Hae
Aino Mäkelä

Maidottomia välipaloja

Maidoton maaliskuu -haaste herätti paljon innostusta ja siitähän mä oon enemmän ku mielissäni! Kaikki haasteeseen liittyvät postaukset tulevat sitten löytymään avainsanan ”maidotonmaaliskuu” alta jotta niitä voi jatkossakin vaivattomasti selailla, hihhih.

Mites on muuten maidottomuus sujunut? Onko ollut helppoa vai tuottanut turhaa päänvaivaa? Jos on niin onko jotain erityisiä juttuja, joiden suhteen kaipailisit vinkkejä?

Välipalapostaukset oli yksi kysytyimmistä ja nyt oonkin koostanut teille postauksen mun omista yleisimmistä välipaloista 🙂 Välipalathan on älyttömän tärkeitä ruokavalion rytmittäjiä ja kuten huomaatte niin omani ovat aika monenlaisia ja koostuu aina välillä milloin mistäkin – yleensä aina tarpeesta ja tilanteesta riippuen. Se mitä välipalaksi syön määrittyy yleensä sen mukaan kuinka pitkät ateriavälit muuten on ja mitä kaikkea päivän aikana tuun vielä tekemään 😉

Ensiksi ”on the go” -välipalat, jotka kulkee laukussa helposti mukana päivän tohinoissa jotta nälkä ei vahingossakaan pääse yllättämään:

valipala4Hedelmä + manteleita/pähkinöitä
Omena & mantelit kulkee mulla vakiona mukana laukussa! Niitä voi myös kiireessä käydä hakemassa kaupasta, jos eväät unohtuu kotiin. Kohtuus kuitenkin pitää muistaa – koko pussia manteleita/pähkinöitä ei tarvitse syödä vaan pelkkä kourallinenkin riittää 😉  Ainakin CocoVi:n patukoihin oon törmännyt isoissa marketeissa 😉

Välipalapatukka
Raakapatukoita löytyy nykyään vaikka kuinka paljon! Punnitse&Säästä -kauppojen valikoima on laaja ja netistäkin, mm. RAW2U:lta, saa tilattua jos jonkinmoista omaan makuun sopivaa patukkaa. Myös monissa isoissa ruokakaupoissa on nykyään laajat valikoimat ja niistä löytyy esimerkiksi CocoVi:n patukoita 🙂 Lähikaupassa shoppaillessaan kannattaa olla tarkkana patukoita valitessaan sillä useat sisältävät maitoa! Mä suosittelenkin ennemmin varautumaan hyvin ja ostamalla kotiin kunnon satsin, josta aina voi napata mieleisensä mukaan kun lähtee kotoa liikkeelle 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERATuore-/chiapuuro
Kaurahiutaleet/siemenet eväsrasiaan ja mantelimaitoa sekä jäisiä marjoja perään – tuntien kuluessa hiutaleet ja siemet turpoaa ja tekeytyy puuroksi samalla jäisten marjojen pitäen setin kylmänä 😉 Ohje omaan lemppariin eli chiapuuroon löytyy tästä. Oon itse viimeaikoina tykäänyt tehdä raikkaampaa versiota ja käyttänyt mantelimaidon sijasta kookosvettä sekä marjojen tilalla ananasmurskaa! Namnamnam.

Proteiinisheikki
Sheikkerin pohjalle proteiinijauhot (riisi-, herne- tai hamppuproteiinia) sekä marja- tai viherjauhetta ja macaa eikä nälän hetkellä tarvi tehdä muuta kuin lisätä vesi ja nauttia herkkupirtelö vaikkapa bussia odotellessa 😉

Kananmuna
Uskokaa tai älkää, mutta mä syön monesti pelkkiä keitettyjä kananmunia paremman puutteessa välipalaksi 😀 Ne on helppo kuljettaa laukussa eikä niiden kanssa oo vaaraa, että ne leviäis tai muussaantuis tavaramäärän alle, hihhih.

Kotona tulee helposti panostettua enemmän välipalan tekemiseen ja nautiskeltua oikein kunnolla teekupin ääressä:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKasvismunakas
Helppoa mutta niin hyvää: pinaattia, tomaattia ja pari kananmunaa pannulla sekaisin! Oikeasti mitkä vaan kasvikset käy – omia suosikkeja on kesäkurpitsa, parsakaali, pavut ja maissi.

