Hae
Aino Mäkelä

Ilonpilaaja

Sieltä se katselee ujona kulmien alta ja yrittää epätoivosesti piiloutua peilin kulman taakse. Ilonpilaaja – minä itse. Päässä on taas pyörinyt niin paljon sellaisia ajatuksia joiden sanominen ääneen hävettää sillä tajuan niiden hölmöyden itsekin, mutta mielen tehdessä kepposia niitä tulee silti viljeltyä oman pään sisällä. Ne ajatukset pesiytyy pääkoppaan hiljalleen ja niistä on vaikea päästä eroon, jos niille antaa liikaa valtaa. Siksi välillä onkin hyvä ottaa pieni ”TIME OUT” ja ottaa vähän etäisyyttä siihen negatiivisuuteen.

Huono päivä ja alakuloinen fiilis kun on hyvin usein vain omasta asenteesta ja ajattelutavasta kiinni sillä se mihin keskityt, se lisääntyy.OLYMPUS DIGITAL CAMERAUskaltaisin väittää lähes kaikkien suomalaisten odottavan kesää kuin kuuta nousevaa, mutta ihanuuden lisäksi se on myös samalla aika raskasta aikaa sillä paineet näyttää hyvältä bikineissä tuntuu vievän liikaa huomiota kaikelta muulta kivalta. Rannalle on vaikea saada kaveria palvomaan aurinkoa ja sitten vihdoin kun pääsee rentoutumaan lämpöön niin alkaa itsensä puristelu ja selittely siitä miten sitä ylimääräistä nyt on niin päässyt kertymään. Uskotteko, että kukaan tuskin kiinnittäisi siihen mitään huomiota ellei siitä itse tekisi niin isoa numeroa?

Vähän sama kuinka mäkin aina ennen onnistuin pilaamaan perjantai-illan fiiliksen kertomalla isoon ääneen, että mähän en muuten sitten juo alkoholia nimittäin siitäkin tuli aina ongelma, vasta sitten kun mä itse tein siitä sellaisen 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERATakuuvarma keino oman mielensä pahoittamiseen on Itsensä vertailu muihin. Mitä iloa siitä on, että näyttäisi samalta kun muut? Monesti ulkonäkö liitetään yhdeksi onnellisuuden tekijäksi, mutta tärkeintä ei ole se miltä näyttää vaan se, että on tyytyväinen siihen miltä näyttää. Asiahan on sitten aivan toinen, jos olo omassa kropassa tuntuu vieraalta ja silloin asialle onkin hyvä tehdä jotakin.

Tyytyväisyys itseensä puolestaan kumpuaa pohjimmiltaan aivan jostain muualta kuin siitä itse peilikuvasta – armollisuudesta, hyväksymisestä ja rohkeudesta olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Kenenkään ei tarvitse mahtua mihinkään tiettyyn muottiin eikä kukaan voi määritellä mikä on toiselle oikein tai väärin. Samalla kun on hyvä olla armollinen itselleen kannattaa myös lopettaa se jatkuva muiden arvosteleminen ja toisten valintojen tuomitseminen sillä negatiivisuus lisää negatiivisuutta heijastuen myös omaan kuvaan itsestään.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMyönnän ihastelevani instagramissa fitness-tyttöjen kroppia ja etenkin niiden lihaserottuvuutta. Viime kesän koittaessa olin itsekin tosi timmissä kunnossa ja rasvaprosentti oli alempana kuin koskaan. Ja arvatkaa mitä? Mulla oli ihan älyttömän vieras olo mun kropassa. Kevyt ja hontelo eikä yhtään voimakas ja vahva niinkuin olin tottunut.

En oo koskaan ollut kevyt ja hento vaan jo ala-asteellakin olin se, joka voitti kaikki pojat nassikkapainissa. Olin pitkään kaikkia muita isompi sillä kasvoin pituuteeni tosi nopeasti ja sekös ahdisti. Mun leveitä hartioita kehuttiin ja mua rupes ahdistamaan entistä enemmän – se oli aika vaikeeta teini-ikäiselle identiteettikriiseilijälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn viihtynyt kevyenä ja hentona vaan sen sijaan mä tahdon olla vahva ja voimakas. Jokaisen on hyvä tiedostaa omat vahvuutensa ja mulla se on rasvattoman keskivartalon sijaan mun leveät hartiat ja selkä – ne asiat, joiden kanssa nuorena kriiseilin niin paljon.

Niistä muista ilonpilaajistahan meidän ei sitten onneksi tarvikkaan välittää. Sellaiset ihmiset, jotka on itse tyytyväisiä omiin valintoihinsa osaavat kunnioittaa myös muiden valintoja, vaikka ne poikkeaiskin täysin omista – oli sitten kyseessä eväsrasia taukohuoneessa, selvinpäin vietetty baari-ilta tai merkkilaukkuihin kulutettu palkka. Nimittäin se mikä tekee mut onnelliseksi ei välttämättä toimi sulla.

