Hae
Aino Mäkelä

Se parempi karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Meillä oli tänään töissä ihan huippukiva päivä! Oon nyt puuhastellut jo pidempään yhden projektin parissa, ja tänään sitten vähän kuvattiin ja tehtiin sisältöä sitä varten. Eli suomeksi sanottuna leivottiin karjalanpiirakoita meikäläisen twistillä – alkuperäisestä reseptistä kiitos ja kunnia kuuluu mun ihanalle työkaverille Assille!

”Mun twisti” näissä piirakoissa piilee siinä, että nää on gluteenittomia ja maidottomia – sekä onnistuu tehdä myös vegaanisina. Ja normaalia ravinteikkaampana, sillä perinteinen riisi on korvattu herkullisella kvinoalla 🙂 Siltikään maussa ei oo tingitty, vaan nää sai itseasiassa jokaiselta maistelijalta arvosanakseen kiitettävän.

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakat

noin 20 kpl

3 dl kvinoaa
ripaus suolaa
4 rkl kookosmannaa

Keitä kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi. Lisää valmiin kvinoan joukkoon suolaa ja kookosmanna. Sekoita huolellisesti ja anna jäähtyä taikinakuoren valmistuksen ajan.

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka

2 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
1/2 tl hienoa merisuolaa
3-4 dl tattarijauhoja*

Sekoita ensin keskenään psyllium, suola ja vesi. Anna seisoa hetken aikaa, jotta psyllium turpoaa. Lisää sen jälkeen joukkoon tattarijauhot ja sekoita huolella. Vaivaa taikinaa kädellä niin, että se on napakkaa ja irtoaa vaivatta kulhon reunoilta.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa se tasaisen kokoisiksi paloiksi. Kauli tai pyörittele käsissä taikinapaloista soikion ohuita, soikion muotoisia levyjä ja nosta ne leivinpaperin päälle. Lisää soikion keskelle kvinoaa ja rypytä piirakat kauniiksi. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20minuutin ajan. Voitele lämpimät piirakat joko gheellä tai kookosöljyllä.

* Tattarijauhon sijaan voit käyttää myös muita gluteenittomia jauhoja, kuten kaura/riisi/kvinoa/teff/kurpitsansiemenjauhoa tai näiden sekoitusta.

Karjalanpiirakka

Munavoi

4 kananmunaa
4 rkl kirkastettua voita aka gheetä
suolaa

Keitä kananmunat kypsiksi. Kuori ja riko niiden rakanne haarukalla rikki. Lisää joukkoon sekä suola että kirkastettu voi ja sekoita huolella. Nauti piirakoiden kera!

KarjalanpiirakkaKuvat: Pete Huttunen

Mä itse yllätyin siitä, kuinka helppoa näiden valmistus oli sillä oon aina jotenkin mieltänyt karjalanpiirakoiden valmistuksen tosi haasteelliseksi. Vaikeimmaksi osuudeksi osoittautui piirakoiden muotoilu ja mä toivon, että harjoituksen myötä nääkin näyttää jatkossa vähän siveellisimmiltä 🙂

Mutta onneksi ulkonäkö on vaan toissijainen juttu, sillä kuten sanottu – maku oli erittäin bueno 🙂 Ja kaiken kruunas tietty munavoi, joka on ihan uskomattoman hyvää gheehen tehtynä. Se on itseasiassa sellainen raaka-aine, joka vie nää piiraat jo voitelussa ihan uudelle levelille!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

9 kommenttia

 1. Päivi Elomaa, Les Arcs, Ranska kirjoitti:

  hei, nuo piirakat pitää testata, mutta kookosmanna on vieras tuttavuus, eikä täällä Ranskassa taida ihan heti löytyä, joten kysyn millä sen voisi korvata tai tulisiko kookoshiutaleiden ja kookosöljyn sekoituksesta yhtään samanlaista? Riisinlesejauhoja käytän aika paljon, siellä nimi taitaa olla tocojauho. Täällä 500g luomuriisinlesejauhoja maksaa 1,95! Kookosjauhoja käytän myös sekä kvinoajauhoja. Tattarista teemmekin näkkileipää pastakoneella, tulee tajuttoman hyvää. Kiva blogi sinulle, alan seurata! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Heippa Päivi – kiitos kivasta kommentista ja ervetuloa mukaan seurailemaan mun jutttuja! 🙂 Kookosmanna on siis ns. ”kookossosetta” (voi löytyä siellä myös nimellä coconut paste tjsp). Halutessasi voit myös tehdä niin, että keität kvinoan kookosmaitoon jolloin saat vastaavan maun ja koostumuksen.

   Ja ohhoh! Siellä on kyllä hinnat kohdillaan 🙂 Riisinlesejauhetta tosiaan kutsutaan täällä myös tocoksi, sen sisältämien tocotrienolsien vuoksi. Ihan mieletön idea muuten tehdä näkkäriä pastakoneella! Jos joskus mulla on mahdollista päästä kokeilemaan samaa niin teen sen kyllä, tulee varmasti ihanan ohutta ja rapsakkaa 🙂

 2. Anne Barck kirjoitti:

  Ah nam näyttää tosi hyvältä! Mäkin oon tehnyt jotain samankaltaista, jossa puuro on tattarista ja pohja kurpitsansiemenistä, mut kvinoa kuulostaa kyllä superhyvältä <3

  • Aino kirjoitti:

   Oi, nekin kuulostaa superhyvältä! Mulla himottais kans kokeilla kuorta kurpitsansiemenjauhosta! Se on niin superhyvää ja ihanan aromikasta, tois varmasti kivan vivahteen näihin 🙂

 3. Nn kirjoitti:

  Nämä kuulostaa ihanilta, mutta karjalanpiirakoita nämä ei kyllä ole 😉 Se on pyhä asia!

 4. Tiia kirjoitti:

  Muru! Ihana ohje!? Mulla lippu kiire seinään, kun näin tän ja rupesin heti leipomaan näitä! 😀 Tein kurpitsansiemenjauhoista ja taikinasta tuli kyl hirmu kuivaa, lisäsin rasvaa ja vettä sekaan, mut silti melko kuiva oli ja vaikee rypistellä. Mut hyviä silti! 🙂 Näitä tattarijauhoisia tahon koklaa kans asap! Ikävä sua!<3

  • Aino kirjoitti:

   <3 Muru! Hahah ihana kuulla, ihan huippua 😀 Ja harmi, että se jäi vähän kuivaksi kurpitsansiemenjauhoilla.. Niillä nimittäin halusin testata seuraavaksi! No, ehkä pitää miksata niitä vaikka tattariin ja kokeilla sillai – mä nimittäin rakastan sitä kurpitsansiemenjauhon aromia. Ja hei, niin mullaki sua! <3

 5. Rebekka Nikula kirjoitti:

  Siitä rypytyksestä sain vinkin mestarirypyttäjältä tädiltäni, että enemmän painaa kuoppia sormen kärjen sivulla kuin nostaa ryppyjä ylös! Tää on auttanut tosi paljon miua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.