Hae
Aino Mäkelä

Hellävarainen detox

Suoritan parhaillaan luontaislääketieteiden kurssia ja sen myötä oon perehtynyt entistä enemmän paasto- ja puhdistusterapioihin. Paastohan on tuttu jo vanhalla ja keskiajalla, mutta lääketieteessä sen vaikutuksista kiinnostuttiin vasta 1800 -luvulla. Nykyään jo useat tutkimukset puhuukin sen terveyttä edistävien ja parantavien vaikutusten puolesta – etenkin Keski-Euroopassa terveyspaasto nousi muotiin toisen maailmansodan jälkeen.

Miksi paastoaminen olisi sitten hyväksi? Paaston aikana elimistö käyttää hyödykseen vararavintoaineita ja toisarvoisia kudosmateriaaleja aineenvaihdunnan ylläpitämiseen tärkeiden elintoimintojen pysyessä normaaleina. Paaston aikana ainoastaan energiantarpeessa tapahtuu huomattava vähennys sillä energiaa ei kulu ruoansulatukseen, joka noin kolmanneksen päivittäisestä energiastamme – paastotessa sekin energia kuluu elintoimintojen tasapainottamiseen ja palauttamiseen luonnolliseen tilaan. Aineenvaihdunnan tehostuessa myös solujen uusiutuminen nopeutuu millä voi olla selkeästi nuorentavia vaikutuksia niin omassa olossa kuin terveydentilassakin!

PUR PuhdistuskuuriMä itse kävin läpi töiden puitteissa PUR-kaupan hellävaraisen detoxin muutama viikko takaperin. Hellävaraisen detoxin on suunnittellut ravintoterapeutti ja sen tarkoituksena onkin tehostaa sisäelinten luonnollista toimintaa puhdistuksen yhteydessä eli halutessaan kuurin aikana saa siis syödä kiinteääkin ruokaa. Tarjolla olis ollut myös nestemäinen detox, mutta paljon treenaavana ja aktiivisena jokapaikan höylänä en viitsinyt siihen silloin lähteä – sen aika on sitten, kun pystyn hetkeksi hengähtämään kiireen keskellä keskittäen lähes kaiken energiani nimenomaan siihen puhdistukseen.

Se kun vaatii elimistöltä paljon, jonka vuoksi onkin ideaalia sijoittaa se hieman rauhallisempaan elämänvaiheeseen – sitä on hyvä ajatella vaikkapa ”elimistön nollaamisena” ennen uutta elämänsykliä.

Pakettiin kuului mukaan herkullinen aamiaissekoitus, viherjuomasekoitus, vihreä tee, PURin oma raakanäkkileipä sekä kookosöljy. Koko kuuri siis toteutetaan puhtaan sekä luonnonmukaisen ruokavalion ympärillä ja sitä varten ohjevihkosessa oli mukana myös ihania reseptejä, joita detoxin aikana voi halutessaan käyttää hyväksi! On selvästi huomattavissa kuinka fiksusti suunniteltu koko puhdistus on ja vielä ihanampaa on se miten helpoksi sen toteuttaminen on onnistuttu tekemään 🙂

PUR PuhdistuskuuriPUR Puhdistukuuri, Vihersmoothie
Kokonaisuudessaan kiinteä detox kesti kymmenen päivää ja voi pojat kuinka hyvää se tekikään! Opin taas rauhoittumaan aterioideni ääreen sekä keskittymään tärkeimpään eli itseeni. Aamuisin herätysjuoma piristi pimeyden keskellä ja sen jälkeen oli ihana istahtaa alas nautiskelemaan aamupalasta. Sain ruokarytmini takaisin kohdilleen ja opin jättämään turhan napostelun pois. Pelkästään napostelun poisjättäminen kohensi mun vireystilaa huomattaavasti.

Varsinaisestihan en joutunut luopumaan mistään sillä kaikki ”kielletyt” -leimaa kantaneet tuotteet on mulla normaalistikin omassa ruokavaliossani pannassa. Ruokavalion ainoana poikkeuksena oli ehkä sen täysi kasvispainotteisuus lukuunottamatta kananmunia, joita söin ahnaasti päivittäin – superherkkua, varsinkin PURin raakanäkkärin kanssa! Namnam.

