Hae
Aino Mäkelä

Mene, elä, koe, nauti!

Asia, johon sorrun niin usein itsekkin. Järkevien valintojen tekeminen niiden hauskojen, nautinnollisten ratkaisujen sijaan. Tehdään vain asioita, joista hyödytään jotenkin. Ollaan itsekkäitä laittaen oman elämän suorittaminen elämän ykkösprioriteetiksi.

Jätättekö te paljon asioita tekemättä siksi, että ne ei hyödytä teitä mitenkään? 

Spontaanius, ahhh mikä ihana mauste elämään! Asioiden tekeminen ilman sen kummempaa tavoitetta tai järkisyytä. Ihan vaan siksi, että se tuntuu sillä hetkellä niin pirun hyvältä idealta. 

Never regret anything because at one point it was exactly what you wanted.

Viime aikoina olen viettänyt aika rauhallista elämää, koska se on ollut järkevää oman jaksamiseni kannalta. Olen myös oivaltanut, että oman jaksamisen kannalta elämän suorittaminen ei ole järkevää vaan välillä on hyvä heittäytyä villiksi, rikkoa vanhat kaavat ja tehdä jotain odottamatonta. Jotain mitä ei ollut valmiiksi suunniteltu. Edes jotain ihan pientä.

Jos kalenterin täyttää päivisin koulu ja työ, niiden mukaan aikataulutetaan treenit ja ruokakuviotkin mietitään kerralla viikoksi eteenpäin niin elämä voi helposti alkaa puuduttamaan.

Kaavamaisuus voi rutinoida liikaa ja yllättävät muutokset saattaa aiheuttaa vahvojakin reaktioita, kun niitä ei ole osattu odottaa. Ratikasta myöhästyminen, oppitunnin venyminen, hissin odottelu.. pieniä pieniä asioita, joihin ei voi itse hirveästi vaikuttaa voi synnyttää hirveän stressin, kun ne sotii omaa alkuperäistä suunnitelmaa vastaan.

Rutiinit on hyvästä ja niitä pitää olla, ne rytmittää päivää ja tekee arjesta kokonaista. Mutta sen mä olen oppinut, että kaikkea ei ole hyvä suunnitella etukäteen. Spontaaneille valinnoille tulee antaa tilaa ja joskus on hyvä antautua täysin niiden valtaan.

Kaikki asiat ei nimittäin mene aina niin kuin olisi itse suunniteltu. Ja yleensä ne parhaimmat asiat elämässä tapahtuu juuri silloin, kun niitä vähiten osaisi odottaa – täysin spontaanisti 😉 Kun antaa hetken viedä mennessään tapahtuu yleensä ihania asioita joista nauttii ihan uudella tavalla, koska siltä hetkeltä ei odota mitään sillä sitä ei ole suunniteltu ennakkoon.

Kuinka monesti olette odottaneet jotain tiettyä tapahtumaa kuin kuuta nousevaa, käyneet sen kulun miljoona kertaa mielessänne läpi ja loppupeleissä pettyneet, kun mikään ei menntykään suunnitelmien mukaan?

Kaikkeen ei kannata luoda ennakko-odotuksia – usein kun odottaa jonkin asian tapahtuvan menettää paljon muita asioita, joista olisi voinut kyseisestä hetkestä saada irti jos olisi ollut avoimin mielin läsnä. Täysin huomaamatta rajoitamme elämäämme omilla ennakko-odotuksilla sulkien silmät kaikelta muulta ympäröivältä.

Olkaa avoimin mielin, tehkää asioita jotka tuntuu hyvältä, unohtakaa aina välillä olla järkeviä ja nauttikaa hetkestä! Vaikka onkin tärkeä voida fyysisesti hyvin, niin vielä tärkeämpää on pitää omasta henkisestä jaksamisestaan huolta <3 Ja siihen ei kaavamaisen rutinoitunut elämä hirveästi auta.

<3 Aino

PS. Mun eilisessä ei ollu kovin paljon järkeä ja nyt tekee älyttömästi mieli suklaacroissantteja. Mutta hei, me eletään vaan kerran – ja olipa muuten pirun hauskaa! Hahhha.

12 kommenttia

 1. mpr- kirjoitti:

  Kiteytit tässä tekstissä kaiken mitä olen tässä viimeisen viikon aikana miettinyt, kiitos. Näin ”vanhemmiten” sitä vain vääjäämättä alkaa ajattelemaan liian järkevästi ja spontaanisuus vähenee. Joskus ne elämän pikkuilot vain pääsee unohtumaan ja niitä pitää itselle muistutella. Negatiivisten asioiden kasautuessa kirjoitan aina itselleni listaa mistä asioista olen kiitollinen omassa elämässäni. Listan kirjoitettuani huomaa, että itseasiassa minullahan on kaikki aika hyvin ja loppu peleissä ”negatiiviset asiat” eivät hirveästi vaikutakkaan elämääni. Ei muuta kuin siis elämän pikkuiloista nauttimaan. P.S ostin itselleni eilen jacky -makupaloja kaupasta, koska teki vain mieli 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Tuo kiitollisten asioiden listaus on kyllä ihana keino – kummasti piristää huonompaakin päivää kun keskittyy niihin pieniin, hyviin asioihin <3

