Hae
Aino Mäkelä

Kippis ja kulaus!

Alkoholista tulee heti mieleen monta asiaa – juhlat, baarit, rentoutuminen, päiväkalja, saunakalja, illallisviini, lomareissut, kansanjuhlat, juhannus ja vappu.. Tässä ekat jotka tuli mieleen näin nopeasti. Aika arkipäiväisiä juttuja, eikö? Jokapäiväisiä jopa. Kuten huomaa, alkoholi on hyvin vahvasti läsnä suomalaisessa kulttuurissa eikä siis ihmekkään, että sitä kulutetaan niin paljon.

Monet juo alkoholia sen rentouttavan vaikutuksen takia, osa helpottaa sillä stressiä, jotkut hakevat siitä hauskuutta ja kyllähän sillä yritetään murheitakin hukuttaa. Kohtuullisesti nautittunahan alkoholilla on jopa terveydelle positiivisia vaikutuksia, mutta harva meistä osaa nauttia kohtuudella. Silloin voi vaan miettiä, että onko alkoholi omille ongelmilleen syy vai seuraus..

Nykyään kulttuurissamme alkoholi on niin vahvasti läsnä, että absolutismi koetaan epänormaaliksi. Oon huomannut tämän myös täällä blogin puolella, kommettiboksissa lähinnä. Monet kokee, että omaa valintaa olla juomatta ei ymmärretä. Minäkin koen niin välillä.

Mä kyllä uskon, että mun lähipiirissäkin on useita joiden asenne alkoholia kohtaan on alkanut muuttua positiivisesta negatiivisemmaksi – tai siis juomista ei pidetä enää niin hohdokkaana ajanviettotapana. Voiko se vaan olla, että sitä on niin hankala myöntää julkisesti sillä kielteinen asenne juomiseen leimaa ihmisen usein tylsäksi?

Luin Me Naiset SPORT -lehdestä (on muuten oikeasti hyvä lehti!) Teuvo Lomanin haastattelun, jossa hän kertoi jättäneensä rankan juhlimisen ja laihtuneensa 7kiloa. Sen haastattelun lukeminen oli kuin olisi lukenut omia ajatuksiaan.. ihan loistava!

”Aloin miettiä, miksi ihmeessä myrkytän itseäni alkoholilla. Ei se ole edes tarkoitettu ihmisen ravinnoksi. En tiedä, mikä paholainen minut ajoi siihen, että avasin viinipullon korkin aivan liian usein. Eihän kukaan työnnä dieselmoottoriinkaan bensaa, siinähän menee moottori rikki.”
”Energiani olivat jatkuvsti ihan nollassa. Krapulapäivinä tuntui, etten pystynyt kunnolla hengittämään. Huomasin, ettei bilettämisestä jäänyt mitään käteen.”
Huomasin itsekkin, että kun jätin juomisen kokonaan pois rasva paloi kropasta paljon tehokkaammin. Faktahan se on, että alkoholi hidastaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvan varastoitumista kroppaan. Samalla kun alkoholi vaurioittaa kehoa se myös heikentää elimistön kykyä käyttää ravintoaineita, mikä näkyy herkästi muunmuassa vitamiinien puutostiloina.

Mulla oli vielä sekin ongelma, että juomisesta aiheutunut morkkis sotki mun muuten terveellisen ja säännöllisen ruokarytmin. Ruokaa ei tehnyt mieli tai vaikka teki, niin mua ahdisti niin paljon etten voinut syödä. Tai sitten vastaavasti hassutteludarrassa söin kuin hevonen, josta mulle tuli fiilis että en voi viikkoon syödä normaalisti – okei, tätä ei kyllä tapahtunut enää aikoihin.

Ei varmaan tarvitse kertoa, kuinka paljon tyytyväisempi itseeni ja arkeeni mä oon, kun alkoholi ei oo enää sekoittamassa tätä tasapainoa 🙂 En mä alkoholin juomista tuomitse tai väitä, etten koskaan enää itse joisi. Jos joskus taas nautin siitä ja osaan käyttää sitä järkevästi, en näe juomiselle mitään estettä – mutta entiseen en halua palata.

