Hae
Aino Mäkelä

Kauden paras: varhaiskaali

Nyt ei tehdä herkkuja, vaan tänään keskitytään ihan oikeaan ruokaan. Tosin herkkua se sekin on – mun mentaliteettiin kun kuuluu, että jokainen ateria on nautinto.

Onneksi herkulliseen lopputulokseen voi päästä monella eri tapaa, niin simppelisti ja nopeasti kuin hieman aikaa ja vaivaa näkemälläkin! Kummassakaan tapauksessa terveellisyydestä ei kuitenkaan tarvi tinkiä sillä raaka-aineet on huolella valittuja, laadukkaita ja ravinteikkaita. Koska en osannut päättää kumman reseptin teille jaan, päätin jakaa molemmat – voitte sitten itse päättää kumman kokkailette, vai heittäydytteko hurjaksi ja teette molemmat 😉

”Good food is very often, even most often, simple food.”
-Anthony Bourdain

Varhaiskaali, kaaliwokki

SIMPPELI VARHAISKAALIWOKKI

neljälle

n. 800g varhaiskaalia
kesäkurpitsa
sipuli / fenkoli
400g parsakaalia
200g pinaattia
200g herkkusieniä
purkillinen kidneypapuja
kookosöljyä
1 tl juustokuminaa
1/2 tl korianteria
1/3 tl kurkumaa
mustapippuria, suolaa

Suikaloi kaali, hienonna sipuli/fenkoli, kuutioi herkkusienet ja keäskurpitsa haluamasi kokoiseksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää kookosöljy sekä mausteet, joita on hyvä kuullottaa pannulla hetken aikaa. Lisää ensimmäisenä suikaloituitu kaali pannulle sipulin kera ja pyörittele kunnolla mausteisessa kookosöljyssä antaen rauhassa pehmentyä. Hetken kuluttua voit lisätä pannulle loput kasvikset ja pavut, minkä jälkeen voit antaa wokin mehevöityä pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan.

Varhaiskaali, kaaliwokki

Itämainen varhaiskaaliwokki

neljälle

n. 800g varhaiskaali
kesäkurpitsa
sipuli / fenkoli
200g sokeriherneitä
punainen & oranssi paprika
400g Jalotofua, kylmäsavumarinoitu
tuoretta korianteria
ituja
kookosöljyä
Sonnentor Kala-maustepyramidi*
0,5 tl kurkumaa + mustapippuria
2 dl kookosmaitoa

Suikaloi varhaiskaali, tee kesäkurpitsasta pastaa/ohuita suikaleita ja hienonna paprikat sekä sipuli/fenkoli.Aloita valmistamalla tofu: leikkaa se tasaisiksi levyiksi ja paista kookosöljyllä molemmilta puolilta pinnalta rapeaksi, minkä jälkeen voit kuutioida sen suupaloiksi. Lisää sen jälkeen pannulle kookosöljyä, kaalisuikaleet ja sipuli/fenkoli – kuullota ja anna hieman pehmentyä. Kun kaali on pehmentynyt lisää pannulle muut kasvikset (paprikat, kesäkurpitsapasta ja sokeriherneet) sekä tofu. Kaada pannulle kookosöljy ja sekoita – lisää mukaan myös maustepyramidi ja kurkuma + mustapippuri. Anna hautua miedolla lämmöllä n. kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen voit lisätä joukkoon hienonnetun tuoreen korianterin. Nauti raikkaiden itujen kanssa.

  • Testiin saamani kala-maustepyramidi on kivan itämaisvivahteinen ja vaikka se onkin ideoitu helpoksi keittoruokien mausteeksi, sopi se hyvin myös wokissa käytettäväksi. Mausteseoksessa on mm. valkopippuria, inkivääriä ja sitruunaruohoa. Seuraavaksi aion testata itämaista linssisoppaa, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Varhaiskaali, kaaliwokkiVaikka en lapsena tykännyt kaalista yhtään, oon nykyään aivan hulluna siihen – varsinkin nyt, kun se on kaudessa ja täten parhaimmillaan! Varhaiskaali on kevyttä kesäruokaa ja silti todella kuitupitoinen ja ravinteikasta sisältäen mm. magnesiuamia, kalsiumia ja kaliuimia, vitamiineista B- (folaattia!), C- ja K:ta, ja lisäksi myös karotenoideja.

Löytyyko sieltä ruudun toiseltapuolelta muita kaalifaneja?

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

3 kommenttia

  1. Jemina kirjoitti:

    Täällä ilmoittautuu yksi kaalifani!! Siis ei jumankekka miten helkkarin hyvää se on. Siis voisin syödä vaikka kokonaisen kerän (tai kaksi) yksin yheltä istumalta paistettuna. Se sopii niin hyvin melkeempä kaikkeen. Tai sitten ihan vaan paistettuna oliiviöljyssä ja vähän suolaa ja pippuria. Ihan sairaan hyvää!!?❤️ Sulla on muuten ihana blogi aino! Ihania vinkkejä ja postauksia, joista saan inspiraatiota! Seurailen sua snäpissäkin ja taidat seurata muakin siellä(?) kurkkaa toki mun blogia jos kiinnostaa ?

    • Aino kirjoitti:

      Voin niin samaistua sun fiilistelyyn! Kaali on ihan parasta! 😀 Myös kaalimehu on yks omista lemppareista, siis niiiiin hyvää vaikkei ehkä ihan heti uskois 🙂 Ja kiitos kivasta kommentista <3 Seuraan sua tosiaan snäpissä joten pitääpä käydä kurkkaamassa blogikin – sieltä varmasti löytyy paljon kivoja juttuja! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.