Hae
Aino Mäkelä

Laihdutusmyytti, jota liian moni luulee todeksi

Jo vuosien ajan ihmiset ovat toistelleet – ja toistelevat yhä – kuinka ihminen laihtuu kunhan syö vähemmän kuin kuluttaa! Vau.

Tavallaan se on totta, mutta tavallaan taas ei yhtään. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi toimia juuri niin koska sehän on puhdasta matematiikkaa – ja toki joillakin ihmisillä ja usein ensimmäisiä kertoja laihduttaessa se toimiikin –, mutta valitettavasti ihminen ei ole kone eikä laskelmoitavissa. Meidän kehoomme vaikuttaa niin moni asia, jota harva ymmärtää.

Tähän samaan myyttiin liittyy mun mielestä nimittäin useampikin huolestuttava juttu:
– ensinnäkin ihmiset laskevat ja syövät kaloreita ruoan sijaan
– moni rupeaa kuluttamaan älyttömiä määriä kilojen pudotuksen toivossa

Pahinta ehkä on se kuinka usein hommassa mennään miinuksen puolelle, kun oma suhteellisuudentaju katoaa tai jos yksinkertaisesti ei vain ymmärrä omaa kulutustaan tai tarvetta. Ja itseasiassa laihduttamisen hyödyttömyys on myös todettu uudessa väestotutkimuksessa, jonka mukaan laihduttaminen lisää lihomisen riskiä.

Kaloreiden laskeminen on edelleen yleistä. On toki hyvä tiedostaa mitä syö ja mistä saa paljon energiaa, mutta jatkuva kyttääminen ei ole tervettä. Myöskään ajatus ”kalori kuin kalori” ei ole järkevä sillä kalorien sijaan meidän jokaisen terveydelle, aineenvaihdunnalle ja näin myös pitkäaikaiselle painonhallinnalle sekä suorituskyvylle on kaloreita tärkeämpää kaikki ne ravinteet ja rakennusaineet, joita kehollesi päivittäin tarjoat.

Sen vuoksi ravinteeton roskaruoka on huonompi vaihtoehto, kuin jokin aito ja ravinteikas ateria vaikka se sisältäisikin enemmän kaloreita – sillä se kaloreiden lisäksi se sisältää myös paljon ravinteita. Ja vaikkapa kourallinen pähkinöitä voi olla isompi energiapommi kuin suklaapatukka, mutta oikeasti – kumpikohan niistä on se oikeasti parempi vaihtoehto?

Syötyjen kalorien laskennassa ”vähemmän on parempi” -ajatus tuntuu olevan yleinen, mutta huolestuttava. Nimittäin keho tarvitsee energiaa ja kalorit on juuri sitä! Kuin bensaa meidän keholle eikä me pärjätä pitkään ilman, ainakaan niin ettei terveys kärsisi. Varsinkin kun tähän ajattelutapaan yhdistyy vielä liikunnalla maksimoitu energiankulutus ”enemmän on enemmän” -periaatteella.

Pahimmillaan hyvin simppeli ja yksinkertainen, erittäin järkeävältä tuntuva ”syö vähemmän kuin kulutat” -ajattelutapa saa aineenvaihdunnan hidastumaan ja kehon tarraamaan entistä tiukemmin kiinni kaikkeen ylimääräiseen. Monesti laihduttajien lopettaessa laihduttamisen ja alkavan syömään enemmän moni yllättyykin, kuinka paino alkaakin ihmeen lailla putoamaan..! Saadessaan tarpeeksi ravintoa ja ravinteita keho pääsee irti hätätilastaan ja alkaa päästämään irti kaikesta ylimääräisestä, mitä on hädän hetkellä taltioinut pahojen päivien varalle.

Järkeviä, terveellisiä valintoja on hyvä tehdä ja ne johtavat yleensä pitkällä aikavälillä tasapainoon. Tilaan, jossa niin keholla kuin mielelläkin on hyvä olla – ja silloin myös paino asettuu omiin uomiinsa. Kun keho saa tarpeeksi ravinteita ja rakennusaineita ei sen tarvitse pitää väkisin kiinni jokaisesta grammasta vyötäröllä ja siitä harrastetusta liikkunnastakin saa enemmän hyötyä!

Kuulostaa aika win-win tilanteelta, eikö? Joten mitä jos lopetettaisiin kaloreiden laskeminen ja jatkuvassa nälkävelasa eläminen? 😉

Lempein fiiliksin,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

2 kommenttia

  1. Ines kirjoitti:

    Moikka, hyvä teksti! 🙂 Tärkeintä on kuunnella omaa kroppaansa ja sen tarpeita, silloin yleensä ihminen voi parhaiten – ei ole yli- eikä alipainoinen ja niin edelleen, kun syö sellaisia ruokia kuin keho kulloinkin huutaa ja vain silloin kun on nälkä!

    P.s. Chiasiemen-kuvan yläpuolella olevassa tekstikappaleessa lienee virhe, kun siinä lukee ”syö enemmän kuin kulutat” 🙂

    Blogi: http://myrunwayoflife.blogspot.fi

  2. Annie kirjoitti:

    Ihana artikkeli, kiitos! Kuulostaa taydelliseltä suunnitelmalta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.