Hae
Aino Mäkelä

Aamupalalle lisää energiaa!

Koska mä olen puurotyttö tulee tästä aika puuropainotteinen postaus 😀 Elikkäs pohjautuen liian vähäiseen syömiseen ja terveellisellä ruokavaliolla riittävän kalorimäärän saamiseen ajattelin kertoa teille, miten itse lisäsin tarvittavat kalorit päivittäiseen ruokavaliooni.

Kaloreitahan saa kaikkialta ja nehän voi kerryttää esimerkiksi karkkia ja sipsiä mussuttamalla – se olisi varmaan helpoin keino 🙂 Mutta mä tahdon pitää ruokavalioni terveellisenä, joten vaikka mun piti nähdä paljon vaivaa ja aikaa ruokavalion uudelleensuunnitteluun nyt on todella hyvä fiilis, kun kroppa voi hyvin ja mieli on virkeä.

Vertaan tähän siis mun ruokavaliota ennen ja jälkeen – tässä nyt ensimmäisenä aamupala, olkaa hyvä 🙂 Ja koska nykyään en enää ole niin tapojeni orja, on mukaan eksynyt muutakin entä puuroa!

ENNEN

kaurahiutale 30g / marjoja 50g / raejuustoa 50g / 1rkl auringonkukansiemeniä

217 kcal / HH 22.6g / R 8.6g / P 12.5g
 
Ja tätä mä söin lähes poikkeuksetta joka aamu. Tosin en tajunnut kuinka vähäinen tuo mun kaurahiutaleiden määrä on – 30g = 1dl, jota pidin riittävänä annoksena. Keitän puuron aina runsaaseen veteen, joten annos ei kyllä kooltaan ollut pieni, mutta energiaa siitä irtosi aivan liian vähän.. miten mä oon jaksanut? 😀
 
Tähän jos lisäis esimerkiksi:
ruislesenäkkäri 30g / ½ avokado / tomaatti
ois annos yhteensä 449 kcal / HH 42.7g / R 21.2g / P 17.8g .. better… right?!
 

 

NYKYÄÄN

kaurahiutale 60g / marjoja 100g / raejuusto 50g / 1rkl hamppuproteiinia / kananmunan valkuainen / 1 rkl auringonkukansiemeniä / 1rkl pellavansiemenrouhetta

410 kcal / HH 44.5g / R 13.8g / P 26g
 
kaurahiutale 45g / banaani / kananmunan valkuainen / 70g raejuustoa / 50g marjoja / 1rkl hamppuproteiinia / 2tl kookosöljyä / 1rkl auringonkukansiemeniä
491 kcal / HH 56g / R 18.6g / P 24g
Mun ”pre-workout” puuro!
 
kaurahiutale 60g / ½dl täysmaitoa / marjoja 100g / raejuusto 50g / ½dl soijarouhetta / 1rkl auringonkukansiemeniä / 1rkl pellavansiemenrouhetta
461 kcal / HH 50.4g / R 15g / P 30.7g
 
Mustikka-banaanimoothie + pinaattipannaria + appelsiini
403 kcal / HH 49.5g / 7.7g / 30.4g
 
2x ruisleipä (juusto, leikkele, salaatti, kurkku, tomaatti, keitetty kananmuna) + omena
407 kcal / HH 49.9g / R 9.5g / P 25.8g
 
Kreikkalaista jogurttia 125g / omena / ½dl mysliä / 20g pähkinöitä
452 kcal / HH 35.8g / R 26.4g / P 14.3g
 
Ahhh välittyispä kuvista tuoksukin.. banaanipuuro kookosöljyllä on nimittäin sekä maku- että hajuelämyksena hurmaava!
Ja jos joku vielä joskus kehtaa väittää että terveellinen ruoka ei maistu miltään niin…

Se mitä milloinkin aamupalaksi syö riippuu ihan siitä millainen päivä on tulossa ja millasella fiiliksellä oon 🙂 Mutta kuten huomaatte – aika pienillä muutoksilla perus puuroannoksen kalorit saa tuplattua ja vielä terveellisesti!

Tykkään syödä aamuisin kuitenkin aika hiilaripainotteisesti, sillä yön aikana kropan hiilarivarastot tyhjentyy aika hyvin ja jostainhan sitä energiaa päivän puuhiin on saatava! Ehkä just siksi suosin paljon puuroa aamupalaksi – se on niin helppoa ja hyvää sekä helposti muunneltavissa, siihen vaan ei voi kyllästyä 🙂 

Olen kyllä huomannut, että aamupalan kokoa kasvattamalla on koko päivän energitasot nousseet huimasti ja on kyllä tuntunut siltä, että mieli on paljon virkeämpi heti aamusta asti. Aamukahvinkin olen jättänyt melkeen kokonaan pois, koska en koe tarvitsevani piristystä. Tai no.. onhan se kyllä niin hyvää että joskus tulee ihan maun takia juotua 🙂

Mitä tykkäsitte – haluatteko tämän tyylisiä postauksia jatkossakin? Juttua kyllä riittää, jos teitä vaan kiinnostaa! 🙂

18 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Tälläiset postaukset ovat hyviä, varsinkin kun yritän nostaa ruoan määrää jotta a. Ei tekis mieli herkkuja b. Jotta sais energiaa tarpeeks. Antaa lisöö voimia itselle kun lukee näitä. Huomasitko vaikutusta painossa tai alku turvotuksena tai muuten olossa negatiivisena kun lisäsit ruokavalioon energiaa. Treenaatko yleensä aamulla vai illalla?

