Hae
Aino Mäkelä

Q&A: Terveys ja hyvinvointi

Kysymyspostauksen toinen osa, joka käsittelee lähinnä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä 🙂 Lisääkin saa laittaa, sillä vielä on ainakin yksi (mahdollisesti jopa kaksi!) vastauspostausta tulossa ja mukaan mahtuu myös sekalaisiakin kysymyksiä.

Putouksilla

Minua alkoi kiinnostamaan kun snäpissä mainitsit että paastoat aina lentomatkat. Onko syy tähän mikä?
Oikeastaan se, että lentokoneessa (ja lentokentillä) ei yleensä oo tarjolla mitään mun kriteereihin mahtuvaa. Oon myös hoksannut, että paine-erot saa mun vatsan aika herkästi reagoimaan kaikelle vähänkään epäsopivalle ja koska matkustellessa yleensä bakteerikannat muuttuu, niin haluan minimoida kaikkien oireilujen riskin. Muutenkin pieni paasto silloin tällön tekee hyvää ruoansulatuselimistölle ja koska paaston aikatauluttaminen on mun arjessa muuten aika hankalaa niin oon hoksannut lentojen olevan siihen hyvä sauma 🙂

Voiko siis paastota pelkällä ’kraana’vedellä, jos ottaa(kuten minä) 50-100mcg D-vitamiinit purkista/päivä?
Rasvaliukoisten vitamiinien kanssa suosittelen nauttimaan myös jotain rasvaa/öljyä, mutta pieni määrä (1-2rkl/päivä) ei onnistu vaikuttamaan paaston positiivisiin vaikutuksiin joten en näe mitään syytä miksi tämä ei onnistuisi 🙂

Kohti korkeuksia

Mitä mieltä olet hormonaalisesta ehkäisystä?
Jyrkästi sitä mieltä, että en suosittele sitä kenellekkään. Monesti sen käyttö voi tuntua todella järkevästi perustellulta, mutta loppupeleissä kehoon lisätty hormoni vaan saa sen oman hormonitoiminnan entistä pahemmin sekaisin eli vaikka ensisijainen ajatus sen käytöstä voisi ollakkin hyvä, ja vaikutukset alkuun positiiviset, en usko sen pitkällä tähtäimellä olevan kenellekkään hyväksi.

Mitä lisäravinteita käytät?
UDO’s öljystä omegarasvahappoja, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, B-complexia ja maitohappobakteereja. Lisäksi viherjauhetta, rakkolevää, MSM:ää ja C-vitamiinia menee joka aamu, iltaisin magnesiumia ja treenien yhteydessä BCAA:ta sekä palauttavaan ateriaan kollageenia. Kuuriluontoisesti syön myös hiivaa hillitseviä lisäravinteita 🙂

Hiiva kuriin

Miten huolehdit ihostasi sisäisesti (puhtaan ja ravinteikkaan ruoan suhteen/lisäksi jotain erityistä)?
Juon runsaasti vettä ja vihreää teetä, sekä pidän huolen maksan toiminnan tukemisesta mm. shiitake-sienen ja maarianohdakkeen avulla. Pari kertaa viikossa myös juon bentoniittisavea, joka puhdistaa suolistoa ja on lisäksi todella mineraalirikas 🙂 Hmm…. ja tietty nukun! Se on ensisijaisen tärkeää, jos ei halua näyttää ihan kuolleen rukoukselta aina herättyään 😉

Miten huolehdit henkisestä hyvinvoinnistasi?
Puhumalla, kuuntelemalla ja ottamalla itselleni aikaa. Oon huomannut, että jos jätän joitain asioita sanomatta ja ne jää mun sisään ”kytemään” niin olosta tulee todella nopeasti aika sietämätön.. Siispä asioista suoraan sanominen ja vaikeistakin asioista keskusteleminen on ensisijaisesti se tärkein juttu 🙂

Muuten pyrin nukkumaan tarpeeksi, meditoimaan ja joogaamaan sekä tekemään mulle tärkeitä juttuja aina mahdollisuuksien tullen. Luonnossa oleskelun, treenaamisen ja itsensä toteuttamisen (lähinnä kokkailu ja kirjoittaminen, haha!) lisäksi perheen ja ystävien kanssa vietetty aika on tosi tärkeää.

aino-tiikeri2 (1 of 1)

Mitkä on sun vinkit selvitä kaamoksesta?
Kirkasvalolamppu on ihan ehdoton! Sen lisäksi ulkoilu ja raikas happi, avanto sekä tietty hyvät eväät. Ruokajutuista ehdottomasti tärkeimpinä koen viherjauheet ja levät jotka korreloi auringonvalon puutetta sekä reishin, joka auttaa nukahtamaan ja nukkumaan sikeästi. Unen vaikutusta ei nimittäin voi taaskaan vähätellä ja sen ohella voisin vielä mainita meditaation sekä positiivisen asenteen aktiivisen harjoittamisen 🙂

