Hae
Aino Mäkelä

Terve ja toimiva vai timmi kroppa?

Nyt ois vuorossa sitten vähän sitä syvällisempää pohdiskelua ruokajutuista, kuten lupasinkin! Paljon on asiaa ja toivottavasti jaatte omat ajatuksenne mullekkin, jos jotain sellaisia tää teksti teissä onnistuu herättämään 🙂 Hihhi.

Tän postauksen kirjoittaminen on ollu mulla ajatuksissa jo tosi kauan, mutta jotenkin en oo saanut painettua ”Julkaise” -nappia vielä kertaakaan. Ehkä osaltaan siksi, että aihe on tietyllätapaa henkilökohtainen ja asiaan suhtautuminen omalla kohdallani etsi pitkään tietyllä tapaa tasapainoaan. Omien kokemusten kertominen on kuitenkin aina puhdistava kokemus ja  niistä kirjoittaminen selkeyttää ajatuksia hyvin – ja parhaimmassa tapauksessa tekin saatte tästä paljon irti!Yllättäen taas Fitness Classicin jälkeen ravintokeskustelut ja dieettipuheet sekä ruokavalioiden terveellisyys on puhuttaneet mediassa paljonkin. Toki viimevuosina pinnalla ollut fitness-buumi on näkynyt suomalaisten ruokailutottumuksissa muutenkin – lautaselle laitetaan enemmän proteiineja ja vähemmän hiilihydraatteja sillä halutaan kasvattaa lihasta ja kiristää kroppaa! 

Mä en itse ole mitenkään huolissani itse fitness-urheilijoista sillä heidän ruokavalionsa on yleensä tarkkaan suunniteltuja alan ammattilaisten toimesta joilla on vuosien kokemus asioista – mä luotan siihen, että he tietävät mitä tekevät.

Mutta entäs kaikki muut ihmiset, ne jotka ottaa mallia näiden urheilijoiden elämäntavoista sekä ruokavalioista ja pahimmassa tapauksessa lähtee itse ominpäin muokkaamaan ruokavaliotaan fitness-tyyliseksi idoliensa tavoin?
 Monesti kun unohdetaan, että kyseessä on kuitenkin urheilulaji ja dieetti on ääri-ilmentymä siitä kaikesta – kaukana siitä normaalista arkipäiväisestä tilanteesta. Ravinto vaikuttaa meihin yksilöllisesti ja sen kanssa leikkiminen voi johtaa toki moniin positiivisiinkin juttuihin, esimerkiksi painonpudotuksen ja sitä kautta elämänlaadun kohenemisen myötä, mutta kyllähän se on jo lapsina opittu että ruoan kanssa ei saa leikkiä.Tällähetkellä me eletään myös huhtikuun loppua mikä näkyy niin sosiaalisessa mediassa kuin blogeissakin ”kesäkunnon metsästyksenä” , jossa yllättäen usein isossa roolissa on ruokavalion vähähiilihydraattisuus sekä intensiivinen treenaaminen. Mä aikoinani myös ihastelin niitä tiukkoja rasvattomia sekä lihaksikkaita vartaloita (ihastelen toki edelleen, mutta nykyään hieman eri perspektiivistä) ja lähdinkin osittain päättömästi muokkaamaan omaa vartaloani samaan suuntaan. Juuri sen takia mä oonkin huolissani, koska oon itse elävä esimerkki siitä mitä sillä voidaan saada itselleen aikaiseksi – niin hyvässä kuin pahassa.

Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit on kaikki meille tärkeitä. Aktiivisille ihmisille erityisesti ne hiilihydraatit, jotka on itseasiassa elimistön tärkein energianlähde! Ja jos energiaa ei oo helposti saatavilla niin sitä sitten tehdään saadaan proteiineista ja rasvoista, joilla on elimistössä omatkin tehtävänsä – jos ne kuluu energiantuottoon niin mitä niille muille toiminnoille sitten käy? Luonnollisesti ne heikkenee ja se saattaa elimistön herkästi epätasapainotilaan mikä heijastuu taas jokapäiväisessä elämässämme, yksilöistä riippuen, omalla tavallaan.Kuten oon joskus aiemmin todennut niin hormonit ja hormonitoiminta kiehtoo mua suuresti. Osittain kiinnostus kumpuaa henkilökohtaisista kokemuksista ja osittain hormonitoiminnan kiehtovasta monimuotoisuudesta – ne pienet viestinviejät kun vaikuttavat kropassamme ihan kaikkeen aivan kaiken aikaa! Kirjoittelinkin viime syksynä jo juttua hormoneista ja nyt se saa vihdoin jatkoa – tosin hieman eri näkökulmasta.

Ravitsemustenttiin lukiessani rupesin taas pohtimaan enemmän hiilihydraattien osuutta omassa ruokavaliossani. Mähän en tarkoituksenmukaisesti mitenkään vältelle hiilihydraatteja, mutta gluteeniton ruokavalio ja sen myötä pois jäänyt leivän syönti heijastuu selkeästi hiilareiden saantiin (varsinkin kun syön koulun ruokalassa, jossa kaikkeen syömiseen ei aina voi itse vaikuttaa)… näiden uusien ruokailutottumusten opettelu kun ei aina oo niin yksoikosen helppoa! Faktahan kun on se, että kasviksista ei saa yhtä helposti määrällisesti hiilihydraatteja kuin viljatuotteita syömällä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMutta tälle mun ruokavaliopohdinnalleni on kyllä syynsäkkin. Vaikka mun olo onkin loistava ja koen voivani hyvin niin oon silti jo hetken aikaa ajatellut lisääväni hiilihydraatteja ruokavaliooni sillä tällähetkellähän nimittäin syön niitä lähinnä treeniini suhteutettuna ja todennäköisesti hyötyisin siis niiden runsaammasta saannista. Myös Sami Sundvikin luento innosti mua uuttamaan ruokavalion hiilihydraattirytmitystä ja sen oon ainakin jo selkeästi huomannu, että iltahiilarit on parantanu mun unenlaatua ihan selkeästi!

Nyt te saatatte miettiä, että miks mä hyötyisin runsaammasta hiilihydraattien syönnistä? Lyhyesti ja ytimekkäästi: paremman hormonitoiminnan takia.Mä en oo aiemmin oikein halunnut näistä jutuista puhua, mutta tää on niin tärkeä asia että en halua enää vaieta ja nyt mä sen vihdoin tunnustan: mun hormonitoiminta on ihan retuperällä. Aikoinani kun laihdutin hieman kyseenalaisin menetelmin ja treenasin itseni ylikuntoon sen seurauksena mun hormonitoiminta myös järkkyi niin pahasti, että menetin kuukautiseni. Mä käytin silloin vielä e-pillereitä, jotka tekee myös tuhoja normaalille hormonitoiminnalle, ja yhtäkkiä mun kuukautiset vaan katosi – vaikka paino ei ollut tippunut enää moneen kuukauteen ja olin hyvällä tiellä terveellisen ja ravitsevan ruokavalioni sekä järkevämmän treenaamisen suhteen.

Nyt on kulunut yli vuosi siitä, kun lopetin pillereiden käytön ja viimeisistä kuukautisistani on jo aikaa reilusti yli vuosi. Asian kanssa menin ensimmäistä kertaa lääkäriin vuosi sitten ja viimeisin kerta oli viime syksynä – multa on otettu kaikki mahdolliset verikokeet ja testit sekä tehty gynekologiset tutkimukset eikä musta ole löydetty mitään vikaa. Kuukautiset ei alkaneet edes keltarauhashormonikuurin vaikutuksesta.

Löytyykö ruudun takaa kohtalotovereita? Hormonitoiminnassani on siis selkeästi jotain vialla – ainakin näin järkevästi ajateltuna. Vuosien ajan oon kuitenkin turmellut kehoani ties millä myrkyillä niin sisäisesti kuin ulkoisestikkin, joten ei ihmekkään jos koko kroppa sekä samaten hormonitasapaino on keikahtanut päälaelleen – varsinkin, kun vielä vedin sen aika koville elämäntapamuutokseni alkuvaiheessa. 

Vaikka kuukautisia en itsessään kyllä kaipaa niin pikkuhiljaa päivä päivältä alan huolestumaan yhä enemmän tän suhteen – niiden puuttuminen kun ei ainakaan mun mielestä oo kovin tervettä. Alkuvuodesta olinkin menossa lääkäriin, mutta peruin varaamani ajan spesialistille kun kuulin tarinan joka oli hyvin samankaltainen omani kanssa ja tarina päättyikin onnellisesti, kun gluteenittoman ruokavalion myötä kuukautiset olivatkin yhtäkkiä alkaneet uudestaan useamman vuoden tauon jälkeen! Se tieto innosti mua valtavasti ja odottelen, josko sama ihme tapahtuis munkin kohdalla – mä kun en millään halua turvautua mihinkään hoitoihin tai lääkkeisiin.OLYMPUS DIGITAL CAMERANyt siis viimeisimpänä juttuna, johon aion alkaa kiinnittää enemmän huomiota, on hiilihydraattien määrä ruokavaliossani. Äitini nimittäin vinkkasi artikkelista, jonka Olli Sovijärvi oli jakanut Facebook -seinällään. Artikkeli käsitteli hiilihydraattien vaikutusta naisten hormonitoimintaan ja sen mukaan sekä liian vähäisellä että liiallisella hiilihydraattien syömisellä on vaikutus erityisesti naisten hormonitasapainoon. Heti artikkelin luettuani ajatukseni hiilihydraattien lisäämisestä ruokavalioon vahvistui – se on nimittäin juttu, jota en oo vielä itse kokeillut!

Oletteko tulleet ajatelleeksi, että ei pelkästään puuttuvat kuukautiset vaan myös niiden epäsäännöllisyys suuntaan tai toiseen voi johtua hiilihydraattien määrän epätasapainosta ruokavaliosta?

Jokainen asiasta kiinnostunut voi lukea artikkelin TÄSTÄ 🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERAElokuussa lupaan mennä uudestaan lääkäriin, jos gluteeniton ruokavalio ja hiilihydraattien kanssa kikkailu ei vielä siihenkään mennessä oo tuottanut tulosta. Illallisella ja iltapalan kyljessä aion jatkossa syödä kunnolla hiilihydraatteja sekä tietty muutenkin helliä kroppaani mahdollisimman puhtaalla ja laadukkaalla ruualla, nauttia kunnon yöunista ja hellittää hieman treenaamisen suhteen – ei  nimittäin oo yhtään huonompi idea karsia ylimääräiset stressitekijät minimiin.

Pakko mun on kyllä myöntää, että helppoa tää ei varmastikkaan tuu olemaan sillä oon jo viimeisen kuukauden aikana huomannu kuinka hiilihydraattien syöminen on pöhöttänyt mua ja tuonut lisää täytettä poskiin. Oman pääkopan kanssahan sitä joutuu aina taistelemaan kun tarkastelee omaa kroppaansa, mutta mä oon kyllä tullut siihen lopputulokseen että se mikä tuntuu hyvältä niin se myös heijastuu peilikuvastakin! Terve ja toimiva kroppa on kuitenkin se missä mä parhaiten viihdyn.Ens kesänä en siis välttämättä oo unelmieni bikinikunnossa sillä rasvaprosentin vetäminen 20% hujakoille ei tässä tilanteessa todellakaan kävis mielessäkään, mutta toivon että saisin tasapainotettua ruokavalioni niin että kropankin toiminta normaalisoituisi – siitä olisin enemmän kuin onnellinen.

Hormonijutut on sellaisia joiden kanssa ei kannata pelleillä sillä ne nimittäin ihan rehellisesti vaikuttaa kaikkeen meidän toimintaamme. Jos hormonitasapaino on päälaellaan näkyy sen vaikutukset myös treenitehoissa ja myös esimerkiksi keskittymiskyvyssä ja sitä kautta työ- ja opiskeluelämässä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAEi siis kannata painonpudotuksen toivossa lähteä ilman asiantuntevaa ohjausta muokkaamaan omaa ruokavaliotaan radikaalisti. Vaikka myönnän, että vähähiilihydraattinen ruokavalio onkin mun kohdalla toiminu loistavasti ja lisänny energisyyttä päiviin en silti pidä hiilihydraattien karttamista pitkällä tähtäimellä fiksuna – voin nimittäin kertoa, että tälläiset pidempiaikaiset terveyteen vaikuttavat ongelmat on paljon inhottavampia käsitellä entä muutama liikakilo vyötäröllä.

