Hae
Aino Mäkelä

Motivaatiopostaus! Ja kilpailun voittaja :)

Ihan ekana julkistan raakasuklaakilpailun voittajat! Arvoin siis kaksi palkintoa – toisen kommenttien jättäneiden kesken ja toisen sekä blogin että Puhdistamon Facebook -sivun tykkääjien kesken. 

Facebook arvonnassa onni suosi Minna Suoraumaa, joten laittaisitko mulle sähköpostilla (aino.makela@gmail.com ) sun yhteystiedot tulemaan 😉 

Kommenttiboksin puolelta voittajaksi selviytyi veronica, jonka lemppariraakasuklaa kuulosti niin hyvältä, että mun on pakko testata sitä itsekkin 😀 Itseasiassa oon miettinytkin, että miten saisin tehtyä hyvää appelsiinisuklaata, hihhi!

”Mun lemppariin tulee kuivattuja paloja appelsiinikuorta, mulpereita makeutta antamaan sekä pintaan kaakaonibsejä! Oi ihanaa, onneksi on jo ”kohta” perjantai ja herkkupäivä!” 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATänään mulla on vapaapäivä sekä koulusta että töistä! Niiiin luksusta 😀 Aamulla heräsin normaalisti puntille ja nyt oonkin vaan ottanut rennosti, katsellut sarjoja ja löhönnyt. Pari koulutehtävää kyllä pitäis tehdä, mutta onneksi on koko päivä aikaa 😉 Kyseessä on kyllä aika puuduttavan tehtävän työstäminen, mutta kyllä mä siitä selviän kun tiedän että se vie mua mun opinnoissa eteenpäin – se motivoi mua.

Motivaatio onkin sellainen juttu, jonka katoamisen huomaa helposti ja sitä rupeaa hyvin nopeasti kaipaamaan. Hommat kasaantuu, ahdistaa kun ei saa mitään aikaiseksi ja siitä tulee morkkis. Liikkumisen suhteen on ihan sama homma – jos jämähtää viikoksi sohvalle, tuntee olonsa yleensä ihan surkimukseksi. OLYMPUS DIGITAL CAMERAEnsin kannattaa miettiä mitä oikeasti haluaa saavuttaa onko se hyvää oloa, liikunnan säännöllisyyttä, energiaa, lisää lihasmassaa, painon pudottamista? Siihen kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta, mutta kannattaa myös miettiä miksi haluaa juuri sitä. Motivaation täytyy tulla itsestä, jotta se olisi kestävä. Jos alkaa liikkumaan ja pudottamaan painoaan, koska jokin muu käskee niin, ei halu siihen ole yleensä kovin suuri. En mäkään tykännyt tehdä matematiikan läksyjä silloin, kun mut siihen pakotettiin 😀 

Sitten kun on itse tietää mitä haluaa, on hyvä tehdä itselleen jonkinlainen tavoite jota kohti lähtee etenemään. Tavoitteiden lisäksi on hyvä tehdä myös joitain välitavoitteita, joiden kautta seuraa omaa edistymistään – ja välitavotteiden saavuttamisesta voi aina palkita itseään jotenkin 😉

Jos esimerkiksi haluaa saada liikunnasta säännöllisen osan arkea voi palkita itsensä kolmen viikon päästä, kun on käynyt kolmesti viikossa kävelyllä. Ei kannata lähteä asetamaan turhan kovia tavotteita vaan pitää ne realistisina niin, että ne on myös mahdollista saavuttaa. Näissä asioissa määrä ei korvaa laatua 😉 Ja motivaatiokin pysyy helpommin yllä, kun tekemisestä ei tee liian vaikeaa ja supervoimia vaativaa, niin että se tarvitsisi liikaa ponnisteluja toteutuakseen.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMun kaveri ihmetteli viikonloppuna katsoessaan Jutan laihdutusohjelmia, että miksi ihmisiä, jotka ei kuntosalilla treenaamisesta tykkää, pakotetaan siihen? Ihmettelen samaa. Kuntosali ja aamuaerobiset ei ole ne ainoat liikunnan muodot, joita voi harrastaa 😀 Jos lenkkeily ei kiinnosta, niin on varmasti jokin laji josta tulet pitämään – sama kuntosalin suhteen. Harrastitko lapsena jotain urheilua? Kokeile vaikka palata siihen takaisin!

