Hae
Aino Mäkelä

Paasto – miten ja miksi?

Oon vihdoin saanut viettää kokonaisen viikon Jyväskylässä ja oon juhlistanut sitä kropan kevyellä kevätsiivouksella eli seitsämän päivän mehupaastolla, kuten moni on varmaan Instagramista tai Facebookista jo huomannutkin. Tänään mulla onkin menossa viides päivä eli vielä pari mehukasta päivää on edessä!

Tää ei suinkaan ole mun ensimmäinen eikä takuulla viimeinenkään paasto. Itseasiassa oon jo Intian reissusta asti haaveillut palaavani sinne takaisin loppuvuodesta suorittamaan 28 päivän panchakarma -hoidon, joka on siis kokonaisvaltainen kehon ja mielen puhdistautuminen. Se nimittäin kiehtoo mua ihan älyttömästi, niinkun paasto ylipäätään!

Löytyykö ruudun takaa innokkaita paastoajia? Tai sellaisia, jotka haluais paastota joskus lähitulevaisuudessa?

Muistakaa, että aina saa kysyä ja kysenalaistaa kommenttiboksin puolella jos siltä tuntuu! Lue myös mun aiempi kirjoitus paastosta.

PaastoMiksi paasto?

Moni harhaanjohtavasti ajattelee paaston olevan jonkinlainen pikadieetti, mutta sitähän se ei ole. Itseasiassa väärin toteutettuna paastolla voi olla jopa päinvastaisia vaikutuksia. Mä itse haluan paastota pari kertaa vuodessa antaakseni mun keholle lepoa. Jos mietitään historiaa niin tälläinen tilanne, jossa ihmisillä on kokoajan ruokaa tarjolla, on todella poikkeuksellinen!

Ruoansulatuksemme kuluttaa jopa 80% energiastamme, joten ymmärrätte varmaan että tämän energian vapautuessa muuhun käyttöön on sillä valtava potentiaali tehdä isojakin korjaamisprosesseja elimistössämme! Erityisesti maksalle, joka on yksi aktiivisimmista ja nykyisten elämäntapojemme vuoksi ylikuormittuneimmista sisäelimistämme, lepo tekee hyvää ja sille jää runsaasti energiaa ja aikaa keskittyä kehon puhdistusprosesseihin.

Paasto tekee myös mielelle hyvää. Kun elää tälläisessä länsimaisessa yltäkylläisyydessä, missä voi tunkea ruokaa ääntä kohden vaikka 24/7 niin halutessaan on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikkea ei tarvi aina syödä. Että vähemmälläkin pärjää. Että se ruoka ei (ainakaan tällä menolla) lopu maailmasta kesken, vaikka jättäis sen yhden kahvipullan syömättä 😉 Paastolla voi siis mielen kautta olla siirrännäisvaikutuksia painonhallintaan, mikä tietysti on positiivista.

Paasto PaastoMiten paastota?

Paaston voi tehdä joko fiksusti tai vähemmän fiksusti. Kostean viikonlopun jälkeen maanantaina aloitettu vesipaasto, joka päättyy viikon jälkeen mäkkärin autokaistalle hirveässä nälässä kuuluu luonnollisesti ”huonoihin” toteutuksiin, joissa yleensä jo motivaattoritkin on väärät. Kuten jo totesinkin, niin kyseessä ei ole mikään laihdutuskuuri ja väärin toteutettuna sillä voi tehdä hallaa itselleen.

Vaikka itse paasto mulla kestää seitsämän päivää, on koko projekti itsessään noin kahden viikon mittainen. Se alkaa paastoon valmistautumisella eli vaiheella, jolloin parin päivän ajan kevennän ruokavaliotani. Jos syö lihaa, nautiskelee sokeripitoisia ja vehnähöttöisiä herkkuja, juo kahvia tai tupakoi niin suosittelen karsimaan niitä jopa viikon ajan ennen paaston aloittamista, jotta välttäis pahimmat paastotuskat 🙂

