Hae
Aino Mäkelä

17. Piristystä päivään!

Sain tälläisen kommentin viime viikolla Christinalta: ”Ei nyt liity oikeastaan tähän postaukseen mutta olisko ideaa jos kirjoittaisit jutun energisoivista ja virkistävistä ruoka-aineista/ superfoodeista?” . Koska postaustoiveet on aina tervetulleita ja tää vielä sopi hyvin mun hyvinvointikalenterin teemaan niin päätin tarttua siihen heti!

Aamuisin tahdonvoima on kaikista voimakkaimmillaan ja silloin onkin mun mielestä kaikista helpoin tehdä ne päivän ”terveysteot”, jos ne muuten tuntuu hankalilta. Mun mielestä aamut on myös tärkeimpiä juttuja viresytason kannalta nimittäin ne on mulle ne hetket jolloin haluan ”buustata päivää”, kun taas iltapäivän jälkeen rupean keskittymään enemmän rauhoittumiseen ja rentoutumiseen kohti iltaa.

Piristystä päivään

Pirteään arkeen on mun mielestä yks kolmen kopla, joka pitää huolen peruspohjasta: riittävä yöuni, riittävä vedenjuonti pitkin päivää ja pieni liikunta heti aamusta ja mahdollisuuksien mukaan pitkin päivää, vaikka parin minuutin pätkissä. Esimerkiksi mulla on töissä trampoliini, jolla hyppiminen energisoi ihanasti keskellä päivää!

Toiveena oli kuitenkin kuulla energisoivista ja virkistävistä ruoka-aineista ja superfoodeista, joten annetaan palaa!

  1. Mulle päivässä yks tärkeimmistä energisoivista tekijöistä on mun aamujumpan lisäksi aamujuoma! Aloitan jokaisen aamun vähintään puolella litralla huoneenlämpöistä vettä, johon sekoitan viherjauhetta. rakkolevää, MSM:ää ja sitruunaa sekä inkivääriä. Viherjauhe auttaa vähentämään väsymystä ja parantaa niin aineenvaihduntaa, hermoston toimintaa, immuunipuolustusta kuin ruoansulatustakin. Jos multa kysytään, niin jokaisen pitäisi juoda sitä vähintään yksi annos päivässä – mä juon itse yleensä kolme pitkin päivää 🙂 Rakkolevällä on myös muhun energisoiva vaikutus sen kilpirauhasta tukevan vaikutuksen vuoksi, puhumattakaan sitruunasta ja inkivääristä jotka tunnetusti piristävät ja puhdistavat kehoa saaden aineenvaihdunnan hyrräämään! Pienenä ekstralisänä aamujuomassa on mukana vielä suolaa, joka auttaa kehoa nesteytymään mikä luonnollisesti näkyy posiitiivisesti jaksamisessa 🙂
  2. Ehkä tunnetuin piriste: kahvi. Mä en itse tykkää juoda sitä sellaisenaan sillä kofeiinin vaikutus voi olla mulle helposti liian voimakas ja siten myös ns. laskea nopeasti joten teen siitä yleensä rasvaversion. Tällöin kofeiini imeytyy tasaisemmin ja hitaammin, jolloin se myös vaikuttaa muhun pidempään ja lempeämmin 🙂 Bulletproof eli rasvakahvi on myös siinä mielessä nerokas, että se on kuin smoothie: voit nakata sinne sekaan kaikkia muita loistavia piristeitä!

    Kahvin kanssa suosittelisin kuitenkin olemaan varovainen. Liiallisesti, ja etenkin väsyneenä juotuna, se voi jopa pahentaa väsymystä huijaamalla kehoa. Jos siis tuntuu, että väsyttää niin suosittelen ennemminkin lepäämään kuin juomaan pannullisen kahvia – tällöin keho palautuu normaaliin rytmiinsä nopeammin ja saat omat luonnolliset energiatasosi takaisin, etkä tarvitse stimulantteja pitämään sua käynnissä 🙂

