Hae
Aino Mäkelä

Ajattelemisen aihetta

Tuossa äskön aamupalaa nautiskellessani törmäsin loistavaan blogikirjoitukseen, jonka ehdottomasti halusin jakaa kanssanne.

Joonas Konstig – Maailmanhistorian tervein kansa?

Herättikö kirjoitus teissä jotain ajatuksia? Minussa se herätti, paljonkin. Juuri tämän takia oon alkanut itsekin suosimaan yhä enemmän ja enemmän luomua ja lähiruokaa, puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita – valitettavasti se on vaan tehty kuluttajalle haasteelliseksi ja aina oma tietoisuus ei riitä, jotta osaisi tehdä ne parhaat ratkaisut. Markkinointi, media ja yleinen politiikka vetelee meitä ihmisiä naruistaan ohjaten omalta osaltaan valintojamme.

Eilen koulutehtävääni kirjoittaessa tuntui surulliselta todeta, että suurin osa suomalaisista syö lääkkeitä turhaan. Niitä vaivoja, jotka olisi elintavoilla ja erityisesti ruokavaliolla hoidettavissa, helpotetaan lääkkeillä vaikka vaihtoehtojakin löytyy. Lääkäreiden sanaan luotetaan ja lääkkeitä pidetään oikeana ratkaisuna – onhan se helppoa, kun päänsärky katoaa yhden pillerin voimin. Mutta yleensä se särky tulee takaisin, usein vielä pahempana.

Eikö olisi paljon ihanampaa, jos sen kivun saisi kokonaan katoamaan? Se vaatii hieman enemmän vaivannäköä, entä yhden pillerin syömisen, mutta on kaiken vaivan arvoista.

Kumpi on parempi vaihtoehto – pitkittää elämää ja lievittää oireita lääkkeillä ja sairaalahoidoilla VAI lievittää oireita samalla parantaen yleistä elämänlaatua terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntavoilla? Kumpi on tavoiteltavampaa – pitkä elämä vai hyvä elämä?

Muistatteko, kun kirjoittelin hormooneista aikaisemmin syksyllä? Se kaikki kytkeytyy myös tähänkin – yleensä hormonitoiminnan tasapainottuessa myös elimistön toimintakin on tasapainossa, kun taas esimerkiksi lääkkeitä syömällä se tasapaino heittelee ja usein huomaamatta aiheutaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. 

Boombooom! Nyt mun pitää taas rientää kouluun ja koulusta töihin. Tällä viikolla mulla on niin paljon hommia hoidettavana, että ei kannata ihmetellä jos musta ei kuulu – mä oon nimittäin opetellut taas rakastamaan päikkäreitä <3 Hihhi, muistakaahan tekin levätä!

<3 Aino

PS. Älkääkä ymmärtäkö väärin – tottakai jotkin lääkehoidot ja lääkkeet on hyödyllisiä, merkittäviä ja tärkeitä. Mutta ne on sitten asia erikseen näiden elintapasairauksien ja -oireiden sijaan 🙂

14 kommenttia

 1. Sansu kirjoitti:

  On toki erittäin hyvä pyrkiä elämäntavoillaan vaikuttamaan hyvinvointiinsa, mutta kaikkiin asioihin ei voi aina vaikuttaa. Esimerkiksi migreeni on itsellä sellainen vaiva, että se vaan tulee ja menee, en voi siihen hirvittävästi valinnoillani vaikuttaa. Musta tuntuu näin lääkärinä, et ihmisiä on tosi hankala saada syömään lääkkeitä! Varsinkaan mitään sellaisia, joiden vaikutus ei tule esiin välittömästi.

  • Aino kirjoitti:

   Jep, tottahan se on! Nykyajan ravinnosta kun ei saada tarpeeksi ravinteita niin lääkkeet on kyllä tärkeitä.
   Mulla tuli tosta sun konmentista ihan mun oma mummo mieleen..:D Toi ”kaikki mulle heti nyt” -asenne näkyy kyllä varmasti tossakin, ei malteta nähdä vaivaa vaan kaiken pitäisi tapahtua heti, sormia napsauttamalla.

