Hae
Aino Mäkelä

Ei pelkkää seksiä

Muistatteko, kun vuoden pimeimpänä hetkenä mä kerroin löytäneeni valoa pimeydestä? Joku silloin kommentoi luulevansa tietävän syyn mun fiilikseen ja mun teki jo silloin mieli toitottaa ilosanomaa siitä, kuinka saanut olo mulla oli. Siis henkisesti. Olin löytänyt mun elämään uudenlaista voimaa ja energiaa, sellaista joka ei kadonnut mihinkään vaan päinvastoin tuntui vahvistuvan päivä päivältä kuin itsestään – ihan vaan sillä, että pidin siitä niin hyvää huolta!

Jo silloin halusin kirjoittaa ja kertoa teille mun tuntemuksista, mutta se tuntui jotenkin haasteelliselta..  Ensinnäkin mun piti ensin saada hieman prosessoida mitä kaikkea mä oikein kävinkään läpi ja toisaalta musta tuntui, ettei se ehkä ois ihan hyväksyttävää.. Mutta juuri siksi mä tajusinkin, että näiden juttujen on nähtävä päivänvalo. Tää kirjoitus onkin pyörinyt mun luonnoksissa jo yli kuukauden päivät ja oon kirjoitellut tätä aina lisää uusien oivalluksien syntyessä, minkä seurauksena tekstistä tuli niin pitkä että jouduin pilkkomaan sen osiin – ja tää on niistä ensimmäinen 🙂

Todellisuudessahan seksiä on ihan kaikkialla: televisiossa, radiossa, musiikkivideoilla, lehdissä ja melkein missä vaan mihin päänsä keksii kääntää. Ja nyt siis täällä mun blogissakin! Se on kulttuurillisesti ikäänkuin pakkomielle ja me usein myös määritellään itsemme hyvin pitkälti sen mukaan – otetaan paineita niin ulkonäön kuin ”suorituksenkin” suhteen.

Seksi on voimakas keino myydä, luoda halua ja vaikuttaa ja mä uskallankin veikata, että myös aika moni teistäkin avasi tän kirjoituksen ihan puhtaasti siksi, että ujutin otsikkoon sanan ”seksi”. Se tosin ei ollut mikään klikkauskikka vaan tänään mä nimittäin vihdoin uskallan aukasta suuni ja alkaa puhumaan rehellisesti aiheesta, josta mun mielestä puhutaan ihan liian vähän eikä aina edes sen oikealla nimellä.

Vaikka seksiä tuputetaan päivittäin meidän jokaiselle aistilleei siitä siltikään liiemmin puhuta. Sitä on, mutta silti sitä ei saisi olla. Omasta seksuaalisuudestaan terveellä tapaa nauttiminen ja siitä iloitseminen, ennenkaikkea sen korostaminen ei tunnu olevan meidän kulttuurissa kovinkaan hyväksyttävää – ainakaan mitä meihin naisiin tulee. Seksi onkin meille edelleen iso tabu, vaikka se on yksi maailman luonnollisimmista asioista ja edellytys elämän jatkumiselle. Kun sen miettii evoluution kannalta, niin eikö se nautinto ja halukkuus oo siihen aika oleellinen tekijä? Ihan kummankin sukupuolen kannalta.

Musta tuntuukin, että yleisesti ajatellaan miesten olevan seksuaalisesti halukkaita olentoja ja oikeutettuja lentämään kukasta kukkaan ilman sen kummempia tunnontuskia, kun taas naisten puolestaan ajatellaan harrastavan seksiä vain miellyttääkseen miehiä. Ikäänkuin objekteina, alistuen miesten tahtoon. Aivan kuin naiset eivät muka voisi haluta harrastaa seksiä ja nauttia siitä – tai jos niin tekee, niin yleensä saa kevytkenkäisen leiman. Nainen on joko siveellinen neitsyt tai moraaliton jakorasia ja se on se käsitys, joka opitaan jo ennen kuin edes itse ollaan sukukypsiä.

