Hae
Aino Mäkelä

Tie onneen ilman vehnää

VIHDOIN! Läpimurto. Kaikki on varmaan tosi kyllästyneitä, kun oon kesän jälkeen ihmetellyt aika-ajoin mun iho-ongelmia ja ajoittain vaivaavaa vatsaa.. Oon parin viikon välein aina kyllästynyt, kun meneillään oleva kokeilu ei oo toiminut ja ruennut miettimään, mistä se sit oikeesti vois johtua. Viime viikonlopun jälkeen se valkeni, vehnäallergia!! (paljon parempi vaihtoehto entä se HIV mitä jo oikeesti rupesin pelkäämään 😀 )
Nyt voin siis vihdoin päästä taas nauttimaan hiukka miellyttävämmästä arjesta, kun ongelma selvisi ja pääsen tilannetta korjaamaan.

Ei sinällään mikään ihme, että nää oireet alkoi kesällä. Mähän elin koko viime kevään ja talven käytännössä vehnättömällä ruokavaliolla, mutta kesällä kaiken ihanan vehnämössön mässääminen alko taas :} Ja nyt, kun oon sen taas jättänyt pois, niin satunnaiset altistumiset saakin sitten aikaan aika voimakkaita reaktiota…

Kun rupesin pohtimaan tätä vehnätöntä ruokavaliota, jota jatkossa tuun noudattamaan, muistin lukeneeni ihan vasta jostain lööpistä ”Laihdu 15kg luopumalla tästä ruoka-aineesta!” eli vehnästä. Googlettelin nyt lisää ja vehnätöntä ruokavaliota on tutkittu näköjään tosipaljon, mikä on hirveen hyvä juttu omasta näkökulmasta ainakin 🙂 Aionkin heti ens viikolla hakea jonkun aiheesta kirjoitetun kirjan kirjastosta, koska noita iltapäivälehden lööppejä en oikein pidä minään 😀

Vaikka vehnättömällä ruokavaliolla on myös vaikutuksia painonhallintaan, ei laihdutus ruokavalion avulla ole oma tarkoitukseni – haluan päästä eroon ensisijaisesti ihon oireiluista sekä kiusallisista vatsavaivoista. Googlettelun myötä törmäsin väitteisiin, joissa vehnätön ruokavalio esimerkiksi pienentää diabeteksen riskiä ja helpottaa nivelien oireiluja. Mä en kyllä uskois tuohon suoraa, lähinnä ehkä se on ruokavalion vaikutus painonhallintaan ja laihtuminen sitten aiheuttaa noita muita positiivisia tuloksia…?
En kuitenkaan usko vehnän oikeasti olevan mikään huono ruoka-aine, vaikka se ei omalle vatsalle sovikkaan. Tiedän, että joistain ruoista luopuminen tulee tuntumaan vähän tuskaiselta.

Lupaan raportoida omakohtaisia kokemuksia ruokavaliosta, kunhan ensin kerkeän siihen kunnolla tutustua ja tottua 🙂 Pitää löytää ensin se oma hyvä tapa noudattaa sitä.

Onko täällä muita vehnäallergikkoja? Millasia kokemuksia vehnättömästä ruokavaliosta? Onko jostain ollu tosi vaikeaa luopua?

Random ruokakuva viimeviikolta…. oli niin hyvää! Jatkossa tuo kuskus vaan taitaa vaihtua vehnättömään quinoaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.