Hae
Aino Mäkelä

Näistä en luovu

Jo useamman kerran multa on toivottu postausta mun käyttämistä lisäravinteista ja nyt ois vihdoin sen toteuttamisen aika 😀 Lisäravinteethan on loppupeleissä sellasia juttuja, jotka määräytyy jokaisen henkilökohtasen tarpeen mukaan ja käynkin tässä niitä nyt vähän läpi ”syy-seuraus” -ajatuksella ja toivottavasti joku tunnistaa tekstistä itsensä ja mahdollisesti löytää avun itselleen!

Ennen varsinaista pureutumista itse aiheeseen haluan muistuttaa, että kaiken pohjana on tietysti monipuolinen ja ravitseva, terveellinen ruokavalio, jonka on oltava kunnossa ennen kuin kannattaa alkaa panostamaan lisäravinteisiin 🙂 Monipuolinen ruokavalio kuitenkin kattaa suurimman osan kaikista meidän tarpeista, mutta valitettavasti maailma on muuttunut ja kehittynyt huomattavasti vuosien saatossa niin hyvässä kuin pahassakin, joten ihan kaikkea välttämätöntä ei oo enää mahdollista ravinnosta saada.. ja siksi onkin joskus hyvä tarttua purkkiin, syystä tai toisesta.

Osan tuotteista oon saanut käyttöön blogin kautta, mutta kaikkiin on rakastuttu omien positiivisten käyttökokemusten myötä ja jatkettu käyttöä omasta vapaasta halusta – hah!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVitamiiminit ja hyvät bakteerit.

Auringon kadotessa ja pimeän ottaessa vallan otan D-vitamiinia niin suihkeena kuin pillerinäkin 😀 Suihke imeytyy nopeasti suoraan limakalvolta ja lisänä vielä pilleri, että varmasti tulee otettua tarpeeksi. Suomalaisten nyt on muutenkin tärkeä ottaa D-vitamiinia lisänä, mutta mulla on siihen vielä lisätarve sillä mun osteoporoosin riski on keliakin vuoksi niin korkea ja kalsium tarvitsee D-vitamiinia imeytyäkseen. Vitamiinien lisäksi nappaan myös saccharomyces boulardia, joka korvaa mulla maitohappobakteerit sillä se kestää vatsahappoja niitä paremmin.

Tärkeät rasvahapot. 

No tästä oon puhunu jo monta kertaa aiemminkin! On ihan supertärkeää, että elimistössä on omegoiden suhteet tasapainossa ja mä oon löytänyt siihen lääkkeen Udo’s Oil Choicesta. Jo vuoden ajan oon kiltisti ottanut joka päivä kaksi ruokalusikallista öljyä enkä aio luopua siitä ikinä – ellen löydä tilalle jotain vielä parempaa 😉

Lisää öljystä sekä mun käyttökokemuksia löydät TÄSTÄ postauksesta.

Ihon lisäksi ihanteellinen rasvahappotasapaino on oleellinen tekijä aivojen ihanteelliseen toimintakykyyn sekä elimistön hiljaisten tulehdusten ehkäisyyn, jotka näkyy tietysti ulospäin muun muassa erilaisina oireiluina ja niiden kautta elämänlaadun heikentymisenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVirkistävä viherjauhe.

Viherjauheilla on ihan uskomaton puhdistava voima. Spirulinan ja chlorellan ravintorikkaushan on ihan kaikkien tiedossa, mutta jos rehellisiä ollaan niin mä en jaksa ottaa päivittäin montaa eri jauhetta tai pilleriä – siksi käytänkin Puhdistamon Luomu Viherjauhetta, joka sisältää myös vehnänorasta, ohranorasta, lehtikaalta sekä sinimailasta.

Mä jo viime viikolla mainitsin Kehonhuolto ja palautuminen -postauksen yhteydessä viherjauheiden olevan ihan ykkösiä kuonan poistossa ja jopa mun oma hieroja huomas näiden tehon jo kuukauden käytön jälkeen.. 😀 Tätä mä juon siis yleensä treenin jälkeen emäksisöimään elimistöä ja palauttamaan sitä tasapainoonsa.

Ja uskokaa tai älkää – se jopa oikeasti maistuu hyvältä!

liikkuvuus12-1024x768Vahvistava MSM.

MSM on ihan mun lemppari! Kirjoittelin sen käytöstä ja vaikutukseta jo alkuvuodesta Liikkuvuus ja lihashuolto -postauksen yhteydessä ja tähän tiivistyksenä vielä mitä kaikkea positiivista se on mussa saanut aikaan: parempi nivelten kunto, kimmoisampi iho ja vahvemmat hiukset.