Humalaa en tällähetkellä ollenkaan kaipaa ja musta tuntuu hassulta, miksi joidenkin on sitä niin vaikea ymmärtää? En koe että mun tarvitsisi selitellä omaa valintaani kellekkään, mutta silti sitä aina joku ihmettelee ”ai siis mikset sä juo?!”. En minäkään kyseenalaista muiden valintaa juoda – ärsyttävää, että jotkut kokevat tarpeelliseksi kyseenalaistaa minun valintani.

Eniten ehkä ärsyttää se, että ihmisillä on jostain syystä automaattisesti käsitys, että pitäisin itseäni jotenkin parempana ihmisenä, kun en juo. Tai että tuomitsisin ne, jotka juovat. Halooooo?! Jokainen tallaa tavallaan – eri asiat tekee meidät onnelliseksi ja arjestamme sellaista, josta nautimme.

Vähän mua myös ihmetyttää se, että miks osalla mun kavereista on pakonomainen tarve hehkuttaa kuinka siistiä juominen on, jos ollaan porukassa? Oikein ajaa se keskustelu kokoajan siihen juomiseen, mulle tulee siitä nimittäin ärsyttävän ulkopuolinen olo 😀 Tuntuu joskus oikeasti, että sitä tehdään ihan tahallaan. Mut ehkä mä vaan kuvittelen taas liikoja.

Mutta joo..kuten jo totesinkin, oon kuitenkin huomannut paljon juurikin täällä blogimaailmassa sekä osittain omassa arjessakin merkkejä siitä, että suhde alkoholiin on alkanut ihmisillä muuttua. Erityisesti nuorten keskuudessa. Toivottavasti siitä vaan uskallettaisiin enemmän puhua julkisestikkin ilman tylsäksi leimautumisen pelkoa 🙂

14 kommenttia

 1. jasmine kirjoitti:

  Hyviä huomioita ja mul o sama et hyvän olon takii ei tartte juua sit jotku ei tajuu oikee enkä mää ainakaa tartte alkoholii et ois hauskaa 😀 välil tottaki ja kohtuudella! Su blogis o yks mu lenppareist

  • Aino kirjoitti:

   Hih kiitti 🙂 Niinpä, kohtuus on hyvä muistaa tässäkin! Ja pitää osata olla juomatta silloin, kun se ei itsestä hyvältä tunnu. Mulla ainakin aikoinana on tullu ihan liikaa juotua vaan siks, koska muutkin juo 😀

 2. Nella kirjoitti:

  Ai että tää kirjotus osu sydämeen 😀 Tein eilen salilla ihan rääkki-treenin ja illalla tuli nautittua viiniä useampi lasillinen, nyt on lihakset TODELLA kipeät. Kroppahan on siis yöllä tehnyt työtä polttaakseen alkoholia pois, joten lihasten palautuminen eilisestä treenistä on vaikeutunut olennaisesti… Eli joo, ei todellakaan sovi treeni ja alkoholi yhteen!

  • Aino kirjoitti:

   Hahhha 😀 mut tiiäks mä en oo oikeestaan koskaan aatellu JUST tuota, nimittäin mä itekki aina käyn treenaamassa ennen jos oon lähössä juhlimaan.. vähän ”hyvittämässä” ennakkoon 😀 Tosi hyvä huomio! Jospa se huomenna jo helpottais 🙂

 3. Emma kirjoitti:

  Mahtavia huomioita. Absolutistiksi päätin ryhtyä kun täytin 18 mutta en ole mikään fanattinen sen suhteen, joskus voi mennä bilettämään jos siltä tuntuu :))

  • Aino kirjoitti:

   Kuulostaa kyllä hyvältä 🙂 Mulla on samanlaiset ajatukset – nimenomaan lähteä silloin jos siltä tuntuu. Ei tarvi juoda jokaikisten kissanristiäisten tai kumminkaimanserkun synttäreiden takia. Ja niitä lähipiirinkin juhlia voi viettää selvinpäin jos siltä tuntuu, mun mielestä siitä ei saa kukaan loukkaantua – tästä on harva mun lähipiirissä samaa mieltä.. 😀

