Hae
Aino Mäkelä

Ole luovuttaja (+arvonta!)

ElinluovutusYhteistyössä: Munuais- ja maksaliitto

Tiesitkö sä, että sä voit pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen? Mä en ainakaan tiennyt, vasta kun viime viikolla jolloin sain postia Munuais- ja maksaliitolta ja samalla aimo annoksen lisää tietoa elinluovutuksesta.

Kuten sen, että Suomessa elinsiirtojonossa on 450 ihmistä.

Tällä viikolla, tarkemmin 8.lokakuuta, nimittäin vietetään Euroopan elinsiirtopäivää ja sen kunniaksi neljälle paikkakunnalla nouseekin tällä viikolla päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista ja sen tärkeydestä, sillä vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut sen ja jo yksi luovuttaja voi tosiaan pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Elinluovutus

Tämä valtakunnallinen Luovuttaja-kiertua starttaa huomenna, keskiviikkona 5.10 klo 13, täällä Jyväskylässä. Installaation rakentavat Jyväskylän ammattopiston opiskelijat, joiden vuorovaikutteinen installaatio, joka kuvastaa ihmisverkostoa ja muistuttaa kuinka me kaikki olemme lopulta yhtä.

Installaatio koostuu sadasta kampanjan Special Edition Luovuttaja-paidasta – siis tuosta kuvien keltaisesta kaunokaisesta, jonka logon on suunnitellut itse Ivana Helsinki – ja allekirjoittamalla elinluovutuskortin ohikulkija voi saada paidan itselleen, joita on jaossa sata kappaletta ja jokaisesta allekirjoituksesta installaatio purkautuu.

Elinluovutus

Siinä missä minäkään en aiemmin ollut kovin tietoinen elinluovutuskortista, oon nyt ihan innolla odottamassa josko pääsisin huomenna katsomaan installaatiota – musta on niin ihailtavaa, miten näinkin vaikeaan asiaan saadaan mukaan uusia, innostavia näkökulmia.

Ja vaikka itse elinluovutuskortti on tietysti tässä se tärkein pointti, niin pakko myöntää että oon myös aika ihastunut myös tuohon kampanjan paitaan – sen pirtsakka väri ja pehmeys on tehnyt mun sängynpohjalla vietetyistä päivistä vähän mukavampia!

Elinluovutus

Mä itse allekirjoitin elinluovutuskortin, sillä miksi ei? Sillä pienellä teolla mä voin mahdollisesti pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen silloin, kun en enää itse elimilläni mitään tee. Suomessa lain mukaan jokainen on automaattisesti elinluovuttaja, ellei ole itse ollut asiaa vastaan – kortti kuitenkin helpottaa ja nopeuttaa toimintaa,

Tällä viikolla Luovuttaja-kampanja tosiaan nähdään huomenna 5.10 täällä Jyväskylässä, Tampereella 6.10, Kuopiossa 7.10 ja Helsingissä 8.10. Jokaisessa kaupungissa on opiskelijoiden suunnittelema installaatio Luovuttaja -paidoista, jotka purkautuvat sitä myöten kun ohikulkijat allekirjoittavat elinsiirtokortin ja saavat paidan itselleen.

Elinluovutus

Ja ei hätää, jos et pääse katsomaan installaatiota paikan päälle. Mä nimittäin saan arpoan teille lukijoille kolme Ivana Helsingin suunnittelemaa upeaa Luovuttaja-paitaa! Arvonta suoritetaan mun blogin FB-sivulla, joten kannattaa klikata itsensä sinne. Ja elinluovutuskortin voit tilata itsellesi netistä.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Kuvissa poseeraa Luovutus-kampanjan lähettiläät Janni Hussi, Tuija Pehkonen, Pekka Jormakka, Teemu Packalén ja Kim Herold.

3 kommenttia

 1. Nina kirjoitti:

  Ehdottomasti olen luovuttaja! Ollut jo vuodesta 2009 saakka 😉 Elintenluovutuskortti alkaa olemaan jo niin aikansa elänyt että pitää varmaan kohta hommata uusi… En näe yhtään syytä miksi elimiäni ei voitaisi kuoleman jälkeen ottaa jollekkin niitä tarvitsevalle, koska en niillä enää silloin mitään tee.

 2. Laura kirjoitti:

  Hienoa että näin tärkeä asia saa lisää näkyvyyttä. Itselleni elinluovutuskortin allekirjoittaminen oli aikoinaan itsestäänselvyys ja se on kulkenut lompakossani mukana vuodesta 2006. Kampanjan paita on todella hieno ja kieltämättä vähän harmittaa, että niitä on jaossa noin vähän ja töiden takia en ehdi paikalle installaatiota katsomaan. FB-arvontaankaan en voi osallistua kun en Facebookissa ole.

  • Aino kirjoitti:

   Jep, samaa mieltä! Ja kiva kuulla, että sulla on elinluovutuskortti ollut jo pitkään – toivottavasti monet sadat suomalaiset liittyy sun joukkoon tän viikon aikana 🙂 Ja hei mä uskon, että monissa muissakin blogeissa tällä viikolla arvotaan paitoja! Kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki, jospa säkin saisit paidan itselles!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.