  • Linda kirjoitti:

   Heippa! Olipahan ihan pakko tulla tähän väliin kommentoimaan, että migreeni on vaiva, jonka saa myös elämäntavoilla kuriin. Mulla on itselläni ollut pienestä pitäen todella paha, siis ihan sanoisin jopa invalidisoiva, aurallinen migreeni, joka puhkesi pahimmillaan 4-5 kertaa viikossa, kun olin lapsi. Mä olen itse pitkän linjan lääkärisuvun lapsi ja ollut siis aina viimeisen päälle lääkittynä vaivani kanssa. Jouduin tämän vaivan kanssa läpi melko suurten aivotutkimustenkin pienenä, koska rajujen kohtausten ajateltiin johtuvan jopa aivokasvaimesta. Mulla oli lapsena estolääkitys, jota söin joka päivä ja sen lisäksi Imigran – nenäsumutteet ja vahvat särkylääkkeet kulki mun mukana ihan kaikkialla, koska kohtaus saattoi puhjeta milloin vain missä vain. Varsinkin keväisin, mulla oli tyypillisesti useampi kohtaus viikossa, ajattelin että se johtui auringonvalon lisääntymisestä, mutta mene ja tiedä. Kuitenkin gluteeniton ja ennen kaikkea maidoton ruokavalio on vienyt multa kaikki kohtaukset pois. Viime kesänä kilpailudieettini alussa mulle vielä tuli kohtauksia aina kun ruokavaliota kiristettiin, mutta siinä vaiheessa kun maitotuotteet otettiin pois, katosivat kohtaukset kokonaan, vaikka muuten voisi ajatella että mulla oli kaikki edellytykset kohtausten ilmenemiselle tiukan dieetin takia. Mä oon jatkanut tällä linjalla, eikä mulla ole ollut yhden yhtä kohtausta sen jälkeen, mikä on mun kohdallani suoranainen ihme. Pystyn herkuttelemaan maitotuotteilla kerran viikossa, mutta sen enempää en viitsi, koska migreenitön elämä on tosi jees.

   Tiedän, että lääketieteelliseltä pohjalta tällaiseen on vaikea uskoa ja vielä vaikeampi on saada ihmiset tekemään elämäänsä tällaisia muutoksia, koska se vaatii vaivaa ja suuren, pysyvän, elämäntapamuutoksen. Helpompi on lääkitä kohtauksia, silloin kuin niitä tulee. Mutta jopa meidän isä on joutunut lääkärinä myöntymään, kun on nähnyt kuinka multa on kadonnut kaikki pitkäaikaiset terveysvaivat (joita mulla on ollut ehkä keskivertoa enemmän) näiden muutosten myötä. En mene vannomaan, että tämä toimii kaikilla, mutta ero on merkittävä niille kenelle tästä on hyötyä, joten olisi hienoa nähdä tulevaisuudessa tutkimusten keskittyvän myös tällaisiin tekijöihin sairauksien ennaltaehkäisemisessä ja välttämisessä.

   • Aino kirjoitti:

    Kiitos Linda, että jaoit tarinasi! Ihan mahtavaa, että oot saanut ruokavaliosta noin paljon ja helpotusta sun arkeen 🙂 Sä oot just yks niistä tapauksista, jotka todistaa että sillä mitä syö on oikeasti merkitystä! Tuli ihan älyttömän hyvä mieli sun puolesta.

    Ja tuossa oot ihan oikeassa että kohtauksia on helppo hoitaa lääkityksellä, mutta juurikin ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla on niitä pitkäaikaisia seurauksia, jotka helpottaa ja kuten sun tapauksessa, myös hoitaa eroon vaivasta! Oon ihan täysin samaa mieltä, että näitä juttuja pitäisi tutkia enemmän ja panostaa enemmän tautien ennaltaehkäisemiseen.