Voisin piilotella hieman pehmennyttä kroppaani koko kesän verhoutuen löysiin vaatteisiin peitellen itseäni. Sen sijaan mä kuitenkin ennemmin puen rohkeasti päälleni just sitä mikä tuntuu hyvältä, meen rannalle bikineissä ja kannan itseni ylpeydellä sillä oon tajunnut, että mun ei tarvi näyttää fitnessmallilta sillä sellanenhan mä en oo – vaikka hyvältähän ne mimmit näyttää!

Lämpöä ja aurinkoa,
<3 Aino

10 kommenttia

 1. Marjaana Tainola kirjoitti:

  Ihana Aino! On osattava nauttia niistä arjen pienistä iloista mitä on <3 jokainen voi itse vaikuttaa omaan onnellisuuteen omilla valinnoillaan 🙂

 2. endorfiinikoukussa kirjoitti:

  Hyvä Aino! Näytät ihanalta just noin. Miksi pitäisi näyttää miltään muulta?

  <3

 3. Annie kirjoitti:

  Minulle taas kävi niin, että aloitettuani salin (pari kk sitten) paino nousi hieman, söin myös aiempaa enemmän, varsinkin proteiinia. Sitten kuitenkin, alkoi tuntua vatsa koko ajan turvonneelta, oli huonohkolta ja sitä kautta peilikuvakaan ei miellyttänyt. Lomareissulla pidin salitauon, tein paljon aerobista, söin vähemmän rasvaa ja proteiineja ja enemmän hiilareita (tuoreet hedelmät Espanjassa <3). Tulleet kilot putosivat, turvotus lähti ja olo oli taas oma itseni. Ja samalla peilikuvakin taas oli ok 🙂

  Nyt kotona olen jatkanut salia, mutta jättänyt proteiinia vähän vähemmälle, syön useamman hedelmän päivässä (koska useat kasvikset harmi vaan aiheuttaa masuvaivoja, herkkävatsainen kun olen). Syön nälän mukaan, mutta kuitenkin suht säännöllisesti, jätin palkkarin pois koska pääsen salilta suoraan kotiin syömään aamupalaa, joka odottaa jääkaapissa. Joka aterialla ei ole pakko niitä proteiineja tulla tietyn verran, kuullostelen mitä keho kertoo. Ja voin hyvin. Pontti tässä sepustuksessa oli siis se, että se miten voi, vaikuttaa peilikuvaan. Jos olo on turvonnut, niin harvoin peiliin katsoessa näyttää mielestään upealta ja jos olo on tosi hyvä, yleensä peilistäkin katselee nätti ihminen 🙂

  Toki minäkin katselen välillä kuvia upeista vartaloista, mutta vaikka itsellä ei vatsalihakset erotu ja jalat ei ole hoikat ja sirot jne. niin olen ihan tyytyväinen. Keho vahvistuu koko ajan ja liikun, koska siitä tulee niin hyvä olo, en siksi että metsästäisin täydellistä vartaloa. Sinä näytät kuvissa aina niin iloiselta, onnelliselta ja kauniilta ja hyvä, että itsekin tiedostat, miten oma ajattelu voi saada mielen hyväksi, tai huonoksi. Nautitaan kesästä kaikenkokoisina ja näköisinä ja pyritään olemaan onnellisia! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Aivan! On hyvä itse tiedostaa myös se mitä ne omat valinnat saa aikaan. Vaikka juurikin puhutaan, että salitreeni vaatisi hirveän määrän proteiinia kaverikseen ollakseen kannattava niin kyllä se oma olo oikeasti kertoo mitä se kroppa tarvii 🙂 Mun mielestä tää proteiinihype on muutenkin mennyt aivan liiallisuuksiin.

   Ihana, että sä osasit olla fiksu ja toimia itteäs kuunnellen! Oot nimittäin niin oikeassa siinä, että jos oma olo on kropassa on vieras niin kyllä se peilikuvakin sillon tuntuu väärältä. Kiitos ihanasta kommentista, oman tarinasi jakamisesta ja kauniista sanoista – tän lukemisesta tuli älyttömän hyvä mieli:) Nautinnollista kesää Annie! <3

 4. Anna kirjoitti:

  Mulle tulee aina niin hyvä fiilis näistä sun kirjoituksista! 🙂 Kiitos paljon! Tääkin päivä alkoi paljon paremmin kun luin tän jutun 🙂

 5. Aino kirjoitti:

  Awww kiitos, ihana kuulla!<3

 6. Titta kirjoitti:

  Kiitos, tämä postaus tuli juuri sopivaan kohtaan muistutukeksii minulle! En tiedä mistä kesän kiireissä olen kaivanut jonkun negatiivisen äänen takaraivooni, joka kommentoi kaikkea käyttäytymistäni ja ulkonäköäni. Nyt on aika antaa sille häätö!

  Iloista kesää!

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla! Tän tekstin kirjottaminen toimi myös tavallaan muistutuksena mulle itelleni – välillä kun nää tämmöset jutut pääsee unohtumaan itse kultakin:)

   Ihanaa kesänjatkoa!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.