Historiassa naisen neitsyyttä on ollut merkki siitä, että nainen on miehen(sä) omaisuutta ja tällä tavoin esineellistämällä naisen arvoa on samalla alennettu. Niihin aikoihin nähden meidän asiat tasa-arvon suhteen on kuitenkin muuttunut paljon, joten eikö ois aika jo alkaa ajattelemaan seksistäkin uudella tavalla? Nähdä ettei siinä ole mitään halventavaa tai likaista, ylipäätään yhtään mitään mitä pitäisi millään tapaa hävetä. Ymmärrettävä, että miehen lailla naisella on aivan yhtälainen oikeus nauttia seksistä ja omasta seksuaalisuudestaan – tai olla nauttimatta! – eikä se millään tapaa tee naisesta huonompaa. Itseasssa se voi pikemminkin voimaannuttaa ja antaa lisää energiaa, kun omaa seksuaalisuuttaan ei häpeile ja saa kanavoitua sen oikein.

Uskon, että nämä ajatusmaailmat rajoittaa meitä olemaan seksuaalisesti sitä mitä me ollaan – sukupuoleen katsomatta. Tiedostamatta me ollaan onnistuttu luomaan itsellemme todellisuus, jossa seksiin liittyvistä asioista puhuminen on vaivaannuttavaa. Vaivaantunut fiilis ei oo mikään myytti, vaan se näkyy myös arvostelevissa katseissa ja kahvipöytä keskusteluissa – varsinkin, jos jollakin naisella on ollut vähän liian paljastava paita (miehethän nyt saa olla halutessaan vaikka ilman).  Seksistä puhuminen, sen haluaminen ja siitä tykkääminen kohahduttaa meitä sopimattomuudellaan, aivan kun se olisi jotenkin väärin.

Meidän on helppo suorittaa ja olla vällyjen välissä halutun laisia tavoitellen tyydytystä, mutta seksi on paljon muutakin kuin fyysistä kanssakäymistä. Parhaimmillaan se voi olla mitä voimaannuttavinta nimittäin meissä ihan jokaisessa on seksuaalista energiaa, jolla on ihan valtava potentiaali. Voima, jonka kaikki rajoitukset ja uskomukset on useimmilla meistä lukinneet häkkiin, ja joka sieltä vapautuessaan voi luoda meidän elämälle aivan uuden suunnan! Sen vapautuminen vaatii meiltä rohkeutta, luottamusta ja avoimuutta – uskallusta avautua täysin, henkisesti, sisältä päin. On helppo riisua vaatteet, mutta entäs se haarniska joka suojelee meidän sisintä? Se nimittäin on juuri se, joka estää sitä voimaa pääsemästä valloilleen, ja toista aidosti meidän lähelle.

Seksuaalisuus on niin paljon enemmän kuin me ajatellaan. Se näkyy meidän kehonkielessä, tavassa liikkua ja puhua, toteuttaa itseämme, luoda ja kehittyä sekä kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa – miksi me ei siis otettais siitä kaikkea iloa irti?

Kuvat: Laura Laukka

Mä toivoisin, että kouluissa seksistä kerrottaisiin enemmän kuin kahden kauhun skenaario: raskaus ja sukupuolitaudit. Ja että yhtälailla pojat oppis tyttöjen kuukautiskierrosta sen sijaan, että luotais asetelma joissa tytöillä tulee nolo olo koko asiasta. Toivoisin, että ihmiset oppis avautumaan ja siten sais lisää iloa elämäänsä 🙂

Koska eihän se seksuaalienergia edes vaadi vapautuakseen toista ihmistä. Se on meissä jokaisessa itsessämme ja me itse hallitaan sitä – joko lukitaan se sisällemme tai päästämällä se valloilleen tekemään taikojaan ja tuomaan lisää voimaa, energiaa ja iloa meidän arkeemme antaen meidän olla yhä enemmän juuri sitä mitä ollaan. Rehellisesti. Estottomasti.