Alkujaan lähdin testaamaan MSMää ihan kokeilumielessä, ja hieman epäillen, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun mun eloton hiuspehko heräsi henkiin ja alkoi rehottamaan leijonanharjan lailla tajusin kuinka mahtavasta aineesta on kyse.

MSM on siis rikkiyhdiste, joka muodostaa elimistössä kollageenia mikä on erityisen tärkeää nivelille ja jänteille – siksi suosittelenkin sitä kaikille, joiden kroppa on jatkuvasti kovassa fyysisessä rasituksessa. MSM imeytyy parhaiten yhdessä C-vitamiinin kanssa ja sen vuoksi mä tykkäänkin käyttää Puhdistamon MSM+C:tä sillä siihen se on paketoitu ”täydellisesti” eikä mun tarvi muistaa ostaa kaupasta aina sitruunaa sen kaveriksi 😉

Loppuun vielä varoituksen sana: alkuun MSMn juominen voi tehdä tiukkaa sillä se maistuu pahalta jos elimistössä on siitä puute – lohdutuksena tietysti se, että maku paranee puutostilan hälvetessä 😉 Puhdistamon jauhe on lisäksi maustettu limetillä mikä peittää pahaa makua kivasti tuoden lisänä oman raikkautensa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARuoansulatusentsyymit ja arsenaalin kuopus: suolahappo.

Ruoansulatusentsyymeistä sekä niiden tärkeydestä kirjoittelin jo viikonloppuna (TÄÄLLÄ) ja eilen tein vielä yhden hankinnan arsenaaliini eli suolahapon! Tästä tuun kirjoittamaan vielä oman postauksensa sillä mä uskon ja toivon, että tää ois vihdoin ja viimein se puuttuva palanen ja onnistuisin saamaan mun kuukautiset pian takaisin 🙂 

Nää kaks on sellasia juttuja, jotka oikeastaan luo pohjan kaikelle. Toki jos mitään ongelmaa ei oo niin ilmankin pärjää 😉 Ei oo mitään väliä kuinka terveellisesti syö, jos ruoka ei pilkkoudu ja imeydy! Silloin jää kaikki tärkeät ravinteet, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet saamatta, jos ruoansulatuselimistö ei syystä tai toisesta toimi.

Selittämätön turvotus, närästys, ilmavaivat sun muut voi olla seurausta just tälläsesta ongelmasta. 

Näiden lisäksi mun päivittäiseen ruokavalioon kuuluu myös muita oudoksuntaa aiheuttavia juttuja, joita en laske lisäravinteeksi sillä ne on oikeasti ruokaa ja rehellistä ravintoa. Näihin lukeutuu muun muassa maca, raaka kaakao, kotimaiset marjat ja omenaviinietiikka sekä sitruunan 😉 Ja tietysti proteiinilisät kuten hamppu- ja riisiproteiini.

Multa myös on kysytty, että uskonko kaikkeen hömpänpömppään mitä uusista ”superfoodeista” tulee, johon vastasin kieltävästi. Superfoodit on nyt tosi kovassa nousussa ja mua vähän inhottaa kuinka se rupeaa näkymään myös markkinoilla.. Laatu kärsii, jotta hinnat saadaan alas ja volyymia omaan bisnekseen. Nykyään mä oonkin itse tosi skeptinen näiden juttujen suhteen ja tutkin tarkkaan mihin soppaan lusikkani pistän. Tässäkin postauksessa esitellyt jutut on ollu mulla kaikki (suolahappoa lukuunottamatta) käytössä pidemmän aikaa, koska oon havainnut ne hyviksi 🙂

Kaikenkaikkiaan yritän ruokavalion ja käyttämieni lisäravinteiden kautta ohjata mun hyvinvointia kokoajan yhä parempaan suuntaan sekä pitää elimistön mahdollisimman emäksisenä mikä on välillä hieman haasteellista kovien treenien ja ajoittain hektisen arjen keskellä.Mutta mä teen parhaani ja se toivottavasti riittää. Sillä enempää en voi iteltäni vaatia, enhän?  Tähän asti oon kyllä ollut tosi onnellinen sillä on ihana ollu huomata kuinka pienillä muutoksilla ja yksinkertaisilla asioilla voi olla ihan uskomattoman suuri merkitys 🙂

<3 Aino

11 kommenttia

 1. elisa kirjoitti:

  Hei! Onko toi viherjauhe gluteenitonta? Taisin nähdä kerran mutta vehnän ja ohranoras kuulosti kovin viljamaiselta niin en tutkinut tarkemmin mutta niillä ei vissiin ole mitään tekemistä viljojen kanssa?