 4. Senja kirjoitti:

  ihan samoja ajatuksia! ite myös viime syksynä aloin kyseenalaistamaan sitä alkoholinkulutusta, itseni kohdalla siis, koska ei enää tuntunut humalatila tai etenkään seuraava krapulapäivä yhtään hyvältä. jotenkin oon ajautunut tähän, etten ole kuukausiin juonut, ilman mitään tietoista päätöstä tai muuta. ei vaan ole enää mun juttu. yritän pitää matalaa profiilia, juuri näistä syistä, koska ystäväpiirissä ollaan totuttu juomaan aika paljon. jos kysellään, niin usein ihmetellään ja pidetään outona. mm.. mutta siis nykyään just mietin, että mitä ihmettä kaataa nyt etonolia koneistoon, haloo, ei voi tulla hyvä olo.ehkä nykyään osaa olla jo niin onnellinen, ettei hae enää sitä humaltumisen tunnetta samalla tavalla. esim. liikunta ja hyvä ruoka tuo ihan yhtä hyvän, tai oikeastaan paremmankin olon kuin se humala:)

  • Aino kirjoitti:

   Jooo täällä ihan samat fiilikset! Mä yritän kans pitää matalaa profiilia asian suhteen, mutta ärsyttää kun osa ihmisistä sitten nostaa siitä kuitenkin hirveän haloon ja tekee siitä numeron mun puolesta 😀 Ärsyttävää..Mullakin on paljon parempi fiilis ylipäätään elämästä sekä itestäni, kun en juo. Juominen, varsinkin siinämäärin missä sitä ennen harrastin, teki mut van onnettomaksi. Nyt kun tiedostan sen, miksi haluaisin tahallaan satuttaa itteäni? 😀

 5. Anonymous kirjoitti:

  Painonhallinta on paljon helpompaa, kun ei juo humalaan asti. Kännissä ja krapulassa tulee vain syötyä mitä lystää, ja tietenkin ne järkyttävät kalorimäärät itse alkoholista!

  • Aino kirjoitti:

   Totta 🙂 Join viime viikolla YHDEN OLUEN tatskajännitykseen ja mulla oli oikeesti koko loppuillan niin hirveä nälkä, ettei oo aikoihin ollut.. olihan se päivä muutenkin erikoinen, mutta söin kyllä ihan normaalisti joten mietin vaan, että voiskohan siitä näläntunteesta syyttää alkoholia? 😀 En tiiä, mut kivaa se ei ainakaan ollu..

 6. Siiri kirjoitti:

  Ihan samoja ajatuksia!:-) ite jätin kyllä alkoholin suuressa määrin jo sen pahimman biletys vaiheen jälkeen sillon 16-19v. Sillon kyllä tuli turvottua ihan ällöttävissä määrin,ja mua suoraan sanottuna kuvottaa kattoa kuvia niiltä ajoilta. Kun sitten jäin koukkuun tuohon salilla pomppimiseen ei sitä alkoholia edes tehnyt mieli. Muistan yhden kesän kun lähdin salilta illalla kotiin,ja kaverit soitti ja kysyivät lähdenkö jokilaivoille niin olin yksinkertaisesti vain niin väsynyt fyysisestä rasituksesta etten jaksanut lähteä. Ja sama pätee edelleen välillä tuom baareissa notkumisen kanssa;en viikon päätteeksi en jaksa. Ikävä kyllä jotkut ystävät ja kaverit eivät ymmärtäneet miksi rupesin jättäytymään pois,ja miksi halusin roikkua päivästä ja tunnista toiseen hikoillen jossain pienessä salissa. Tai miksi kesä illat juoksin jokirannassa ties miten myöhään,kun muut olivat jo siihen aikaan siirtyneet niille jokilaivoille tuopit kädessä hengailemaan. Siinä kyllä muutamat kaveri jäi,mutta sille ei voi mitään sillä minä mieluummin liikun itseni takia kuin juon muiden iloksi.Edelleen käyn kyllä ”nollaamassa”silloin tällöin,ja ruuan kanssa voin joskus ottaa lasin viiniä. Mutta tämäkin vain silloin kun itse haluan,ja silloin kuin koen sen tarpeelliseksi. En muiden painostuksesta. Ikävä kyllä vaikka sitä nuorempana naureskeli,kun koulussa varoiteltiin kaveri porukan painostuksesta ja sanottiin että kyllähän minä osaan itse päätökseni tehdä niin eipä sitä aina osaa. Näin ”aikuisenakaan”. Valitettavan usea minunkin tuttuni käy baareissa vain koska ”kaikki kaveritkin”menee. Voisin paasata tästäkin aiheesta ties miten,mutta en viitti saastuttaa sun kommenttiboksia tämän enempää :p varsinkin kun mun sepustuksessa ei tainnut olla päätä eikä häntää 😀

