Hae
Aino Mäkelä

Ayurveda: 80/20

Siitä on nyt kulunut aika tasan viisi kuukautta, kun saavuin jännittävän odotuksen kera Suryan vastaanotolle ayurvedakonsultaatioon. Olin jo aiemmin lukenut aiheesta paljon ja mua kiinnostikin ayurvedan tapa nähdä terveys ja hyvinvointi kokonaisuutena, jota ylläpitää oikeanlainen elämäntyyli. Vaikka olin jo itse osannut päätellä oman kehotyyppini en siltikään tajunnut kuinka mun elämä tulisi vielä muuttumaan ayurvedan ansiosta.

AyurvedaKonsultaation jälkeen päällimmäinen tunne oli varmaankin hämmästys, joka johtui puhtaasti kaikesta siitä informaatiosta mitä mulle oli annettu. En ollut edes tiedostanut, tai varsinkaan osannut yhstiää, kaikkia oireilujani yhteen ja kehossani vallitsikin todella voimakas epätasapaino.

Moni varmasti miettii miten se on mahdollista ihmiselle, joka elää terveellisesti lähes oppikirjojen mukaan? Ayurvedassa kuitenkaan kaikki terveellinen ruoka ei ole kaikille hyväksi, vaan on löydettävä omalle kehotyypille sopiva ruokavalio. Omalla kohdallani se tarkoitti kaiken lämmittävän ja happaman karsimista lautaselta ja siten uuden opettelua.

Aluksi olin hyvin tarkka ja kehotyypilleni tuttuun tapaan halusin noudattaa ohjeita täsmällisesti. Hylkäsin kahvin, kananmunat, pähkinät, banaanit ja raakasuklaan. Vaihdoin perus elintarvikkeet itselleni sopivammaksi ja ostin jääkaapin täyteen kaikkea vihreää! Jo ensimmäisen kahden viikon jälkeen huomasin kuinka oloni keveni, vatsani rauhottui ja mielestä tuli tyyni, minkä lisäksi nukuin yöni paljon paremmin.

Itsensä motivaattoriKuluneen viiden kuukauden aikana olen oppinut paljon kehostani. Olen oppinut huomaamaan, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat voimakkaita oireita ja niistä haluankin pysyä visusti erossa: en kaipaa enää sitä hikoilua, närästystä ja jatkuvaa nälkää. Ayurvedassa ei kuitenkaan ole tarkoitus kieltää itseltään mitään tai ottaa ruokavaliosta turhaa stressiä, vaan ennemminkin löytää itselleen se tasapainoinen yhtälö joka tekee arjesta entistä miellyttävämpää.

Juuri siksi osa vältettävien listalta löytyvistä raaka-aineista kuuluu aina satunnaisesti mun ruokavalioon 🙂 Tiedän, että jos soisin pähkinöitä jatkuvasti suuria määriä alkaisi mun keho kallistua taas epätasapainoon, mutta lusikallinen parapähkinätahnaa puurossa tai suussasulava raakakakkupala silloin tällöin ei onnistu tekemään hallaa kun peruspohja on kunnossa. Mun syömiseen ja ruokavalioon onkin tullut ayurvedan mukana rentous: en enää kiellä itseltäni mitään, vaan syön niitä juttuja joita tahdon ja mistä tulee ennenkaikkea hyvä olo.

Oma ruokavalioni noudattaakin aikalailla 80/20 -kaavaa, jossa 80% ajasta syön kehotyypilleni optimaalisesti ja 20% annan varaa sattumille. Joskus se sattuma on kuppi laadukasta luomukahvia, toisena päivänä pari palaa aromikasta raakasuklaata tai banaanilettuja marjojen kera. Eikä oo lainkaan epätyypilisstä, että koko päivä tai jopa viikkokin menis ilman sattumia! Sillä tää ruokavalio vaan yksinkertaisesti tuntuu niin hyvältä ettei mulla oo mitään sen kummempia mielitekoja suuntaan tai toiseen.

Bilbaon makuelämyksetPyrkiminen täydelliseen 100% ruokavalioon on tuskin kenenkään mielenterveydelle kovin hyväksi. Ruoasta tulee pystyä nauttimaan ja esimerkiksi ystävien kanssa ulkona käydessä valitsen aina sen itselleni parhaimman vaihtoehdon ilman turhaa stressiä asiasta – mä nimittäin uskon, että se stressi itsessään on pahempi asia entä hieman ruokavaliosta poikkeava ateria 😉 Mutta jos syöminen lipsahtaa pahasti sivuraiteille niin kroppa kyllä muistuttaa siitä epämiellyttävillä oireilla aika nopeasti.

Auyrveda ei ole mikään ihmedieetti, mutta kehon ollessa tasapainossa myös painokin tipahtaa omiin uomiinsa. Niin kävi myös mulle ja mä pääsin eroon mun oudosta turvotuksesta, jolle en ollut aiemmin keksinyt mitään järkevää selitystä 🙂 Myös epämääräinen hikoilu ja loputon näläntunne sekä mieliteot ruoan suhteen ovat kadonneet. Saan myös lähes päivittäin kehuja mun ihon kunnosta, mikä on tän ruokavaliomuutoksen myötä muuttunut entistä hehkuvammaksi. Klisee ”kauneus tulee sisältäpäin” on taas todistanut pitävänsä paikkaa 😉

BataattiletutViimeiset viisi kuukautta on ollu oivalluksia täynnä, oon inspiroitunut kehittelemään paljon pitta-reseptejä ja löytänyt yhteyksiä ayurvedisien ja länsimaisten oppien välillä. Oon alkanut hahmottamaan tätä kokonaisuutta, jota ihmiseksikin kutsutaan, entistä paremmin ja oon ihan älyttömän innoissani tästä kaikesta! Ja tää matka, tää on vasta alussa.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

4 kommenttia

 1. Patricia kirjoitti:

  Kiitos Aino vinkistä! Olen itse yrittänyt kirjoista ja netistä lukemalla selvittää kehotyyppiäni, sillä uskon että ayurveda olisi vastaus kaikkiin ”ongelmiini” mutta en tiennytkään, että Suomesta löytyy näin ammattitaitoista konsultaatiota. No nyt on aika varattuna Suryaan enkä malttaisi odottaa ensi viikkoon 🙂 Toivottavasti myös blogissasi käsitellään ayurvedaa jatkossakin kaikkien muiden mielenkiintoisten juttujesi lisäksi.

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Heippa Patricia! Ja kiva juttu, että mun kirjoituksesta oli iloa ja apua 🙂 Huippua, että oot menossa konsultaatioon ja toivottavasti blogista on sulle iloa jatkossakin, varmasti ayurvedasta tulee kirjoitettua sillä se on niin iso osa omaa elämää 🙂

 2. Tiina kirjoitti:

  Mulla kiinnostaa suuresti tuo ayurveda! Nina Westerback oli pitämässä meille luentoa ravintovalmentaja koulutuksessa ja hän ehti jonkin verran tästä kertoa 🙂 Pintaraapaisu vain, mutta kiinnostus heräsi.

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Se on ihan älyttömän mielenkiintoista! Kannattaa ehdottomasti tutustua ja aloittaa käymällä itse konsultaatiossa, se avaa silmiä kyllä tosi paljon 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.