Banaani-, marja- tai proteiiniletut
Lisää yksinkertaista ja hyvää: kookosöljyssä paistetut banaaniletut, jotka syntyy kananmunista, muussatusta banaanista ja pellavansiemenrouheesta. NAM! Kylkeen vähän mustikoita tai vaikkapa maapähkinävoita – toimii! Samaa reseptiä voi soveltaa myös marjoihin ja proteiinijauheesen – aina tarpeesta riippuen voi kokkailla siihen hetkeen sopivat herkkuletut 😉OLYMPUS DIGITAL CAMERASmoothiet
Blenderi on kyllä laulanut alkuvuoden aikamoisella tahdilla sillä smoothiet on ollu varmaan mun lemppari välipala viime kuukausina. Ne on helppoja ja niihin voi laittaa lähestulkoon mitä tahansa – eri asia sitten on, että kuin helposti menee kurkusta alas 😉 Smoothien pohjaksi sopii hyvin esimerkiksi mantelimaito tai raikkaampiin ja viherversioihin kookosvesi tai vihreä tee! Paksuutta smoothieen saa halutessaan banaanilla ja avokadolla tai proteiinijauheella.

Smoothienhan voi myös ottaa kätevästi mukaan vaikkapa sheikkerissä, mutta silloin kannattaa ottaa huomioon ravinteiden ja vitamiinien katoaminen jos smoothie joutuu liiaksi tekemisiin ilman kanssa – kannattaa siis käyttää mahdollisimman pientä sheikkeriä tai tehdä paaaaaljon smoothieta ison täytteeksi, hihhi! 😉


Voisin koota ens viikolle vaikkapa ihan erillisen smoothieresepti-postauksen – miltä kuulostais?
😉 Niitä kun päivittäin tekee niin on tullut opittua ne makukombot jotka toimii kuten myös ne, jotka ei todellakaan toimi – hahha!

IMG_5976Selleri+maapähkinävoi
Uskokaa tai älkää, mutta kokeilkaa sillä kyseessä ihanan raikas yhdistelmä! Ja tähän asti se on yllättänyt jokaisen epäilijänsä 😉 Maapähkinä toimii myös loistavasti omenan kaverina tai riisikakkujen päällä banaanin kanssa! Namnamnam.

Raakaleivokset, kakut ja jäätelöt
Herkkusuu tunnustautuu! Kyllä, korvaan joskus välipalat (ja iltapalat, hehhehh…) raakaherkuilla 😀 Mutta onhan ne loistavan makuisia ja piristää keskellä raskastakin päivää – ainakin onnistuessaan, hihhih.

Kaupasta mä harvon itse käyn mitään hakemassa sillä yleensä teen viikon ruokahankinnat kerralla ja niihin sisältyy myös tietty välipalat. Jos eväät kuitenkin unohtuu kotiin käyn yleensä hakemassa kaupasta jotain hedelmiä sekä manteleita, mutta kaupasta löytyy myös muutama muu potentiaalinen välipalavaihtoehto:

Yosa-tuotteet
Yosat on kaurapohjaisia valmisteita ja niitä löytyy niin jogurtin, rahkan kuin smoothienkin korvikkeista 🙂 Hiilihydraattia niissä on hieman enemmän ja proteiinia vähemmän entä maitotuotteissa, joten kylkeen kannattaakin ottaa vielä jotain proteiinipitoista – esimerkiksi manteleita.Get in shape! -juomat
Yllätyin positiivisesti kun tutkiskelin työpaikalla ”Get in shape!” -palautusjuomia sillä niiden valmistukseen on käytetty raakamaitoa! Sellaisen siis jopa minä suostuisin kaupasta kotiuttamaan hädän hetkellä 😉

Siinä oli nyt ne välipalat, jotka mulle ensimmäisenä tuli mieleen! Millaisia maidottomia välipaloja te suositte? Nää mun esimerkithän nyt oli tietysti vielä maidottomuuden lisäksi gluteenittomiakin eli sopii loistavasti paleotyyppistä ruokavaliota noudattaville 🙂

<3 Aino

14 kommenttia

 1. Rita kirjoitti:

  Cocovin hylly on tullut myös ihan mun lähi-K-markettiin! Se on mielettömän pieni kauppa eikä siellä myydä esim. bataattia (mitä nyt myydään joka paikassa) mutta CocoVin patukoita oon sieltä hakenut pitkinä päivinä viemääm välipalanälkää banskun/ompun/appelsiinin seuraksi 🙂 Oi ne on niin ihania <3

  Lempparismoothieksi on viimeviikolla muodostunut bansku-kiivi-omppu-spirulina (+vesi) -smoothie, msm-jauhe menee aamulla sitruunavedessä. Chiaa pitäisi käydä ostamassa kunhan tilille ropsahtaa rahaa, noi kaikki chiapuurot näyttää niiin hyvälle! Enkä voi opiskelijana väittää saavani tarpeeksi omega-3 tai -6 -happoja ruuasta..