Kannattaa rohkeasti vaan lähtä kokeilemaan eri lajeja, siinä ei menetä mitään 😀 Jos ei tykkää, niin sittenpähän sen ainakin tietää! Mä ainakin oon älyttömän onnellinen, että lähdin pelosta huolimatta aikoinani potkunyrkkeily-kurssille – mä rakastuin täysin ja sillä tiellä vieläkin ollaan 😀 Tietysti jos haluat kasvattaa lihasmassaa on hyvin olennaista käydä siellä punttisalilla ja maratoonareiden on hyvä käydä lenkeillä, mutta näissä tapauksissa varmaan juurikin ne lajit itsessään kiinnostaa..? 😉 OLYMPUS DIGITAL CAMERAKiireisen arjen keskellä rutiinit helpottaa huomattavasti liikkumista. Päätä tietyt päivät ja kellonajat jo etukäteen, milloin aiot käydä liikkumassa – silloin niitä on helpompi noudattaa 🙂 Ei kannata ajatella, että ”menen sitten kun jaksan” koska helposti käy niin, että sellaista tilannetta ei tule. Kun kalenteriin on merkitty ”treeni klo12” niin eihän sitä kehtaa vetää yli ja myöntää lepsuneensa? 😉 

Juuri siinä vaiheessa, kun liikkumisen sisällyttäminen tuntuu vaikealta on treenejä hyvä ajatella tietyllä tapaa ”velvollisuutena”. Jättäisitkö tärkeän lounaan esimiehen kanssa välistä? Entä skippaisitko kahvitreffit ystävän kanssa, jonka kanssa löydätte harvoin yhteistä aikaa? Yhtälailla liikkuminen ja fyysisesti itsestään huolehtiminen on tärkeää 😉 Nopeasti rutiinit ja velvollisuudet unohtuu, sillä hyvin nopeasti liikunnasta tulee normaali osa arkea – kunhan vain malttaa muutaman viikon itsensä piiskuroida liikkeelle!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMulla itsellä isona motivaattorina toimii treenipäiväkirja, johon merkkaan päivän treenit ylös. Merkkaan aina edellisenä päivänä seuraavan päivän treenin valmiiksi päivämäärällä varustettuna 😀 Sen lisäksi, että se motivoi mua lähtemään salille se myös motivoi mua ylittämään itseni!

Seuraavan päivän jalkatreeniä kirjatessa on hyvä lisätä sinne vähän lisäpainoja, ekstratoistoja tai jotain muuta mitä ei välttämättä tulisi tehtyä, ellei sitä olis jo valmiiksi sinne ylös kirjattu, hihhi! Monesti kun otan päivän treenin esille mietin, että mitäköhän oon taas ajatellu.. kunnes muistan millaisessa treeninjälkeisessä euforiassa mä sen kirjoitin ja lähden pyrkimään kohti sitä samaa voittajafiilistä 😀

Nyt viimeaikoina myös omat opiskelut on lisänny motivaatiota treenaamiseen. Oon oppinut niin paljon uusia juttuja ja sisäistänyt vanhaa opittua ihan uudella tavalla – on ihan parasta päästä itse kokeilemaan käytännössä niitä kaikkia 😀 Uudet treenityylit ja -tekniikat myös pelastaa kyllästymiseltä, kun treenejä voi varioida niin monella tapaa että se säilyttää jännityksensä loppuun saakka, hih.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKaiken tän pitää tuoda sulle iloa elämään ja on tärkeetä, että nauttii siitä mitä tekee. Jos liikunta vie sulta elämästä enemmän kuin mitä se antaa, kannattaa miettiä jos niitä tottumuksia pitäisi vähän uudistaa. Sen mä sanon, että jos liikkuminen alkaa maistua puulta niin silloin kannattaa tehdä jotain!