  http://www.karhusportscience.com

 2. Aino kirjoitti:

  On tekemistä viljan, muttei sen gluteenia kanssa 😉

 3. Yen kirjoitti:

  Voitko kertoa missä järjestyksessä käytät näitä lisäravinteitä ym superfoodeja vuorokauden aikana? Itse käytän macaa, omenaviinietikkaa, ruusunjuuriuutetta, magnesiumia, D+C vitamiinia, rautaa ja wheytä. Tuntuu melko hankalalta ajoittaa näitten käyttöä. Kiinnostaisi lisätä mukaan MSM ja viherjauhetta mukaan, mut mihin väliin ne menisi 😀 Testasin aikoinaan spirulinaa (poikaystävä antoi mulle, kun se ei tykännyt mausta), ja pelästyin kovasti siitä väristä 😀 Käytin pari kertaa ja nyt se lojuu jossain kaapin nurkassa. Omegatkin ovat varmaan menneet jo vanhaksi kun oon unohtanut ottaa niitä….

  • Aino kirjoitti:

   Maca tosiaan menee normi ruoan seassa yleensä aamulla ja välipalana, omenaviinietiikka kans aamulla ja välipalana yhdessä sitruunan mehun kanssa, ruusunjuuri aamuisin ja sitten kivennäisaineet+vitamiinit sekä maitohapot illalla 🙂 Proteiinia syön lisänä tarpeen mukaan eli yleensä iltaisin – vähän aina riippuu tarpeesta ja hetkestä 🙂

   Spirulina on kyllä haastava ja sen käyttö vaatii opettelua sekä totuttelua.. Et oo eka keneltä kuulen, että se on jääny kaapin pohjalle lojumaan 😉 Hah!

 4. Heidi Wallenius kirjoitti:

  Moikka, kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Kärsin itse ajoittain tosi pahoista vatsavaivoista (tod. näk. ärtyneet suolen oireyhtymä) ja olen yrittänyt etsiä jos jonkinnäköisiä konsteja helpottamaan oireita. Teksi saikin mut pohtimaan paria asiaa.

  Eli kuinka tavalliset maitohappobakteerit eroavat saccharomyces boulardiasta? 🙂 itse syön tavallisia maitohappoja tällä hetkellä mutta tuntuu että niistä ei ole enää niin hyötyä kuin haittakaan joten suosittelisitko kokeilemaan saccharomyces boulardia?
  Lisäksi heräs kysymys elimistön emäksisyyteen liittyen, eli mitä se tarkoittaa ja mistä voi johtua jos kroppa ei ole tarpeeksi emäksinen? voiko sillä olla yhteys vatsavaivoihin 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiva kuulla, että postaus herätti ajatuksia 🙂 Saccharomyces boulardii kestää normaaleja maitohappobakteereja paremmin vatsahappoja sillä se on hiiva, joka kestää bakteereita korkeampia lämpötiloja! Eli pysyy paremmin hengissä ja toiminnassa vatsassa 🙂 Ja tosta emäksisyydestä on tulossa ihan oma postaus ens viikolla, jos maltat odottaa..! Tästä kommentista tulis loputon jos rupeisin tähän rustaamaan 😉

 5. Sonja kirjoitti:

  Moikka! Aivan loistava postaus, kiitos tästä 😉 oon itse sun inspiroimana alkanut käyttää macaa, chia-siemeniä ja luopunut gluteenista käytännössä kokonaan 🙂 kummasti alkoi vatsa toimimaan eri lailla ja vihdoin tuntuu et oma juttu on löytynyt! Ois kiva tietää, miten suosittelisit annosteleman tota msm-jauhetta? Itse oon nyt parin viikon ajan ottanut sitä 1-2 tl päivässä, mutta onko se tarpeeksi? Mihin tahtiin ois sun mielestä hyvä nostaa annosta? 🙂 kiitos jo etukäteen!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Sonja! Joo mä itse otan teelusikallisen aamulla ja toisen illalla 🙂 Sen imeytyminen kestää n.12tuntia, joten 12tunnin välein on ihan hyvä ottaa uus satsi! Eikä sen annostusta mun mielestä tarvi siitä nostaa ellei vaikutukset jostain kumman syystä sattuis katoamaan!

 6. Tiina kirjoitti:

  Hei!
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Pakko häiritä sinua kysymällä, että onko Udos sinulla ainoa omegojen lähde? Eli saako tuosta kahdesta ruokalusikallisesta kaikki päivän omegat? Vai onko käytössäsi myös kalaöljyä tms.?

  • Aino kirjoitti:

   Mä just nyt tällähetkellä testaan, että miten vaikuttaa jos oon ilman omega-3sia joita oon aiemmin syöny kans lisänä 🙂 Jos tasapaino menee ihan vinksalleen niin sitten lisään ne, mutten viitsi turhaa syödä!

   • Tiina kirjoitti:

    Lämmin kiitos vastauksesta. Kerrohan toki meille lukijoille jossain vaiheessa, miten omegojesi kanssa kävi 🙂
    Valoa syksyysi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.