Enkä nyt sano, että jokaisen pitäisi mennä kauppaan ja ostaa pussillinen ruisleipää. Hiilihydraatteja saa paljon muualtakin entä viljatuotteista, vaikka ne tosin varmaan se helpoin lähde onkin. Paljon vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja – te jotka ootte nähneet mun ruokalautasen joskus, ymmärrätte mistä puhutte, hahhaha! Vaihtoehtoja löytyy mielin määrin ja jokainen kyllä löytää ne omat keinonsa täyttää energiantarpeensa, joko yksin tai ammattilaisen avustamana.OLYMPUS DIGITAL CAMERAPikavoitto ei ole minkään arvoinen jos sen seurauksista joutuu maksamaan lopun ikänsä – vai mitä te olette mieltä? Omasta terveydestään kannattaa pitää mahdollisimman hyvää huolta ja pitää järki mukana mitä sitten ikinä tekeekin. Vaikka Ilta-Sanomien jättiotsikot  ja superjulkkikset vannoisivat uuden trendidietin nimeen niin hetken huumasta voi pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan hyvinkin pitkän pennin. Meidän keho toimii hiilihydraateilla, rasvoilla ja proteiineilla eikä mikään niistä ole turha – puutokset kyllä näkyy pitkällä tähtäimellä aina jossakin.

Hiilareiden lisäämisen kaveriksi ajattelin vielä kokeilla syödä kunnon kuurin macaa! Operaatio ”kesäkunto” sai nyt meikäläisellä aivan uuden merkityksen, hahha. Toivotaan että temput tepsii ja kaikki vinkit sekä omakohtaiset kokemukset otetaan mielellään vastaan!

Pitäkää itsestänne huolta ja ravitkaa itseänne huolella,

<3 Aino

PS. Toivottavasti ymmärsitte pointin sekä sen että en tosiaankaan tarkoita sitä että timmi kroppa ei voisi olla myös terve ja toimiva – aion vielä itsekin todistaa sen olevan mahdollista, kunhan ensin saan kroppani toimimaan! Hehheh.

PPS. Illalla sitten julkasen kahvikoneen voittajan! Stay tuned.

89 kommenttia

 1. Monna kirjoitti:

  Nyt on ihan käytettävä voimallista sanaa! 😀
  JUMANKAUTA että oli hyvä teksti!! Niin hyvää infoa ja faktaa!
  Hyvä Aino! <3

 2. Eve kirjoitti:

  Ah, rakastan sua Aino <3 Ihanaa, että kirjotit tästä aiheesta näin avoimesti! Mä oon monesti kauhulla seurannut vierestä sitä kun monet leikkii hormonitoimintansa kautta ja myös nää mun omat kauhuskenaariot poikii omasta elämästä. Mulla ne kuukautiset ei luojan kiitos oo loppuneet, mutta oon muusta syystä ravannut useemman vuoden gynen polilla ja sen takia oon aina pitänyt huolta, ettei rasvat pääse tippumaan liian alas. Oon muutenkin hoikka vartaloltani, joten kiinnitän siihen extrapaljon huomiota, että varmasti saan tarpeeksi rasvaa ja hiilareita enkä lähde leikkimään millään kiristelykuureilla, joille ei tosiaan ole edes tarvetta. Harmittaa aina niin paljon katsoa kun valmiiksi hyvässä kunnossa olevat ihmiset vetää rasvoja minimiin ja mahdollisesti aiheuttaa kropalleen jotain jota ei niin vaan korjatakaan. En oo itse pystynyt tästä aiheesta kirjoittamaan, vaikka monesti on ollut mielestä, mutta se on tuntunut niin henkilökohtaiselta, etten oo pystynyt. Ehkä joskus myös jaan omia ajatuksia kun on sen aika 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Eve<3 Ja oot niin oikeessa tuossa mitä kirjotit..! Mua niin harmittaa, että ihmiset ei tiiä niin siitä et mitä mahdollisesti tekee aiheuttaa itelleen kikkailemalla päätömästi ravintojutuilla.. Tää oli kyllä sellanen teksti, että vaati aika paljon rohkeutta kirjottaa. Siks ymmärrän ihan täysin sun fiilikset – mut joku päivä se fiilis voi vaan tulla, usko pois 😀 Niin mullekkin kävi!

 3. Kettu kirjoitti:

  Olipa loistava postaus ja tuli hyvään saumaan kun itse olen kärsinyt jo tovin mainitusta vaivasta. Saan syyttää tilasta vain itseäni kun vedin dieetin liian pitkäksi ja tiukaksi. Vaikka postauksesi ovat yleensä ihanan positiivisia ja niistä tulee hyvä mieli, kiitän kun otit tämän vaikeammankin asian puheeksi. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Kettu ja kiva kuulla, että postaus kolahti! Kyllä tälläsistä asioista on välillä hyvä puhua, vaikka nää ei ihan niin positiivisia juttuja aina ookkaan niin varmasti antaa kuitenkin lukijoille paljon:) Hihhih.

 4. Tea kirjoitti:

  Yksi kohtalotoveri ilmottautuu! Oon lopettanut pillerit viime vuoden lokakuussa ja sinä aikana mulla on tullut kerran kuukautiset.. Huomaan sen ruoanhimon ja tuntemukset et kun menkkojen pitäis tulla, mutta ne ei koskaan ala. Odottelen lääkäristä tuloksia ja jos kaikki ok, niin sitten pitäis yrittää käynnistää ite nää menkat.. En tiennyt et ne ei välttämättä käynnistä menkkoja lainkaan. Mut joo mulla vähän sama tausta kun sulla, et laihdutettu liian kovaa & nopeesti ja tehty hallaa hormonitasapainolle ja se on myös täällä epätasapainossa. Nyt niitä vaurioita sit yritetään korjata ja mä oon syönyt nyt tammikuusta lähtien hiilarit iltapainotteisesti ja huomannut myös positiivisen vaikutuksen uneen 🙂 oon biosignature-valmennuksessa ja hormonitasapaino kiinnostaa itseä myös tosi paljon ja miten voin parantaa sitä ja toivottavasti palauttaa tasapainoon. Myös Kaisa Jaakkolan kirjat aiheesta on hyvin tuttuja. Täälläkin on kesäkunto aiheuttanut harmaita hiuksia ja oon miettinyt et pitäskö karsia just hiilareita pois ja muutenkin ruokaa kun haluisin näyttää hyvältä niissä bikineissä, mut sit luin tän jutun ja en taidakkaan tehdä näitä asioita vaan kiinnitän enemmänkin huomiota siihen et syön edelleen laadukasta ruokaa, unohtamatta niitä hiilareita, koska kroppa tarttee niitä & yritän rentoutua enemmän ja treenata kovilla painoilla 🙂
  Todella mielenkiintoinen aihe ja kiitos, että jaoit näinkin henkilökohtaisen aiheen! Kiitos Aino! <3 mä aion tänään tehdä kyllä lucumatoffeeta ja ehkä ujuttaa sitä raakasuklaan sisään, nam 😀 ihanaa päivää! <3

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Tea kommentista! <3 Tuo biosignature-valmennus kuulostaa tosi mielenkiintoiselta – täytyy ehdottomasti ottaa siitä itse selvää lisää. Kaisa Jaakkolan kirjat on myös mulle tuttuja ja oon paljon yrittänyt löytää niistä apua itselleni ja oon kyllä sitä saanutkin, vaikka en juuri tähän nimenomaiseen ongelmaan.. Ihana kuulla, että tää teksti sai sut järkiin hihhi! Sun suunnitelmas kohti kesäkuntoa kuulostaa paljon paremmalta entä hiilareiden karttaminen 😉 Ja lucumatoffee-raakasuklaa…en kestä! Mäkin tahdon 😀 Onneks kello on jo noin paljon – en millään enää jaksa alkaa kokkailemaan.. hihhi.

 5. Nella kirjoitti:

  Ihanaa että jollakulla toisellakin von ongelmia hormonitoiminnan kanssa, en ole yksin. Minullakin oli menkat yli vuoden pois ja olin käyttänyt sitä ennen pillereitä pari vuotta. Kun lopetin, myös menkat loppuivat. Kun menin lääkäriin vuoden odotuksen jälkeen, lääkäri määräsi samat vahvat pillerit uudestaan. Ja sanoi näin juteltuammme lapsien hankkimisesta: ” kun se aika koittaa, sinun täytyy tulla uudedtaan, luultavasti joudutaan käyttämään muita keinoja saada kuukautisrsi jatkumaan ilman pillereitä. Sinun kroppa ei tuota tarpeeks estrogeenia ilman apua.” Pisti miettimään ja teki myös aika surulliseksi että kun niitä lapsia haluan niin se ei käykään noin vain. Haluanko lapsia, tottakai! Mutta mitä jos se ei onnistukaan?!?

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Nella kommentista – se oli todella pysäyttävä! En tosiaankaan haluaisi uskoa, että sun lääkäri on millään tavalla oikeassa.. Pelottavaa jos on :/ Lapsettomuus on nimittäin juuri se juttu, jota itse pelkään – ymmärrän siis fiiliksesi täysin. Rutkasti tsemppiä täältä sulle!<3

 6. Annie kirjoitti:

  Tosi hyvä kirjoitus! Tuntuu, että itsekin on välillä vähän sekaisin, miten sitä nyt pitää syödä? Hiilihydraatit minimiin – hiilareita tarvitaan, proteiinia paljon – varo ettet saa liikaa proteiinia (tähän ansaan lankesin itse, kun en hokasannut ajatella muita, kuin varsinaisia proteiininlähteitä, esim. miten paljon protskua on kaurapuurossa! maltillistin siis saantia, jottei tule liikaa) rasvoja pitää karsia – rasvaa tarvitaan myös laihdutukseen. Sitten oma lukunsa nämä maidottomat, viljattomat, kaikittomat. En siis tarkoita ruokavaliorajoitteisia/allergisia, vaan nyt tuntuu olevan muodikasta muutenkin rajoittaa. Itse pähkäilin asian niin, että kaurapuuro hellii vatsaa, miksi siis jättää pois. Maitorahkaa menee kohtuudella, 1 purkki/pv, eikä tule mitään iho-/vatsaoireita, joten miksi jättää pois. Fitting in -blogissa oli vasta hyvä kirjoitus lautasmallista. Paluu perusasioiden ääreen 🙂

  Itse olen kiinnostunut ruokavaliosta ja liikunnasta ja ottanut paljon asioista selvää ja siltikin tuntuu, että välillä menee sekaisin. Ei siis ihme, että asiaan perehtymättömät ihmiset, eivät tiedä miten pitäisi syödä! Itselleni olen kokenut parhaaksi syödä pieniä annoksia, 5-7 kertaa päivässä. Paljon kasviksia, kohtuudella viljaa ja maitotuotteita, vähärasvaisia prodelähteitä ja niitä hyviä rasvoja. Ja ruuan täytyy olla maukasta ja värikästä (ja sisältää välillä raakasuklaata ja maapähkinävoita :D)! Sokerit, lisäaineet, venhäjauhot, alkoholi minimissä. Mutta ei liian ehdotonta, joskus voi joustaa tarpeen mukaan. Liikuntaa tulee 6 päivänä viikossa ja niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä niin saa mennä niin. Jos tuntuu, että täytyy levätä niin sitten lepoa.

  Itsekin sekoitin elimistöni syömishäiriövuosien aikana, aineenvaihdunnan ja varmaan myös hormonitoiminnan (kuukautiset ei tosin jääneet pois). Nyt haluan vain hyvää kropalleni ja vaikka se kiinteytynyt ulkonäkö ilahduttaa ja kannustaa jatkamaan, niin tärkeämpää on se, että voi sisäisesti hyvin, on onnellinen ja tuntee, että kroppa jaksaa ja voi hyvin. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kyllä, juuri näin Annie! Siis oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa ja ymmärrän tuon ”sekavuuden” mistä puhut siis kun se tietotulva on niin valtava ja sitä tulee kaikkialta. Pitää vaan osata löytää itselle se paras tapa kokeilemalla – eihän siihen muu auta:) Ja viimeinen lause on niin totta ja ihanaa luettavaa – jokainen vois ottaa tuosta mallia <3 Kiitos!

 7. Sanni kirjoitti:

  Kiitos kun jaoit tän täällä, oot kyl ihan huippu! Sun blogis on niin täynnä asennetta ja hyvää energiaa, että en kestä. <3 Tää oli niin täyttä asiaa, ja koskee varmasti paljon useempia kuin ikinä osattais arvatakaan.

