Hae
Aino Mäkelä

Herkuttelua vai dopingia?

Aivoruokaa! Sitä mä ainakin vaadin, jotta saan hyvällä fiiliksellä tehtyä päivän askareet: oli sitten kyseessä pääsykokeisiin lukemista, asiakkaiden ohjaamista tai treenaamista niin kaikki se vaatii 100% läsnäoloa sekä keskittymistä itse hetkeen – mikä vaatii puolestaan täydellisen skarpit aivot.

Nyt varsinkin kun mulla on pääsykoerutistuksen vika viikko menossa niin on oikeesti tärkeetä saada pidettyä ittensä motivoituneena ja skarppina – ei tästä muuten tulis yhtään mitään! Väsyneenä mulla heti iskee ahdistus ja silloin tuntuu, että seinät kaatuu päälle. Silloin auttaa pala suklaata, hahha!

”Ai siksi sä ootkin aina niin älyttömän hyväntuulinen ja energinen!” oli yhden mun luokkakaverin reaktio, kun keskusteltiin ravintojutuista ja mä vähän innostuin kertomaan omista hifistelyistäni, hahha! Ja kyllä mulla ainakin hyväntuulisuuteen vaikuttaa tosi pitkälti omat energiatasot. Tai no okei.. mä veikkaan, että jokainen nainen on kiukkuinen nälkäisenä? 😉
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVarsinkin siinä vaiheessa, kun eletään tosi aktiivista elämää ja ollaan menossa kellon ympäri niin energiatasojen on ihan suotavaa pysyä kokoajan tasaisena. Silloin on myös yleensä on ihan kiva minimoida väsymyksen riskit sekä energiatasojen ailahtelut. No millä se sitten onnistuu? No syömällä tietty, hihhi!

Mutta mitä sitten kannattaa syödä? Mun kaverit aina naureskeleekin, että mä douppaan itteäni  ja pakko mun on myöntää, että aika usein se mitä mä suustani alas pistän on mietitty sen mukaan mitä tuleva päivä tulee pitämään sisällään. Haluanko olla tehokas ja energinen? Pitääkö mun pystyä keskittymään pitkiä aikoja? Onko edessä maksimisuorituksia, jotka vaatii paljon tehoja? Kaikkeen siihen voi vaikuttaa oikeanlaisilla ruokavalinnoilla.OLYMPUS DIGITAL CAMERANyt kirjastopäivinä mun oma lemppari keino buustata omaa pääkoppaa sekä parantaa keskittymistä (kyllä, välillä on vähän ongelmia sen kanssa kun on tällänen ikiliikkuja…hahha!) on syödä vähän raakasuklaata, jonka aivoja stimuloivaa vaikutusta oon buustannut vielä vähän lisää muilla herkkuaineilla! Tässä siis helpotusta vähän teille muillekkin jotka mun tavoin tarvitte apua siihen viimeseen rutistukseen, hihhi.

Just tän takia mä rakastan ruokaa – sillä kun voi tehdä itselleen niin paljon hyvää samalla herkutellen! Namnamnam.

RAAKASUKLAA AIVOILLE
70g kaakaovoita
30g kaakaojauhetta
1pss Four Sigma Foodsin ”Brain Power”ia
20g tocoa
10g macaa
suolaa pieni hintsaus ja hunajaa maltillinen lorautus