Paaston aikana kannattaa nauttia tuorepuristettuja (viher)mehuja! Niistä saat tärkeitä ravinteita elimistölle, jotka tukee sen korjaantumis ja eheytymisprosesseja. Paaston aikana elimistö myös alkaa purkaa kerääntyneitä rasvavarastoja energiaksi, jolloin myös niihin säilöytyneet toksiinit ja kuonat vapautuu elimistöön – ravinteita tarvitaan siis myös niiden haittojen minimoimiseen 🙂

TriphalaPäivästä ja olosta riippuen juon itse kaksi tai kolme lasillista vihermehua ja niiden lisäksi aamuisin vielä normaalin viherjauhe + MSM + C-vitamiini + L-glutamiini -juoman, jonka terästän triphalalla. Unohtamatta tietysti normaalia päivittäistä n. 3-4 litran vedenjuontia 🙂 Triphala on ayurvedinen yrtti, joka on tunnettu erityisesti kehoa puhdistavista ja kaunistavista ominaisuuksistaan – ihohan kun on tunnetusti maksan kunnon peili. Otan myös mehujen kanssa lusikallisen Udo’s öljyä, joka auttaa ravinteiden imeytymisessä 🙂

Myös paastolta palautumisen on oltava maltillista. Viikon paaston jälkeen kyllä mulla itsellä ei oo kyllä edes tehnyt liiemmin mieli ruokaa, joten sitäkin oloa kannattaa kuunnella ja aloittaa varovasti. Paaston aikana nimittäin hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia ja elimistön varastointihormonit nousee korkealle. Eli kannattaa aloittaa varovasti, ruoansulatukselle helpoilla ruoilla ja välttää älytöntä mättämistä, jos ei halua kaikkea syömäänsä jenkkakahvoille ja reisiin 😉

Paastolta palautuessa suosin itse smoothieita ja kitcharia.

PaastoPaaston hyödyt

Paaston hyödyt on ihan uskomattomat! Näin perusterveellä ja ”ongelmattomalla” ihmisellä selkeiten huomaa sen, kuinka energiatasot nousee ja unen laatu paranee – sekä tarve vähenee. Myös kehon aineenvaihdunta paranee, kun muistutetaan elimistöä, että varastostakin löytyy energiaa rutkasti omiin tarpeisiin 🙂 Kuitenkin on hyvä muistaa, että palautuminen paastosta on tärkeää ja terveelliset elintavat paaston jälkeen saa positiiviset vaikutukset kestämään pidempään.

Erilaisiin sairauksiin ja oireisiin paastosa on myös merkittävää apua. Saksassahan on useita paastoklinikoita, joissa ihmiset paastoavat lääkäreiden ja hoitajien valvonnassa ja saavat siitä merkittävää hyötyä terveydelleen. Etenkin nykyisiin vitsauksiin, aivan liian yleisiin kansantauteihimme kuten diabetekseen ja sydäntauteihin, oikein toteutetusta paastosta olisi suuri hyöty. Voitte lukea lisää vaikkapa täältä, jos ette muuten usko. Ja uskokaa tai älkää – oon törmännyt jopa tutkimuksiin, missä paastoamalla pystyttiin parantamaan jopa mielenterveyspotilaita!

Paasto PaastoPaasto onkin yksi luontaislääketieteen voimakkaimmista parannuskeinoista ja oman kiinnostukseni lisäksi myös meillä koulussa on käsitelty aihetta yhden kurssin voimin. Arvaattekin varmaan, että se on ollu yks mun omista lempparikursseista? 😉 Törmäsin myös tähän haastatteluun jossa Mikael Fogelhoml ja meidän koulun rehtori vastaavat kysymyksiin paastosta, suosittelen lukemaan jos vähäänkään kiinnostaa!

Kunhan tää mun oma kevätpaasto on ens viikolla ohi, tuun vielä kertomaan omista kokemuksistani tän paaston aikana. Nyt voin vaan todeta, että viikko on ihan älyttömän lyhyt aika ja paastolla saa paljon energiaa ja hyötyä itselleen, jos siihen vaan osaa suhtautua oikein – positiivisesti ja avoimin mielin 🙂

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

11 kommenttia

 1. Mariel kirjoitti:

  Loistava kirjoitus! Jäin miettimään, kun sanoit, että juot 2-3 vihermehua päivässä + aamujuoma, niin onko siinä siis kaikki, mitä paaston aikana nautit per päivä? Onko tuo määrä riittänyt vai oletko joutunut kärvistelemään nälässä? 😀

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Tuon määrän lisäksi juon paljon vettä, arviolta nelisen litraa päivässä ja osan suolan kanssa 🙂 Eikä mulla tosiaankaan mitään nälkätuntemuksia oo ollut, joten hyvin on pärjätty!