  Tsemppinä voin kertoa omia kokemuksia. Itellä kans hormonitoiminta ja sitä myötä aineenvaihdunta on ollut aika pyllyllään todella todella pitkään, mutta nyt on niitten suhteen jo päästy paljon parempaan suuntaan. Viime keväänä painoin 8 kiloa vähemmän kuin nyt ja rasvaprosentti oli silloin 18. Kuukautisia ei ollut tullut vuosiin enää normaalisti. Nyt 8 kiloa painavampana ja rasvaprosentin pyöriessä jossain vähän 20 yläpuolella, olen vihdoin saanut kuukautiset takaisin ja aineenvaihdunnan pelaamaan. Hormonitoiminnan ongelmien lisäksi toi aineenvaihdunnan temppuilu aiheutti kans hulluna päänvaivaa. Urheillessa oli mahdoton saada mitään irti itestä ja hikeä tuli ehkä pari pisaraa kovimmistakin treeneistä. Kuinka ihanaa onkin nykyään hikoilla kunnolla!

  Gluteiinitonta ruokavaliota oon noudattanu 2,5 vuotta, enkä uskaltaisi sanoa sen olevan mikään pelastus. En oikeastaan osaa ees sanoa mistä oma painonnousu on johtunut, koska en oo mielestäni syönyt edes kovin erilailla kuin ennen, ja syön pääsääntöisesti todella terveellisesti. Ehkä kroppa on ollu niin tukossa, että se on varastoinut rasvaa oikein triplateholla. Anyway, oman peilikuvan kanssa on kyllä taisteltu ja lisäkilot on aiheuttanut paljon kyyneliä, raivoa ja epätoivoa. Huh, itsetunto on ollut niin nollissa aina välillä ja henkistä tasapainoa tän asian kans etin edelleen. Kuukautisten myötä myös iki-ihanat PMS-oireet on tullut takaisin osaksi arkea. 😀

  Mutta sit toisaalta onhan se nyt niin paljon terveempää, että kroppa toimii normaalisti. Tän asian takominen omiin aivoihin on vaa ollu mielettömän haastavaa, vaikka liputankin ennen kaikkea hyvän ja terveellisen elämän puolesta. En edes koe olevani kovinkaan ulkonäkökeskeinen, enkä ikinä ole edes treenannut ulkonäön vuoksi, vaan siksi että se on vaan ihan parasta mitä tiedän!

  Tsemppiä! Oman kokemuksen mukaan stressittömyys on paras keino saada kroppa ja kaikki muukin elämässä toimimaan, joten syö sitä, mikä tuntuu hyvältä ja treenaa sen verran minkä kroppa on valmis vastaanottamaan. 🙂 Tästä mun kertomuksesta tuli nyt hurjan masentava, mutta lohdutuksena edes se että hormonitoiminta on mahdollista saada pelaamaan juurikin nostamalla vähän sitä elopainoa ja rasvaprosenttia. Varmaan tuttu juttu sekin, että rasvat ruokavaliossa ovat myös äärimmäisen isossa osassa hormonitoiminnan kannalta, joten niitäkin sitten riittävästi! 🙂

  Kiitos blogistasi ja ihanaa kevättä! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Sanni – oot ihana! <3 Ihan älyttömän hyvä mieli tuli tästä, kiitos. Niin ihana kommentti täynnä asiaa ja tunnetta, paljon järkipuhetta joka sai mut ajattelemaan ja paljon. Eikä sun kertomus ollut ollenkaan masentava vaan itseasiassa hyvinkin voimaannuttava! Iso, iso kiitos vielä kommentista ja ihanaa kevättä myös sulle <3

 8. Aino kirjoitti:

  Ihana kirjoitus Aino, osuit kyllä naulan kantaan – samoja asioita olen miettinyt vuosien mittaan toipuessani varhaisteini-iässä alkaneesta syömishäiriöstä.

  Nyt kahdenkympin kypsään ikään (;D) ehtineenä hormonitoimintani pelittää jo näennäisesti ainakin ihan ookoosti – eniten työtä on ollut juurikin siellä henkisellä puolella. Niin monta vuotta ajattelin ulkonäkö edellä enkä sen ehdoilla, kroppa oli siinä sivussa vaan väline jota kohtelin miten sattuu. Nyt oon hiljalleen, pääosin viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana alkanut TODELLA ymmärtää, että ennen kuin voi saada mitään pysyvää, kaunista, positiivista muutosta omassa kropassaan aikaan täytyy sitä kroppaa rakastaa täydestä sydämestä(!) ja kohdella kunnioittavasti. Ja oon niin onnellinen voidessani sanoa, että viiden vuoden kalorirallin jälkeen minulla ei ole enää tarvetta laskea yhtäkään kulutettua tai syötyä kaloria, potea huonoa omaatuntoa syömisistä tai treenaamisista tai treenaamattomuudesta. Hyvinvointi lähtee pääkopan sisältä.

  Edellistä kommentoijaa lainaten: ”Oman kokemuksen mukaan stressittömyys on paras keino saada kroppa ja kaikki muukin elämässä toimimaan, joten syö sitä, mikä tuntuu hyvältä ja treenaa sen verran minkä kroppa on valmis vastaanottamaan.”

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos itsellesi! Ja ihana kuulla, että oot löytänyt balanssin ja hyvän olon <3 Ihanaa, niin ihanaa! Oot niin oikeassa siitä, että pääkopalla on iso merkitys hyvinvointiin.

 9. anu kirjoitti:

  ihana teksti <3

  Itse syön e-pillereitä, ja jopa 2 laattaa putkeen.
  aluksi ei ollut mitään ongelmaa , mutta sitten alkoi jäädä aina menkat kokonaan välistä, terkkari sanoi että ei se haittaa jos se ei ole toistuvaa, joten en ajatellut asiaa sen enempää.
  Liikuin myös paljon joka sekin vaikutti varmasti asiaan…
  kuukautiset jäivät n. 6kk kokonaan pois
  Sitten tuli vastaan polvi leikkaus ja kuukauteen en pässyt liikkumaan paljon yhtään ,ja sen jälkeen hormooni tasapaino alkoi pikku hiljaa muutta kohti normaalia…
  Mitä tästä opimme, välillä kannattaa ottaa ihan rauhallisesti :9

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos anu <3 Ja kiitos vinkistä sekä tarinan jakamisesta – kyllä musta tuntuu, että se rauhallisesti ottaminen on nyt se ainut järkevä ratkasu tässä tilanteessa:)

 10. sara kirjoitti:

  Ihana kirjoitus! Naisten ”vaivoista” ei oo liikaa puhuttu blogimaailmassakaan ja ymmärrettävistä syistä tottakai, onhan se melko henkilökohtainen aihe. Mutta koskettaa silti lähes kaikkia naisia! Itsekin rampannu gynellä kystan takia, ja siksi olikin ihana lukea yhden blogikirjoittajan juttu aiheesta! 🙂 Olen luullut että olen asiani kanssa yksin, vaikka lääkärit sanovatkin näiden ” ongelmien ” olevan hyvin yleisiä, eikä ne aina oo ongelmiakaan. Mutta asiaan; hiilareihin. Siksi olen myös itse pitänyt tärkeänä syödä tarpeeksi, ettei enää tässä tilanteessa menkat loppuisi!! 🙂 Eli tästä saa taas sellasta ajattelua, että ei ole mitään järkeä vältellä mitään ruoka-aineita, jos ne eivät aiheuta oireita ja tuovat hyvän olon. Koska stressi ja stressaaminen ruuasta on myös yksi asia, joka saattaa pitää menkkoja pois. Tsemppiä sinulle! 🙂 Ja keksi joku kiva uusi hiilariruoka/välipala , niin saat nauttia erittäin hyvällä omallatunnolla siitä! Oman terveytesi parhaaksi. 🙂 Sinulla varmasti on motivaatiota! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos sara tsempistä! Nää on vaikeita juttuja ja oikeasti piti itselläkin pohtia pitkää, että uskallanko sanoa mitään – mutta onneksi uskalsin! Tää on kuitenkin tosi iso juttu mun terveyden kannalta, joten palo kirjoittaa tästä oli valtava.. Ja oot ihan oikeassa, että stressi on iso tekijä! Siksi yritänkin olla mahdollisimman paljon miettimättä tätä ja stressaaatta, mutta helpommin sanottu kuin tehty, heh:D

   Ja hei aivan loistava vinkki, kiitos! Tuon kyllä ehdottomasti teen:)

   • n kirjoitti:

    Mitä oireita sulle aino tuli kun ne alko pitkän ajan jälkee, tai tuliko kropadda jotai merkkei enne sitä?

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

     Tosi voimakkaat hormonien heittelyt, jotka siis näkyi mielialoissa tosi vahvasti. Muuten en just nyt muista, että ois ollu mitääni ihmeempää 🙂

 11. Essi kirjoitti:

  Vetää kyllä ihan sanattomaksi tämä postaus! Kirjotit siis niin hyvin vaikeasta ja todella henkilökohtaisesta asiasta, pistää kyllä todellakin taas miettimään omaa suhtautumista niin hiilareihin kuin omaan ruokavalioon ja syömiseen muutenkin. Mitä sä muuten tarkoitit tuolla ”kunnon maca-kuurilla” ? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Essi:)! ”Kunnon maca-kuuri” eli useampi ruokalusikallinen macaa päivässä kahden viikon ajan ja sit viikon tauko – sen jälkeen uusiksi vielä, jos on tarve. En usko, että siitä ainakaan haittaa on!

 12. Sari kirjoitti:

  Moikka!

  Ihan mieletön postaus, Kiitos! Saat ainakin mut jatkuvasti uudelleen miettimään näitä ravitsemusasioita sekä muutenkin inspiroit kohti aina vain parempaa ja terveellisempää elämää!

  Mulla olisikin sulle kysymys liittyen rvintoon. Toivottavasti osaat auttaa 🙂
  Olen lähdössä n.2viikoksi purjehtimaan ja ongelmaksi on tullut ruoka. Olisiko sulla jotain hyviä ideoita, miten voisin nodattaa terveellistä ruokavaliota kun kylmäsäilytystilaa ei juurikaan ole ja ruokakaupassa pääsee käymään max.2 kertaa koko reissun aikana. Muu crew on pitkälle pasta-linjalla, mutta oma vatsa ei siedä noin tuhtia ruokaa ja on muutenkin gluteiiniherkkä. Riisikakut, proteiinipatukat yms on hyviä välipaloja mutta mitä ihmettä syön lounaaksi ja illalliseksi?
  Pitkillä purjehduksilla ei ole paljoa mahdolisuuksia kokkailla, joten ruoan pitäisi olla suht simppeliä valmistaa. Apua! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Sari ja ihana kuulla! Tälläisten kommenttien jälkeen tietää tekevänsä edes jotakin oikein:) Tuli ihan älyttömän hyvä mieli!

   Ja tuohon sun kysymykseen.. heti ekana mulla tuli mieleen sellaiset ”valmisruoat” joihin törmäsin Go!Expo -messuilla. Ne oli tarkotettu just vaelluksille jne pidemmille reissuille! Eikä ne ollut mitään lisäaineilla pumpattua tavaraa vaan oikeasti vaikutti tosi hyviltä – ja maistuikin. Harmi vaan, kun en just nyt muista niiden valmistajan nimeä..:/ Voin yrittää googletella ja katsella näytteilleasettajalistalta josko löytäisin sen sieltä!

 13. kirsi kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus! Itsellä oli vuosia sitten kuukautiset poissa liian alhaisen painon takia. Aloitin macan käytön ja pikkuhiljaa ne tulivat takaisin, myös painon nousulla on vaikutusta asiaan. Stressin takia ne saattavat viivästyä nykyäänkin mutta tulevat kuitenkin. Onneksi. Nyt elelen vaihetta jossa mulla on kilpirauhashormonit sekaisin. Vajaatoiminta on oireillut kauan kunnes tajusin, että mistä kiikastaa. Suosittelen riittävää lepoa, nautinnollista elämää kaikille! Ruoan, työn, urheilun ja levon kanssa ei kannata leikkiä. Itse poltin kynttilää molemmista päistä vuosia ja sillä on seuraukset. Nyt saan opetella itseni kuuntelua ja itsestäni huolta pitämistä. Keho tietää milloin menee vikaan. Viestit ovat selkeitä kun niitä vain alkaa kuuntelemaan. Voikaa hyvin!

