Hae
Aino Mäkelä

5. LUUKKU

Woopwoop!

Perjantai, viikonloppu ja huomenna vietetään vieläpä Itsenäisyyspäivää – tänään on siis monta syytä juhlaan, kun vielä otetaan huomioon parhaillaan kuumana käyvä pikkujoulukausi. Mulla on itsellä tänään edessä vuoden ekat pikkujoulut, sillä sattuneesta syystä oli pakko jättää muutamat välistä.. , ja niitä riittää vielä tuleville viikonlopuillekkin.

Joko te ootte pikkujoulunne juhlineet vai häämöttääkö ne vielä edessä?

Jos haluat 100% välttää krapulan suosittelen lämpimästi alkoholin nauttimisen välttämistä, mutta koska välillä itsekin tykkään heittäytyä hurjaksi ja nakata kannat kattoon kokosin omat parhaaksi havaitsemani vinkit juhlinnan jälkimaininkien helpottamiseksi yhteen näin pikkujoulukauden kunniaksi.

Mitkä on teidän parhaat krapulanhoitovinkit? Entä ennaltaehkäisyyn? 

Skumppaa Tallinnassa!Ennen illanviettoa:

1. Syö! Tyhjällä vatsalla juotuna yks skumppalasikin riittää heiluttamaan isompikokoisenkin tyypin näkökenttää. Hyvät hiilarit hidastaa alkoholin imeytymistä, jolloin myös humala on todennäköisesti hillitympi. Riippuu toki nautittujen annosten määrästä 😉 Jos hifistellä haluaa niin kannattaa valita lautaselle esimerkiksi parsakaalia sillä alkoholi kuluttaa elimistössä paljon folaattia mitä saadaan muutenkin ravinnosta suhteellisen vähän.

2. Chlorella! Sitä tulee kans nautittua aina ennen alkoholin juomista sillä se sitoo alkoholin myrkkyjä jolloin ne ei pääse kuormittamaan elimistöä liiaksi – sen luvataakin ehkäisevän krapulan oireet, jos sitä muistaa nauttia ennen alkoholin juomista. Jos et usko, niin kokeile itse 😉 Chlorella on erittäin ravinteikas sekä puhdistava  mikrolevä ja se onkin yksi maailman ravinnerikkaimmista kasveista sisältäen paljon folaattia sekä muun muassa B-ryhmän vitamiineja.

Itse tykkään käyttää Puhdistamon luomulaatuista chlorellaa, joka sisältää 71% painostaan proteiinia mikä on enemmän kuin muut kaltaisensa.

Puhdistamon chlorellaIllan aikana:

1. Juo vettä! Suurin osa krapulan oireista aiheutuu joko suoraan tai kauttarantain nestehukasta ja sen aiheuttamasta elimistön hapenpuutteesta. Sen vuoksi onkin hyvä muistaa juoda aina lasillinen vettä yhtä tuoppia/viinilasia/drinkkiä kohden. Tiskiltä kannattaa siis yrittää muistaa pyytää aina mukaan lasillinen vettä – aamulla se palkitsee 🙂

2. Vältä tummaa! Jos haluaa välttää kamalaa päänsärkyä eikä halua aamulla kannattaa illan aikana jättää minimiin kuplivat juomat, punaviinit sekä viskit ja muut tummat sillä niiden on tutkittu pahentavan krapulaa. Tsekkaa lisää TÄÄLTÄ!

3. Älä överöi! Nauti hyvästä seurasta, keskustele, tanssi ja pidä hauskaa. Jos ulos lähdetään ”vetämään kännit” niin todennäköisesti sitä seuraa maksimaalinen humalatila ja järkyttävä krapula – silloin ei edes chlorella tai vesilasit onnistu tilannetta pelastamaan. Omat rajansa on hyvä tietää ja lasin voi täyttää muullakin kuin alkoholilla. Kokeile vaikka tilata tiskiltä jäävesi sitruunalla jolloin voit kavereiden udellessa sanoa vaikka juovasi kossuvettä, jos siis pelkäät niiden reaktiota vesilinjaan.

Aino ja sitruunatSeuraavana aamuna:

1. Juo, juo, juo! Seuraavana aamuna on poikkeuksetta aina ihan hirveä jano, johtuen juurikin elimistön kuivumisesta. Heti herättyä on hyvä juoda paaaaaljon vettä. Ja juoda sitä koko päivän ajan! Se tehostaa myös elimistön puhdistumista. Itse suosittelen puristamaan sekaan sitruunan mehua, joka emäksisöi alkoholin happamoittamaa kehoa sekä tehostaa puhdistumista.

2.. Syö, syö, syö! Aineenvaihdunta on hyvä saada liikkeelle, että kropalla on energiaa poistaa alkoholin myrkkyjä kropassa sekä eheyttää itseään takaisin ennalleeen. Pahin virhe on jättää syömättä, joten yritä syödä edes jotain. Suosi kevyttä, ruoansulatukselle helppoa ruokaa jottei alkoholin palaminen ja poistuminen elimistöstä hidastu. Folaattia sisältävät ruoat on taas hyvästä! Elimistö tarvii myös potassiumia, jota saa esimerkiksi banaanista ja pinaatista sekä tutkimusten mukaan kananmunat auttais maksaa puhdistumaan.

Oma suositus: banaaniletut ja vihersmoothie. Vihreiden kanssa kannattaa olla varovainen sillä liian iso annos puhdistavia aineita voi laittaa myrkyt liikkeelle liian tehokkaasti mikä voi aiheuttaa tosi huonon olon ja huonolla tuurilla myös pahentaa myrkytystilaa entisestään – siksi suosittelenkin nauttimaan sen chlorellan juurikin ennen juomista enkä seuraavana päivänä.

3. Haukkaa happea! Raitis ilma tekee ihmeen hyvää. Kävele vaikka lähikauppaan ostamaan brunssille hedelmiä ja kasviksia tai kananmunia lettuja varten. Mihinkään urheilusuoritukseen ei kannata ryhtyä, mutta juomisen jälkeen elimistön hapenpuute on hyvä tasata ja ulkoilma on siihen paras ratkaisu.

4. Hyvä seura, lepo. Kuten sanoin: ei urheilusuorituksia, ei rehkimistä. Ajattele krapulaa kuin viikon rankinta treeniä, jonka jälkeen elimistö vaatii päivän palautuakseen. Krapula on myrkytystila, jolloin lepo on tärkeää jotta elimistö saa korjata itse itseään. Omalla kohdalla ehdottomasti krapulan pahimmat oireet näkyy mielentilassa (etenkin kaks päivää illanvieton jälkeen) minkä vuoksi kavereiden seura on kullanarvoista. Itseasiassa se on varmaankin oireista ainut joihin en oo keksinyt mitään ennaltaehkäisy vielä sillä se johtuu puhtaasti mielihyvähormonien tason laskusta.. Asia onneksi korjaantuu helposti raakasuklaa-överillä.

Oma suositus: kokoonnu kaverien kanssa viettämään yhdessä krapulapäivää. Kootkaa yhdessä raikas brunssi ja vuokratkaa leffa, syökää ja makoilkaa, naurakaa ja pitäkää hauskaa. Krapulan paras pelastus on nimittäin seura, jota ilman mä ainakin tulisin ihan hulluksi!

Hauskoja pikkujouluja juhlakansalle,
<3 Aino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.