  • Aino kirjoitti:

   Hienoa, että näistä on apua! Se tarpeeksi syöminen on oikeasti tärkeää ja auttaa just noihin ruokahimotuksiin ihan hirveästi 🙂 Itseasiassa mitään negatiivisia muutoksia en huomannut, ainoastaan positiivisia! Se semmonen pieni pöhötys tais kadot kokonaan näiden ruokavaliomuutosten myötä.Treenaan yleensä aamulla/päivällä 🙂 Joskus iltaisin saatan käydä vesijumpassa/lenkillä, mutta pääsääntöisesti pyrin jättämään illat rentoutumiselle ja levolle.

 2. Anonymous kirjoitti:

  Ehdottomasti näitä postauksia lisää!!!!! 🙂 Itelläni on todennäköisesti just sama ongelma kun sulla oli ennen, eli energian saanti liian niukkaa kulutukseen nähden, sillä paino on hiukan pudonnut ja muutenkin aika nuutunut olo 🙁 haluaisin nimenomaan energisemmän olon takasin että jaksaa treenata ja opiskella oikein teholla! 😀 kehokin voi sillon paljon paremmin kun on energiaa. ja painon tippuminen tuskin on mun tapauksessa mikään hyvä juttu koska olen jo valmiiksi alipainon rajoilla eli mikään läskipullero ei täällä kirjoittele :/ Sun blogin löytäminen noin viikko sitten oli oikea aarre, sillä haluisin oppii treenaamaan ja syömään just sun tyylilllä 😀 pullakalorit ei innosta eikä rekkamiehen annokset mahdu mun mahaan joten lukisin mielellään lisää tän tyyppisiä postauksia 🙂 Tosi herkullisilta näyttää noi sun annokset muutenkin, tuntuu et meillä on ihan sama makukin 😀

  • Aino kirjoitti:

   Joo, kuulostaa tuo sun tilanne kyllä hyvin tutulta! Kannattaa ehdottomasti nyt vähän lisätä jotain pientä jokaiselle aterialle ja katsoa, millaisia muutoksia se saa aikaan – kyllä sitä omaa kroppaa osaa kuunnella sen verran, että aika nopskaa ne vaikutukset (sekä hyvät että huonot) huomaa :)Ja voi että, kiitos kovasti ihanista sanoista!<3 Nosti kyllä hymyn huulille 🙂 Oon tosi kiinnostunut ravitsemuksesta ja ruuanlaitto on mun yks isoimmista intohimoista, joten näitä juttuja tulee kyllä varmasti jatkossakin 🙂

 3. emilia kirjoitti:

  Hyvä postaus hei! Millä lasket kalorit ym? 🙂 Ja apua mä aloin nyt miettimään, että onko mun aamiainen liian pieni ku mäki laitan aina 1 dl kaurahiutaleita ja puuron joukkoon tulee vielä 1 banaani, 1 dl marjoja ja 1 rkl kookosöljyä ! hitsi ku tiiän kyllä mitä syödä, mutten tiiä että syönkö liian vähän vai liian paljon vai sopivasti 🙁

  • Aino kirjoitti:

   Lasken kiloklubi.fi:n avulla, se on ilmainen joten suosittelen liittymään!Banaanihan on tosi hyvä lisä puurossa, joten välttämättä annos ei oo liian pieni olleskaan – sehän riippuu ihan sun kaloritarpeesta ja siitä, kuinka pitkään annoksella on tarkotus pärjätä. Mä yleensä syön aamupalan jälkeen ekan kerran n. 3tunnin päästä seuraavan kerran 🙂

 4. Tyt kirjoitti:

  Löysin sun blogin sattumalta ja tykästyin paljon! varsinkin noi ruokapostaukset on ihan mahtavia 🙂 jään seuraamaan!