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

6 kommenttia

 1. Ansku kirjoitti:

  ”– yhtälailla pojat oppis tyttöjen kuukautiskierrosta sen sijaan, että luotais asetelma joissa tytöillä tulee nolo olo koko asiasta. Toivoisin, että ihmiset oppis avautumaan ja siten sais lisää iloa elämäänsä ?”
  Ihan samaa mieltä! Ehkä olen välillä liiankin innoissani kertomassa poikakaverille ja siskolle kuukupin täydellisyydestä… 😀 Omasta kehostaan ja sen tuntemuksista pitäisi aina pystyä puhumaan avoimesti, ainakin läheisilleen!

  • Aino kirjoitti:

   No niinpä! Mä siis oon itse ihan fiiliksissä näistä jutuista ja oon aika innoissani just läheisille selittänyt paljon kaikkea – ja onnekseni oon huomannut, että alun vähän epäluuloiset ja varautuneet asenteet on muuttunut kokoajan avoimempaan suuntaan 😀

 2. Jenni kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta. ? Tästä pitää puhua. ? Niin kun kirjoitit, olemalla sinut oman seksuaalisuuden kanssa luo valtavasti energiaa itselleen. En malta odottaa seuraavaa osiota tästä blogi kirjoituksesta. ?

 3. Melissa kirjoitti:

  Ihan mahtava kirjoitus tärkeästä aiheesta!! Kiitos Aino ? Innolla odotan jatkoa! ?
  Itse harrastan tankotanssia ja nyt kun muutin Australiaan vuodeksi ja olen käynyt täällä tunneilla olen hurahtanut lajiin taas uudestaan ja ihan eri tavalla. Täällä suurimmalla osalla on tunneilla n. 20cm korot ja tanssityyli on paljon seksikkäämpi verrattuna Suomessa oleviin tunteihin. Aluksi jännitin vähän tunteja täällä mutta pian ostin omat korot ja nyt en muuta haluaisikaan tehdä kuin tanssia ne jalassa koko sydämen kyllyydestä! Ihan parasta! Tunnelma tunneilla on kannustava ja iloinen, kaikilla on oikeus nauttia tanssista oli se sitten miten seksikästä tahansa ja on todellakin ok olla sinut oman kroppansa kanssa eikä siinä ole mitään väärää että haluaa liikuttaa kroppaansa niin. Tankotanssi on voimaa ja notkeuttakin vaativa koko kehon treeni mutta itselleni se on ennen kaikkea tapa ilmaista itseään ja nauttia omasta kehosta. Jotenkin sitä aina tanssiessa tajuaa että oma keho on terve ja kuinka mahtavaa on että voin liikuttaa sitä juuri niinkuin haluan! Tanssin ennen kaikkea itselleni, en muita varten. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa mitä joku ko. harrastuksesta on tai kuinka paheksuttavaa jonkun muun mielestä on tanssia tangolla pienissä vaatteissa megakorot jalassa — rakastan sitä niin paljon että en todellakaan anna muiden mielipiteiden vaikuttaa! ❤️

 4. Maria Katarina kirjoitti:

  ”Mä toivoisin, että kouluissa seksistä kerrottaisiin enemmän kuin kahden kauhun skenaario: raskaus ja sukupuolitaudit.” -> Olen NIIN samaa mieltä! En tiedä, millaista seksivalistus on nykylapsukaisilla, mutta kun itse olin koulussa, se tuntui juurikin pelkältä pelottelulta. Lapsesta asti tuli kuva, että seksi ja seksuaalisuus on jotain vähän likaista ja epäilyttävää ja parempi vaan vältellä niitä kaikin keinoin. Riskeistä pitää tietty kertoa, mutta asiaan liittyy niin paljon muutakin! Paljon hedelmällisempää olisi kannustaa nauttimaan omasta seksuaalisuudestaan ja tunnistamaan rauhassa omat rajansa ja mieltymyksensä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.