Hae
Aino Mäkelä

Vaara vaanii Aasiassa

Toukokuun alussa mut saavutti uutinen, joka pysäytti mut täysin – Norjassa nuori nainen oli kuollut vesikauhutartuntaan.  Tietysti nuoren ihmisen kuolema on aina tragedia, mutta tämä kosketti erityisesti siksi, että mulle olisi voinut käydä ihan samoin..

Niille, jotka eivät tiedä mikä vesikauhu on niin tiivistän sen lyhyesti: vesikauhu tunnetaan myös nimellä raivotauti. Se on virusinfektio, joka johtaa aivotulehdukseen ja rokottamattomilla ihmisillä lähes varmasti kuolemaan. Tauti on yleinen kehitysmaissa ja juurikin reissaajien suosimassa Aasiassa. Suomi on rabiesvapaa maa, mutta reissatessa riskimaissa tartuntavaara on aina olemassa.

Lue tästä Ylen uutinen Norjan tapauksesta.

Mä olin itse kaksi vuotta sitten onnellisena ja tyytyväisenä Sri Lankassa. Kotiin paluu oli jo lähellä, kun vietin päivää Ellan kylässä. Lähdin aamulla kävelemään omalta hostellilta mun kaverin hostellille ja matkan varrella yhtäkkiä kuulin mun takaa pieniä askeleita ja ärinää – pieni koira juoksi mut kiinni ja puri mua pohkeeseen. 

Jatkoin tyytyväisenä matkaani ja perille päästyäni laitoin wifin ääreltä laitoin äidille vitsikkäänä viestin, että onkohan mun rokotukset kunnossa ja kerroin mitä tapahtui. Äiti ei kerennyt vastaamaan, kun me jo jatkettiin matkaa ja lähdettiin vaeltamaan Adam’s Peakille. Vietettiin 12 tuntia auringossa vaeltaen, täysin tietämättä mistään vaarasta.

Kun palasin omalle hostellille ja pääsin wifin ääreen, mun puhelin oli täynnä huolestuneita viestejä. Koko mun perhe oli pommittanut mua ja käskenyt menemään pikaisesti lääkäriin – ja mun verkkokalvolle pinttyi ikuisesti mun siskon lähettämä kuvakaappaus Wikipediasta jossa kävi selväksi, että ilman rokotetta tartunnan saanut kuolee.

Ainut pelastus pureman saaneelle on rokotesarja, joka tulee aloittaa heti pureman jälkeen.

Siitä alkoi mun kauhun tunnit. Puremasta oli kulunut jo yli 12 tuntia ja mä menin ihan paniikkiin. Naapurin mies, joka ei edes puhunut sanaakaan englantia, lähti viemään mut lääkäriin hakemaan rokotetta. Rokotteen saaminen ei sitten ollutkaan niin helppoa. Ensimmäisestä paikasta meidät ohjattiin toiseen, josta ohjattiin kolmanteen – kolmannessa olisi ollut rokote, mutta ei henkilökuntaa.

Neljänteen saavuttiin melkein neljän tunnin päästä lähdöstä ja sielläkin ensimmäisenä sanottiin, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jotta voisin tulla sisään. Siinä vaiheessa kun mua pyydettiin odottamaan aamuun mä pillahdin epätoivossa itkuun – aamulla puremasta olisi kulunut jo vuorokausi, ja peli vois olla menetetty. Avuttoman naisen itku onneksi tepsi ja mun ihana kuljettaja puhui ylilääkärille, joka lupasi antaa mulle rokotteet.

Lääkärissä sain yhteensä kolme rokotetta ja mua seurattiin vielä kahden tunnin ajan, että kaikki menisi hyvin. Mun olo alkoi huojentua ja olin niin kiitollinen mun ihanasta kuljettajasta, joka ois milloin vain voinut lähteä takaisin perheensä luokse mutta jäi silti huolehtimaan musta. Vaikkei sanaakaan puhuttu samaa kieltä, niin hänen tuki ja turva merkkas mulle tosi paljon.

Sain vielä Suomessa kolme tehosterokotetta – eikä sekään ollut kovin helppoa, sillä rokote on Suomessa aika harvinainen. Koska vesikauhun itämisaika on päivistä jopa 90 päivään, jännitin vielä useamman kuukauden palattuani alkaako oireet jossain vaiheessa..  Aina kun olo oli vähänkään heikko tai voimaton olin varma, että se on menoa nyt.

Mutta onneksi olin väärässä ja tässä mä vielä olen. Hengissä. Elossa. Elämäni kunnossa <3

Syy miksi halusin tästä vielä kirjoittaa on se, että jos tuo norjalainen tyttö olisi tiennyt miten toimia voisi hän olla vielä hengissä. Hän oli ottanut kadulta koiranpennun hoiviinsa eikä ollut reagoinut sen puremaan sen kummemmin – mitä nyt huuhdellut haavan. Vaikka kuinka söpö ja vaarattoman oloinen koira onkaan, niin vesikauhun riski noissa maissa on vahvasti läsnä. Eikä sitä tartuta vain koirat, vaan esimerkiksi myös apinat.

Pyydän siis, että oot varovainen matkatessasi vesikauhun riskimaissa. Ja pureman sattuessa kohdalle suuntaat ensimmäisenä lääkäriin! Se on pieni hinta elämästä.

Täältä voit lukea vielä lisää rabieksesta ja toimintaohjeista sen suhteen.

<3 Aino

SEURAA MYÖS: IG @makelaino / FB RAWinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.