Siinä vaiheessa riittää kun sekoittaa pakkaa vähän ja rikkoo normaaleja rutiineja. Aamutreenaaja voi kokeilla rauhoittaa aamunsa ja siirtyä iltatreeneihin. Treenikertoja voi vähentää tai korvata niitä vaikkapa jollain toisella lajilla, jollain täysin uudella mitä on aina halunnut kokeilla! Ei kannata jäädä märehtimään tilanteeseen sillä harvemmin se hauskuus palaa itsestään. Pelkkä kevyempi treeniviikko powerwalkkien voimin on aika tehokas motivaation palauttaja myös – jo puolessa välissä viikkoa yleensä nousee kaipuu kunnon treenien pariin 😉OLYMPUS DIGITAL CAMERATulokset ja se vaikutus, jonka huomaat liikunnalla olevan sun olemukseen ja jaksamiseen, on niitä juttuja jotka synnyttää motivaatiota ihan itsestään 😀 Niistä vaan välillä pitää muistuttaa itseään, koska harvemmin aamulla herätessään muistaa, kuinka hyvä fiilis oli edellisen treenin jälkeen.. hahha!

Sen takia mä rakastankin instagramia, joka on täynnä treeni-inspiraatiota ja motivaatiota! Aamulla yleensä aina ensimmäisenä selailenkin sitä peiton alla ja parissa minuutissa on laiskuus tiessään, kun huomaa että joku reipas on jo käynyt aamupuntilla 😀 Itseään ei kannata verrata muihin, mutta muista voi ottaa inspiraatiota omaan elämäänsä! 

Toinen hyvä on myös oikeasti katsoa vanhoja kuvia itsestään ja miettiä, millainen oli ennen kuin alkoi pitämään itsestään huolta. Haluaisitko palata takaisin siihen, kun aina väsytti ja oli jatkuvasti saamaton olo? Housut kiristi ja peilikuva ahdisti? Mä en ainakaan tahdo. Monesti edelleen tasapainoilen kahden valinnan välillä – valinnan jonka olen tottunut aiemmin tekemään ja sen, jonka haluan tehdä nyt. Niissä tilanteissa kun muistuttaa itselleen mitä haluaa ja miksi haluaa niin valinnasta tulee älyttömän helppo 🙂 Että ei muutaku ylös, ulos ja liikkeelle! 😉 Kiitos älyttömän paljon Helenalle tästä postaustoiveesta – tätä oli ihan huippu kirjoittaa. Sain myös älyttömästi motivaatiota alkaa kirjoittamaan mun koulutehtävää, kun hoksasin että olin saanut liikuntafysiologian ja biomekaniikan tentistä vitosen!! 😀 😀 😀 Tulokset ne on kyllä ne mitkä motivoi – ihan kaikessa, wooop wooop! Ei se pänttääminen ihan turhaa hommaa oo, varsinkaan jos asiat aidosti kiinnostaa 😉

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille ja hurjasti motivaatiota maanantaipäivään!

<3 Aino

PS. Päivän kiitollisuuden aihe on kyllä ystävät joilta saa vertaistukea ja kannustusta sitä tarviessaan <3 Aamun maanantaimasistelut katosi nopeasti, kun sai purkaa tuntojaan whatsappiin, hih 😉

14 kommenttia

 1. Laura kirjoitti:

  Tää oli kyllä todellinen motivointipostaus, kiitokset siitä! 😀 Mullakin toimii osittain motivoivina juttuina samat asiat kuin sulla: suunnittelen treenit valmiiksi seuraavalle viikolle ja treenien toteuttaminen on paljon helpompaa, kun on valmiiksi miettinyt, mitä milloinkin tekee. En oo vielä oppinut kirjoittamaan treenisuunnitelmia varsinaisesti ylös, mutta aivan yhtä motivoivana juttuna mulle toimii se, että saan kirjata liikkumiset jälkeenpäin ylös 😀 Päivitän HeiaHeiaa ja kirjoitan kalenteriini jokaisen päivän treenin ylös, minkä lisäksi vielä julkaisen blogissa viikottaiset liikkumiseni. Ai mikä listaushullu….