 2. aurapursi kirjoitti:

  Luin kans ton jutun ja oli siinä montakin hyvää asiaa. On huolestuttavaa ja epäilyttävää, jos tai kun ennaltaehkäisyn sijaan keskitytään ennemmin lääkitsemiseen. Itsekin oon aika epäilevä lääkkeille, kun päänsärkykin lähtee ihan hyvin vaan levolla lopulta. Kannattaisi mieluummin miettiä miksi niin usein särkee päätä, kun napata joka kerta burana laukusta.

  Omasta kokemuksesta huomaan, että stressin vähentäminen tuo aikamoisen moneen vaivaan helpotusta…

  • Aino kirjoitti:

   Just näin! Ihan samoja juttuja mäkin oon miettiny:) Ja huomannu – siis tuon stressin osalta. Tehokulttuurin ja ”kaikki mulle heti nyt” -asenteen sijasta pitäis olla itselleen armollisempi ja antaa itselleen aikaa!

 3. Peukaloinen Peukaloinen kirjoitti:

  Kiitos linkistä artikkeliin, tälläisiä pohdintoja minullakin on ollut parisen vuotta ja on mukavaa nähdä niistä keskustelua!

  Itsekin olen juuri sitä mieltä, että monia sairauksia voisi ehkäistä elämäntapamuutoksilla ja että olemme itse luoneet monia sairauksia nykyajan ruokatrendeillä. Elimistömme ei ole kehittynyt sietämään sitä sokerin, suolan ja tiettyjen ruokaryhmien määrää joka nykyään tulee helposti syötyä päivittäin. Pitkään terveellisinä pidettyjen viljojen (myös gluteenittomien) ja maidonkin terveellisyydestä väännetään kättä uusissa tutkimuksissa. Ymmärrän kyllä hyvin että vaikka tieteen keinoin voitaisiin todistaa yksimielisesti, että esimerkiksi juuri viljojen ja maidon käyttöä tulisi vähentää reilusti nykyisistä suosituksista, valtiolliset tahot olisivat vastahakoisia muokkamaan ravitsemussuosituksia monista syistä. Yhtenä maatalouden kaupalliset syyt, toisena se, ettei halua päästää irti kulttuuriin ja perinteisiin sidotuista ruuista ja kolmantena vaikkapa se, että köyhän väestön ruoka kautta maailman perustuu usein halpoihin viljoihin ja maitotuotteisiin. Tällä hetkellä ravintoa ei vain riittäisi ruokkimaan koko maapallon väestlä jos viljoja ei olisi.

  Huom! Yllä oleva teksti ei ole viljojen ja maitotuotteiden vastainen provokaatio, ihan vain pohdintaa. 🙂 Nykyään on olemassa itsenäisempiä tutkimuskeskuksia jotka voivat jakaa tutkimustuloksensa kaikkien nähtäville ilman, että ne filteröidään poliittisten ryhmien läpi. Katsotaan mitä tuleva tuo tullessaan!

  ”Eilen koulutehtävääni kirjoittaessa tuntui surulliselta todeta, että suurin osa suomalaisista syö lääkkeitä turhaan. Niitä vaivoja, jotka olisi elintavoilla ja erityisesti ruokavaliolla hoidettavissa, helpotetaan lääkkeillä vaikka vaihtoehtojakin löytyy. ”