TOP3 lemppari superfoodit/hedelmät/vihannekset/herkut?
Toivottavasti saan valita kaikkia sen kolme, sillä muuten tää on mahdoton 😉
– Superfoodit: viherjauhe, kookosöljy & reishi
– Hedelmät: persimon, omena ja avokado
– Vihannekset: kurkku, bataatti ja parsakaali
– Herkut: erimakuiset raakasuklaat, itsetehty jäätelö (!!) ja perinteiset perunalastut suolalla ja öljyllä 🙂

kaurapuuro-2

Oletko pelkkä Pitta vai sekoitus kahdesta doshasta?
80% pitta ja 20% kapha, eli hyvin vahva pitta.. 😀

Miten tarkkaa noudatat Pitta-suosituksia?
Aikalailla ohjeistuksen mukaan 80-20. Koostan mun päivän ateriat hyvin pitkälti pittaraaka-aineista, mutta myönnän käyttäväni marjoja smoothiessa ja manteli/pähkinätahnoja smoothien päällä sekä herkuttelevani välillä raakasuklaalla 😉

Onko jotain ruoka-aineita, joita pois jättämällä olet saanut parhaan avun? Entä ne, joista et ole malttanut luopua, vaikka eivät kuuluisi Pitta-ruokavalioon?
Oikeastaan kananmunat, banaani, raakakaakao, maca, kahvi, tomaatti ja lime.. Esimerkiksi banaani ja tomaatti aiheuttaa mulla tosi pahaa närästystä, johon en aiemmin kiinnittänyt tarpeeksi huomiota. Samoin en osannut myöskään yhdistää limen aiheuttamia allergisia reaktioita.. Kaakao, maca ja kahvi sai (ja saa edelleen) mut käymään ihan ylikierroksilla, joten oon paljon seesteisempi ilman niitä 🙂

Ennen join kahvia joka päivä, nykyään kerran-pari viikossa ja raakasuklaata syön maksimissaan pari palaa päivässä – macan käytön oon lopettanut kokonaan. Parapähkinöitä syön päivässä pari niiden sisältämän seleenin vuoksi ja mantelitahnaa sen herkullisuuden + ravinteikkuuden takia 🙂

Brunssi

Suomen oloissa tuntuu myös hassulta, että ei saisi syödä marjoja ja entä sitten muutama pähkinä välipalana tai suurin herkkuni pähkinä- ja mantelivoit. Kannattaako Pitta-ruokavaliota noudattaa ja miten tarkasti, sillä se tuntuu rajoittavan niin montaa yleisesti terveelliseksi katsotun ruoka-aineen syöntiä?
Kyse onkin kokonaisuudesta, ja suosittelen noudattamaan ruokavaliota 80-20 periaatteella. Ei se muutama pähkinä tai manteli onnistu sitä kokonaisuutta pilaamaan! Kohtuus kaikessa 🙂 Aluksi kannattaa kuitenkin syödä tarkasti ruokavalion mukaan niin oppii huomaamaan miten keho reagoi eri ruoka-aineisiin, niin niihin sallittuihin kuin kiellettyihin.

Muutenkin sen jälkeen kun kehotyyppi alkaa löytämään tasapainonsa voi pikkuhiljaa kokeilla, onnistuisiko niitä ”kiellettyjäkin” syömään ja miten kroppa niihin reagoi 🙂 Esimerkiksi omalla kohdalla oon huomannut mantelivoin olevan parempi vaihtoehto, kuin cashewtahnan – ihan oman olon perusteella.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

7 kommenttia

 1. Christina kirjoitti:

  Itse en ole muistaakseni paastonnut koskaan, mutta uteliaisuudesta kysyn, kuinka toteuttaa paasto, jos tulee äärettömän huono olo esim. siitä jos aamupala myöhästyy tunnilla? Siis kun yleensä syön n. 30 min sisällä heräämisestä aamupalan ja jos aika venyy tunniksi, niin voisin jo oksentaa kun on niin huono olo. Ja tarkoitan siis tällaisia paastoja joissa ei syödä juuri mitään, vaan kuten esim. mehupaasto.

  • Aino kirjoitti:

   Hmm.. no tuossa tapauksessa en välttämättä lähtis tekemään paastoa ollenkaan ilman tarkempaa ohjeistusta/”valvontaa” 🙂 Ois ehkä hyvä selvittää mistä se huono olo oikeastaan johtuu – siihen voi kyllä hyvinkin löytyä apua, ja verensokereihin tasausta, paaston avulla mutta mä itse ehkä silti ottaisin homman varman päälle!