 5. Anonymous kirjoitti:

  Aah, en tiedä saanko itse liian vähän energiaa. Tai siis varmasti saan.. Mulla fyysisesti raskas työ, 2v tyttökin mulla on ja lisäksi treenaan salilla 2 kertaa viikossa, käyn 1-2 kertaa viikko body attackissa, ja kerran body jamissa ja viikkoon mahtuu myös yksi 30min core treeni. Eli aika kuluttavaa.. Aamupalalla syön 2 palaa ruisleipää jonka päällä flora levitettä, 2 palaa kevyt juustoa, 3 siivua kinkkua. Lounaalla syön työpaikan ruokalassa, joskus jotain keittoa, usein pienen salaatin, 2 lasia piimää, yksi peruna/vähän muusia, keitettyjä kasviksia, broileria/kalaa/joskus lihaa. Jälkkäriksi syön pienen lautasellisen mustikkarahkaa/kiisseliä/mitä nyt sattuu olemaan tarjolla 😀 Välipalana ennen treeniä syön maitorahkapurkin, mustikoita, banaani. Sitten on treeni jonka jälkeen syön Leaderin protskupatukan tai palautusjuoman. Kotona syön yleensä 2munan munakkaan johon laitan siivun kevyt sulatejuustoa. Iltapalaksi syön 2,5dl kaurahiutaleita veteen keitettynä (joskus laitan puolet kevytmaitoa ja puolet vettä), raejuustoa laitan jotain 150g raejuustoa (juu aika paljon mutta mulla on aina kiljuva nälkä :D), kevyt mustikkakeittoa laitan jonkun 3dl. Siis voisitko auttaa että kulutukseen nähden saan ehkä liian vähän vai paljon energiaa? Olen 174cm ja 66kg, toiveena on kiinteytyminen ja teenkin suht isoilla painoilla salilla. Mulla on fyysisen työn takia kulutus varmaan suht korkea..

  • Aino kirjoitti:

   Tälleen äkkiseltään kun katsoo, niin sun syömiset ei kyllä näytä ollenkaan huonommalta. Fyysisellä työllä on toki vaikutuksensa, mullakin nousi heti energiantarve kun palasin töihin takaisin. Sun treenimäärä on hyvä, joten varmasti sillä saa tulosta aikaiseksi kunhan ruokavalio on kohdallaan. Kannattaa vaikka viikon ajan pitää ruokapäiväkirjaa (esim kiloklubi.fi on tosi jees!), niin se sun oikea kaloriensaanti konkretisoituu sulle. Kalorimäärän lisäksi tietty ravintoaineiden tasapaino on tärkeää – hiilihydraatit on tärkeitä palautumisen kannalta ja muutenkin energianlähteenä, joten jos niitä ei saa tarpeeksi ottaa elimistö sen energian proteiineista, jolloin proteiineja jää vähemmän rakennusaineiksi 🙂 Ja kerta toiveena on kiinteytyminen, niin se lihaksen muodostuminenhan on se oleellinen juttu! Mä en mikään ammattilainen näissä ole ja koska en sua oo tavannut, enkä tiedä missä kunnossa nyt oot (pituus ja paino ei aina kerro kaikkea 😉 ), niin en uskalla lähtä näin sokeana neuvomaan sen enempää. Veikkaan kyllä, että lisäämällä jotain pientä esimerkiksi aamupalan tai tuon munakkaan yhteyteen vois toimia – tosiaan kun siihen kiinteytymiseen tarvitaan sitä energiaa, niin mielummin kannattaa syödä enemmän – sillä se liian pieni energiansaanti aiheuttaa sen, että elimistö alkaa syödä lihaksia :/

 6. Anonymous kirjoitti:

  Tää oli ihan loistopostaus! Tällaisia ehdottomasti lisää!! Löysin sun blogin vasta muutama päivä sitten ja oon ihan koukussa ja lukenu törkeen monta postausta. Itse olen alipainoinen ja vähän aikaa sitten tajunnut, että syön liian vähän ja yritän nyt sitä sinnikkäästi korjailla ja juuri tällaiset postaukset motivoi mua. Samoin kun sinä, minäkin olen kiinnostunut ravinnosta, terveydestä ja liikunnasta ja sun terve asenne noihin näkyy sun postauksissa ja se on jotain, mitä mäkin haluan saavuttaa. Sulla on tosi järkeviä ajatuksia, mahtava asenne ja loistava blogi, jatka samaan malliin! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Mahtava kuulla! Ei muuta, kuin tsemppiä painon kerryttämiseen 🙂 Se on oikeasti ihan yhtä hankalaa, entä painonpudotus – joten I feel you! Toivottavasti onnistun motivoimaan sua jatkossakin:)Kiitos ihanasta kommentista<3

 7. Anonymous kirjoitti:

  jeejee lisää paljon lisää ravinto aiheisia postauksia!! 🙂

 8. Viivi kirjoitti:

  Halutaan! Mä rrrrrrakastan ruokapostauksia! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Mäkin! 😀 Niitä on niin kiva tehdä ja lisäksi myös kiva lukea muiden blogeista. Ja mikä parasta – on hyvä syy inspiroitua keittiön puolella 😀

 9. Anonymous kirjoitti:

  Aamusin on kiire eikä kerkee munia paistella niin heitän yhden kananmunan kokonaisena kaurapuuron sekaan! kannattaa kokeilla! siis eka hiutaleet+neste sekasin(vesi tai maito) ja siihen vaan lumpsautan kananmunan ja mikroon 3min!:D täyttävää, suhtkoht terveellistä, nopeaa ja yllätyt miten maittavaa!:P

  • Aino kirjoitti:

   Mulla kerran humpsahti kokokananmuna kun olin pelkkää valkuaista laittamassa ja kyllä, hyvältähän se maistui! Enää ei nakella keltuaisia roskiin:-) Tuollahan tais yhdessä esimerkissä se valkuainen ollakkin lisänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.