  • Aino kirjoitti:

   Oi ihana kuulla, että macasta on ollut apua! Mä niin toivon, että se toimis myös mullekkin – huomaan kyllä sen käytön vaikutukset selkeästi mm. energisyydessä, tarkkaavaisuudessa ja vireystilassa joten miksipä se ei voisi toimia tähänkin? Loistavat neuvot kyllä sulla, jotka allekirjoitan itse täysin! Itsensä kuuntelu on tärkeää – samoiten itsestä huolta pitäminen. Kiitos kirsi – ihanaa kevättä ja hyviä vointeja myös sinne!<3

 14. Nica kirjoitti:

  Erittäin hyvä postaus! Ihanaa, että rohkenit kirjottaa tästä. Ihan kuin olisi lukenut omia ajatuksia 😀 Mulla on oikeastaan täsmälleen samanlainen tilanne kuin sulla. Kuukautiset olleet poissa reilun vuoden ja hormonitoiminta taitaa muutenkin olla aivan retuperällä. Noudatan viljatonta/maidotonta ruokavaliota, sillä koen että voin paremmin silloin, mutta en vaan oo tajunnu että silläkin voi saada paljon hallaa aikaiseks kropassa 😀 Treenaan myös paljon, mikä varmasti aiheuttaa myös lisästressiä keholle. Inhottavaa jotenkin, kun oon itekkin niin kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta ja hormoneista ja niiden vaikutuksesta kehoon, mutta silti oma kroppa on aivan sekaisin… Vasta viime aikoina todella oon sisäistänyt levon ja stressittömyyden vaikutuksen hyvinvointiin. Anyways, kiitos tästä postauksesta, vaikutat aivan huipputyypiltä! Jatka samaan malliin ja ihanaa kevättä sulle 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ihana kuulla Nica! Ja kiitos itselles kommentista – hyvin omilta ajatuksilta kuulostaa, oikeastaan vois olla jopa mun kirjoittamia sanoja, hehhe! Ihanaa kevättä myös sullekkin <3

 15. Emmi kirjoitti:

  Olipa upea teksti upealta kirjoittajalta! Sinunkaltaisia blogimaailma juuri kaipaa. Hatunnosto kun kerrot näin henkilökohtaisesta asiasta ja kiitos siitä. Itselläni on aika samanlainen tausta kuin sulla; elämäntapamuutos nollasta sataan eli liikaa muutoksia liian lyhyessä ajassa. Aloin lukemaan kaikki mahdolliset fitness-blogit ja etsin sormet syyhyten tietoa miten treenata ja syödä vaikka olisin osannut tehdä asiat ammattini puolesta ihan itsekin. Treenasin ”parhaimmillaan” 9-10 tuntia viikossa ja söin hiilareita vältellen. Ensinnäkin tuo treenimäärä on aivan liian suuri tällaiselle, jonka aiemmat liikuntasuoritukset ovat olleet luokkaa kaljatuoppi pöydästä suuhun 😀 Vuosi sitten aloin oireilemaan. Kuvioihin tuli palelu, väsymys ja hiusten lähtö. Ei kun kilpirauhaskokeisiin. Mitään ei ole löydetty, käyty sisätautilääkärillä asti. Kyseinen tohtori sai mut heräämään: ”kannattaisi varmaan keventää noita treenejä.” Olin jo sitä ennen vähentänyt treenit 5-6 kertaan viikossa ja lisännyt maltillisesti hiilareita lautaselle. Ja piru, että se oli vaikeaa! Paino nousi vaikka kalorit olivat reilusti alle 2000. Olin saanut kroppani totaalijumiin vain muutaman kuukauden pelleilyllä. Nyt kärsin seurauksista ja opetan kehoani sietämään sille tärkeintä polttoainetta, hiilihydraattia. Painonnousua kesti muutama kuukausi kunnes se alkoi laskemaan takaisin lähtölukemiin ja olo on tällä hetkellä flunssaturvotuksesta huolimatta ihan hyvä 🙂 Hiuksia lähtee edelleen ja kilppariarvojen osalta olen seurannassa. Vannon, että en enää ikinä järjestä keholleni tällaista myrskyä minkä se on saanut viimeisen vuoden aikana kokea. Nyt hellin sitä levolla, ruoalla, maltillisella treenillä ja maca-kuurilla haha 😉 Tsemppiä Aino, toivotaan että saat hormonitoimintasi takaisin pian <3

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Emmi! Kylläpäs sun tarina kuulostaakin aika tutulta, heh – mä uskon, että mulla ainakin tuo liiallinen liikunnan lisääminen on ehkä se alkuperäinen syy tähän ongelmaan. Munkin varmasti pitäis vieläkin entisestään vähentää treenaamista.. pitäis oikeasti malttaa pitää sellainen totaalinen tauko ja lepo, liikkua hiljakselleen ja keskittyä ravintoon. Unohtaa se täysiä paahtaminen ja ottaa iisimmin. Siis sitä oon kokoajan kyllä tehnytkin, mutta oon ehkä silti tietyllä tapaa aliarvioinut sen voimaa – toisaalta ehkä senkin takia, että tiedän sen tulevan olemaan tosi vaikeeta.. Mutta ehdottomasti sen arvoista.

   Kiitos Emmi – herätit mussa paljon ajatuksia! Tsemppiä sullekkin – we can do this! <3

 16. nelle kirjoitti:

  Kylläpäs keksit kirjoittaa tärkeästä aiheesta.

  Itselläni ei ole ollut kuukautisia nyt 4 vuoteen, hormonikuureja kokeillut ja spesialesteilla ravannut eikä erityistä syytä ole löytynyt. Kuukautisten puuttuminen on jokseenkin yleinen ongelma ja syyn etsiminen usein hankalaa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei sen kanssa pidä leikkiä, sillä kuukautisten poisjäänti vaikuttaa naisen kehoon kokonaisvaltaisesti ja altistaa mm. osteoporoosille (minutkin passitettiin ensimmäisenä luuntiheysmittaukseen). Useimmilla vaiva menee kuitenkin itsestään ohi mutta pitkittyessään tutkimuksiin on mentävä. Älä siis turhaan huolehdi, sillä stressi vain vaikeuttaa tilannetta..

  Tsemppiä sulle pääsykokeisiin ja kiitos aina niin piristävästä blogistasi!

  • Aino kirjoitti:

   Voi apua:/ Musta tietämättömyys on tässä ehkä pahinta.. siis se, että ei tiedä mistä tää johtuu eikä sitä, miten tähän vois parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttaa. Oot ihan oikeassa siinä, että tää ei oo mikään leikin asia enkä tähän kovin kevyesti suhtaudukkaan.. vaikka osteoporoosia en oo liiemmin miettinytkään vaan lähinnä mahdollista lapsettomuutta. Yritän nyt olla stressaamatta tästä liikaa ja toivoa parasta!

   Kiitos nelle tsempistä ja sitä samaa sulle <3!

 17. Viivi kirjoitti:

  Täälä kans yks jonka kuukautiset on kohta 2 vuotta ollut lähes kateissa, vaikka mitään pillereitä en ole koskaan käyttänyt. Aluks ei tullut puoleen vuoteen kun laihdutin about 9kg enkä todellakaan liian nopeasti, ja sitten saattoi tulla kerran ja taas tuli pitkä tauko. Talvella tuli taas pari kertaa, mutta nyt ei oo taas tullut muutamaan kuukauteen, enkä oikeen tiiä missä vika. Rasvaprossa mulla ainakin on 26 luokkaa, eli sekään ei oo kovin matala. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ouuu, kylläpäs kuulostaa merkilliseltä! Toivottavasti sunkin hormonitoiminta rupeais tasoittumaan normaalimpaan suuntaan – aika hämmentävää, että ne välillä on kuitenkin tulleet ja välillä taas ei. Niin me ollaan erilaisia ja reagoidaan eri juttuihin eri tavalla.. tsemppiä! Ja kiitos kommentista:) Ihana tietää, että en oo yksin asiani kanssa.

 18. Tiia kirjoitti:

  Jumankekka miten loistava ja mielenkiintoinen kirjoitus Aino, kiitos siitä 🙂 Minäkin lopetin e-pillereiden syömisen viime kesänä (tai oikeastaan vaihdoin ensin merkistä toiseen ja sitten lopetin). Kuukautiset olivat puoli vuotta tipotiessään, kunnes ne alkoivat luonnollisesti ilman keltarauhashormonikuureja. Joulun jälkeen on ollut kolmet kuukautiset, joten epäsäännöllisiä ovat silti, vaikka en syö esimerkiksi gluteenittoman ruokavalion mukaan ja koen ainakin syöväni suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja. Kiitos tuosta artikkelivinkistä, täytyy lukea se, jos siitä olisi hyötyä munkin tilanteessa 🙂 Tsemppiä sulle ja ihanaa kevättä muutenkin 🙂 Nähdään ehkä Savatella kun mulla on pari viikkoa aikaa sinne vielä jäljellä!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Tiia, ihana että teksti kolahti! Häiriöthän toki voi johtua monesta muustakin jutusta entä ruokavaliosta, mutta se nyt on yksi iso asia mikä hormoneihin vaikuttaa – siksi nostin erityisesti sen korokkeelle tässä tekstissä. Varmasti tuun jatkossa kirjottamaan muistakin hormooneihin vaikuttavista jutuista sillä tää selkeästi kiinnostaa ihmisiä paljonkin:)

   Ja toivottavasti nähdään! Mä vietänkin siellä aika tiiviisti seuraavat kaksi viikkoa, hihhi:)

 19. Mari kirjoitti:

  Ai miten ihanaa, kun joku vihdoin uskaltaa puhua näistä hormoniasioista! Itselläni on hyvin samankaltainen tilanne kuin sinulla, eli hormonitoimintani on päin sanonko mitä! Sairastin anoreksian n. 2,5 vuotta sitten, minkä aikana kuukautiseni loppuivat kokonaan. Vaikka nyt olen normaalipainoinen ja kehon rasvapitoisuus on varmasti hyvällä mallilla, kuukautisia ei kuulu vieläkään. Kävin sitten tässä keväällä gynekologilla, joka määräsi mulle keltarauhashormonikuurin. Sen jälkeen kuukautiseni tulivat, mutta luonnollisesti niitä ei saa tulemaan. Tässä pitäis nyt 3 kk odotella, josko saisin ne tulemaan luonnollisesti, mut jos ei, niin varmaankin on sitten taas uuden keltarauhashormonikuurin aika.

  Itseasiassa kävin just eilen vielä verikokeissa, joista nähdään mm. veren estrogeenitasot ym. hormonipitoisuudet. Jos estrogeenit on liian alhaalla, mulle luultavasti määrätään ehkäisypillerit, joita en todellakaan mielelläni käyttäisi. Oon kuullu ja lukenu niistä kaikenlaista vähemmän positiivista, minkä takia kauhulla odottelen diagnoosia. Viikon päästä mulla on luuntiheysmittaus, jossa katotaan, onko hormonitoiminnan häiriöt kerenny jo heikentää luustoakin. On tässä kyllä tullut mietittyä, mihin kaikkeen hormoneilla on oikeesti vaikutusta. Nyt sitä tälleen jälkiviisaana ymmärtää, miten kauheet seuraukset syömättömyys ja liika treenaaminen jätti mun kehoon, kun vielä 2½ vuodenkin jälkeen keho ei oo palautunut normaaliksi.

  Tässä vaan vähän mun kokemuksia. Mutta kiitos kovasti, että otit asian puheeksi. On jotenkin rohkaisevaa kuulla, etten ole ainut, joka kamppailee näiden asioiden kanssa. Mulle lääkäri sanoi, että vaikka ei koskaan saataisi kuukautisia tulemaan luonnollisesti, on kuitenkin mahdollista saada ne aikaan sillä keltarauhashormonilla. Sillä ei kuulemma ole väliä, onko ne lääkkeen aiheuttamat kuukautiset vaiko sitten luonnollisesti tulleet. Tää tieto jotenkin huojensi mua. Vaikka söisin koko ikäni keltarauhashormonikuureja, voisin silti elää terveellistä ja normaalia elämää 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos kommentista Mari! Ja ihanaa, kun jaoit tarinas meidän kanssa – juuri tän takia mä halusin tän asian ottaa puheeksi, koska tiesin että en oo yksin tän asian kanssa. Tää on ehkä vähän vaiettu tabu? Hormonit kyllä oikeasti vaikuttaa ihan kaikkeen ja oon lukenut ihan älyttömästi niistä sekä niiden vaikutuksista – toisaalta tieto lisää tuskaa, mutta toisaalta osaan taas kohdella mun kroppaa aivan eri tavalla kun tiedän paremmin miten se toimii ja miten se reagoi tiettyihin ärsykkeisiin.

   Toivotaan, että molemmat saadaan pian taas hormonitasapaino kohdilleen ja mahdollisimman luontaisin keinoin! Tsemppiä <3 Ja iso kiitos vielä.