   • Aino kirjoitti:

    Toinen vaihtoehto mikä tuli mieleen, ois tehdä ensin todella kevyt laskeuma ja vaikka kevyempi ”paastokausi” eli mennä nestemäisellä smoothie/mehu/keittolinjalla ensin. Mehuistahan saa kuitenkin sitten ravinteita ja energiaa niin niiden jälkeen ei välttämättä tuu sitä huonoa oloa sitten.. 🙂

 2. Julia kirjoitti:

  Hei! Kiinnostaisi tietää mitä tarkoitat ”hiivaa hillitsevillä ravintolisillä?” 🙂

 3. tiihanna kirjoitti:

  Moikka,
  Kuulostaa siltä, että olet opiskellut ravitsemusta paljon, mutta biologina minun on kommentoitava/kysyttävä kahta asiaa

  1. Kollageenin syöminen. Suomen johtavia biokemian professoreita ja kollageenitutkija, on sanonut ettei esimerkiksi ihoon hierottu kollageeni tule toimimaan iholla funktionaalisesti, koska se vaan hajotetaan aminohapoiksi. Aminohapot käytetään proteiinisynteesin kautta normaalisti muidenkin proteiinien rakennusaineeksi, eivätkä ne siten lisää ihon oman kollageenin tuotantoa millään lailla. Samoin ruoansulatuksessa imeytyvä kollageeni (ravintolisät, kollageenivedet yms) hajoaa aminohapoiksi. Mihin perustat kollageenin käytön ravintolisänä? Ja kysyisin vielä, miten tuo kollageeni on valmistettu?

  2. Mihin perustat väitteen, että viherjauheiden ja levien syönti korreloi (tarkoitat varmaan korvaa tai kompensoi) auringon valon puutetta?

  En halua olla pilkunviilaaja, mutta häiritsee jos koulutettuna asiantuntijana väitetään jotain, joka ei pidä paikkaansa.

  • Aino kirjoitti:

   Heippa,

   ja kiitos hyvästä kommentista! Heti alkuun tunnustan, että en pidä blogiani minään ”asiantuntijakanavana” minkä varmasti huomaakin siitä, että kirjoitan paljon muistakin keveimmistä aiheista. Muutenkin haluan pitää tekstieni tyylin helposti ymmärrettävänä ja inspiroivana raskaiden tieteistyylisten kirjoitusten sijaan, mikä helposti johtaa siihen että yksinkertaistan asioita jotta ne olis helpommin ymmärrettävissä.. Siksi onkin hyvä, että kysytään jos jokin mietityttää 🙂

   1. Jep, on ihan totta että proteiinit hajoaa aminohapoiksi. Juuri tästä syystä suosin itsekkin ruokavaliossani kasviproteiinien suhteen yhdistelmiä (esimerkiksi herne + riisi), joiden oma proteiinikoostumus ei ole täydellinen mutta niiden aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan. Kyse onkin juuri siitä, että eri proteiinit koostuvat erilaisista aminohapoista ja kollageenissa on paljon lysiiniä (jopa 30%, kun esimerkiksi herassa on vaan muutama prosentti), jonka on huomattu olevan erittäin tärkeä juurikin nivelille ja kudoksille. Aloitin käyttämään sitä silloin, kun mulla murtui jalka ja oon jatkanut käyttöä sen jälkeen, koska oon huomannut sen tukevan mun kuntoutusta + treenaamista. Tällähetkellä käytän hydralisoitua kalakollageenia 🙂

   2. Haha, joo tullut pieni lapsus! Eikä mun ollut tarkoitus ”väittää” mitään, mutta koska vihreät tehostaa mm. elimistön hapenottokykyä, aineenvaihduntaa, energia-aineenvaihduntaa ja hermoston sekä lihaksiston toimintoja niin sillä on hyvin pitkälle energisoivia vaikutuksia, etenkin solujen hapenottokyvyllä. Auringovalon puutehan taas puolestaan tunnetusti heikentää yleistä vireystilaa. Lehivihreä ja auringovalohan on kuitenkin elintärkeitä elämälle (yhteyttäminen) joten vihreiden energisoivan vaikutuksen vuoksi yksinkertaistin ajatuksen tuohon muotoon. Itseasiassa taisin omaksua tuon ajatuksen yhdestä jenkkipodcastistä, jossa puhuttiin aiheesta ja pohdittiin hyvin paljon juuri lehtivihreän ja auringon vaikutuksia sekä just tätä kompensaatiota (tosin en kyllä itse sitten koskaan kerennyt perehtyä tarkemmin niihin tutkimuksiin joissa siinä viitattiin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.