   PS. OIKEIN! 😀

 2. Laura kirjoitti:

  Niin täyttä asiaa kuin mikään vaan voi olla, kiitos tästä muistutuksesta! Itselläkin tuppaa aina välillä unohtumaan se elämän spontaanius ja suunnittelemattomien juttujen ihanuus, kun keskittyy liiaksi koulujuttuihin, töistä selviämiseen, treenaamiseen ja omiin syömisiin. Suunnittelen hirveästi asioita mielessäni jo etukäteen ja sitten ärsyynnyn, jos ja kun elämä ei menekään täysin oman mielikuvani mukaan 😀 Spontaanit teot ovat kuitenkin monesti juurikin niitä parhaita!

  Täytyy tallentaa tää postaus suosikkeihin ja käydä aina välillä muistuttelemassa itseään siitä, ettei se jatkuva aikataulutus ja suunnittelu ole pidemmän päälle hyväksi kenellekään 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi kiva että tykkäsit noin paljon! Se on kyllä hassua, miten helposti sitä kangistuu kaavoihinsa. Mutta onneksi niitä on helppo rikkoa ihan pienillä, pienillä päivittäisillä jutuilla! 🙂

 3. Maiju kirjoitti:

  Asiaa. Välillä on hyvä vaan olla ja tehdä jotain asioita, joita ei ole suunnitellut. Elää siis hetkessä. Pitää koko ajan vähän kuulostella itseään ja sisintään. Itse yritän etsiä elämääni asioita, joista todella pidän ja nauttia.

 4. Annika kirjoitti:

  Olen niin samaa mieltä! Kauheesti kuluu energiaa turhaan suunnitteluun, mä myös käyn joskus läpi tulevia tapahtumia omassa pienessä päässäni ja ikinä (ei ikinä!) ne mene niin kuin suunnitteli!.. Nyt kun oikeen mietin, niin kaikki mun elämän parhaat tapahtumat on todellakin tapahtunu ihan yllättäen ja täysin suunnittelematta 🙂

  Kiitos ihanasta postauksesta!

 5. siiri kirjoitti:

  suunnittelu, aikataulut…niin tuttua touhua.jokainen minuutti, jokainen suupala on aika lailla suunniteltu mun osalta valmiiksi.arki ja rutiinit – rakastan niitä, ja suunnittelu sekä ennakointi auttaa mua jaksamaan, auttaa mua saamaan päivästä kaiken mahdollisen irti.

  silti vitsit tää postaus pysäytti.välillä mulle tulee hetkiä että hitto ku voisin nyt tehä niin tai näin, jättää jotain tekemättä tai tehdä toisin…hyvin harvoin kyllä, ja tiiät miten rakastan sitä mitä teen, miksi sitä teen ja miten onnellinen oon 🙂 mutta silti joo annoit kyllä taas ajattelemisenaihetta.nautin ja rakastan arkea, mutta kyllä silti viimeisen puolenvuoden aikana sinne ”lomamoodillekkin” on mahtunut niin monta onnellista, nauruntäyteistä hetkeä että onneksi on nekin hetket sen arjen vastapainoksi.ja näitä hetkiä on ollut kyllä mm.se normaalisti mulle aivan liian myöhään valvottu ilta/yö joka vietettiin sun luona väsyneinä höpötellen <3

  oot paras pus !

  • Aino kirjoitti:

   Kyllä vaan, ne arki ja rutiinit tuo turvaa ja rytmittää päivää. Tottakai munkin arjesta niitä löytyy ja niistä nautin 🙂 Niiden vastapainona mä vaan välillä kaipaan vähän jotain muutan, ihan pienetkin jutut riittää ja aina silloin tällöin.

   Tärkeintähän se on, että tekee asioita jotka tekee onnelliseksi <3 Ja se on parasta, että sä oot löytäny sen sun juttus, siitä ei oo epäilystäkään – osaat kuitenkin ottaa rennosti ja tasapainoittaa arkea niillä jutuilla, jotka susta itsestä tuntuu hyvältä 🙂

   <3 puss!

 6. Salla kirjoitti:

  Tää oli aivan loistava postaus! Kyllähän ne rutiinit ja aikataulut pitää arjen kasassa ja tekee asioiden hoitamisesta helpompaa, mutta ei niihin kenenkään pitäisi hirttäytyä ja alkaa stressaamaan jos poikkeaakin suunnitelmasta. Se on vähän niin kuin terveellisessä ruokavaliossa on tilaa herkuille jos perusrunko on kunnossa. No ehkä vähän huono esimerkki 😛
  Jokatapauksessa, parhaat muistot jää niistä herkistä jolloin on ollut spontaani. Kun uskaltaa tarttua hetkeen voi saada jotain niin ihanaa että sen ajatteleminenkin tuo uskomattoman paljon iloa silloin kun kaikki näyttää harmaalta.

  • Aino kirjoitti:

   Itseasiassa aivan äärettömän hyvä esimerkki! 🙂 Ja ne herkutkinhan maistuu paljon paremmalta, kun niitä ei päivittäin nauti, eiks vaa? Hahha!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.