 20. Kaisu kirjoitti:

  Tosi hyvä että kirjoitat tästä! Itse olen jotenkin kauhuissani tästä ruuan kanssa värkkäämisestä. Vaikka itsekin esim noudatan gluteenitonta ruokavaliota mutta sen syy on vaan se että haluan olla terve ei se että haluan olla laiha 😀 Tänään viimeksi näin tytön salilla ja kuulin hänen jutut miten on syönyt itsellensä massaa, miten on dieetillä ja kuinka pääsiäisen kahden päivä grillailut nosti painoa 5kg. Ajattelin itsekseni että voihan ei! Itse herkuttelin pääsiäisenä vaikka kuinka ja ei heilahtanut paino mihinkään. Olen Aino sinua reilu 10vuotta vanhempi ja mulla on kaksi lasta. Ja sanon nyt vaan näin että ei kantsi ottaa liian ”kevyesti” näitä asioita koska sitten kun haluaa lapsia niin elämä muuttuu surulliseksi… Itse en halunnut lapsia kun vasta joskus lähempänä 30v ja silloin pelkäsin niin että en saa lapsia kun kuukautiset aina olleet epäsäännölliset aina ja useampi vuosi syönyt e-pillereitä. No onneksi tulin raskaaksi ja kaikki meni hyvin. Tällaisia asioita en ajatellut koskaan nuorena….
  Vuosi sitten kun aloitin elämätaparempan pelkäsin juuri tätä että kuukautiset häviää ja ajattelin että jos niin käy niin en tee oikein. Toisin kävi!!!! Ikinä ei ole ollut näin säännölliset kuukautiset ja ovulaatio 😀 Ruukaan nykyisin sanoa miehellä että tänään olisi lapsenteko päivä jos kiinnostaa kolmas 😀
  Elämä vissiin opettaa iän myötä, kuinkakohan ”viisaas” sitä on 100v 😉
  Mutta ei tämäkään minun elämätaparemppa kivuttomasti ole mennyt. Ekaksi tuli julmetut vatsavaivat joista pääsin eroon kun rupesin viime elokuussa gluteenittomalle mutta tämän vaivan tilalle tulikin sitten akne…. Aknen kanssa olen tässä kohta vuoden taistellut ja yrittänyt vaikka ja mitä. Olen tullut siihen lopputulokseen että täytyy olla joku puutos kropassa. Olen sitten lukenut mitä viljat sisältää ja testi minkä nyt aloitan on B-vitamiinien syönti lisäravintona. Toivon niin että olisin nyt oikeassa mutta katsotaan…
  Itse suosittelen supersuper paljon Optimal Performancen valmennuksia ja heidän suosittelemia lääkäreitä! Jos olisin sinä Aino niin en vältis jättäisi lääkärille menoa syksyyn. Olet jo nyt ollut ilman kuukautisia yli vuoden. Se ei ole tervettä sinun ikäiselle naiselle!!!!!!
  Ja kun luen näitä kommenteja niin et ole näköjään yksin vaan tännehän jo nyt ilmoittautunut monta kohtalotoveria. Minusta super huolestuttavaa. Itse kun olin teidän iässä niin en tuntenut yhtään ystävää/kaveria jolla ei olisi ollut mekkoja….
  Tämä fitness-buumi on tietyllä tavalla hyväksi ja tietyllä tavalla aivan pyllystä 🙁
  Itse mietin joka päivä näin ”miltä tuntuu kropassa, mitä mielessä, stressaanko liikaa, nukunko tarpeeksi” Kun esim vatsa on turvoksissa niin tiedän että oikea lääke on uni, ei vatsatreeni. Stressihän on aivan sairaan salakavala kaveri jonka kanssa kannattaa käydä keskustelua joka päivä 😉
  Tsemppiä sulle Aino!!! Ja muillekin! Ja tosiaan niin hyvä että kirjoitat tästä, suuri hatunnosto sinulle Aino <3

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Kaisu kommentista! Kirjoittelin sulle tosi pitkän vastauksen ja sitten just viimesten rivien kohdalla mun selain jumitti ja se katos kuin tuhka tuuleen.. heh 😀 Halusin kiittää ensinnäkin omien kokemusten jakamisesta sekä vinkeistä Optimal Performancen suhteen! Tuo lapsiasia, josta mainitsin, on nimittäin juuri se minkä vuoksi mä tästä asiasta niin huolissani oonkin.. en haluaisi koskaan nimittäin elää sitä kauhuskenaariota, mitä oon päässäni tän vuoden aikaan pyöritellyt.

   Kiitos vielä<3 Tsempistä, tuesta, vinkeistä ja kaikesta!

 21. outi kirjoitti:

  Olipa hyvä ja rohkea kirjoitus. Hienoa että tämän kirjoituksen postasit! Toivottavasti saat hormoonitoiminnan tasapainoon ilman lääkinnällisiä hoitoja, se olisi todella hieno juttu! Arvostan sitä että pyritään hoitamaan vaivoja ja ongelmia ensin muin tavoin kun pilleriä suuhun 🙂

  http://outinfitness.fitfashion.fi/

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Outi!:) Mä näen ruoan lääkkeenä enkä halua sotkeentua muuhun ellei ole aivan pakko – toivon siis todella, että siihen ei tarvi lähteä vaan se tasapaino löytyy luontaisin menetelmin:)

 22. Hanna kirjoitti:

  Heips ja kiitos hurjasti että uskalsit avautua aiheesta! Oon itse lähes kopio sun tarinasta, lähti liikunta lapasesta jossain välissä ja samalla karsiutui kiloja kun tein elämäntaparemontin, ja eikös hormonitoiminta ottanu nokkiinsa. 🙁 Mulle on kokeilu keltarauhaskuureja ja e-pillereitä ja vaikka mitä, mut eipä vaan kuukautisia kuulu. Ja siksi oonkin aina yrittäny kysellä muilta paljon liikkuvilta (ja alhaisen rasvaprosentin omaavilta) että eikö niillä oo menny hormonit sekaisin, mutta vasta nyt kuulen kohtalotoverista! Yleensä aina vakuutetaan ainakin että kaikki on ok… Itsellenikin tää on arka aihe, vaan äidille ja gynelle oon asiasta puhunu, jotenkin kavereidenkin kanssa tuntuu tosi henkilökohtaiselta asialta. Kiitos siis vielä! Ja toivotaan että molemmilla alkaa löytyä pikku hiljaa tasapaino niitten pikku pirulaisten kanssa. 😉 Ihanaa kevättä!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Hanna kommentista! Mulla itsellä kesti myös aika kauan, että opin olemaan ”sinut” tän asian kanssa ja viimeaikoina oon alkanut ottamaan tätä kokoajan enemmän ja enemmän puheeksi kahdesta syystä: a) kaipaan itse apua tilanteeseeni ja b) haluan, että muut tajuais että näinkin voi käydä. Eiköhän se tasapaino löydy kun maltetaan mielemme ja kuunnellaan mitä meidän keho viestii olevansa vailla – uskon, että sillä pääsee jo pitkälle! Ihanaa kevättä myös sulle <3

 23. Tiia kirjoitti:

  Täällä ilmottautuu kohtalontoveri!
  Osaatko sanoa mitä muita keinoja kuukautisten palauttamiseen on kuin tuo keltarauhaskuuri, joka ei itsellänikään tuota tulosta? Ovatko sulla lääkärit olleet tosi huolissaan vai ovatko ihan odottavaisilla mielillä?

  • Aino kirjoitti:

   En mä muista lääkinnällisistä jutuista oo kuullut tai ottanut selvää – näistä luonnon omista hoitokeinoista oon kyllä yrittänyt mahdollisimman paljon lukea ja ottaa selvää, jotta voisin itse kokeilla miten ne mun tilanteeseen vaikutta 🙂 Mun kokemukset lääkäreistä ei oo tän asian suhteen kovin positiivisia sillä mä koen, että ne ei oo ottanut mua, mun ongelmaa ja mun huolta kovin vakavissaan, koska tää nyt on aika ”normaalia” eli yleistä. Mikä on musta todella raivostuttavaa sillä eikö sen pitäis ennemminkin huolestuttaa lääkäreitä eikä saada heitä vaan kohauttamaan olkiaan tälläisille jutuille?!

   Mä oon ainakin aika yllättynyt näiden kommenttien perusteella siitä, kuinka yleistä tää loppupeleissä kuitenkin on – ja se huolestuttaa mua.

   • Tiia kirjoitti:

    Käytätkö muita ”luonnollisia keinoja” hormonitoiminnan tasapainottamiseen kuin tuo Maca-jauhe mistä olet puhunut? Oletko huomannut vaikutuksia eli suositteletko testaamaan? 🙂

    • Aino kirjoitti:

     Moikka! No siis alotin tän ”tehokuurin” vasta nyt eli en osaa vielä sanoa juuta tai jaata – stressinsietoon sekä energiatasoihin sillä on kyllä ihan selkeät vaikutukset ollu jo pitkään 😉 Eli suosittelen macan käyttöä anyways! Ja aion kyllä lähtä muokkaamaan ruokavaliotani enemmän ”hormoneita tasapainottavaan” suuntaan auyerveda -ajatusmallien kautta.. niistä jutuista tarkemmin lisää sitten myöhemmin 🙂

 24. maana kirjoitti:

  Täällä on kohtalontoveri! Kesällä tulee 2 vuotta täyteen siitä, kun viimeksi oli kuukautiset. Tosin mulla syynä oli syömishäiriö, eli liian vähäisestä syömisestä johtui. Nyt yeitän saada niitä epätoivoisesti takasin. Semmonen vinkki että mun lääkäri ainakin sanoi, että usein kuukautiskato johtuu aikuisilla omalle kropalle isosta määrästä liikuntaa. Eli jos aloitit liikkumaan nollasta sataan meiningillä, niin kroppa ei varmaan ollut tottunut siihen ja meni shokkiin.

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos vinkistä! Mä veikkaan, että mulla tuo johtui juurikin siitä – ei niinkään syömisestä vaan siitä liikunnasta ehkä ennemminkin.. Sen määrä nimittäin oli aikoinaan suhteellisen liiallista.

   Tää ei oo mikään helppo tie kyllä – mutta palkitsee kyllä sitten ruhtinaalisesti sinnikkyyden ja vaivannäön:) Tsemppiä!

 25. Nanne kirjoitti:

  Heippa! Törmättiinköhän me tänään siellä Sugarin tilaisuudessa? Hehe, 🙂

  • Aino kirjoitti:

   No kyllähän me törmättiin! Ihana, että tulit ilmiantamaan ittes, sillä mua rupes harmittamaan kun siinä tohinassa unohdin kokonaan kysellä että mistä pääsen seuraileen sun juttuja 😀 Hihhi.

 26. LL kirjoitti:

  Moikka!

  Rohkeasti puhutte, tärkeä aihe. Hienoa, että saat myös vertaistukea. Vosinko kysyä vielä tarkennuksen sinulta, tai muiltakin, joilla on sama tilanne? Eli tulivatko pillereitä syödessä kuukautiset (tai ns. tyhjennysvuoto mikälie) ihan normaalisti laattojen välissä? Eli vaikuttiko silloin homma siltä, että hormoonit pelittää normaalisti. Kysyn siis siksi, että itse syön pillereitä, ja ajattelin, että voiko olla mahdollista, että luulen homman olevan kunnossa, mutta sitten lopenkin pillerit, ja paljastuu ongelmia.
  Siis: Toimivatko kuitenkin pillerit ja vuodot niiden yhteydessä ”normaalisti”?
  Kommentoijatkin saavat siis mielellään vastata, jos asiasta on kokemusta. Kiitos paljon!
  Ja stemppiä! Jotenkin minustakin tuntuisi, että stressillä on KAIKKEEN ihan valtava voima! Helpommin sanottu kuin tehty, mutta koita relata 🙂
  Kroppa on tehty toimimaan luonnollisesti, ja kun sitä kohtelee mahdollisimman luonnollisesti, niin uskon että asiat menee paremmin.

  • Aino kirjoitti:

   Moikka!

   Mä siis söin pillereitä vähän miten sattuu eli välillä pari laattaa putkeen, mutta kyllä – tyhjennysvuoto tuli normaalisti kunnes kaksi kertaa se jätti tulematta, jonka jälkeen lopetin pillereiden syönnin välittömästi.

   Ja olen sun kanssa samaa mieltä – stressi vaikuttaa kaikkeen! Oon opiskellut paljon stressin fysiologiaa ja mun mielestä se on täysin aliarvostettu juttu – heti kun tunnistan itsessäni vähänkään stressin merkkejä niin yritän saada sille stopin mahdollisimman nopeasti:D Yritän ottaa tän asian suhteen kyllä mahdollisimman rennosti enkä hae mitään oikotietä onneen vaan juurikin luonnollisten keinojen kautta maltillisesti odottelen, jos jokin ihme tässä tapahtuisi 😉 Kiitos tsempistä ja tuesta LL! Uskon myös, että luonnollinen keino on paras keino.