  Pakko lienee kokeilla tota maapähkinävoita sellerin kanssa! Tuntuu kyllä oudolle yhdistelmälle 😀

  • Aino kirjoitti:

   Ai on vai?! Aika huikeeta, iso peukku sun lähikaupalle! 😀 Herkulta kuulostaa toi sun smoothies kyllä, varmasti peittyy hyvin spirulinan maku noiden herkkujen sekaan. Tuuhan kertomaan mitä tykkäsit selleristä – uskon, että tuut yllättymään 😀 Ainakin toivon niin, hihhih.

 2. taru kirjoitti:

  Onko yosa tosiaan gluteenitonta? Olen ymmärtänyt että ei, mutta mainiota jos näin on.

  • Aino kirjoitti:

   Joo kyllä ne puhtaasta kaurasta valmistetaan eli ovat gluteenittomia – näin mulle on kerrottu, kun asiaa itsekin selvittelin aikoinaan 🙂

 3. Saana kirjoitti:

  Puuro menee testiin, kiitos vinkistä!

  Ja kiitos kysymästä, maidoton on sujunut yllättävän helposti. Paitsi eilen olin niin pää pyörällä uudessa työpaikassa, että otin kahviautomaatista vahingossa maitokaakaon 😀 Noo, tänään palaan teenjuojaksi!

  • Aino kirjoitti:

   Oleppas hyvä!:) Hahhah tollasia vahinkoja kyllä helposti tapahtuu – onneksi tuollaset pienet erehdykset ei kaada maailmaa, hihhi 😉

 4. Tea kirjoitti:

  Täällä on irtaannuttu rahkasta ja kahvimaito vaihdettu kotona mantelimaitoon 🙂 täysin maidottomalla en ole, töissä juon yhden pienen kupillisen kahvia, johon laitan laktoositonta maitoa sekä käytän heraa. Just söin välipalaks kananmunia ja kasviksia 😉
  Eilen söin välipalaks jauhelihaa & kasviksia, nam! Eräs nainen kommentoi mun annosta et sähän syöt lounaan myöhään, johon vastasin et tää on kyllä mun välipala 😉 Oih täytyy kyllä tehdä jtn ihanaa raakakakkua kun mennään huomenna kylään mun ystävän luokse 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Jee hyvä, hienolta kuulostaa! 🙂 Eikä tosiaan täysin ehdoton tarvi ollakkaan – pelkällä vähentämiselläkin kyllä huomaa jo ihan selkeän eron omassa olossaan varmasti!
   Hahhahaa hyvä tuo välipalakommentti! Kyllä munkin kämppikset monesti mieltää mun munakasvälipalat oikeiksi aterioiksi, hahha.. 😀

 5. Emski kirjoitti:

  Hitsi mäkin haluun blenderin, noi smoothiet näyttää niin hyviltä! 😀

  http://iwilldoitemski.blogspot.fi/

 6. Alina kirjoitti:

  Toinen viikko maidotonta nyt tosiaan takana ja vatsa on turvonnut huomattavasti vähemmän, sekä vatsan vääntely loppunut lähes kokonaan! Lisäksi oon rakastunut kahviin soijajuomalla :)) Nyt tässä sitten mietinkin, että pitäisikö sitä ens viikolla ottaa vaikka laktoosittomia tuotteita ruokavalioon ja kokeilla, että mitäs kroppa siitä sanois. Tää maidoton ruokavalio kun ei oo ollu mulle mitään herkkua, rahkan, raejuuston ja fetajuuston suurkuluttajana!

  • Aino kirjoitti:

   Jee ihanaa että oot huomannu selkeitä muutoksia!:) Rehellisesti sanottuna en usko, että laktoosittomat tuotteet on yhtään sen parempia, mutta kerro ihmeessä millaiseen lopputulokseen itse päädyit! Vähän vaivannäköähän se tosin vaatii, että keksii uudet korvaajat omille normaaleille lemppareilleen, hihhi.

 7. Salla kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä! Minäkin bongasin nuo Cocovin patukat tällä viikolla Prismasta. Ostin saman tien kaikkia makuja kokeiluun 🙂 Appelsiini oli ainakin hyvää, siinä oli samanlainen perusmaku kuin RawBiteissa.
  Laitapa tosiaan niitä smoothie reseptejäkin tulemaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.