Hae
Aino Mäkelä

Kevätdieetillä kesäkuntoon?

Gluteenittomat letut

Kevätauringon ensimmäiset säteet alkaa pikkuhiljaan lämmittelemään, hellimään talven aikana horrokseen vetäytynyttä ja villavaatteisiin turvautunutta kansaa. Samalla myös ajatukset kesästä alkaa hiipiä mieleen ja kesäpäivistä unelmoinnin lomassa myös pelko saattaa hiipiä takaraivoon.

Kesäkunto.

Varmaan aika moni ruudun takana nyökyttelee itsekseen ajatukselle ”kesäkunnosta” sillä usein talven aikana kiloja saattaa kertyä ikäänkuin varkaiten – pimeät ja kylmät ilmat houkuttelevat useammin sohvanpohjalle television ääreen kuin kuntosalille hikoilemaan sillä aurinkoiset rannat tuntuvat vain kaukaiselta haaveelta. Tunne on tuttu ja sen jakaa monet, lukemattomat kanssasisaret ja vähemmän salassa myös veljetkin. Myös minä!

Helpotuksena haluan kertoa teille kaikille, että kesään on onneksi vielä kaksi kuukautta aikaa! Ja kahdessa kuukaudessa onnistuu halutessaan tekemään paljon ja saamaan hienojakin tuloksia aikaiseksi. Mutta harvoin sen tekeminen onnistuu fiksusti. Missä mennään vikaan?

Gluteenittomat letut
Ei liene yllätys kenellekkään, että energiankulutuksen ollessa sen saantia suurempaa paino putoaa. Usein vain sen yhtälön toteuttaminen järkevästi käytännössä osoittautuu haasteelliseksi ja tuloksena onkin katastrofi. Pahimmassa tapauksessa, pitkään jatkuneena voidaan puhua jopa vakabvasta terveysriskistä – varsinkin naisilla!

Perinteisimpänä tapana ”kesäkunnon tavoittelussa” on vähentää syömistä sekä samanaikaisesti lisätä hikoilun määrää treenaamalla kovaa ja paljon! Googletetaan parhaat rasvanpolttovinkit ja otetaan ne käyttöön niin lautaselle kuin viikon treenisuunnitelmiin. Haluttu painonpudotus ja huoli ulkonöästä tuo hommaan vielä entisestään lisää stressitekijöitä ja treenien sekä syömisten oikeaoppinen ajoittaminen kiireisen, ehkä jo valmiiksi suorituspaineisen, arjen keskelle tuo mukanaan lisää ongelmia.

Nämä kolme tekijää yhdessä, liian vähäinen syöminen + liian kuormittava liikunta + stressi, saavat nimittäin hormonitoiminnan heittämään häränpyllyä eikä ensimmäisiä oireita yleensä edes huomaa kaiken kiireen ja kovan muutoksen keskellä. Ajatellaan kaiken olevan normaaleja sekä kestetään mitä vaan bikinikropan kuvat silmissä. Tyypillisesti tälläisessa tilanteessa ensimmäisenä häiriintyy kuukautiskierto eikä parin päivän heittelyihin kierrossa välttämättä edes onnistu saamaan huolta aikaan ennenkuin homma on edennyt liian pitkälle.

Siitähän mä itse olen elävä esimerkki ja edelleen asian kanssa kamppaillessa en suosittele sitä kenellekkään. Sillä oikotietä onneen ei vaan ole! Hormonitoiminnan palauttaminen ennalleen on pitkä ja kivinen tie eikä suinkaan niin yksinkertaista miltä se äkkiseltään saattaa vaikuttaa. Älä siis vähättele omaa huolta, jos kuukautisia ei oo kuulunut hetkeen vaan ota asia vakavissaan ja vaadi sitä myös muilta, kuten lääkäriltä. Mulla asiaa hankaloittaa entisestään keliakian mukanaan tuomat imeytymishäiriöt, jotka monistakin syistä johtuen on nykyään yhdessä ravintoainepuutosten kanssa hyvin yleisiä.

Gluteenittomat letut
Liian niukka ruokavalio on jo itsessään riskitekijä, koska ravinnosta saatavan energian ja ravinteiden määrä ei ole riittävä mikä vie elimistön luonnollisesti stressitilaan. Yhdistettynä psyykkiseen stressiin ja rankan liikunnan lisäämään stressihormonien määrään sekä vähentyneeseen kehon rasvaan lopputuloksena on estrogeenin tuoton heikentyminen elimistössä.

Tilanteen vakavuus on naisilla suurempi sillä estrogeenihan on nimenomaan naissukupuolihormoni. Se säätelee lukuisia meille tärkeitä aineenvaihduntareaktioita sekä tietysti kuukautiskiertoa, jonka luonnollisuus on yksi terveen ja optimaalisesti toimivan kropan merkeistä. Estrogeeni on myös keskeinen tekijä niin rasva-aineen vaihdunnassa kuin sen varastoitumisen säätelyssä minkä vuoksi naisilla on luonnollisesti elimistössä enemmän rasvaa kuin miehillä. Se vaikuttaen terveyteen myös laajemmin, kuten luuston vahvuuteen, yhdessä muiden hormonien kanssa.

Estrogeeni siis tarvii rasvaa toimiakseen, mutta lyhyellä aikavälillä nopean rasvamäärän tippumisen lisäksi myös muut tekijät vaikuttaa suuresti sen tuotannon vähenemiseen. Kun elimistö kokee olevansa stressitilassa sen ensimmäinen ajatus on selviytyä, ei lisääntyä. Liian radikaalein keinoin painoa pudottaessa energia menee sinne missä sitä eniten tarvitaan ja pitkään jatkuneena tilanne muuttuu vakavaksi epätasapainotilaksi.

Gluteenittomat letut

On sanomattakin selvää, että liian vähäinen estrogeenin määrä on naiselle terveysriski. Kova fyysinen harjoittelu yhdistettynä niukkaan ruokavalioon vähentää estrogeenin muodostumista ja varsinkin huomattava laihduttaminen lisää hormonihäiriöiden riskiä vähentyneen rasvan massan myötä. Stressihormonien ollessa koholla myös estrogeenin tuotto vähenee sillä sen rooli ”selviytymisessä” ei ole ensisijainen.

Ravitsemus on tervedyen perusta ja syömällä säännöllisesti riittävän määrän laadukasta ruokaa elimistö löytää tasapainonsa, jolloin paino asettuu omalle optimaaliselle tasolleen luonnollisesti. Painoa onkin helpoin hallita syömällä oikein eikä suinkaan olemalla syömättä.

Halutessasi ”nopeasti kesäkuntoon” suosittelen keskittymään fiksusti syömiseen sen sijaan, että jättäisit syömisen vähemmälle ja nostaisit treenimäärät tuplaan nykyisestä. Se on myös paljon helpompaa ja stressittömämpää eikä lisääntynyt liikunta vahingossakaan onnistu varkain nostattamaan ruokahalua. Ja mikä parasta, tuloksetkin säilyy läpi kesän!

Olen päättänyt ottaa rajatun määrän asiakkaita näin keväällä ravintovalmennukseen. Jos siis haluat järkevöittää ruokavaliosi ja tavoitella kesäkuntoa fiksusti, laita sähköpostia aino@ainomakela.com. Suunnittelen ruokavaliot henkilökohtaisesti omien tavoitteiden ja erityistarpeiden mukaan ruokavalioanalyysin pohjalta eikä valmennus vaadi tapaamisia.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.