   • Tea kirjoitti:

    Mä söin aikoinani jasmin-merkkisiä pillereitä ja näillä pystyin siirtämään menkkoja niin, että ne tuli 2-3 kk välein, nämä aiheutti mulle kuitenkin suuria mielialanvaihteluita (älysin tämän vasta jälkeenpäin, tietysti), kokeilin ehkäisyrengasta ja siirryin käyttämään yaz-pillereitä, näissä ei onnistunut menkkojen siirto ollenkaan. Menkat on aina tullut säännöllisesti, mut lopetin pillerit tosiaan viime vuoden lokakuussa, jonka jälkeen tuli heti menkat ja sen jälkeen on tullut kerran. Oon ymmärtänyt et voi mennä se vuosikin et kehon normaali hormoonitasapaino löytyy ja menkat alkaa, sen takia en oo itse vielä kovin huolissani, alussa olin kauhuissani kun menkkoja ei kuulunut.
    Luin muiden kommentteja ja kun mä oon laihduttanut, liikkunut liikaa ja syönyt liian vähän, mulla on tullut menkat normaalisti ja nyt kun lopetin ne seinään niin tottakai kroppa on sekasin, jonka vuoksi menkat jäi pois. Mitä itse oon lukenut niistä, jotka on lopettanut pillerit on jäänyt menkat pois vähäks aikaa, toisilla pidempään ja onhan se ihan järkeenkäypä jos on syönyt kauan pillereitä esim. Yaz ja keho on tottunut saamaan estrogeeniä & keltarauhashormonia tasaisesti ja sit ne lopetetaan äkisti ni on se kroppa ihan sekasin. Toivottavasti niillä, joilla ongelma on ollut kauemmin löytyis joku apu! Stressittömyys, helpommin sanottu kuin teht mutta tavoittelemisen arvoista!

    • Aino kirjoitti:

     Juu mä käytin noita samoja joskus nuorempana ja tein tota samaa ”siirtelyä” silloin. Menkat olikin sitten tosi oudot niiden aikaan :/ Mullekkin lääkärit on sanonu, että vuosi on vielä ns. ”normaalia” mutta kyllä mun järki vähän hanaa tän kanssa vastaan.. siis ainakin omalla kohdallani, kun kuukautiset loppui ennen kuin lopetin pillerit. Stressittömyys ois kaikista parasta kyllä ja siihen aionkin nyt selkeästi panostaa enemmän:) Kiitos Tea kommentista!

 27. Iitu kirjoitti:

  Heippa Aino! Oon seurannut blogiasi jo pidempään, mutta nyt liippasi aihe niin läheltä itseä että on pakko kommentoida. Laihduin itse lukioaikana aika reilusti ja treenasin kovaa. Mitään varsinaista diettiä en noudattanut, mutta mun liikuntamääriin nähden ruuasta tuli liian vähän energiaa. Halusin syödä ”terveellisesti” mutta ilman opastusta ja oikeaa tietoa asiasta tein klassisen virheen ja söin liian vähän. Samoihin aikoihin koulustressi painoi päälle ja jossain välissä huomasin kuukautisten jääneen pois. Mutkin tutkittiin perin pohjin ja söin keltarauhashormonia, mitään järkevää syytä ei koskaan kuukautisten puuttumiselle löydetty. Paino tosin keikkui indeksin alarajalla. Kuukautiset olivat kadoksissa noin puolitoista vuotta ja tässä välissä ehdin ryhtymään käytännössä kasvissyöjäksi. Maitotuotteita en käytä lainkaan, viljatuotteita kohtuudella, kalaa ja kananmunaa säännöllisesti ja muuten ruokavalio koostuu monipuolisesti kasviksista, pähkinöistä, hedelmistä, juureksista jne. Uskomatonta kyllä, noin vuoden kasvissyönnin jälkeen kuukautiset palasivat! Tietysti osaltaan voi vaikuttaa muuttunut elämäntilanteeni ja stressittömämpi suhtautuminen elämään, mutta tuntuu että kroppa voi paljon paremmin kun syön rohkeasti hiilareita (n 50% energiansaannista) ja panostan ravintorikkaaseen, laadukkaaseen ruokaan. Treenaan edelleen paljon, ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta paino on lähtenyt mukavaan nousuun ja lisää on tullut nimenomaan lihasta. On ironista, että sekasyöntiaikoinani näytin enemmän ”aneemiselta vegeltä” kuin nykyisin. Tietysti tällaisella ruokavaliolla saa syödä aika paljon kattaakseen energiantarpeensa paljon liikkuvana, ja kaikkien ravintoaineiden saannista pitää todella huolehtia, mutta minulle tämä toimii, proteiinimäärät on suositusten mukaisia, ja ennen kaikkea tuo hormonitoiminta on taas normaalisti käynnissä, mikä on mahtavaa! Kiitos tästä postauksesta, todella hyvää asiaa 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Iitu itsellesi kommentista! Ihanan positiivinen ja toivoa antava. Siis sun tarina kuulosti jotenkin niin tutulta, että se sytytti mussa oikeasti ihan uudenlaisen toivonkipinän:) Kiitos siis ihan älyttömästi vielä kerran! Haluaisin kysyä, että vähensitkö jossain välissä treenaamisen määrää vai tuliko kuukautiset takaisin ilman minkäänlaista ”lepokautta”? 🙂

   • Iitu kirjoitti:

    Mitään varsinaista lepokautta en tietoisesti pitänyt, mutta vähensin kyllä treenimäärää alkuaikojen älyttömästä itsensä rääkkäämisestä, johon en kyllä nyt hieman asioista valistuneempana haluakaan enää koskaan palata. Sinänsä siis varmasti jonkinasteisen järjen ja kohtuuden mukaantulo omaan tekemiseen varmasti auttoi asiaa. Toisaalta tein esimerkiksi kuukautisten uudelleen alkua edeltäneen kesän fyysisesti todella rankkaa työtä ja kroppa oli aika kovilla, tästä huolimatta menkat tuli takaisin vain muutamaa kuukautta tämän jälkeen. Tona aikana kyllä söinkin sitten ihan tosissaan 😀 Olen siis koko ajan ollut aktiivinen, mutta sellainen itsensä äärimmilleen vetäminen ja ravinnosta nipottaminen jäivät kyllä joksikin aikaa pois, minkä uskon vaikuttaneen asiaan positiivisesti!

    • Aino kirjoitti:

     Okei, kiitos paljon vastauksesta! 🙂 Just tätä mä ajattelin omallakin kohdallani eli kohtuullistaa treenimäärää ja tehdä siitä enemmän järkevämpää ja mun arkeen sopivampaa. Treenaamisen lisäksi kun on myös muita juttuja, jotka vie aikaa… heh!

 28. Kaisu kirjoitti:

  Tuli vielä mieleen että akupunktiota kannattaa myös kokeilla. Olen kuullut paljon hyvää siitä myös tällaisiin juttuihin.

  • Aino kirjoitti:

   Aivan totta! Mä muistelen kans kuulleeni joskus samaa – pitääkin ottaa asiasta selvää:) Kiitos!

 29. Terhi kirjoitti:

  Voi vitsit miten upee kirjotus! Todella ajatuksia herättävä, sillä valitettavasti tämä aihe osu ja ippos itseeni vähän liiankin hyvin. :/ Kuten jo monet aikaisemmista kommenteissa ovatkin sanoneet, niin olen ajatellut olevani ongelman kanssa lähes yksin.

  Tarinani on sen, että nyt menkkani ovat olleet poissa 2v ja 2kk. Olen aina ollut hyvin urheilullinen ja myös hoikka. Mutta joku 3 vuotta sitten aloin entisestään innostumaan urheilusta ja terveellisestä ruokavaliosta. Näin ollen vaikka olen aina urheillut paljon, niin liikuntani lisääntyi jonkin verran, mutta ei kuitenkaan mitään älyttömyyksiä vaan aika perus aktiivisesti. Sanotaanko, että kävin 4-krt viikossa ryhmäliikuntatunneilla. Samaan aikaan aloin syödä terveellisemmin, mutta valitettavasti tämä tarkoitti kohdallani näin jälkikäteen ajatellen sitä, että sain ravinnosta energiaa ja rasvoja liian vähän.

  Ongelmani alkoivat, kun 2v ja 2kk sitten olin vaihtamassa e-pillereitä. Minun piti odottaa, että menkkani alkaisivat itsekseen, jotta voisin uudet pillerit aloittaa. No eiväthän ne menkat itse mtn alkaneet. Aluksi ajattelin, että elimistöni on vain niin sekasin kun vaihtelen pillereitä. Ja tässä luulossa menin gynelle myös silloi, kun menkkoja ei ollut johonkin 8kk ollut. Vasta tässä vaiheessa hyvin ammattitaitoinen gyne tajusi, mistä kenkä oikeasti puristaa. Yksinkertaisesti liikunta, lepo ja ravinto ei ole tasapainossa ja elimistö ylikuormittuneessa tilanteessa. Minulta mitattiin estrogeeni yms. hormoni arvot ja ne olivatkin aivan liian alhaiset. Nyt olen yli vuoden yrittänyt parannella elämäntapojani, mutta toistaiseksi hormonitoiminnassa muutokset eivät tunnu vain parantuvan. :/ Olen kuitenkin lihottanu itseäni nyt n.6kg, sillä kävin alipainonkin puolella ja kiinnitän huomiota juurikin rasvan saantiin. Eniten itseäni huolettaa juurikin lapsettomuus ja kaikki muut sivuoireet mihin tämä vaikuttaa. Että olisinkin onnellinen, jos menkat alkaisivat! Näin jälkikäteen kyllä tajuan, että elämäntapani olivat urheilun ja liikunnan suhteen varsin elimistöä kuluttavia. Sain liian vähän energiaa suhteessa liikunnan intensiteettiin. Tuntuu kuitenkin epäreilulta, ettei miehillä tälläisiä vastaavia ongelmia ole. Eivät he itsekään tiedä, vaikka heidän hormonitoimintansa olisi ihan retuperällä….

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Terhi!

   Voi vitsit nää teidän kommentit tekee mut iloseksi siitä, että uskalsin kirjoittaa tästä aiheesta. Nyt mulla nimittäin on sellanen fiilis, että oikeasti voidaan jopa auttaa toinen toistamme tän kanssa! Mä ainakin oon saanu kommenteista paljon vertaistukea ja voimaa, tietynlaista toivonkipinää 🙂 Mä uskon kans, että mun elämäntavat on olleet elimistöä liian kuluttavat ja osaltaan on varmaan vielä nytkin – vaikka koenkin olevani tosi energinen ja voimissani niin kyllä tää hormonitoiminnan temppuilu jostain kertoo! Ja mä kyllä allekirjoitan tuon, että olisin niin onnellinen jos menkat alkais – VAIKKA mä niitä oonkin aina vihannut, hahha! Ei oo aina helppoo olla nainen, ei..

 30. Emilia kirjoitti:

  Hyvin ja rohkeasti kirjoitettu noinkin henkilökohtaisesta asiasta 🙂 Täältä löytyy yks kohtalontoveri. Söin tosi pitkään pillereitä parisuhteessa kun olin. Kun suhde loppui, lopetin myös pillerit. Onhan ne aika kalliita jos niitä ei mihinkään tarvitse. Olin kuullut, että hormonitoiminnan palautumiseen lopettamisen jälkeen voi mennä jonkin aikaa enkä sen vuoksi ollut huolissaan asiasta. Mutta kun niitä menkkoja ei ollut vuoteen kuulunut niin aloin ajatella, että kaikki ei voi nyt olla kunnossa. Ajattelen samoin kuin sä, että se ei voi olla normaalia. Söin alkuun pari keltarauhashormoni kuuria, tuloksetta. Sen jälkeen tutkittiin paremmin ja paljastui, että mulla on monirakkulaoireyhtymä (PCOS). Sinänsä ”hassua ”, että se on yleensä ylipainoisten ongelma, jota en itse ole. Oon miettinyt ja kokeillut kaikenlaisia vaihtoehtoja, mutta mikään ei tähän tunnu auttavan. Terveelliset elämäntavat on tuon sairauden hoitoon ohjeistuksena ja näin toiminkin. Tiedän, että pillereiden avulla saisin menkat tulemaan, mutta haluanko sitten niitä syödä on toinen juttu. Tota hiilarijuttua en oo edes tullut ajatelleeksi ja koen syöväni niitä riittävästi. Annoit kyllä ajattelemisen aihetta pieneen tsekkaukseen ton sun tekstin avulla. Toivon, että sulla hormonitoiminta lähtee rullaamaan. Halusin kuitenkin tulla kertomaan, että et ole asian kanssa yksin 🙂 mukavaa sunnuntaita sulle!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Emilia kommentista!:) Ja voi vitsit..kuulostaapa kurjalta :/ Just jotain tollasta pelkäsin että mullakin ois, mutta ainakaan tutkimuksissa ei mitään vastaavaa oo löytynyt. Toivottavasti löydät ratkaisun ja tasapainon niin että saat kuukautiset takaisin luonollisin keinoin! Kaikkea kyllä kannattaa kokeilla ennenkuin lähtee siihen pillerirumbaan – mä ainakin oon vähän sitä mieltä että luonnolliset kuukautiset on paljon paremmat ja kertoo kropan toimivan normaalisti 🙂 Ihanaa, että teksti laittoi ajattelemaan ja tsemppiä myös sullekkin tän asian kanssa! Kuten jo todettu, ei oo aina helppoo olla nainen.. 😉 Ihanaa sunnuntaita!