  • Aino kirjoitti:

   Hihhii, kiva että tykkäsit! 🙂 Mäkin aikoinaan käytin HeiaHeiaa ja kirjasin liikkumiset myös tänne blogin puolelle, mutta se on nyt kyllä vähän jääny… toisaalta tekis mieli alottaa taas, nyt kun oma suhde liikkumiseen on ”normaalimpi” mitä aikoinaan, silloin kun suhtauduin siihen vielä suhteellisen, noooh, pakkomielteisesti 😉

   Mutta kyllä vaan, listat todetusti toimii! 😀 T. toinen listahullu

 2. Senja kirjoitti:

  tää oli niin symppis ihana motivaatiopostaus! niin oikeessa olet 🙂
  ja toi treenipäikky on kyllä todettu täälläkin hyödylliseksi! pitääkin alkaa vielä tolleen tehdä että etukäteen ne sinne rustaan 😀
  ei oo kiva meinaa katella tyhjiä sivuja, hehe…
  :p

  • Aino kirjoitti:

   Joo siis jos mä menisin salille niin, että sivut ammottais tyhjyytään niin vois olla että laiskuus iskis ja tekisin vaan puolet siitä mitä oikeasti teen.. 😀 Kantsii testata vähä suunnitella ennakkoon ja kattoa, että vaikuttaako mihinkää – saatat yllättyä 😉 Tsemiä!

 3. aamutreenaaja kirjoitti:

  Moikka!

  Eksyin vasta hiljattain blogiisi mutta olen jäänyt heti ihan koukkuun! Olet niin ihanan aito ja juttusi ovat aina niin hyväntuulisia ja mielenkiintoisia. Olen saanut kauheasti motivaatiota ja tietoa omaan treenaamiseeni, kiitos siitä! 🙂

  Sellaista asiaa kyselisin, kun ymmärsin että käyt aamuisin treenaamassa, niin kuinka syöt ennen/jälkeen treenin? Itsekin tykkään käydä treenailemassa aamuisin (herään klo 6 ja salille klo 7), mutta olen alkanut pohtimaan, että mikä olisi optimaalisin tapa syödä treenin ympärillä, kun haluaa saada ne lihakset kasvamaan? Tähän asti olen syönyt heti herättyäni kunnon aamupalan (puuroa+raejuustoa+marjoja) ja noin tunnin päästä siitä treenaamaan. Heti treenin jälkeen olen vetänyt palkkarin (heraa 30g), noin tunti treenin jälkeen rahkan+hedelmän ja siitä pari-kolme tuntia eteenpäin kunnon lämpimän ruuan. Treenin jälkeenhän olisi hyvä kuitenkin saada hiilareita ja minun kohdallani ne jäävät tuonne monen tunnin päähän lämpimälle ruualle.. Ja en voi syödä lämmintä ruokaa yhtään aikaisemmin, sillä käyn aina koulussa syömässä siinä 11-12 maissa. Olen miettinyt, että olisiko parempi syödä ennen treeniä vain jotain pientä esim rahka ja treenin jälkeen vasta se ”kunnon aamupala”(=puuroa)? Vai miten sinä suosittelisit tekemään? Paljon kiitoksia jo etukäteen vastauksestasi! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moikka!

   Voi kuinka ihana kuulla! Sait kyllä mun hymyn nousemaan korviin asti, hihhi:)
   Mä kyllä tekisin juuri noin kun mietitkin eli ennen treeniä jotain pientä niin että saat sekä protskua että hiilareita ja treenin jälkeen sitten enemmän. Se ravinto treenin jälkeen nimittäin on toooosi tärkeetä, että kroppa lähtee palautumaan ja lihas korjaantumaan! 🙂 Mutta toki myös ennen on hyvä antaa kropalle ravinteita, että se herää yön paastosta, hih.

   Tsemppiä (aamu)treeneihin! 🙂

 4. juuliae kirjoitti:

  Heippa Aino !

  Haastoin sua omassa blogissani tiistaina ilmestyvässä postauksessa jakamaan meidän lukijoiden kanssa hieman oman kroppasi ”ongelmakohtia” ja millaisia tavoitteita/toiveita/unelmia sulla niiden suhteen on. Ei siis missään nimessä negatiivisessa mielessä vaan motivoimaan niiden eteen uurastamiseksi (: Kuitenkin uskon, että oli ihminen sitten miten timmissä kunnossa tahansa, nälkä kasvaa syödessä ja aina löytyy jotain, jonka toivoisi näyttävän paremmalta tai olevan vahvempi. Timmiytyessä ne ongelmakohdat varmasti kuitenkin tarkentuvat ja muuttuvat yksityiskohtaisemmiksi, jonka vuoksi olisikin kivaa kuulla, millaisten ongelmien kanssa treenaamisen&terveellisten elämäntapojen kanssa jo pidemmälle edenneet painivat. Vertaistukea meille ei-niin-timmeille (;

