Hae
Aino Mäkelä

Täsmävinkit vahvaan vastustuskykyyn!

*Sisältää mainoslinkkejä

Ja niin se taas tuli varkain kylään, aivan huomaamatta, ennen kuin kerkesin edes varautumaan. Se pirullinen syysflunssa nimittäin! Orastava kurkkukipu muuttui äkkiä tukkoisuudeksi ja siitä kuumeeksi. Vaikka kipeänä oleminen on aina tosi tympeetä, olin tyytyväinen että pöpö puri nopeasti ja muutaman päivän levon jälkeen olo alkoi jo normalisoitua – mielummin niin, entä kitkuttaa päivästä toiseen puolikuntoisena.

Siitä inspiroituneena tänään jutellaankkin vähän vastustuskyvystä! Jokasyksyinen ikuisuusaihe, mutta aina niin tärkeä. Vastustuskyvystä tulisi pitää huoli ympäri vuoden ja se on onneksi helppoa terveellisten elämäntapojen avulla. Ja jos syysflunssa on jo kerennyt iskeä päälle niin ei hätää – voit lukea TÄÄLTÄ vinkit tehokkaaseen & luonnolliseen flunssanhoitoon!

VINKIT VAHVAAN VASTUSTUSKYKYYN

SUOLISTO ON VASTustuSKyvyn KOTI

Tiesitkö, että 70% vastustuskyvystämme sijaitsee suolistossa?! Suoliston kunnolla on siis ihan mieletön vaikutus siihen miten kehomme suhtautuu mahdollisiin pöpöihin. Suoliston hyvinvoinnin kannalta tärkeää on laadukas, puhdas ja prosessoimaton ruoka, jossa on paljon värejä ja tietysti kuituja! Värikkäistä ja raaoista kasviksista saat ruoansulatusta tukevia entsyymejä ja fermentoiduista raaka-aineista suolistolle hyödyllisiä maitohappobakteereja.

Jos suolisto on tulehtunut, vatsa turpoaa herkästi tai suolistoon on päässyt muodostumaan suolistohiivaa on ensisijaisen tärkeää saada suolisto kuntoon! Jos suolisto ei toimi optimaalisella tavalla, silloin ei myöskään ravinteet imeydy syömästämme ruoasta elimistömme käyttöön.

TÄSMÄVINKKI: Syö monipuolisesti ja värikkäästi suosien kuitupitoisia raaka-aineita. Ota suolisto-oireet vakavasti ja pidä huolta, että entsyymitoiminta ja suoliston mikrobit ovat tasapainossa.

.. LISÄRAVINTEITA?

Monipuolinen ruokavalio on kaiken ydin ja lisäravinnearsenaali ei ole välttämätön. Ainoastaan vastustuskyvylle tärkeää D-vitamiinia jokaisen suomalaisen tulisi ottaa lisänä. Rohkenen kuitenkin väittää, että vaikkei lisäravinteet olekaan välttämättömiä niin niistä voi olla suurta hyötyä terveyden kannalta 🙂 Syömämme ruoka ei tänä päivänä ole enää niin ravinteikasta mihin olemme tottuneet, joten sen vuoksi itse tykkään käyttää joitain lisäravinteita vastustuskyvyn tukena.

Laadukkaan D-vitamiinin lisäksi vastustuskyvylle tärkeitä ravinteita on sinkki, tulehdusta hillitsevä kurkumiini ja suolistoa hellivät maitohappobakteerit. Naisille suosittelen myös rautalisää, joka kohentaa vastustuskyvyn lisäksi myös yleistä terveydentilaa. Antioksidanttirikkaat pakuri ja raakakaakao  sekä pohjoisen vahva rohdoskasvi ruusujuuri ovat erinomainen lisä tehostamaan kehon omaa immuunivastetta!

LIIKU MALTILLA

Liikkuminen ja arkiaktiivisuus on tärkeää, myös vastustuskyvyn kannalta! Liikunta pitää aineenvaihdunnan ja verenkierron aktiivisena, ja säännöllisellä aktiivisuudella onkin todettu yhteys parempaan vastustuskykyyn. Hyväkuntoinen ihminen myös yleensä selviää mahdollisista flunssista helpommalla – nopeammin ja kevyemmin oirein.