Nälkää koin reilun viikon aikana kerran, kun olin epähuomiossa pakannut evääni huonosti.. Muuten maha sai tasaiseen tahtiin täytettä kaikesta tuoreesta ja hyvää tekevästä, ruoansulatukselle helposta tavarasta 🙂 Viimeisinä detox-päivinä huomasin myös oman oloni kevenneen hurjasti ja pelkäämäni energiavajeen sijaan olin töissäkin entistä tehokkaampi! Kuin myös askel juoksulenkeilläkin tuntui normaalia kevyemmältä.

Detox, vihreä teeDetoxillakin voi juhlistaa ystävää! Mukissa haudutettua vihreetä teetä, hih 🙂

Puntarilla en missään vaiheessa käynyt sillä itse en ajatellut detoxia mitenkään painonhallinnallisena juttuna, vaikka toki se on loistava apu myös ylipainon kanssa kamppaileville. Mulle itselle tärkeämpää oli oma olo, joka selvästi keventyi syksyn ”törttöilyjen” jälkeen ohjaten mut taas takaisin niille mun oikeille reiteille jotka lisää mun hyvää oloa.

Puhdistuskuuria kannattaakin ajatella yhtä tarpeellisena, kuin vaikkapa viikon lomaa töistä. Elimistö on alkujaan tottunut siihen, että se ei saa kokoajan ja jatkuvasti ruokaa tasaiseen tahtiin vaan myös ruoansulatuselimistö kaipaa lepoa – sitä varten elimistö myös osaa ottaa ravinteita varastoon, jotta aineenvaihdunta kykenee pyörimään normaalisti. Varsinkin nykypäivän ravitsemuksella – lihapainotteisella, lisäaineilla ja piilosokerilla täytetyillä tuotteilla – elimistö saattaa mennä pois tolaltaan mikä voi aiheuttaa pitkässä juoksussa vakaviakin sairauksia ellei koneistoa välillä puhdisteta ja huolleta kuntoon. Mä ainakin uskon vahvasti, että detoxilla on positiivisia vaikutuksia myös elimistön hormonitoimintojen tasaantumiseen 🙂

”Ruoan saannin ajoittainen rajoittaminen vaikuttaa edullisesti ihmisen terveyteen ja elinikään. Tälläinen tulos ei ole biologian kannalta outo, sillä ravinnon saannin ajoittainen niukkuus kuuluu luonnollisiin ilmiöihin, joihin elimistön fysiologia ja hormonaalinen toiminta ovat nimenomaan varautuneet. Enemmänkin voitaisiin ajatella, että tilanne, jossa ruoan saanti on jatkuvaa ja rusasta eikä sen hankiminen vaadi fyysistä ponnistusta, on biologisesti epänormaali ilmiö.”
– Dosentti Seppo Turunen, biologi

PUR Puhdistuskuuri, vihersmoothieTästä hellävaraisesta detoxista ja sen tuomasta energiasta sekä tasapainottavasta vaikutuksesta arkeen mä ajattelin tehdä tammikuussa jotain hurjaa. Arvaako joku mitä? 😉 Ennen kuin paljastan sen haluaisin kuulla teidän mielipiteitä ja kokemuksia detoxista. Mä tiedän, että sillä on nykypäivänä hyvinkin negatiivinen leima ja varsinkin Suomessa sitä tunnutaan ajattelevan enemmän laihdutusmielessä kuin terveydellisestä näkökulmasta. Ketään en kuitenkaan rohkaise lähtemään puhdistuskuuriin ominpäin sillä myrkkyjen ja kuonien lähtiessä liikkeelle joutuu elimistö aika koville ja vaarana on myös vakaviakin oireiluja – siksi nimenomaan tälläiset valmiiksi suunnitellut ja fiksut ratkaisut onkin mun mielestä oikein oivia 🙂

<3 Aino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.