Hae
Aino Mäkelä

10. Siellä missä taika tapahtuu

”Get fit in the gym, lose weight in the kitchen.” on tullut aika yleisesti tunnetuksi lausahdukseksi viime vuosina ja allekirjoitan sen kyllä itsekkin täysin. Vaikka treenaisit kuinka kovaa ja noudattaisit täydellisesti jotain treeniohjelmaa, mutta lipsuisit keittiössä syömään ihan mitä sattuu tekee se lähes kaiken sun salilla huhkiman työn arvottomaksi..

Ainakin jos mietitään kehittymistä, terveyttä, palautumista ja vireystasoja on sillä mitä syöt paljon isompi merkitys kuin sillä miten treenataan – ja vielä isompi, mitä monet edes tahtoo myöntää. Jos siis haluat mahdollisimman pysyviä tuloksia niin ruokavalion merkitystä ei kannata aliarvioida 🙂

Taikapaikka

Mutta se, että se taika tapahtuis keittiössä on vain puolet totuudesta. Jos tuut väsyneenä ja nälkäisenä kotiin eikä sulla oo siellä mitään järkevää ruokaa valmiina odottamassa, mutta kaappien kätköistä puolestaan löytyis keksipaketti ja pakkasesta paketillinen jäätelöä niin sen houkutus voi käydä liian suureksi – oli sitten tahdonvoimaa kuinka paljon tahansa, voi nälkä yllättää ja sen aikaansaamat mielihalut viedä voiton.

Siksi mä kehottaisinkin ottamaan askeleen taaksepäin ja keskittymään omaan kauppakäyttäytymiseen, nimittäin sen mitä sä kotiin ostat tuut todennäköisesti myös pistämään suuhusi. Oman kokemuksen mukaan kaikki kotoa löytyvät herkkukätköt on kaikista pahimpia sillä ne olemassaolollaan kummittelevat joka päivä odottaen sitä pientä heikkoa hetkeä, jolloin ollaan hetkellisesti valmiita luovuttamaan.. 😀

Taikapaikka

Niinpä mun mielestä melkeinpä tärkein asia minkä oppiminen tukee eniten terveellistä ruokavaliota on fiksu kauppakäyttäytyminen, minkä voisin tiiviistää kolmeen ohjenuoraan:

  1. Älä mene nälkäisenä kauppaan! Nälkäisenä on vaikea toimia järkevästi ja todennäköisesti näet kauppojen hyllyillä vain kaikkea epäterveellistä, millä saat nopeasti verensokerin ylös. Pahimmassa tapauksessa kotimatkalla syöt useamman suklaapatukan ja perille päästyäsi huomaat ettet ostanut yhtään mitään järkevää.. Vaikka tästä kauhuskenaariosta kävis toteen edes puolet, oon aika varma että siitä seuraa huono fiilis.
  2. Välttääksesi epäonniset kauppareissut kannatan suunnittelua. Mieti jo etukäteen kuinka monelle päivälle aiot tehdä ruokaostoksesi ja mitä aiot näinä päivinä syödä: kirjaa ylös ateriat sekä niihin tarvittavat raaka-aineet ja tee sen pohjalta kauppalista. Ja muista, että se mitä kaupasta kannat kotiin sen sä todennäköisesti myös syöt! Kun pidät pääsi kovana puolen tunnin kauppareissun ajan kiität siitä itseäsi koko seuraavan viikon 🙂 Suunnittelun avulla pystyt myös minimoimaan mahdollisen ruokahävikin määrän eli kropan lisäksi myös lompakko kiittää!
  3. Jos oot tottunut ostamaan kaupasta kotiin sokerimuroja, keksejä, suklaata, irtokarkkeja, sipsejä, jäätelöä ja muuta vastaavaa epäterveelliseksi luokiteltua (ja sellaista, mitä et tahdo enää ainakaan päivittäin syödä) suosittelen aluksi kiertämään kyseiset hyllynvälit kaukaa. Jos et aio ostaa karkkia, niin miksi turhaan kiusaisit itseäsi pyörimällä makeishyllyjen välissä? Hulluttele sen sijaan heviosastolla ja osta iltaherkuksi erilaisia hedelmiä, joista voit taikoa raikkaita hedelmäsalaatteja! ”Kiellettyjen hyllyjen” välissä pää täyttyy helposti negatiivisilla ajatuksilla ja kielloilla, mutta hedelmien ja marjojen kanssa homma on sallitusti pelkkää ilottelua 🙂

Tää on vähän niinkuin opettelis ajamaan pyörällä – kun keskityt ja opettelet fiksun kauppakäyttäytymisen salat siitä muodostuu sulle rutiini nopeammin kuin huomaatkaan ja kohta sun ei edes tarvitse miettiä asiaa, kun jo automaattisesti kuljetat kaupasta kotiin pelkästään kaikkea mikä tekee sulle hyvää 🙂

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

5 kommenttia

  1. Mari kirjoitti:

    Ihan huippuhyvä postaus! 🙂 tästä tuli jotenkin – ällö sana mutta – voimaantullut fiilis! Toi on niin totta että jos vaan pitäis pään kylmänä kaupassa niin siinä ollaan jo pitkällä. Eli hyviä vinkkejä, kiitos!

  2. Jenna kirjoitti:

    Siis aivan ihana postaus! Tosi hyödyllisiä ja järkeviä neuvoja! Mukavaa viikonloppua, Aino! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.