  Yep! Omalla kohdalla heräsin tähän silloin, kun yritin turhaan hoitaa akneani ja kuivaa, kutisevaa ihoa erilaisilla voiteilla, netistä luetuilla poppaskonsteilla ja apteekin tuotteilla – turhaan. Toisin kuin silloin ajattelin, aknellani ei ollut mitään tekemistä lian, hien tai muiden ulkoisten epäpuhtauksien kanssa. Pääsin eroon kasvojen, selän ja muiden alueiden finneistä ruokavaliomuutoksella! Ihoni kuivuus ja kutina myös parantui enkä ollut enää koko ajan raapimassa poskiani. Sen jälkeen, kun olin karsinut ruokavaliostani ruuat jotka pitävät sisällään hyvin paljon hiilihydraatteja (esim. makeiset, viljat, perunan, mehut), ihoni kunto parantui nopeasti. Karsin kyseiset ruuat alunperin painonpudotuksen, ilmavaivojen ja turvotuksen takia. Myöhemmin ymmärsin ruokavalion ja finnien syntymisen välisen suhteen. Suhteessa muuhun syömääni ruokaan pidän ruokien, joiden glykeeminen ideksi on korkea, osuuden varsin pienenä. Olen aina välillä tehnyt kokeiluja: paljon makeisia viikonloppuna ja pam! Seuraavina päivinä ilmestyi selvästi näkyviä ja kipeitä finnejä leukaan, otsaan ja yläselkään. Kokeilua edeltävällä ajalla iho oli ollut paljain silmin katsottuna finnitön.

  Olen lukenut että mahdollinen syy sille, miksi sokerin ja hiilihydraattien hillitty käyttö ruokavaliossa ehkäisee finnien syntymistä, olisi seuraava: iso sokeri- tai hiilihydraattiannos saa verensokerin nousemaan korkealle, jolloin elimistö erittää insuliina laskeakseen verensokerin normaalille tasolle. Tämä voi johtaa kehon lisääntyneeseen tulehdustilaan, mikä vaikuttaa aknea aiheuttavien hormonien toimintaan.

  Minua harmittaa se, että luulen ruokavalion muutosten voivan auttaa monia muitakin jotka kärsivät aknesta ja finneistä, mutta he eivät osaa yhdistää ruokatottumuksiaan akneen. Sen sijaan he käyvät läpi esimerkiksi aknen hoitoon tarkoitettuja lääkekuureja, jotka voivat olla keholle aika rankkoja kokemuksia. Jotkut tosin voivat syödä helpostikin isoja sokeri- ja hiilihydraattimääriä eikä sillä tunnu olevan vaikutusta finnien syntyyn. 🙂

  Nykyään puhutaan jo aika paljon diabeteksen hoidosta elämäntavoilla, mikä toivottavasti kannustaa ottamaan vastuuta myös monista muista sairauksista elämäntapojen kautta.

  Kiva että synnytät asiasta keskustelua täällä blogissasi!

  • PikkuMy kirjoitti:

   Ajattelen aika paljon samoin kuin sinä mutta kun karsin sokerin ja gluteenin ruuasta ja aloin syömään oikein terveellisesti niin mulle puhkes järkky akne…. Ja on ollut 3kk eikä hellitä vaikka terveellinen linja jatkuu… Ärsyttää!!!!!
   En keksi syytä vaikka kuinka yritän, joku hormonijuttu??? Vai???

   • Peukaloinen kirjoitti:

    Minulle gluteeni sinänsä ei tuntunut aiheuttavan aknea. Minun tapauksessani aknen syynä oli hyvin hiilihydraattipitoiset ateriat ja ateriat joiden glykeeminen indeksi on korkea. En tiedä millainen ruokavalio sinulla on (terveellisiksi katsottuja ruokavalioita on monenlaisia), joten en osaa sanoa juuri mitään mihin sinun aknesi voisi perustua, jos sillä on jotain tekemistä ruokavalion kanssa. Kenties on mahdollista, että syöt liian paljon hedelmiä, joiden glykeeminen indeksi on korkea? Muistaakseni minun tapauksessani jopa monet täysjyvätuotteet (täysjyväpuurot ja pastat) aiheuttivat helposti finnejä.