  • Aino kirjoitti:

   Joo sanoppa muuta! Kesän 2011 kuvamateriaalit yäääääk.. en mä pysty katton. Mun naama on ihan turvonnu ja mulla on ”jäätävät silmäpussit” eli niin paljon tavara poskissa ettäku hymyilin niin silmät uppos 10cm naaman sisään 😀 hahha!Tuo oli niin hyvin kiteytetty sanoiksi, tuo että liikut ittes vuoksi etkä juo muiden iloksi, just tuota mä oon yrittäny hakea kokoajan! Sehän se on se pääpointti, ainakin pitäis olla 🙂 Kumpa saisin vaan omatkin kaverit tajuamaan tuon. Ja sitäpaitsi mä henkilökohtaisesti muutenkin koen olevani paljon hauskempaa seuraa selvinpäin entä kännissä – ja varsinkin niinä seuraavina päivinä, kun en makaa ahdistuksissani peitonalla neljän seinän sisällä..Mullaki on kyllä aikalailla muutamat kaverit jääny ja tuntuu hölmöltä sanoa tää, mutta ei meillä tainnut olla muuta yhteistä kuin alkoholi ja biletys – aika surullista..Ne on just niitä ihmisiä, jotka yrittää saada mut tuntemaan itteni surkeeksi sen takia koska en enää notku baareissa. Ne varmaan pitää mua ihan nolifenä, mut ei niiden tarvikkaan ymmärtää mun valintoja eikä mun tarvi mitään niille selitellä 😀 Tärkeintä on, että teen just sen mukaan miten haluan, enkä mitään sen vuoksi että ne niin haluais. Tää on yks munkin lempiaiheista sinällään että oikeesti voisin jauhaa tästä ikuisuuden, koska tää nyt vaan on sellanen juttu jonka jokainen kokee niin erillai, niin henkilökohtainen. Mua vaan ärsyttää kun tuntuu, että se määrittää niin paljon ihmistä. Musta tuntuu että mäkään en osaa pukea näitä ajatuksia sanoiksi ihan täysin ja kokoajan tulee vaan uusia ajatuksia ja juttuja mieleen, mut musta ainaki tuntuu että me ollaan aika samalla aaltopituudella tän aiheen kans.. 😀 Oon niin onnellinen, että oon niin vahva että en enää turvaudu alkoholiin, niin onnellinen että en pysty ees kuvailemaan! Mut mä tiiän että sä tiiät mitä tarkotan:)

 7. Anonymous kirjoitti:

  Itse lähes kokonaan lopetin alkoholin käytön 2011 kesän jälkeen. Lähinnä siksi että en vain osaa käyttäytyä humalassa. En ole silloin kovin hauskaa seuraa. Ruoan kanssa otan joskus viiniä ja tietenkin joskus tulee otettua enemmän mutta pidän sen kohtuusessa (ennen en vain osannut) Kaverini ei vain tätä ymmärrä jos lähdemme bileisiin/baariin tms. Niin olettamus on että en muka ole mukana ja olen lähdössä klo 23 kotiin vaikka voin pitää hauskaa myös ilman alkoholia. Myönnän kyllä että kaipaan välillä sitä huoletonta nuoruusaikaa kun kesät oltiin porukalla ulkona tai mökillä, juotoiin ja poltettiin monta toppaa tupakkaa. Pakko se vain on joskus aikuistua:)

  • Aino kirjoitti:

   Kuulostaa tosi tutulta! Ja faktahan on se, että harvoin mua edes pyydetään enää mukaan, kun viimeaikoina oon kieltäytynyt niin usein.. siis ihan ymmärrettäväähän se on, ei sillä – oon mäkin lopettanut tiettyjen ihmisten pyytämisen treeniseuraksi, kun ei ne vaan koskaan innostu :DVälillä mäkin mietin esimerkiksi tulevaa kesää, että millainen siitä tulee – pussikalja ja aamuun asti venyneet yöt kun on tähän asti kuulunut sihen vahvasti. Mutta onhan sitä onneksi kaikkea muutakin, paljon kivempaa hommaa entä viinapäissään koheltaminen. Ja sinäpä sen sanoit – joskus se on aikuistuttava, jotkut aiemmin ja toiset myöhemmin. Ehkä ne kaveritkin sitten sen hoksaa, kun niiden aika tulee 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.