Hae
Aino Mäkelä

Tyttöjen brunssi

Helsinki on brunssien taivas – ainakin jos vertaa Ouluun mistä olen lähtöisin. Muistankin kuinka muuttaessani Helsinkiin ajattelin käyväni brunssilla joka viikonloppu ja nyt mua nolottaakin myöntää, että takana on oikeasti kolme kertaa: Sandro, Kämp ja Kiila.

Kämppiselämästä luovuttuani unelmoin myös yhteisistä aamupalahetkistä ystävien kanssa uudessa kodissani ja nyt vihdoin, yli kahden kuukauden jälkeen, se hetki koitti ja jatkossa näitä ihania aamuja tulee vietettyä toivottavasti useamminkin. Vaikka valmiiseen pöytään istuminen ja tiskien jättäminen muiden hoidettavaksi kyllä kuuluu osaksi ulkona vietettyjen brunssihetkien luksusesta, joten veikkaanpa käyttäväni myös niitä kortteja jatkossa useammin 😉

Mikä on sun mielestä Helsingin paras brunssi? Suosituksia otetaan mielellään vastaan! Onda ainakin löytyy omalta kokeilulistalta.

Tyttöjen brunssi

Tyttöjen brunssi
Meidän brunssi oli kauniin yksinkertainen ja hyvin pinkki, jota koristi ihanasti Tiialta saamani kukat – ovat muuten ensimmäistä laatuaan tämän katon alla, hih! Aamulla kokkailtiin yksinkertaisista jutuista täyttävät herkut, joilla allekirjoitanut jaksoi koko pitkän päivän. Varmasti myös nauruenergialla oli näppinsä pelissä ja vaikka sanonta kuuluukin, että ”hyvä ruoka – parempi mieli” niin mun mielestä sitä vois täsmentää vaikkapa muotoon ”hyvä ruoka, loistava seurava – uskomaton fiilis”. Hih!

Heidin saavuttua matalaan majaani kilisteltiin alkumaljaksi porkkana/appelsiini/inkivääri-mehuilla, jonka jälkeen siirryttiin itse syömisten kimppuun. Tarjolla oli leipäsiä, suolaista pannaria, guacamolea, pinkiksi tuunattua hummusta ja tuorepuuroa, jota terästettiin erinäisillä lisukkeilla.
Tyttöjen brunssiTyttöjen brunssi

SUOLAINEN PANNARI
9dl kylmää vettä
6dl kikhernejauhoja
suolaa
2rkl psylliumia
1dl mantelijauhoja
1dl oliiviöljyä
oliiveja, yrttejä, pinjansiemeniä, punajuurta yms

Mittaa illalla kylmä vesi kulhoon ja sekoita joukkoon kikhernejauhot sekä suola. Anna seisoa yön yli ja aamulla poista mahdollisesti kertynyt vaahto. Lisää joukkoon psylllium ja mantelijauhot kokoajan sekoittaen. Lisää viimeisenä oliiviöljy ja lisää sitä myös uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä pellille haluamiasi täytteitä (Me käytettiin oliiveja, pinjansiemeniä, punajuurimehun ”jämät” sekä timjamia – ai että tuli nätti!), jonka jälkeen voit levittää taikinan pellille. Paista 200asteisessa uunissa n. 30minuutin ajan, kunnes pannari on kauniin kullanruskea.

Tyttöjen brunssi Tyttöjen brunssi

PINKKI HUMMUS
1,5dl kikherneitä / purkillinen käyttövalmiita
kaksi valkosipulinkynttä
2rkl oliiviöljyä
0,5dl punajuuren mehua
0,5dl pinjansiemeniä

Valmista kikherneet ensin liottamalla yön yli ja sen jälkeen keittämällä tai käytä valmiiksi käsiteltyjä. Laita kikherneet, valkosipulit sekä oliiviöljy tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää punajuuren mehu, sekoita, ja viimeisenä pinjansiemenet. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää!

GUACAMOLE
yksi iso tai kaksi keskikokoista avokadoa
tomaatti
tuore chili
puolikkaan limen mehu
cayennepippuri, chilirouhe, suola, tuore korianteri

Mittaa avokado, tomaatti ja chili korkeaan kulhoon. Survo sauvasekoittimella tasaiseksi, purista joukkoon lime ja lisää mausteet – sekoita. Halutessasi voit lisätä sekaan myös tuoreita yrttejä, kuten korianteria, ja sekoittaa lusikalla tai hyvin varovaisesti sauvasekoittimella, ettei yrttien aromit kärsi ja ”ruohoonnu”.

Tyttöjen brunssi

TUOREPUURO
4dl kookoskermaa
ruokalusikallinen puolukka-jauhetta
2tl psylliumia
0,25dl chiansiemeniä
0,25dl tulsinsiemeniä
1dl muita siemeniä (seesamin, aurinkonkukan, kurpitsan jne)

Kaada kookoskerma kulhoon ja sekoita joukkoon puolukka-jauhe, joka värjää kookoskerman kauniin pinkiksi. Mittaa joukkoon psyllium ja siemenet, sekoita ja nosta jääkaappiin hyytymään n. kymmenen minuutin ajaksi. Halutessasi voit viimeistellä puuron blendaamalla/siloittamalla koostumuksen sauvasekottimella, mutta se ei ole välttämätöntä – varsinkaan, jos kaipaa puuroonsa hieman purupintaa.

Tyttöjen brunssi

Brunssin voi siis myös järjestää kotona ja mikä parasta: silloin sen saa nauttia kaikessa rauhassa vaikkapa pyjamaan verhoutuneena! Ei kiirettä, ei stressiä – ainoastaan herkkuja ja hauskanpitoa.

Vahva suositus siis myös tälle vaihtoehdolle, jos ei aina lompakko anna periksi valmiiseen brunssipöytään tai jos tuntuu, että kaikki kivat paikat on jo nähty 😉 Itse tehtynä myös tietää tasan tarkkaan mitä syö minkä vuoksi se sopii myös hyvin ruokavaliotaan tarkkaileville ja meidänkin pöydästä uupui täysin kaikki ”varsinaiset herkut”, mutta itseasiassa huomasin sen vasta nyt… Hah!

<3 Aino

Yksi kommentti

  1. Heta kirjoitti:

    Mitä laitoit kuvissa näkyviin leipäsiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.