Liikunnan suhteen haluan painottaa sanaa maltilla sillä yksilölle liian raskas liikunta saa elimistön stressitilaan, joka puolestaan heikentää vastustuskykyä. Terveydelle ja vastustuskyvylle optimaalinen määrä liikuntaa on se, josta kerkeää palautua!

>> Lue lisää riittävän liikunnan määrästä lisää <<

PANOSTA UNEEN

Uni on kaiken hyvinvoinnin perusta ja sen vuoksi ihan äärettömän tärkeä myös vastustuskyvylle! Kun unta on riittävästi myös elimistö palautuu päivän rasituksista, mikä on äärimmäisen tärkeää kokonaiskuormituksen kannalta. Liian vähäinen uni, etenkin pitkäaikaisesti, vaikuttaa elimistön hormonitoimintaan ja saa elimistön stressitilaan jolloin vastustuskyky heikkenee. Univaje altistaa kehon flunssatartuntojen lisäksi myös pitkittyneille, kroonisille sairauksille.

Laadukas uni vahvistaa ja voimistaa kehoa, ja pitää vastustuskyvyn tehokkaana. Erityisesti syvä uni on tärkeää palautumisen kannalta! Paremmasta unenlaadusta haaveileville suosittelen  kokeilemaan iltaisin mun suosikkia eli rentouttavaa reishiä ja aktiiviselle ihmiselle lihaksia rentouttavaa magnesiumia.

>> Lue mun helppo arkinen vinkki unenlaadun parantamiseen! <<

PIDÄ MieLI KEVYENÄ

Pitkittynyt fyysinen ja henkinen stressi heikentävät vastustuskykyä aiheuttamalla muutoksia kehon immuunijärjestelmään. Kun keho on stressaantunut vähenee immunoglobuliini A:n ja tappasolujen aktiivisuus, mikä lisää sairastumisen riskiä. Stressaavina ajanjaksoina tykkään rauhoittaa mun kehoa KSM66 Ashwagandhalla ja reishillä – ne toimii! Ja tutkitusti myös vahvistaa vastustuskykyä.

Lyhytkestoinen stressi ja sen aikaansaama lisäätynyt adrenaliinin määrä elimistössä voi kuitenkin myös suojella elimistöä sairastumiselta – sen vuoksi monet sairastavatkin viikonloppuisin ja lomalla. Eli mitä tästä opimme? Kaikki on hyvästä – jopa stressikin, kunnes sitä on liikaa.

Stressin ja vastustuskyvyn kannalta ihanteellista liikuntaa on rauhallinen jooga, jolla on positiivisia vaikutuksia niin stressin lievitykseen kuin myös parempaan unenlaatuun. Suosittelen kokeilemaan!

KARAISE!

Kehon kylmäaltistus avannossa kohentaa vastustuskykyä, sillä se tehostaa solujen puolustautumista lisäten punasolujen entsyymien aktiivisuutta. Säännöllinen ja jatkuva kylmäaltistus tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää ja parantaa siten vastustuskykyä! 

Jos avantoon et pääse suosittelen kokeilemaan kylmää suihkua – tai edes muutamaa minuuttia kylmän veden alla lämpimän suihkun päätteeksi! Se nimittäin ei vain paranna vastustuskykyä vaan parantaa myös unenlaatua, jolla myös on positiivinen yhteys parempaan vastustuskykyyn.. eli voisko jopa sanoa, että kylmäaltistuksella olisi tuplavaikutus vastustuskyvyn kannalta? 😉

>> Lue miksi suosittelen avantoa kaikille! <<


Huhhuh.. en valitettavasti pysty lupaamaan, että näiden vinkkien avulla et enää ikinä tuu sairastumaan mutta yksi asia on varma: omaan terveyteen panostaminen ei ikinä ole turhaa!

Toivottvasti sä pysyt tän syksyn terveenä,
<3 Aino

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.