 31. Heini kirjoitti:

  Et tosiaan näytä olevan asian kanssa yksin, sillä täälläkin on yksi kohtalotoveri. Oli ihan hassua lukea kokemuksistasi, koska ne kuulostavat niin tutulta. Olen itse läpikäynyt ruokavaliomuutoksen (lähinnä hiilareiden vähentämistä ja ruoan terveellistämistä ihan kaikella tavalla) ja lisännyt rutkasti urheilua. Aikaa tästä on nyt noin puolitoista vuotta ja kadotettujen kuukautisten metsästys on meneillään täälläkin. Harmittaa ihan hirveästi, että olen toiminnallani saanut hormonitoimintani (joka mun tapauksessa on aina ollut tikitilleen todella säännöllistä kierron suhteen) epätasapainoon.

  Epäreilultakin se tuntuu siksi, etten mielestäni ole tehnyt elämäntaparemonttia mitenkään radikaalisti, painoni on täysin normaali enkä koe rääkänneeni itseäni missään vaiheessa. Silti kroppa tuntuu olevan eri mieltä. Nyt olenkin sitten ristiriitaisin tuntein yrittänyt hieman lisätä hiilareita ja vähentänyt kovia treenejä. Katsotaan miten käy. Terveys silti ennenkaikkea ja onneksi en mitään fitnessuraa haaveilekaan, sillä se ei näköjään mun elimistölle sopisi.

  Kiitos, että jaoit tämän kokemuksen. Sain tästä myös jälleen yhden syyn lisää kokeilla siirtyä pikkuhiljaa gluteenittomaan ruokavalioon, mikä on ollutkin tavoitteenani jo jonkin aikaa. Toivottavasti saat hormonisi takaisin raiteilleen, et ole yksin! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos itsellesi kommentista! Mä oon nyt viime viikon aikana lukenut paljon ja tutkinut näitä juttuja – sellainen ”kuormittava elämäntapa” jo itsessään on pahaksi hormonitoiminnalle. Ainakin mä oon nyt tehnyt itsetutkiskelua ja tajunnut, että hommaa on ollu ihan liikaa eikä mulla oo ollu tarpeeksi vapaa-aikaa itelleni – nyt tänään vietän just tälläistä vapaapäivää ja vitsit, että tuntuu hassulta ihan olla vaan, hahha 😀

 32. Alexandra J kirjoitti:

  propsit kirjoituksesta, joka on tosi tärkeä justiinsa nyt, kun tavalliset ihmiset alkaa innostumaan vähähiilihydraattisesta etc!! täällä menäään neljättä kuukautta ilman kuukautta ilman kuukautisia (lopetin pillerit joulukuussa, jolloin ekat kuukautiset tuli ja sen jälkeen ei ole näkynyt) ja toivon sydämeni pohjasta että ne tulee takaisin!! ihan sen takia etten halua riskeerata etten saisi lasta jonain päivänä:D

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Alexandra! Ja tsemppiä 🙂 Omaa kroppaa kuuntelemalla ja sitä arvostamalla uskoisin kaiken vielä kääntyvän hyväksi – lepoa ja lempeyttä! Lapsettomuus on kyllä niin hirvittävältä kuulostava kauhuskenaario, että en koskaan haluaisi sitä kohtaloa joten toivotaan parasta – meille molemmille 🙂

 33. Emilia kirjoitti:

  Täältä löytyy Soul Sister. Kuukautiset jäivät pois ensimmäistä kertaa rajun laihdutuksen vuoksi 7 vuotta sitten. Neljään vuoteen niitä ei näkynyt ja sitten aloitin e-pillerit alkaessani seurustelemaan. Edelleen seurustelen ja syön pillereitä, joten en voi olla varma hormonitoimintani tilasta. Jotenkin senkin tuppaa unohtamaan, kun kuukautiset kuitenkin tulevat joka kuukausi. ”Leikittelen” jatkuvasti ajatuksella, että mitä sitten kun lopetan pillerit, mitä tapahtuu? Vaikka painoni on normalisoitunut, ei kroppa aina hevillä unohda. Hormonitoiminnalla leikkiminen on ollut tähänastisen elämäni tyhmin teko. Lapsirakkaana ihmisenä haluan itsekin saada lapsia, mutta en voi olla varma tämänkään toteutumisesta ennen kuin uskallan katsoa mitä tapahtuu.

  • Aino kirjoitti:

   Hui! Neljä vuotta on kyllä tosi pitkä aika :/ Pillereiden aloitettua ko ne sitten tuli takaisin? Nuo pillerit on kyllä jännä, kun ne vaikuttaa niin voimakkaasti.. Mä en kyllä itse varmaan koskaan enää uskalla niitä käyttää, sen verran karu ja herättelevä kokemus ollu tää kuukautisten poisjäänti :/

 34. Ninni kirjoitti:

  Moikka! Kiitos mukavasta ja elämäniloisesta blogista, olen jo pidempään tätä lukenut ja ihanan aurinkoinen olet. Minulla takana joukkueurheilutausta. Viime kesänä aloitin hieman erilaisemmat urheilut ja muutin tietoisesti ruokavaliotani ns. terveellisempään suuntaan (enemmän hyviä rasvoja, ei kalorien laskemista jne). No kuinka ollakaan heinäkuusta marraskuuhun jäivät kuukautiset pois.. Lääkäri arveli, että kyllä ne sieltä alkavat taas pian, että tässä on vain tällainen vaihe.. Jotenkin en kuitenkaan luottanut pelkästään hänen sanaansa, ja varsinkin, kun perheenlisäys oli haaveissa, tilasin ajan gynekologille. Sain kolmen kuukauden keltarauhashormonikuurin, jonka ansiosta jo heti seuraavassa kuussa kuukautiset alkoivat ja mikä parasta, huomasin joulukuussa olevani raskaana. En siis ehtinyt syödä edes kuuria loppuun. Vähän tietysti jännittää raskauden jälkeen, alkavatko kuukautiset luonnollisesti, mutta kovasti sitä toivon. En tiedä, oliko ruokavaliolla vaikutusta tähän kaikkeen, mutta kieltämättä hieman se pelästytti.

  Meillä kävi ainakin onnellisesti raskaaksi tulemisen suhteen, joten toivotaan sitä samaa myös teille muille asiasta haaveileville! <3

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Ninni <3 Ja ihana tarina sulla – voimaannutti ihan hirveästi ainakin mua, kiitos siitä! Mua just itseäni inhottaa myös tuollainen lääkäreiden "välinpitämättömyys" ja osittain sen takia en oo ees viitsinyt ravata lääkärissä.. Pitäis ehkä varata aika jollekkin tosi asiantuntevalle ekspertille, joka osais ottaa mun ongelman sen tarvittavalla vakavuudella 🙂

 35. Jade kirjoitti:

  Vihdoin viimein sain luettua tän kirjoituksen läpi, ja hyvä että luin! Mulla on nimittäin ollut (ja on) ihan sama ongelma – oon todella huolissani, kun kuukautisia ei ole näkynyt sitten viime kesän/syksyn. Kesällä aloin laihduttaa tietoisesti, ja jouluun mennessä siinä olikin lähemmäs 10 kg lähtenyt – ja menkat samassa.
  Tammikuun alussa aloitin noudattamaan uutta ruokavaliota sekä treeniohjelmaa, jotka tähtäävät lihasmassan kasvatukseen. Ruokavalio oli hyvin runsashiilihydraattinen, ja tähän mennessä olenkin saanut painoa takaisin reilut 4 kiloa. Kuukautisia vaan ei näy eikä kuulu, vaikka aiemmin ne ovat tämän painoisena olleet.
  Olen käyttänyt e-pillereitä pari vuotta, joten en usko niillä olevan osuutta asiaan. Oon kuitenkin huolissani siitä, että kuukautiset eivät tulekaan takaisin, sillä pelkään tästä aiheutuvan pahimmassa tapauksessa lapsettomuutta..

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Jade! Sun tarina kuulostaa hyvin pitkälti munkaltaiselta – ensin laihdutin ja sitten rupesin keräämään massaa. Mä veikkaan, että liian raskas liikunta on kropalle kuormittavaa jos sitä harrastetaan pääsääntöisesti. Mulle vinkattiinkin, että eräs lääkäri oli suositellut liikunnan maksimimääräksi kuus tuntia viikossa, jos kärsii ”menkattomuudesta” ja sitä ohjeistusta mä noudatan nyt – niin, että kuudesta tunnista viis on rauhallista ja tasapainottavaa (kävelyä, uintia jne) ja sitten pari kertaa viikossa vähän tehokkaampaa ja raskaampaa esimerkiksi intervalleja tai mäkivetoja 🙂

   • Aino kirjoitti:

    Niin ja piti vielä sanoa, että niitä lihaksia kerkeää kasvattaa myöhemminkin! Eli suosittelen vähän rauhoittamaan tahtia ja keskittymään ”menkkojen palautukseen” tavoitteellisesti sen treenaamisen sijasta:)

 36. Salla kirjoitti:

  Todellakin ihailtavaa rohkeutta julkaista tällainen postaus!

  Mullakin on ollut ongelmia hormonitoiminnan kanssa. Vedin aikanaan liian rankan laihdutuskuurin, jonka seurauksena kuukautiset loppuivat ja puolen vuoden päästä irtosi hiuksetkin. En jotenkin osannut laihduttamisen jälkeen syödä terveellisesti ja ennen kaikkea riittävästi. Paino jatkoi laskemistaan ja kääntyi jo alipainon puolelle, olin huolissani ja paniikissa otin kiloja takaisin parin päivän mättökuureilla, päätyen kuitenkin joka kerta takaisin liian niukkaan ravintoon ja alipainoon. Lisäksi lenkkeilin todella paljon, sillä rakastan juoksemista. Haaveilin kauniimmista lihasmuodoista, kovemmasta vauhdista ja paremmasta jaksamisesta, mutta energiaa ei riittänyt lihaskunnon parantamiseen tai kovempaan treenaamiseen. Tätä aikaa kesti n. viisi vuotta ja sinä aikana minulla oli kuukautiset kerran-pari vuodessa, joskus saattoi olla vuodenkin verran tulematta.
  Pikkuhiljaa aloin kuitenkin lehtiartikkeleja ja blogeja lukemalla oppimaan syömään terveellisesti. Lisääntyneen jaksamisen myötä aloin treenaamaan lihaskuntoakin, ja pikkuhiljaa, puolen kilon kuukausivauhdilla, alkoi paino nousemaan. Pääsin pysyvästi normaalipainoon, eikä sitä tarvinnut enää pitää yllä kepulikonsteilla. Noin vuoden päästä tulivat ensimmäiset kuukautiset, ja ne myös jatkoivat tuloaan joka kuukausi. Hyvin pian kiertoni sai myös rytmin, ja nykyään se on täydellisen, suorastaan hämmästyttävän säännöllinen. Yhden ainoan kerran se on mennyt raiteiltaan jälkiehkäisyn takia, mutta senkin jälkeen palannut siihen rytmiin mihin se alun perinkin oli asettautunut.
  Uskon että ravinto on tässä ollut se ratkaiseva tekijä. Syön hiilaria n.200g päivässä ja reippaasti hyviä rasvoja, proteiineja kohtuudella enkä pahemmin lisäile sitä mihinkään vaan tulee ihan perusruuasta. Milloinkaan en ole lääkärillä käynyt kuukautisongelmieni takia vaan kroppa on tervehtynyt täysin luonnollisin keinoin. Aikaa se on vaatinut, mutta hyvin toimiva kroppa tekee mut niin onnelliseksi, että se on ehdottomasti pitkän odotuksen arvoista!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Salla kommentista! Sekä siitä, että kerroit oman tarinasi:) Saan näistä ihan älyttömästi voimaa ja toivoa siihen, että omakin tilanne vielä kohenee! Aikaa tää tosiaan varmasti vaatii eikä mitään tapahdu yhdessä päivässä – se on varma se. Pitkäjänteisesti täytyy siis itsekin lähteä etenemään ja tasapainottaa kroppaa juurikin luonnollisin keinoin sekä omaa kroppaa kunnioittaen ja arvostaen – liikunnan, ravinnon ja levon pyhän kolminaisuuden kautta. Hihhi:)

 37. Anni kirjoitti:

  Oh god. Tunti tässä vierähti kun luin tän postauksen, kommentit (ja tirautin muutamat kyyneleet). Voihan tän vapun tietty näinkin viettää…

  Täällä nimittäin myös yksi hormonivammanen.

