Hae
Aino Mäkelä

Hampulla terästetty detox-salaatti sekä arvonnan voittaja

Loistavaa huomenta ja ihanaa maanantaita! Ja voisko viikkoa paremmin pyöräyttää käyntiin entä ruokajutuilla..? Hihhi!

Detoxilla suositaan kasvikunnan tuotteita ja vältellään vilja- sekä maitotuotteita, joista jälkimmäisestä kumpikaan ei oikeastaan kuulu ruokavaliooni. Kehittelin viikonloppuna aivan loistavan, ihanan raikkaan, detoxisen lämpimän salaatin ja se onnistui niin loistavasti, että halusin jakaa sen ehdottomasti kanssanne! Resepti on luonnollisesti sekä maidoton että gluteeniton.

Reseptiin inspiraation sain selaillessani Lontoon ruokakuvia ja muistellessani siellä tilaamani detox-salaattia sekä proteiinipitoisesta hampputofusta. Nämä kaksi elementtiä yhdistämällä sainkin loihdittua oikein onnistuneen illallisen sunnuntain iloksi! Ja niin herkullisen värisen, että annosta ei tehnyt mieli edes syödä kun se oli niin sievä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

RAAKA-AINEET KAHDELLE
1dl kvinoaa
200g parsakaalta
kaksi porkkanaa suikaleina
punasipuli
200g hampputofua
varsiselleriä

kaksi ruokalusikallista hamppuöljyä
kaksi ruokalusikallista sitruunamehua
mustapippuria

Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja höyrytä samaan aikaan samassa kattilassa parsakaali pehmeäksi. Kuullota paistinpannulla ensin hienonnettu punasipuli ja lisää sen jälkeen pannulle sekä kuutioitu tofu että porkkanasuikaleet – kuumenna niin kauan, että porkkanat pehmenevät ja tofu saa kauniin kullanruskean värin, jonka jälkeen annetaan pannun viiletä.

Kun kvinoa on valmis ja parsakaali pehmentynyt lisää ne tofun ja kasvisten sekaan pannulle ja lisää viimeisenä hienonnettu varsiselleri. Sekoita ainekset keskenään ja lisää joukkoon hamppuöljy sekä puristettu sitruunan mehu ja mausta mustapippurilla. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATiesittekö, että hampputofun proteiinipitoisuus onkin huimat 20,1% mikä on enemmän kuin esimerkiksi lohessa! Ja se on kasviproteiinille jo ihan huippulukema, jos multa kysytään. Hampussa on lisäksi myös loistava rasvahappokoostumus mikä näkyy sekä hampputofussa että kastikkeessa käyttämässäni hamppuöljyssä. 

Hampustahan saa myös loistavasti E-vitamiinia sekä välttämättömiä rasvahappoja, joita mun on nyt tärkeä saada tasapainottaessani mun kropan toimintaa. Hamppumaalta saamani hamppuöljy tulikin siis enemmän kuin tarpeeseen ja onkin ollut mulla erittäin kovassa käytössä syrjäyttäen oliiviöljyn salaatinkastikkeen paikalla – lähi&luomuruoka kunniaan, hihhi! Mun mielestä se on myös maultaan vähemmän öljymäinen eikä tunnu yhtä rasvaiselta suussa, joten sitä on myös miellyttävämpi käyttää.
OLYMPUS DIGITAL CAMERATofuhan on soijatuote ja monet muistaakin, että mä en soijatuotteita liiemmin käytä. Teidän kommenttien inspiroimana kuitenkin tutustuin tarkemmin soijaan juuri sen hyötyjen ja haittojen kautta. Hyödyistähän nyt on selvää, että se on hyvä proteiinin sekä raudan lähde kasvisruokailijalle ja se myös todistetusti alentaa veren kolesterolia sekä on positiivisesti yhteydessä esimerkiksi diabeteksen ja osteoporoosin riskiin.

Tästä artikkelista voi halutessaan lukea lisää soijasta sekä sen hyödyistä.

Mutta entäs ne haitat sitten? Soijasta valmistetaan paljon teollisesti kaikkea ja geenimanipuloitu soija on se, jota haluan ruokavaliossani vältellä. Jalotofun tofut on kuitenkin laadukkaita juurikin GMO kontrolloinnin, lajittelun sekä kuivatusprosessin ansiosta, mikä vaikuttaa positiivisesti soijan kasvihappopitoisuuteen mitä pidetään normaalisti yhtenä ”soijan pahiksena”. Tutkiessani asioita enemmän oonkin tullut siihen lopputulokseen, että kohtuullisissa määrissä käytettynä soija on ihan hyvä lisä ruokavalioon varsinkin jos haluaa vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä.OLYMPUS DIGITAL CAMERAMillaisia fiiliksiä soija teissä herättää? Mä en ainakaan haluais olla ehdoton tai kapeakatseinen minkään suhteen – varsinkaan, kun kyseessä on luonnon oma tuote niin en haluaisi uskoa että mikää on pelkästään paha tai vastaavasi ylitse muiden.

Niin ja hei! Melkeen mä taas sen unohdin eli detox-arvonnan voittajan julkaisun. Elikkäs MethodDrainen Detox -kuurin arvonnassa arpaonni suosi Krista Igbarria – laitatko mulle sähköpostia osoitteeseen aino.makela(@)gmail.com niin saadaan kuuri sulle postiin ja kroppa puhdistumaan, hihhi! Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille ja palataan taas kohta uuden arvonnan merkeissä.

Loisteliasta alkavaa viikkoa kaikille,
<3 Aino

6 kommenttia

 1. Krista kirjoitti:

  No ei oo todellista! Mä en ikinä voita missään mitään =D Hei ihan mahtavaa, kiitos! Ja kiitos muuten siitä chilibitesien reseptistä, koklasin viikonloppuna ja olen ihan myyty!

  • Aino kirjoitti:

   Hihhihhii voitto tuli siis selkeästi oikeaan osoitteeseen! Ja oleppas hyvä – ne on kyllä ihan huikeeta herkkua, namnam:)

 2. Kati kirjoitti:

  Minä kasvissyöjänä käytän paljon soijaa. Se on edullisempaa kuin monet muut kasvisproteiinit ja soijatuotteita löytyy myös lähikaupoista. Varsinkin tofua tulee syötyä usein. Eiköhän sitä pahempiakin ruoka-aineita ole olemassa, joten ihan turvallisin mielin soijaa syön. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Mä uskon kans, että pahempiakin juttuja voi ääntä kohden laittaa, hahha 😉 Itsellä tosiaan tuo tofu on ainut, jota tulee käytettyä – oon jotenkin oppinut täysin eroon jogurteista ja maidon tarpeessa käytän yleensä mantelimaitoa.

 3. lensy kirjoitti:

  Pakko vain piristää päivääsi ja sanoa että kiitos blogista ja mahtavaa että jaksat päivittellä! Luen niin mielelläni juttujasi. Olisitko kiinnostunut tekemään ruokapäiväkirjaa? Tai enenmmänkin päivä ainon kanssa- tyyppistä postausta? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Hihihihi voi kiitos! Ja siinä kyllä onnistuit – rankan eilisen jälkeen nousi heti aamulla hymy huulille<3 Kiitos! Joo tosi kiva idea! Voisin vaikka ens viikolla pitää, kun on tulossa taas vähän "normaalimpi" viikko, hihhi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.