Hae
Aino Mäkelä

10+6 säästövinkkiä

Oon vuosien varrella kirjoittanut jos jonkinlaisia säästövinkkejä ja kokeillut erilaisia kikkoja, miten rahaa voisi säästää mahdollisimman huomaamattomasti ja tehokkaasti. Nyt päätin kasata kaikki vinkit yhteen kokoon, sillä varmasti näin vuoden alussa aihe on monelle ajankohtainen! Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja kaikki teidänkin vinkit on lämpimästi tervetulleita kommenttiboksin puolelle 🙂

Pakko vielä sanoa, vaikka oon tämänkin sanonut jo monta kertaa, niin musta on ollut hauska huomata miten yleensä ne valinnat jotka säästää lompakkoa on myös ekologisia ja kestäviä valintoja. Eli hyviä niin sinulle, kuin luonnollekkin! Ja sekös onkin hyvä motivaattori <3

YLEISET VINKIT

1. Motivaatio. Mieti miksi säästät, mikä säästämisessä sinua motivoi? Kenties säästöjen tuoma turva, oma asunto, leppoisat eläkepäivät tai lomamatka? Motivaatio on yksi tärkeimpiä tekijöitä onnistumiseen, sillä ilman ”kunnon syytä” on helpompi lipsua aikeistaan. Paras motivaatio kumpuaa sisältäpäin aidosta halusta.

2.Tiedosta miten kulutat. Ilman tietoa siitä mihin rahat katoavat on vaikea puuttua asiaan. Mikä on oleellista, mistä voisit karsia? Kerää kuukaudelta kuitit talteen ja tee syväluotaava analyysi: mistä voisit säästää?

3... sen jälkeen budjetoi rahankäyttö. Kun tiedät mihin rahat kuukausittain katoavat, voit budjetoida niiden mukaan kuukauden rahankäyttösi. Jos työpäivien lounaisiin menee kymppi päivässä, voisitko valmistaa itse lounaan kotona? Muista budjetoida myös ne kivat asiat sillä säästämisestä huolimatta elämän tulee olla kivaa ja nautinnollista!

4... ja kilpailuta pakolliset menot. Lainat, vakuutukset, sähkö- ja puhelinlaskut.. pakolliset menot on pakollisia, mutta voisitko säästää niistäkin? Kilpailuttamalla voit säästää kymppejä ja jopa useita satoja vuodessa!

OSTOKSET & HANKINNAT

5. Suunnittele viikon ruokalista valmiiksi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Olen itse koonnut 30 reseptiä omiin arkistoihin ja tehnyt niistä valmiita ostoslistoja, jotka helpottaa sekä ajan- että rahankäyttöä. Ostoslistat on hyvä kasata niin, ettei ruokahävikkiä pääse syntymään! Tällä samalla suunnitelmallisuudella voit valmistaa myös aiemmin mainitsemani työlounaat, joka on lounasravintoloita paljon edullisempi vaihtoehto.

6. Kiinnitä huomiota kilohintaan. Kilohinnoissa on todella suuria eroja ja niitä vertailemalla voit tehdä todellista säästöä. Osta mielummin vähän enemmän ja hyödynnä muissa kokkailuissa, tai laita pakkaseen odottamaan oikeaa hetkeä.

7. Suosi (satokauden)kasviksia. Kasvispainotteinen ruokavalio on eettinen, terveellinen että myös edullisempi vaihtoehto! Erityisesti satokaudessa olevat kasvikset ja hedelmät ovat todella edullisia, ja niitä kannattaa hyödyntää parhaansa mukaan 🙂 Toki meillä syödään myös lihaa, mutta jokaisessa reseptissä pääosassa ovat ravinteikkaat ja kuitupitoiset kasvikset.

8. Säästä euro tai kaksi jokaisesta korttimaksusta. Varmasti jokaisessa pankissa on mahdollisuus ottaa maksukortille käyttöön kätevä mikrosäästämisen toiminto, joka siirtää jokaisesta korttimaksusta valitsemasi summan suoraan säästötilille. Erittäin kätevä ja huomaamaton tapa säästää!