  Oot aivan mahtavan positiivinen tyyppi, jaksan päivästä toiseen ihmetellä sun energiaa ja blogisi merkitsee mulle paljon – sieltä on hyvä hakea motivaatiota ja iloa silloin kun sitä itseltä tuntuu puuttuvan (: Toivottavasti tartut haasteeseen, mutta joka tapauksessa mahtavaa joulukuun alkua !! (:

  • Aino kirjoitti:

   Heiiii! Ja kiiiiitos ihanasta kommentista <3 Voi että, et voi uskoakkaan miten hyvälle mielelle tälläsesta kommentista tulee:) Ja tottakai mä ehdottomasti tartun tuohon haasteeseen – erittäin hyvä miettimisen paikka myös mullekkin ja toivottavasti auttaa myös muitakin tajuamaan sen, että "ruoho ei oo vihreämpää aidan toisella puolella", heh.

   Mahtavaa joulukuuta myös sinne!

 5. siiri kirjoitti:

  ja facebookkiin !!! oli kyllä antoisa aamukeskustelu :—-D<3 voi meitä hölmöjä :p

  ihana postaus <3

  • Aino kirjoitti:

   Noniiiinpä!! 😀 <3 Ihana tietää että ei oo yksin näiden aivopierujensa kanssa, hihhi!

 6. Henriikka kirjoitti:

  Heippa Aino,

  Täällä myös yksi hiljattain blogiisi eksynyt syvällisempi lukija.
  Blogisi on mielenkiintoinen ja tämä motivaatio kirjoituksesi oli erittäin hyvä! Tsemppasi heti itseäni, olen muistakin postauksistasi saanut motivaatiota.
  Blogisi on aito, eikä se ole täynnä itseään täynnä olevia lihasten esittelykuvia, kuten monissa monissa muissa on, jotka bloggaan pois samantien, niitä ei jaksa seurata. Vaan tällaiset aidot ns. tavallisen tallaajan blogit joissa on ideana aito ja puhdas Minä.

  Oikein lämmitä ja rauhallista Joulun odotusta sinulle, jään odottelemaan uusia postauksiasi.

  • Aino kirjoitti:

   Moi Henriikka ja kiva että oot löytäny tiesi mun blogiin! Ja vielä kivempi, että oot viihtyny mun juttujen parissa 🙂 Kiitos ihanasta kommentista, se piristi kyllä heti näin aamutuimaan!

   Ihanaa joulukuuta myös sinne! <3

 7. JennaA / Kohta kunnossa! kirjoitti:

  Ihana postaus! Sait kyllä mun motivaation korkealle ja suuntaankin heti illalla taas salille 🙂 Tuntuu, että tämä pimeä vuodenaika vie aika paljon mehuja ja motivaatiota treenaamisesta ja sitten sitä huomaamattaan jumittaa vaan siellä sohvannurkassa! Pitäs muistaa, että liikunnasta tulee se hyvä olo, jonka avulla jaksaa 🙂

  Itse olen kanssa käyttänyt aina salilla treenipäiväkirjaa ja koitan merkata treenien perään aina mitkä liikkeet meni hyvin ja missä voi nostaa painoja ym. Kätevää eikä tarvitse joka kerta muistella, että miltä tuokin liike nyt viime kerralla tuntui!

  Lisää näitä! Ja ihanaa joulun odotusta 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Moikka!
   Joo niin se helposti menee, että pimeän tullen tosi helposti passivoituu.. sen takia onkin hyvä suunnitella etukäteen treenit ja pitää niistä kiinni – tai sopia vaikka treenitreffit jonku ystävän kanssa! Silloin niistä tulee helpommin pidettyä kiinni 😉 Ja nimenomaan, treenipäiväkirja on myös tuossa mielessä tosi hyvä ja sen avulla on helppo seurata omaa edistymistään 🙂

   Ihanaa joulukuuta myös sinne!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.