    Etsin sinua varten pari suuntaa antavaa taulukkoa, joista voit katsoa syömiesi ruoka-aineiden glykeemistä indeksiä ja glykeemistä kuormaa.

    http://www.kotkansiipi.com/Page48.htm
    http://kuntoplus.fi/GK

    En tiedä auttaako nämä sinun tapauksessasi, mut tsemppiä! 🙂

    • Aino kirjoitti:

     Peukaloinen jo kerkesikin vastata ennen mua 🙂 Mutta koska tuo vaiva on jatkunut jo noin suhteellisen pitkään, niin veikkaan tosiaan GI-arvoja – muuten olisin voinut veikata jopa kehon luontaista puhdistautumista yhdeksi syyksi. Tosin kun en tiedä yhtään millainen sun nykyinen ruokavalio ja elämäntavat on suhteessa entisiin niin hankala arvioida – nää kun on niin yksilöllisiä juttuja!

     Tsemppiä! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Wow! Kiitos mahtavasta kommentista, Peukaloinen.

   Mua harmittaa just tuo, että monet kärsii kiusallisista ja päivittäin vaivaavista ongelmista, koittavat hoitaa niitä ulkoisin keinoin vaikka pienilläkin ruokavalion muutoksilla saisi ison parannuksen aikaan 🙁 Mun lähipiirissä on myös monia tälläisiä henkilöitä, mutta en osaa lähteä tuputtamaan heille omia mielipiteitäni ja neuvojani, kun he eivät niitä pyydä. Oma hyvinvointi ja terveys on kuitenkin niin henkilökohtainen asia, että siihen on todella hankala lähteä ulkopuolisten sekaantumaan – ellei apua itse pyydetä.

   Ihanaa kuitenkin, että sä löysit oman tiesi parempaan hyvinvointiin! <3 Niin se vaan on, että pienillä asioilla on iso vaikutus 🙂 Ja yleensä parhaat oivallukset syntyvätkin juuri "vahingossa" sivutuotteina.

 4. Peukaloinen kirjoitti:

  Ja tarkoitin muuten ylemmässä viestissäni sitä että JOS tieteelliset tutkimukset ovat yksimielisiä tulevaisuudessa siitä, että viljat ja maito eivät ole niin terveellisiä kuin nykyään suurin osa ihmisistä luulevat niiden olevan. Kirjoitusasu oli vähän epäselvä, en siis sano että nykytutkimukset ovat asiasta yksimielisiä. Syön vilja- ja maitotuotteita toistaiseksi itsekin. 🙂

 5. Helena kirjoitti:

  Ihan eniksi kiitos aivan ihanasta blogista, tekstisi piristävät päivää kuin päivää. 🙂 Haluaisin myös esittää postaustoiveen; treenimotivaatio ja sen uudelleen löytäminen. (en ainakaan pikaisella googlauksella/selauksella sellaista löytänyt?). Olen kadottanut treenimotivaationi täysin ja tilanne inhottaa minua syvästi. Ei vain ulkoisen turvotuksen, vaan myös sairauteni, jonka hoito edellyttä säännöllistä treeniä, takia. Muutin juuri toiseen maahan ja siitä se alamäki lähti, väkisin tuli matkustamisen ja asettumisen takia tauko treeneihin ja uudelleen aloittaminen tuntuu mahdottomalta. Muutaman kerran olen täällä käynyt juoksemassa, salilla, mutta en ole saanut siitä mitään irti. Huvittavaa tilanteessa tosin on se, että täällä minulla olisi ruhtinallisesti aikaa treenailla + autotallista löytyy oma kuntosalikin. Myös kelit ja maastot ovat upeat ulkoiluun jne. Eli edes tekosyitä olla treenaamatta ei tosiaan ole, mutta kaikki motivaatio vain on kadonnut. Elikkä jos sinulla on jotain kokemusta vastaavista tuntemuksista niin olisin todella kiitollinen jos kirjoittaisit postausta aiheesta.

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos paljon sulle Helena postausideasta! Tuo sun tilanne kuulostaa sen verran tutulta, että ehdottomasti toteutan toiveesi 🙂

   Tsemppiä, kyllä se liikunnan riemu taas kohta vie sut mennessään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.