Sulata hienonnettu kaakaovoi vesihauteessa. Kun voi on sula sekoita siihen kaakaojauhe, FSF-jauhe, toco ja maca sekä suola. Kun seos on tasainen makeuta haluamallasi määrällä hunajaa – maltillisesti ettei maku mene pilalle! Kaada valmis massa muotteihin ja nosta pakkaseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAivojen lisäksi ravinnolla on myös merkittävä vaikutus treenaamiseen ja sen oon huomannut nyt, kun päivät on pitkiä ja treenit rankkoja crossfit-rykäisyjä. Kehityksen kannalta on tietty äärimmäisen tärkeää mitä treenin jälkeen syö, mutta liian usein aliarvostetaan ”pre-workoutin” merkitystä. Treenatessa myös pääkopan täytyy olla täysin skarppi ja ajatuksen juosta sukkelaan, jotta kehitystä tapahtuu! Palautumiseen sitten tietty tarvitaan paljon energiaa, jotta saadaan liha kasvamaan, hihhi, mutta ei keskitytä siihen nyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAItse saatan vielä joskus hifistellä ja lisätä suklaaseen maca-täytteen mikä buustaa sekä energiatasoja että tarkkaavaisuutta ihan eri levelille! Erittäin loistava juurikin pre-workout -suklaana, nam. Se onkin mun oma lemppari ”dopingaine”, jonka kanssa kikkailen. Mutta pelkästään jo kaakao itsessään yhdessä Brain Power -jauheen ja macan kanssa aiheutti erittäin positiivisia vaikutuksia mun testiryhmässä, joka koostui joukosta mun opiskelukavereita! Hahha, eivätpä tienneet pojat mitä taika-aineita mä niille syötinkään.aivoruoka5Four Sigma Foods:in jauhepusseja ei toki tarvi aina suklaaseen laittaa, vaan niitä voi käyttää ihan sellaisenaan juomanakin! Itseasiassa siihen ne on tarkoitettukkin. Ja mä otan kyllä taas pussukoita mukaan, kun lähden kohti Jyväskylää pääsykoe-koitokseen. Ensimmäisen kerran tutustuin niihin, kun heräteostoksena Punnitse&Säästä -liikkeestä nappasin pari pussukkaa mukaan ja rakastuttuani niihin mä myöhemmin täydensin varastoja RAW2U:n kautta.

Nää yrttijauheet on maustettuja, joten ne tuo myös kivasti lisää makua itse suklaaseen. Suklaan ja herkkujuoman lisäksi yks mun lemppareista onkin lakritsifudge! Syntisen herkullinen lakristifudge, joka samalla buustaa sun päivää..mmm…miltä kuulostais? Ainakin omaan korvaan vähän liiankin hyvältä, hihhi.

Herkullista torstaita,
<3 Aino

PS. Muistakaahan osallistua ”Tuleeko Raakasuklaaherkut sun luo kylään?” -tapahtumaan Facebookissa ja kuttukaa kaverit myös mukaan, niin voit voittaa herkutteluillan kavereiden kanssa! Ens viikolla on myös OULUSSA ja JYVÄSKYLÄSSÄ Raakasuklaa Workshopit, joten niihin ilmoittautumaan myös – nopeat syövät hitaat 😉 Lisää infoa Oulun Workshopista, joka järjestetään yhdessä Cafe Roosterin kanssa, TÄÄLTÄ ja ilmoittautuminen onnistuu TÄSTÄ. Lisätietoja saa sähköpostilla! 

2 kommenttia

  1. paabe kirjoitti:

    Moikka! Ihailen sun tapaas syödä ja elää 🙂 mulla olis sulle yks kysymys; nimittäin miten syödä terveellisesti (syön kyllä terveellisesti mutta en ihan sinun tavalla, joka kiinnostaa kovasti) kun ruokabudjetti on erittäin rajallinen, n. 25 € viikossa? Sillä rahalla ei paljon superfoodeja ostella.. mikä olisi sun vinkki tähän? Olisi myös kiva kuulla vaikkapa sun ruokapåiväkirja parin päivän ajalta 🙂 kuten jo sanoinkin, olet ihanan innostava! 🙂

    • Aino kirjoitti:

      Hihhii kiitos 🙂 Ruokapäiväkirjan pitoa oon ajatellu itekkin ja se tulee heti, kunhan saan pääsykoerupeaman alta pois 🙂 Mun vinkki on se, että kannattaa suunnitella tosi hyvin oma ruokavalio – mähän elin itse vuosi sitten käytännössä niin, että viikossa meni ruokaan rahaa n.15euroa. Eli kannattaa aina miettiä, että miten saa hyödynnettyä kaiken mahdollisen ja vielä edullisesti: riisiä ja kaurahiutaleita kannattaa ainakin hyödyntää sekä suosia aina kauden vihanneksia, koska ne on sekä parhaimpia että edullisimpia 🙂 Halutessaan sitten voi panostaa myös joihinkin superfoodeihin. Itse ”budjettiaikoina” käytin vain chiasiemeniä ja macaa ja niillä kyllä pärjäs hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.