 2. Rebe kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus! Minua kiinnostaisi kokeilla paastoa, mutta en omista mehulinkoa… Mitä luulet, onnistuiskohan tällanen paasto vähän mukaillen tekemällä smoothieita hedelmistä, kasviksista ja vedestä? 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Hmm no tavallaan onnistuu ja tavallaan ei – riippuu ihan siitä, mitä tavoittelee. Blendatessa hedelmiin ja kasviksiin jää liukenematon kuitu joka hidastaa (ja jopa estää) ravinteiden imeytymistä ja myös työllistää ruoansulatusta eli ihan samanlaista hyötyä siitä ei saa kuin mehuista 🙂 Mutta jos se ei haittaa itseä, niin smoothiepaasto on kyllä parempi kuin että olis kokonaan ilman 😛

 3. Elsa kirjoitti:

  Lifestä ja muista sen tyyppisistä putiikeista voi ostaa paastosettejä, muistaakseni ainakin Vogelilla on sellaisia. Alentaa kynnystä eikä tarvitse heti mennä mehulinko-ostoksille. 🙂 Näin itse aloitin ja pian alkaa ensimmäinen paasto itsepuristetuilla mehuilla (ja sen jälkeen toivottavasti vielä maksan puhdistuskuuri). Kiitos blogikirjoituksestasi! Kauniita kuvia. 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Ahh aivan totta – niinpäs onkin! Hyvä pointti, kiitos muistutuksesta 🙂 En oo itse koskaan kyseisiä paastopaketteja käyttänyt, mutta ne on tosiaan varmasti hyvä tapa aloittaa. Tsemppiä paastoon ja kiva juttu, että kuvat ja kirjoitus miellytti! 🙂

 4. Iris kirjoitti:

  Tulipa sopivaan aikaan muistutus paastosta! Vasemmasta kädestäni murtui luita ja tästä johtuen olen syönyt vahvoja kipulääkkeitä. Tässä sekamelskassa paasto ei olisi muistunut mieleen, mutta nyt elimistöni tulee saamaan ansaitsemansa levon. Kiitos siitä!

 5. Kisu kirjoitti:

  Moi!

  Miten liikunta ja muutoin kaikki ”normaali eläminen” onnistuu paaston aikana – normaalisti vai ei? 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Moikka!

   Kirjoitan omia fiiliksiä ja tuntemuksia tarkemmin huomenna blogiin, kunhan paasto on ohi 🙂 Kaikki normaali eläminen sujuu ihan ongelmitta ja liikuntaakin voisi halutessaan harrastaa sillä energiaa kyllä piisaa – itse oon tosin jättänyt salitreenit välistä, sillä haluan paastossa energian keskittyvän just kehon puhdistamiseen ja eheyttämiseen liikunnan sijaan 🙂 Kävelylenkkejä ja joogaa on kyllä tullu harrastettua päivittäin!

 6. Niko kirjoitti:

  Hei,

  Vähän menee vanhan threadin uppaamiseksi mutta olisi kysymys pätkäpaastosta. Terveelliset elintavat ovat olleet osa elämääni jo reilusti yli 10 vuotta ja siihen lisäksi tullut vhh ruokavalio. Olen nyt kuitenkin innostunut pätkäpaastosta + ketokeeginesta ruokavaliosta. Osaan toteuttaa nämä hyvin ja ruokailut ja paastot on kohdillaan mutta mieltäny askarruttaa vielä se että kun pidän 16h / vrk pätkäpaaston katkaiseeko viherjauhejuoma + sitruuna inkiväärijuoma aamulla tyhjään vatsaan juotunu tuon paaston? Ristiriitaista tietoa asiasta löytyi kun nettiä selailin. Kiitoksia etukäteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.