmi ja normaalit annoskoot siis on tosi tärkeitä! Mun pääsääntöinen ruokavaliohan sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, raejuustoa, maitorahkaa, jogurttia, täysjyvätuotteita jne (näistä voi katsoa lisää ”ruokapäiväkirja” -tägien alta). En kiinnittä huomiota ruoan kalorimäärään vaan laatuun ja ravintoaineisiin.

Arkena söin normaalisti ruokavalioni mukaan kasvisruokaa, mutta n. kerran viikossa pidin ”mättöpäivää” eli vierailin mun vanhempien luona.. silloin herkuttelin mun suurella rakaudella – leivällä. Tankkasin tarkoituksellisesti, sillä tiesin eläväni miinuskaloreilla. Varsinaiset herkut jätin kokonaan sillä söin niitä kesällä niin paljon, että ajatuskin ällötti.. itseasiassa edelleenkään ei paljon karkkia, jäätelöä tai sipsiä mieli tee 😀Ja ahhh entä se alkoholi? Uskokaa tai älkää, se turvottaa ja paljon. Sen juomista vähensin rankalla kädellä ja vaikka kävin silti paljon ulkona, tein sitä vesilinjalla. Alkoholiin koskin ehkä kerran-kaksi kuussa, mitä nyt marraskuun loppupuolella taas intouduin hetkeksi enemmän yöelämästä.. Juomattomuuden hyviä puolia sen turvotuksen laskemisen lisäksi oli oman mielialan koheneminen. Hoksasin, että ilman alkoholia oon oikeesti paljon hauskempi ja energisempi tyyppi. Siitäkö vasta hyvä mieli tuli 🙂

Ja tää sama muuten jatkuu edelleen. Viime viikonloppuna yritin juoda, mutta se ei vaan tunnu enää hyvältä tai hauskalta. Oon paljon hauskempi ja rennompi selvinpäin entä känniääliönä.


Samainen Köpiksen reissu… huomaatteko nyt turvotuksen? 😉
Humalassa on aina niin hyvännäköinen, että kuvatkin pitää sensuroida..


Liikuntaa harrastin myös säännöllisesti ja melkein joka päivä. Tagin ”treenipäiväkirja” alta löytyy esimerkkejä myös niiltä ajoilta. Liikuin (ja liikun edelleen) monipuolisesti – punttia ja aerobista, kevyempää ja rankempaa treeniä sisältyy joka viikkoon. Rakastan liikuntaa ja harrastan niitä lajeja mistä tykkään – samaa suosittelen kaikille muillekkin! Lepopäiviä pitää myös muistaa pitää, jotta kroppa kerkeää palautuakkin välillä. Kehonhuoltoa ei myöskään saa unohtaa – syksyn aikana löysin venyttelystä loistavan keinon rentoutua, suosittelen sitä kaikille. Tässä välissä haluan muistuttaa kuitenkin, että liikunta itsessään ei ole hurjan hyvä laihduttaja mutta terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tukena se on loistava! Ja liikunnan terveydelliset hyödyt on korvaamattomia.

Yksi oleellisimmista asioista mikä mun arjen pitää kasassa on säännöllinen päivärytmi. Nukun joka yö 6-8tuntia ja menen sänkyyn viimeistään yhdentoista aikaan (tosin lueskelen vielä sängyssä kirjaa vähintään tunnin, mutta kuitenkin..). Pyrin siis joka aamu heräämään viimeistään kahdeksan aikoihin. Säännöllisen päivärytmin myötä en ole enää niin väsynyt ja jaksan hoitaa päivän hommat paremmin. Kun nukkuu kunnolla se vaikuttaa myös ruokahaluun ja mielialoihin. Ja mielialathan vaikuttaa aikalailla kaikkeen, heh 🙂 Väsyneenä mulla ainakin  harvoin huvittaa lähtä liikkumaan ja silloin tulee myös helpommin sorruttua herkutteluun tai pikaruokaan.

Aamulla treenaaminen ei luonnollisesti ole kaikkien juttu, mutta mun omaan painonhallintaan avainsana. En minäkään ennen ollut aamuihmisiä, mutta harjoittelemalla sitä oppi 😉 Aamutreenin myötä päivä alkaa aina loistavasti ja ennenkaikkea se rytmittää hienosti loppupäivää – ruoka maistuu ja on hyvä fiilis, eikä tarvi koko päivää pohtia että jaksaako sitä töiden jälkeen sitten enää lähtä lenkille/salille/jumpalle… eikä myöskään kauppareissulla tule niin herkästi hairahduttua herkkuosastolle, kun aamutreenin voimalla tekee mieli vetää loppupäiväkin ”kunnialla loppuun” 🙂 Ja mikä parasta, monesti aamutreeni buustaa vielä treenaamaan illallakin!

Toki liikunta on hyvästä ihansama mihin aikaan vuorokaudesta sitä harrastaa. Tää on vaan ollu mulle tosi toimiva rytmi 🙂 

Ruoka- ja treenipäiväkirjojen pito on todella motivoivaa ja omaa kehitystään on helppo seurata niiden kautta. Suosittelen myös laskeskelemaan kaloreita ainakin muutaman päivän ajan, jotta oppii syömään oikean määrän ruokaa – liian vähän syöminen on ehdoton no no,  jos haluaa pudottaa painoaan terveellisesti ja kiinteytyä. Ja tietty jos syö liikaa puntarin lukema tuskin putoaa 🙂

Syömisen kanssa tulee helposti sokeaksi, kun rupeaa liian ”ahneesti” tavoittelemaan sitä unelmiensa kroppaa… muistakaa pitää siis järki mukana älkääkä jättäkö aterioita välistä! 🙂

Huh.. tulipa pitkä postaus. Toivottavasti siitä saa jotain selkoa 🙂 Tiivistetysti voisin todeta, että säännöllisen elämänrytmin, terveellisen ravinnon, monipuolisen liikunnan ja positiivisen fiiliksen avulla onnistuin pudottamaan löllyvät kesäkiloni ja sain kroppani timmimpään muotoon. Asetin itselleni tavoitteen, jota kohti pyrkimällä saavutin haluamani tulokset.

Hih, kapiammat posket ja leukalinja löytyy taas 🙂

4 kommenttia

 1. Mimi kirjoitti:

  Vitsi sulla on kiva blogi! 😀 enpä aijemmin tajunnu käyä lukaseen.. :p oot kyllä hoikkunu siitä mitä olit silloin kun meillä olit töissä vaikka ethän sinä sillon todellakaan mikään isokokoinen ollu mutta silti, muutosta huomaa 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Heh kiitti!!:) ja joo siis mää olin sillon ihan turvoksissa.. Mitäpä muutakaan voi semmosilta elämäntavoilta oottaa 😀

 2. Nina kirjoitti:

  Huippua! Onneksi olkoon hienoista saavutuksista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.