  Kaikki alko n.5vuotta sitten kun tajusin olevani löysä ja lihava. Aloin liikkumaan n.1-2tuntia päivässä ja vähensin ruuat minimiin. ’Parhaimmillaan’ meni päivä kahvia juomalla ja yhdellä banaanilla. Tosi järkevää hei! Onneks yleensä söin ees enempi. Sanomattakin selvää, että muutamassa kuukaudessa oli jo 15-20kg lähtenyt, kaikki lihakset ja no, rasvakin. Menkat hävis, mutta olin vaan ilonen, eihän niistä oo aina kun vaan haittaa. Ei mulla ikinä oo vatsa ollu kipeenä tai muita vaivoja, se vessarumba vaan ärsytti.

  Lopulta terkkarin puheille ku paino tippunu silmin nähtävästi… aa mä vaan alotin taas liikunnan, ihan normaalisti syön. Tietoa järkevästä ruokailusta mulla on aina ollut, silmät kirkkaina selitin kuinka hyvin syön ja paino vaan tippui. Ei sulla mitään ongelmaa, menkat vaan jääny pois, no jos vähän lisäät syömistä ni eiköhän ne tuu takasin. Joo, vähennän viikosta yhen zumbatunnin jotta ne menkat taas alkais. Jepjep….. u wish. Nykyään voin jo myöntää – diagnosoimaton syömishäiriö.

  Puoleentoista vuoteen kun ei menkkoja näkyny niin kokeiltiin keltarauhashormonikuuria, joo tuli menkat sen kerran ja sit taas ei. Parin kuukauden päästä lääkäri totes, että pillerit vaa käyttöön ja minähän tottelin. Söin kaks vuotta gestinyliä ja menkat tuli. Paino nousi takaisin samoihin lukemiin mistä lähettiin liikkeelle, tosin nyt hitosti enemmän lihasta! Rasvaprosentti 24% , mutta viime vuoden puolella lopetin siis pillerit ja menkat tuli kerran itestään ja tänä vuonna ei oo näkyny.

  En kehdannu myöntää edes omalle äitilleni, että taaskaan niitä ei ole. Viimeinen vuosi on ollut mulle kuitenkin tosi raskas, etenkin henkisesti. Stressitasot taivaissa ja no…. fyysinen kuormituskin iha älytöntä. Päivässä ’kevyt’ 8h liikuntaa, vähintään tunnin intensiivisesti. Jep, tyhmähän mä olisin jos olettaisin hormonien olevan tasapainossa.

  En tiedä miten tästä eteenpäin. No nyt ainakin liikunta vähenee kun koulu loppui, mutta itseni tuntien pari tuntia päivässä menee helposti. Tiedän kyllä periaatteet miten kuuluu syödä ja liikkua, miksi se on kuitenkin käytännössä niin helvetin vaikeeta?

  • Aino kirjoitti:

   Ihana Anni, kiitos kommentista! Selkeesti sä tiedostat asiat tosi hyvin ja sen, mikä siinä omassa toiminnassa ”mättää” ja mulla on vähän sama, että vaikka mä tiedän niin silti se toimiminen on jotenkin tosi vaikeeta.. Siis jos mä olisin mun oma asiakas niin olisin jo vuosi sitten käskenyt painaa jarrua ja lujaa! Mut jotenkin sitä kuvittelee olevansa kaiken yläpuolella, hehhe.. Fiksua, tosi fiksua.

   Kaikista vinkeistä oppineena mä nyt aion radikaalisti vähentää liikunnan määrää – etenkin sen tosi raskaan ja kuormittavan. Kevennän tahtia selkeästi, kun nyt on muutakin stressiä ihan tarpeeksi elämässä ja toivon, että se auttaa. Lisäksi tietty yritän kikkailla myös vähän ruokavalion avulla, jos siitä sais vähän sitä lisäbuustia:)

   Tsemppiä ihan älyttömästi! Oot jo tosi hyvällä tiellä – varmasti saat menkat takaisin, kun pitkäjänteisesti maltat odottaa ja kohdella kroppaa sen arvoisella tavalla:)

 38. Anneli kirjoitti:

  Mä lopetin pillerit puoli vuotta sitten n. 10 vuoden käytön jälkeen, otin samalla kuuriluontoisesti (pari kk) käyttöön joitain lisäravinteita kuten erittäin vahvan monivitamiinin ja joitain vitamiinja kuten D vielä erikseen, magnesiumin, sinkin, vahvan probiootin, omega-3… Kaikki noin kolminkertaisina annoksia suositellusta. En osaa sanoa, oliko tällä vaikutusta asiaan (voihan se toki olla ihan sattumaakin), mutta kierto alkoi vajaassa kuukaudessa siitä kun aloitin lisäravinteet, säännöllistyi heti ja omituiset pillerienlopetusoireet lähti myös. Lisäksi kaikki PMS-oireet ovat ehkä kymmenesosa entisestä. Tähän vaikuttaa toki ihan ikääntyminenkin. Tällaista kuuria suositellaan usein, vaikka söisikin hyvin ja tarpeeksi, mullakin oli ruokavalio teoriassa ihan kunnossa, mutta pillerit heikentää joidenkin ravinteiden imeytymistä niin niistä oli selkeästi puutetta. Yksi mitä itse en tajunnut puoli vuotta sitten, mutta nyt harkitsisin (ja miksen edelleenkin menisi), on veriarvojen mittauttaminen, tässä linkissä on ohjeita, miten sen voi tehdä Virossa halvemmalla: http://jere.pohjankoski.fi/blogi/?p=684 Kovasti ainakin uskon, että tällä tankkauksella oli vaikutus siihen, että ennen vaikea, epäsäännöllinen ja kivulias hormoonitoimintani on nykyään aika lailla normaali – toimii ja ilmoittelee itsestään, muttei liikaa 😉 Toivotan onnea sullekin ja sinuna kyllä myös tarttuisin heti toimeen 🙂

 39. Terhi kirjoitti:

  Kirjottelinkin tänne jokunen viikko sitten kohtalontoverin aiheesta….

  ”Voi vitsit miten upee kirjotus! Todella ajatuksia herättävä, sillä valitettavasti tämä aihe osu ja ippos itseeni vähän liiankin hyvin. :/ Kuten jo monet aikaisemmista kommenteissa ovatkin sanoneet, niin olen ajatellut olevani ongelman kanssa lähes yksin.

  Tarinani on sen, että nyt menkkani ovat olleet poissa 2v ja 2kk. Olen aina ollut hyvin urheilullinen ja myös hoikka. Mutta joku 3 vuotta sitten aloin entisestään innostumaan urheilusta ja terveellisestä ruokavaliosta. Näin ollen vaikka olen aina urheillut paljon, niin liikuntani lisääntyi jonkin verran, mutta ei kuitenkaan mitään älyttömyyksiä vaan aika perus aktiivisesti. Sanotaanko, että kävin 4-krt viikossa ryhmäliikuntatunneilla. Samaan aikaan aloin syödä terveellisemmin, mutta valitettavasti tämä tarkoitti kohdallani näin jälkikäteen ajatellen sitä, että sain ravinnosta energiaa ja rasvoja liian vähän.

  Ongelmani alkoivat, kun 2v ja 2kk sitten olin vaihtamassa e-pillereitä. Minun piti odottaa, että menkkani alkaisivat itsekseen, jotta voisin uudet pillerit aloittaa. No eiväthän ne menkat itse mtn alkaneet. Aluksi ajattelin, että elimistöni on vain niin sekasin kun vaihtelen pillereitä. Ja tässä luulossa menin gynelle myös silloi, kun menkkoja ei ollut johonkin 8kk ollut. Vasta tässä vaiheessa hyvin ammattitaitoinen gyne tajusi, mistä kenkä oikeasti puristaa. Yksinkertaisesti liikunta, lepo ja ravinto ei ole tasapainossa ja elimistö ylikuormittuneessa tilanteessa. Minulta mitattiin estrogeeni yms. hormoni arvot ja ne olivatkin aivan liian alhaiset. Nyt olen yli vuoden yrittänyt parannella elämäntapojani, mutta toistaiseksi hormonitoiminnassa muutokset eivät tunnu vain parantuvan. :/ Olen kuitenkin lihottanu itseäni nyt n.6kg, sillä kävin alipainonkin puolella ja kiinnitän huomiota juurikin rasvan saantiin. Eniten itseäni huolettaa juurikin lapsettomuus ja kaikki muut sivuoireet mihin tämä vaikuttaa. Että olisinkin onnellinen, jos menkat alkaisivat! Näin jälkikäteen kyllä tajuan, että elämäntapani olivat urheilun ja liikunnan suhteen varsin elimistöä kuluttavia. Sain liian vähän energiaa suhteessa liikunnan intensiteettiin. Tuntuu kuitenkin epäreilulta, ettei miehillä tälläisiä vastaavia ongelmia ole. Eivät he itsekään tiedä, vaikka heidän hormonitoimintansa olisi ihan retuperällä….”

  Nyt voin kuitenkin iloisena ja helpottuneen palata tänne kertomaan ilouutisen!:) Olin vapun jälkeen kavereiden kanssa mökillä ja kas kummaa menkat alkoivat!!! Voi sitä suurta helpotuksen tunnetta!:) En tietenkään ollut valmistautunut menkkoihin, joten oma työnsä oli saada jstn hankittua suojia. 😀 Mutta olo on kyllä aivan upea! Etenkin, kun 3kk sitten sain edelliset hormoniarvotestien tulokset ja ne olivat todella todella alaarvoiset ja huonot. Nyt olen kuitenkin onnistunut tekemään uskomattoman muutoksen!:) Tosiaankin 2v 2kk menkkani olivat poissa. Alhaisimmillaan painoni kävi jossain 46.5kg ja olen 163cm. Nyt olen lihottanut itseni tähän 53-54kg. Vaikka painoa on tullut roimasti, ei mielestäni peilistä juurikaan eroa edes huomaa. Nyt tuntuu hurjalta ne aikaisemmat ”ajat” kun muistelenkin sitä kituuttamista nimenomaan. Ei ihme, että kroppa on ollut sekaisin kun syömiseni on ollut aivan liian vähäistä ja treenit varsin intensiivisiä. Nykyään urheilen toki paljon, mutta olen kuitenkin tullut ns. armollisemmaksi itselleni. Suurin muutos on kuitenkin itselläni tapahtunut ravitsemuksessa. Yksinkertaisesti syön enemmän, mutta luulen että omalla kohdallani rasvojen saanti on aikaisemmin myös jäänyt liian vähäiseksi. Yllättävää itselleni onkin ollut, että saa yrittämällä yrittää saada riittävästi rasvoja. 😀 tälläinen kaurapuuro-maitorahka-marja ystävä kun olen, niin ei siitä aamu- ja iltapalana juurikaan rasvoja saa. Siispä pähkinöitä yms kehiin!

  Ennen kaikkea positiinen muutos on mahdollinen ja yllättävänkin nopeasti se kroppa voi herätä taas eloon!:)

 40. Marianna kirjoitti:

  Hyvä teksti!

  Mikä tilanne on tänäpäivänä? Itsekin tässä odottelen menkkoja, fitneksessä kisaamisen jälkeen..

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Tänä päivänä tilanne on onnellisesti se, että nyt on tullu jo NELJÄT menkat täysin normaalisti putkeen 🙂 Jeejeejee!

   Kyllä ne sieltä palautuu, tsemppiä! 🙂

 41. Laura kirjoitti:

  Moikka, aika vanhaan postaukseen kirjoittelen
  .. Mutta itse kärsin myös kuukautisten puutteesta. Mulla on ollut 3 vuotta menkat pois ja lääkäristä oon saanu keltarauhashormonia, joka auttaa sen kerran. Yleisurheilen ja treenejä kertyy monta viikkoon. Tekisi mieli lisätä hiilareita ja rasvaa juurikin kuukautisten puutteen takia, mutta näen mielessäni kauhukuvia siitä miten tulisin pyöristymään mikä ei yleisurheilupiireissä ole niin hienoa… Kehitykseni on junnannut oikeastaan tuon kolme vuotta aika paikallaan kenties johtuen juurikin hormonitoiminnan sekaantumisesta. Ulkonäköpaineiden takia oikeastaan en haluaisi syödä ”enempää”, mutta onko sulla mielipidettä et auttaisko vaan osan proteiinien saannista korvattavan rasvalla ja hiilarilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.