9. Keskitä ostokset. Me aloitettiin vuosi sitten keskittämään ostot S-ryhmään ja ruokaostosten lisäksi tehdään mahdollisuuksien mukaan muutkin hankinnat sekä autojen tankkaus S-ryhmän toimipisteistä. Viimeisen vuoden aikana ollaan kerrytetty bonusta melkein 50€ joka kuukausi ja tuo ”ylimääräinen” raha menee suoraan (korkean riskin) sijoituksiin kasvamaan korkoa.

10. Harkitse kolme päivää. Käytän kolmen päivän sääntöä uusien hankintojen tekemisissä eli en osta mitään hetken mielijohteesta, vaan mietin aina rauhassa tarvitsenko jotain oikeasti. Aika usein hankinta jää tekemättä, kun tajuan pärjääväni hyvin myös ilman 😀

11. Panosta laatuun. Ja sitten kun oikeasti tarvitset jotain, valitse laadukas tuote joka kestää pitkään! Jatkuva kertakäyttötavaran ostaminen on loppukädessä paljon kalliimpaa, kuin panostamalla laatuun aina tarpeen vaatiessa.

12 Suoraveloitukset. Spotify, Netflix, Disney+, kuntosalijäsenyys.. onko nämä kaikki välttämättömiä? Kuukaudessa voit maksaa huomaamattasi useita kymppejä suoraveloituksena palveluista, joita et välttämättä edes hyödynnä koko rahan edestä!

13. Kierrätä jätteet. Lajittelemalla kaikki jätteet voit minimoida sekajätteen määrän! Omakotitalossa asuville se tarkoittaa sitä, että sekajätteen tyhjennyksen voi tehdä harvemmin mikä on tietysti selvää säästöä.

RAHA-ASIAT

14. Palkkatili. Älä ota palkkaa suoraan käyttötilille, vaan omalle tilille josta siirrät palkkapäivänä rahaa budjetin mukaan käyttötilille ja säästöön sekä sijoituksiin.

15. Aloita sijoittaminen. Kympilläkin kuukaudessa pääsee hyvin alkuun ja alkaa oppimaan, miten sijoittaminen toimii ja mikä on järkevää! Pienelläkin summalla voi ajan saatossa kerryttää kivan potin ja rahataitojen karttuessa voit alkaa myös sijoittamaan enemmän!

16. Hyödynnä erilaisia palveluja. Monien palvelujen kautta on mahdollista saada bonusta ostoista tai keskittämisestä. Itse otin viikko sitten käyttöön Mobifyn, jonka kautta maksan jatkossa keskitetysti laskuni sillä Mobifyn kautta laskujen maksamisesta saa bonusta! Viikossa olen kerryttänyt tililleni jo 15€, ja ihan pelkästään laskuja maksamalla.. Jos haluat liittyä käyttämään Mobifyä saat 5€ aloitusbonuksen (ja minä suosittelubonuksen) tällä koodilla: RPFY1IJX

Nää on mielestäni tällaisia erittäin yksinkertaisia ja helposti toteutettavissa olevia ”vinkkejä”. Toivon, että tämän vuoden aikana oppisin itse enemmän lisää sijoittamisesta ja rahataidoista, jotta mun rahankäytöstä ja säästämisestä tulis paljon kannattavampaa ja loogisempaa. Ja tiedon & taidon kertyessä tulen myös kertomaan vinkkejäni teillekkin! 😀

JA HEI: painappas tuota ylhäällä olevaa sydän-reaktiota, jos haluaisit että julkaisisin teille meidän tämän viikon ruokalistan + ostoslistoineen ja hintoineen! Neljä isompaa, kahden-kolmen päivän, ruokasatsia kahdelle maksoi vain 27€ eli reilusti alle kympin per ruoka eikä olla tingitty ruoan mausta! 😀

<3 Aino

LUE MYÖS:
Vuoden 2021 teema: raha & säästäminen / Milloin olen viimeksi? / Joulukihlat & hyggeilyä

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

2 kommenttia

  1. Salla kirjoitti:

    Kuulostaa tosi hyviltä vinkeiltä! Täytyy laittaa testiin <3

  2. jenni kirjoitti:

    Hyviä vinkkejä ja erityisesti ruokakuluissa säästäminen, ladusta tai mausta tinkimättä, on yksi iso mahdollisuus. Nimimerkillä, huomattu on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.