  3. Superfoodeista kolme omaa piristävää lempparia: maca, mucuna ja raakakaakao. Nää on sellaisia, joita laitan usein mun rasvakahvin sekaan tai sekoitan keskenään esimerkiksi raakasuklaaksi, jolla aloitan päiväni. Raakakaakao sisältää teobromiinia, mucuna puolestaan lisää mielihyvää ja maca tekee oikeastaan näitä molempia! Yleensä valitsen päivässä näistä yhden ihan tilanteesta ja tarpeesta riippuen, joskus toki saatan ottaa tupla-annoksen kaikkea mutta harvoin se on tarpeellista.
  4. Varsinaisista ruoka-aineista piristävimpiä ovat
    – sitrukset ja marjat (runsaasti C-vitamiinia)
    – nestepitoinen kurkku (pitää huolta nesteytyksestä)
    – tummanvihreät kasvikset (paljon B- ja C-vitamiinia)
    – mantelit (magnesiumia ja E-vitamiinia sekä proteiinia ja hyviä rasvoja)
    – chia-siemenet (kuituja, hyviä rasvahappoja, antioksidantteja ja tietty proteiinia)
    –  kananmunat (proteiinia ja vitamiineja, tosin suosittelisin nauttimaan raakana)

    Jos siis harrastaa aamupalan syömistä niin marjaisa chiavanukas tai raikas vihersmoothie ois sellainen energisoiva ja piristävä vaihtoehto! Itse tosin suosin pätkäpaastoa ja oon aamuni syömättä, jolloin saan käyttööni kropan kaiken energian sen sijaan että se keskittyis sinne ruoansulatukseen 🙂

Piristystä päivään

Mutta kuten sanottu niin ruokajutut on tosiaan vain yksi osa kokonaisuutta, mutta niiden avulla voi hyvinkin kikkailla pitkin päivää ja pitää energiatasonsa aisoissa 🙂 Proteiinit ja rasvat kannattaa syödä aamusta/päivästä ja säästää hiilihydraatit viimeiseksi, ja tosiaan vettä kannattaa nauttia pitkin päivää.

Viherjauheesta innostuneille haluaisin vinkata FitnessFirstin kuukauden tarjouksesta, jossa saa viherjauheen kaupan päälle ostaessaan vähintään 100€ arvosta Foodinin tuotteita! Se on nimittäin aika lyömätön kamppis sillä Foodinin Viherjauhe on ihan älyttömän monipuolinen ja ravinteikas – ja vieläpä siedettävän makuinen 🙂

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

4 kommenttia

  1. Christina kirjoitti:

    Hei, ihanaa että toteutit tän jo näin pian! ❤️viherjauheesta ois kysymys: mun tekis mieli käyttää sitä mutta kun ne maistuu ihan hirveiltä! Valitettavasti en tykännyt myöskään tästä foodinkn jauheesta ? saako niitä jotenkin maustettuna tai ajaisko esim. chlorella pilleri (ja muut viherpillerit) saman asian? ?

    • Mulan kirjoitti:

      Mulla on mennyt viherjauhe alas niin, että olen laittanut noin 1/3 luomu omenamehua veden sekaan. Onhan siinä sokeria, mutta oon ajatellut sen niin, että viherjauheen tuomat edut toivottavasti kumoat sen pienen sokerimäärän tuoman haitan. 🙂

  2. sarppa kirjoitti:

    Mites tuon veden juonti kun musta tuntuu, että juon aivan hirveästi vettä ja janottaa yleensäkkin. Virtsa on aika haaleaa ja välillä pyörryttää kun nousee nopeasti ylös. Oon ruvennut miettimään, että juonko jo liikaa. Kahvia juon noin 3 mukillista päivässä ja sehän janottaa myös.

    • Aino kirjoitti:

      Heippa sarppa! Suosittelen lisäämään veteen hieman puhdistamatonta suolaa, se auttaa kehoa nesteytymään 🙂 Vaalea virtsa kertoo siitä että juot paljon vettä mikä ei oo huono asia ollenkaan. Kuten kaikki niin nesteen tarvekkin on yksilöllinen ja riippuu paljon myös mm. hikoiltujen nesteiden määrästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *