Hae
Aino Mäkelä

Miksi maito ei ole hyvä kalsiumin lähde?

Viime viikolla mun kirjoitus maidottomuudesta herätti teissä paljon mielenkiintoa ja postaustoiveita, joista tänään paneudutaan ensimmäiseen eli riittävään kalsiumin saantiin. Jostain syystä (niin, siis nerokkaiden markkinamiesten) me suomalaiset pidetään maitotuotteita jotenkin ihan mielettömän hyvänä kalsiumin lähteenä vaikkei asia ole ihan niin.. 🙂

Kalsiumin saanti toki on tärkeä sillä se on erittäin tärkeä luustolle sekä myös hermoston ja lihasten toiminnalle – sen niukka saanti liitetäänkin yleensä osteoporoosiin eli luun massan vähenemiseen. Osteoporoosi on usein ikääntyneiden ihmisten ongelma, mutta parikymppisenä myös mun luut oli kuin 75-vuotiaalla vaikka nautin maitotuotteita päivittäin runsaita määriä… Siihen vaikuttaa mm. vähentynyt estrogeenin tuotanto, joka on nuorilla naisilla nykyään aika tyypillistä muun muassa e-pillereiden vuoksi.

Itseasiassa Harvardin yliopisto teki 12 vuoden tutkimuksen, joka osoitti että maitoa juovilla oli verrokkiryhmää heikommat luut. Puolestaan Suomessa ihmiset saa yli reilusti yli puolet päivän kalsiumistaan maidosta ja noin miljoonalla on heikentynyt luusto – sen selittää prosessoidut maitotuotteet, joista kalsium imeytyy huonosti (varsinkin pastöroiduista tuotteista) ja joiden sisältämät muut haitalliset ravinteet aiheuttaa kehossa muita ongelmia jotka luonnollisesti vaikuttaa myös ieytymiseen.

Määrällisestikkään maidossa ei ole mitenkään erityisen paljon kalsiumia, mutta vielä huolestuttavampaa siinä siis onkin sen haastava proteiinikoostumus ja muiden ravintoaineiden vähäinen määrä mitkä heikentävät kalsiumin imeytymistä entisestään – puhumattakaan sen muista terveyshaitoista. Monet amerikkalaiset asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että luustosta vapautuu kalsiumia emäksisöimään maidon happamoittava vaikutus kehossa. Maito siis tekee hallaa soluille, jotka tuottaa luumassaa ja muun muassa sen sisältämä fosfori estää kalsiumin imeytymisen eikä maito itseasiassa muutenkaan sisällä muita ravinteita, joita kalsium tarvitsee imeytyäkseen, riittävässä suhteessa.

Jos kalsium ei imeydy ja sitä on liikaa veressä se on vaaraksi sydän- ja verisuoniterveydelle verisuonia kalkkeuttaen… Näin jotain mainitakseni.

Kalsiumin puutetta isompia ongelmia on D-vitamiinin, magnesiumin ja K2-vitamiinin puute. Esimerkiksi kalsiumia ja magnesiumia pitäisi saada päivittäin 2:1 suhteessa, mutta jo maidossa kalsiumia on kymmenen kertaa magnesiumin määrä.. Myös näiden ravinteiden puutos heikentää kalsiumin imeytymistä.

Suomessa meillä onkin isompi ongelma D-vitamiinin puutos, minkä saanti on tärkeää kalsiumin imeytymisen kannalta. Puolestaan D-vitamiinin imeytymiselle on tärkeä ruokavaliossa oleva rasva, joka on rasvattomista maitotuotteista (joita suomalaiset eniten käyttävät) poistettu. Kun huolehditaan riittävästä D-vitamiinin saannista myös kalsiumin tarve on todennäköisesti pienempi 🙂

Okei – D-vitamiinin saanti on siis tärkeää kalsiumin imeytymiselle, mutta mistä sitä saa jos ei käytä maitoa? Itseasiassa lähde kaikista kasviksista, marjoista, pähkinöistä, kananmunista, kalasta, viljoista ja lihasta. Monipuolinen ruokavalio onkin paras tae riittävälle kalsiumin saannille 🙂

Muutamia erinomaisia kalsiumin lähteitä mainitakseni nostan esille muutaman, jotka imeytyvät maitoa huomattavasti paremmin: lehtikaali, parsakaali, nokkonen, pavut, seesaminsiemenet, mantelit, hampunsiemenet (+ niistä valmistettu superherkullinen maito!) ja ruusunmarjat. Etenkin seesaminsiemenistä valmistettu tahini sisältää paljon hyvin imeytyvää kalsiumia! Nämä lähteet on myös siinä mielessä hyviä, että ne sisältää maitoa paremmassa suhteessa myös muita kalsiumille tärkeitä ravinteita.

Itse en käytä, enkä koe tarpeelliseksi syödä kalsiumlisää, vaan syön monipuolisesti pitkin päivää erilaisia kasviksia, pähkinöitä, siemeniä, marjoja ja viljatuotteita. Sen sijaan syön ravintolisänä C-, D- ja K2-vitamiinia sekä magnesiumia jotka ovat tärkeitä kalsiumin imeytymiselle!

Asiat ei siis oo ihan mustavalkoisia, ja kun kirjoitan postauksen maidon vaikutuksesta suolistoon ja ravinteiden imeytymiseen, tuutte ymmärtämään vielä paremmin miksei maito ole hyvä lähde kalsiumille. Tai liiemmin yhtään millekkään muullekkaan 🙂

 Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

31 kommenttia

 1. Realisti kirjoitti:

  Jaha. Täällä taas joku viikon nettikurssin käynyt henkilö luulee tietävänsä ravitsemuksesta enemmän kuin yliopiston käyneet ihmiset. Piti tulla ihan lukemaan että mitähän höpöjä nyt on keksitty. Valitettavasti kirjoittajan kaltaisia huijareita on kolmetoista kymmenessä tällä hetkellä liikenteessä

  • Aino kirjoitti:

   Ja vielä kommentoimaankin vaivauduit, kiitos siitä! Jokainen saa toki uskoa ihan mitä itse haluaa ja perustaa oman kantansa mihin tahtoo 🙂 Opiskeluihini en edes viitsi ottaa sen kummemmin kantaa, sillä jokainen joka tietää siitä jotain, niin tajuaa että ”viikon nettikurssi” on siitä aika kaukana.

  • Marianne kirjoitti:

   Moi!

   Kun itse luin artikkelia, niin enemmän vaikutti tieteellisemmältä kuin monet muut artikkelit, mitä olen aiheesta lukenut. Hymynaamat ja puhekieli ehkä vähensivät vaikutusta, mutta itse sisältö sopi ainakin omiin sisäihin malleihini. En tietenkään ole opiskellut tarpeeksi voidakseni sanoa, kuka on oikeassa, ja sen takia kysyisinkin ihan reiluna kysymyksenä Ainolta: Mistä löysit tieteellisen näytön artikkelisi sisällölle tai jos et löytänyt, niin mihin artikkeli perustuu? Olen vain utelias ja tiedonjanoinen. Lisäksi uskon siihen, että mitä monipuolisempia näkemyksiä saan tähän asiaan, sitä tarkemmaksi ja oikeammaksi kokonaiskuvasta muodostuu.

 2. kaikkeakohtuudella kirjoitti:

  http://www.pronutritionist.net/2015/12/kannanottoni-viimeaikaiseen-maitokritiikkiin/
  http://www.pronutritionist.net/2012/09/maito-ja-terveys-mika-on-naytto/

  asiasta kiinnostuneita suosittelen lukemaan nämä 🙂 Saa vähän perspektiiviä näihin väitteisiin.

  • Aino kirjoitti:

   Pronutritionistin jutuissa on kyllä hyviä pointteja! Enkä omasta mielestä väittänyt maidon olevan mitenkään myrkkyä, vaan otin itse vain kantaa siihen onko se mielestäni hyvä kalsiumin lähde ja ennenkaikkea siihen mistä sitä saa jos maitoa ei juo 🙂 Esimerkiksi hapatetut maitotuotteet on parempia vaihtoehtoja, siinä oon samaa mieltä, mutta kuitenkin jos suomalaiset juo pakjon rasvatonta maitoa johon on lisätty D-vitamiinia (joka on rasvaliukoinen vitamiini) niin kuinkakohan hyvin keho sen hyödyntää? Tietysti ruokailun yhteydessä todennäköisesti tulee nautittua muutakin rasvaa, mutta jos näin vähän mustavalkoistetaan asioita kuten Pronutritionistikin tekee. On hyvä myös huomioida, että tuon 2012 vuoden artikkelin julkaisun jälkeen on tehty paljon tutkimuksia ja siten saatu myös uutta tieteellistä näyttöä 🙂

 3. Heidi kirjoitti:

  Kyllä suurimmalla osalla on vielä tänäkin päivänä luulo, että maitoa on ryystettävä litroittain joka päivä. Tuo kalsiumin saanti on kai se yleisin syy miksi maito on muka niin hurjan terveellistä. En ole ala-asteen jälkeen kyennyt juomaan maitoa sen ällöttävän maun ja hajun takia, rahkaa ja raejuustoa käytin vielä pari vuotta sitten. Rahka jäi ensin pois, sillä sen happamuus aiheutti minulle vatsaoireita. Eli siis suomenkielellä maha oli usein turvonnut ja toimi hitaasti. Raejuustohan oli koostumukseltaan aamupuurossa oikein hyvää, mutta sitten minulla alkoi olemaan taas päinvastaisia vatsaoireita ja jätin tiettyjä ruoka-aineita pois raejuusto mukaanlukien, jolloin oireet hävisivät. Sen jälkeen en olekaan raejuustoa enää syönyt, tosin minulla ei ole takuita siitä, aiheuttiko raejuusto todellisuudessa mitään oireita. En ole vain nähnyt tarpeelliseksi sitä enää ottaa takaisin.

  En suhtaudu maidottomuuteen mitenkään ehdottomasti, syön silloin tällöin viipaleen juustoa tai Ben & Jerrysiä. Jäätelöstä ei todellakaan jää mahaan hyvä olo. Silti sitä jostain syystä joskus syön 😀

  Hassua tuo ihmisten vihamielinen asenne kun yritetään tuoda uusia näkökulmia ja ihan oikeita faktoja siitä, että sitä kalsiumia saa muualtakin kuin maidosta, eikä maito ole mikään välttämättömyys niinkuin meille pienestä pitäen toitotetaan.

  • Aino kirjoitti:

   Noi sun mainitsemat oireet on juuri sellaisia, joita kuulee jatkuvasti.. Monesti ne on juuri niitä oireita, joita miettii, että mistä ihmeestä ne johtuu ennenkuin tajuaa niiden yhteyden maitotuotteisiin 🙂 Ja kun maitotuotteista ns. oppii pois niin harvemmin niitä enää edes kokee tarpeelliseksi.. Kalsiumia ja proteiinia (niillä kun sitä paljon myydään) onneksi saa niin paljon kaikesta muustakin 🙂

   Muakin ihmetyttää ihmisten vihamielinen asenne, mutta toisaalta oon jo aika tottunut siihen.. Kyllä näihin asioihin vielä herätään, yleensä viimestään siinä vaiheessa kun oma terveys alkaa reistailemaan. Toivoisin tietty, että se tapahtuis jo aiemmin 🙂

 4. Anna kirjoitti:

  Monipuolinen ruokavalio on tietenkin aina se paras, mutta jos mietitään esimerkiksi tavallista suomalaista lapsiperhettä niin aika paljon saa kuluttaa aikaa (ja rahaa!!) siihen, että miettii maitotuotteille sopivia korvikkeita. Tämä maidon välttäminen on mennyt jo ihan hulluuksiin. Kohtuus kaikessa ja niin myös maitotuotteiden käytössä. Tietenkään kaikkien vatsalla maitotuotteet eivät sovi, mutta ainakin itse ainakin haluan tukea suomalaista maataloutta ja ostaa kotimaisia tuotteita.

  • Aino kirjoitti:

   Pienen asiaan perehtymisen jälkeen maitotuotteiden ”korvaaminen” on aika helppoa. Itseasiassa niitä ei välttämättä edes tarvi korvata millään. Kasvimaitoja voi helposti tehdä itse (esimerkiksi manteli, kaura ja hamppu) ja jos jogurtille kaipaa korviketta niin esimerkiksi kotimainen Yosa on todella varteenotettava sisältäen myös terveydelle tärkeitä probiootteja. Jos tuota kotimaisuutta mietitään, niin sen tukeminen on kaunis ajatus jota itsekin noudatan, mutta maidontuotannossa.. Noh, itse maanviljelijä perheen tyttönä oon nähnyt aika läheltä kuka siitä maidontuotannosta hyötyy ja se kyllä tuntuu olevan joku ihan muu kuin viljelijät – Suomessa kannatetaan tehotuotantoa nimittäin senkin suhteen, eikä se ainakaan oo eläimiä kohtaan mitenkään eettistä. Jos siis aidosti haluaa tukea jotain suomalaista hyvää ja samalla tehdä terveydelleen palveluksen, suosittelen tutustumaan Yosaan 🙂

 5. Anna kirjoitti:

  Hei kun kerrot, että sinulla oli myös nuorena todettu osteoporoosi niin miten hyvin se on lähtenyt parantumaan? Mulla todettiin myös osteoporoosi nuorena ja olen koko ikäni harrastanut liikuntaa ja juonut maitotuotteita…aina olen ollut pienikokoinen ja pari vuotta sitten oli todella stressaava elämäntilanne ja söin liian vähän ja liikuin todella paljon. Mitään muuta syytä ei ole löydetty. Olihan se järkyttävää kuulla aluksi, koska en yhtään ajatellut, että minulla olisi ja sain tietää sen vasta kun reisiluuni murtui. Tällä hetkellä en käytä paljon maitotuotteita, koska moni on liian prosessoituja ja pidän huolen kalsium saannista muilla ruoka-aineilla, esim. tahinilla.

  • Aino kirjoitti:

   Heippa Anna! Mulla on itseasiassa asia korjaantunut jo tosi hyvin, ja itseasiassa kun tilanne tarkistettiin tuossa reilu vuosi sitten mun jalan murtuman yhteydessä niin oikeastaan tilanne ei enää edes ollut mitenkään ”hälyttävä” 🙂 Tosi paljon ruokavalio ja suoliston kunto, ja stressin minimoiminen sekä monipuolinen, ravitseva ruokavalio on varmasti vaikuttaneet asiaan! Pitäis käydä kontrollissa nyt uudestaan, se on vähän päässyt nimittäin unohtumaan kun mitään ”ongelmaa” ei enää ole ollut 🙂

 6. Tiia kirjoitti:

  Ihan mahtavaa Aino että jaksat vastata kommentteihin rauhallisesti ja asiallisesti, vaikka ne ovatkin hyökkääviä!

  Kommentoijat imo aliarvioivat muita ihmisiä ajattelemalla ettei jengillä oo osaamista itse kyseenalaistaa lukemaansa. Tää postaus oli tosi hyvin ja selkeästi kirjoitettu ja toit esiin tosi hyviä pointteja! Vaikka ite läytänkin maitotuotteita ja uskon että totuus löytyy sun ajattelunallin ja ”virallisten suositusten” väliltä, niin tää kirjotus antoi mulle tosi hyvää pohdittavaa. Jatka samaan malliin!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Tiia kommentista 🙂 En jotenkin jaksa enää herpaantua mistään ”hyökkäyksistä” sillä tiedän mistä puhun ja pystyn seisomaan täysin sanojeni takana. Aion siis jatkaa samaan malliin, kiitos kannustuksesta 🙂 Tosiaan kohtuus ja keskitie on yleensä hyvä tie 🙂

 7. Ninna kirjoitti:

  Maitoa mainostetaan terveelliseksi juuri kalsiumin ja d vitamiinin takia, mutta on hyvä muistaa että luomumaidossa ei ole lisättyä d:tä. Kasvimaidoista imeytyy lähes yhtä hyvin kalsium kuin maidosta. Yllättäviäkin kalsiuminlähteitä on ja aikuisen pvä tarve ilman maitoa täyttyy reippaasti esim: parsakaali 200g(100mg)10g mantelia(55mg)2rkl tahinia(195mg)appelsiini(116mg)2dl soijajuomaa(240)ja tofu 150g(173mg)Mielestäni hyvä Aino että tuot toisenlaista näkökulmaa aiheeseen, jokainen olkoot sitten mitä mieltä haluavat. Siitä olen samaa mieltä että D:tä tulisi korostaa enemmän.

 8. saara kirjoitti:

  Lisänä tähän vielä että 90% kilpirauhasen vajaatoimintatapauksista johtuu maitoproteiiniallergiasta (50vuotta sairautta tutkineen lääkärin suusta). Mutta suomessa vallitsee edelleen sellainen vastustus kaikkea uutta, kyseenalaistavaa kohtaan, ettei täällä vaan osata edetä – millään alalla. Ja sitten ihmetellään taantumaa ja elintasosairauksia, tai sitä että jo 20-30vuotiaat palavat loppuun ja autoimmuunisairaudet ovat räjähtämässä käsiin. Kukin päättää itse mitä tekee, mutta opetelkaa nyt hyvät ihmiset olemaan kriittisiä! Jos ette voi hyvin, ruokavalio on se helpoin tapa lähteä hakemaan parannusta asiaan. Ja ei, se ei yleensä tarkoita lisää ruisleipää ja maitotuotteita. Kyllä näihin asioihin tullaan vuosikymmenien aikana heräämään kun yhä useammat sairastuvat. Itse olen onneksi jo edelläkävijä ja saanut itseni ruokavaliolla kuntoon!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Saara tästä näkemyksestä! Saanko lainata sun kommenttia mun yhdessä tulevassa maitokirjoituksessa..? 🙂 Näitä pointteja haluan nimittäin nostaa enemmän esille, jotta ihmisten tietoisuus lisääntyy – ja musta tuntuu ettei kaikki osaa niitä täältä kommenttiboksista etsiä!

 9. Vastakkaisia näkemyksiä kirjoitti:

  Hei Aino!

  Haluaisin esittää muutamia näkemyksiä kirjoitukseesi, joka on harhaanjohtava ja sisältää myös asiavirheitä.

  Maito on kalsiumin lähteenä aivan hyvä. Mainitsemissasi hyvissä kalsiuminlähteissä, kuten palkokasveissa, puolestaan on mm. fytaatteja, jotka nimenomaisesti heikentävät kalsiumin imeytymistä. Lisäksi kaikkein oleellisimmin kalsiumin imeytymistä suolistosta ja eritystä virtsaan säätelee ensisijaisesti elimistön tarve ja D-vitamiinitaso.

  Suomalaisessa väestössä kalsiumin saanti on yleisesti riittävällä tasolla. D-vitamiinisubstituutiota sen sijaan voidaan suositella vuoden ympäri käytännössä koko väestölle, mikä johtuu Suomen maantieteellisestä sijainnista. Karkeasti näiden kahden eli kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti on perusedellytys luuston kunnolle ja osteoporoosin ehkäisylle, toiseksi tärkeimmät ovat säännöllinen liikunta ja tupakoimattomuus.

  Vähentynyt estrogeenin tuotanto yhdistelmäehkäisyn käytön myötä ei pidä paikkaansa.

  Harvardin yliopiston tutkimuksesta ei voida vetää mitään johtopäätöksiä suomalaiseen väestöön, mitkä olivat tutkimuksen virhelähteet?

  ”Jos kalsium ei imeydy ja sitä on liikaa veressä se on vaaraksi sydän- ja verisuoniterveydelle kalkkeuttaen verisuonia” Tässä lauseessa ei ole mitään järkeä…Ravinnosta saatava kalsiumin ei ole todettu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitauteihin.

  En tiedä mihin viittaat ”luut kuin 75-vuotiaalla”, koska kaikilla 75-vuotiailla ei ole ostepeniaa tai osteoporoosia. Jos todella tarkoitit diagnosoitua osteoporoosia, on syy sinun ikäiselläsi todennäköisesti sekundaarinen vakavaan aliravitsemukseen, endokrinologiseen sairauteen tai lääkeaineen haittavaikutukseen liittyvä. Aiemmin kirjoittanut ”Anna” kirjoittamansa perusteella on todella saanut nuorella iällä osteporoosin ilmeisesti aliravitsemuksen ja liiallisen liikunnan myötä, jolloin seurauksena oli osteporoottinen murtuma. Annan luustoa seurataan varmasti luuntiheysmittauksin ja hoidetaan riittävän ravitsemuksen ja kalkki-D-vitamiinin lisäksi mahdollisesti luulääkkeellä. Miettisin tarkkaan, miten ohjeistat Annaa, jos hänelle päädyt ohjeita antamaan.

  Oletan, että haluat aidosti kirjoittaa hyväksi kokemistasi vaihtoehdoista, mutta toivosin sinulta edelleen lähdekritiiikkiä kirjoituksiisi, esimerkiksi Käypä hoidot ovat kaikkien luettavissa netissä vapaasti, samoin Duodecimin terveyskirjasto.

  • Aino kirjoitti:

   Heippa, ja kiitos kommentistasi ja näkemyksistäsi 🙂 Olisin arvostanut sitä vielä enemmän, jos olisit kirjoittanut sen omalta nimeltäsi – tälläiset ”puskasta huutelut” kun tuppaa aina jostain syystä vähän arveluttamaan, vaikka asiallisia olisivatkin.

   Kaikissa raaka-aineissa on varmasti ongelmansa, mutta itse näen maidon ongelmallisempana kalsiumin lähteenä kuin aidot, luonnolliset kasvikset, pähkinät, siemenet ja marjat. Käsittelemätön (ja pastöroimaton) raakamaito on huomattavasti tavan maitoa (ja etenkin rasvatonta) parempi, mutta edelleenkään se ei mielestäni ole kulttimaineensa arvoinen verraton kalsiumin lähde. Tottakai kalsiumin tarve on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa iän lisäksi monet muutkin tekijät ihan fyysisestä rasituksesta alkaen, – ja huomasit varmaan, että D-vitamiinista tekstissäni mainitsinkin 🙂

   E-pillereiden aiheuttamat hormoniongelmat alkavat olemaan jo yleisessä tiedossa, ja jos aiheesta on kiinnostunut niin aiheesta puhuu monet lisääntymisterveyteen erikoistuneet lääkärit rapakon takaa. Tuun kirjoittamaan aiheesta lisää myöhemmin, ja voin siihen ihan suositella lisäluettavaa/kuunneltavaa, jos sellainen kiinnostaa! Olisi sinisilmäistä luulla, ettei lisähormonien käyttö vaikuttaisi omaan hormonituotantoon.

   Harvardin tutkimus tehtiin ihmisillä. Suomalaiset ovat ihmisiä. Toki asutaan eri puolella palloa ja meidän geeniperimä on tietysti omanlaisensa, mutta mielestäni jokainen voi siitä tutkimuksesta tehdä omia johtopäätöksiään. Suomessa kyseistä tutkimusta tuskin tehtäisiin, ihan rahallisista syistä ja koska maitoteollisuus saa niin paljon tukea valtiolta.

   Ja verisuonten kalkkeutumisesta itseasiassa opin ihan peruslääketieteen kurssilla 🙂 Veikkaisin, että tuo kuulemani lausahdus veikkasi viitearvoon ja haluttiin antaa mulle ilmi aika ”kärkkäästi”, jotta tajuaisin tilanteen vakavuuden.

   On olemassa myös muita tiedonlähteitä kuin käypähoitosuositukset ja Duodecimin terveyskirjasto. Paljon faktaa tosin niissäkin, mutta asioista voi olla myös muutakin mieltä – ihan tieteeseen pohjautuen, johon omatkin näkemykseni (suurimmalta osin, esimerkiksi ayurvedaa nyt ei oo ihan hirveästi tutkittu, mutta sitä en nyt ajattelekkaan ns. ”sairaanhoitona”) perustuvat 🙂

 10. Vastakkaisia näkemyksiä kirjoitti:

  Hei taas!

  En ollenkaan väitä, etteikö terveellisen ruokavalion voisi koostaa täysin ilman maitoa ja etteikö suurinpiirtein riittävään D-vitamiinin saantiin pääsisi ilman pilleriä, mutta maitotuotteiden käyttö ei tutkitusti kuitenkaan ole terveydelle haitallista, monissa tilanteissa päin vastoin, eikä niiden käytöstä tulisi tuntea huonoa omaatuntoa. Kasvipohjaisten tuotteiden lisääntynyt tarjonta on kuitenkin todella jees ja tuo vaihtelua ruokavalioon ja jos maitotuotteet eivät syystä tai toisesta tunnu sopivan, niin siitä vaan. Raakamaitoa voi varmasti myös juoda, jos haluaa, mutta etenkin raskaana oleville listeriariski on kuitenkin todellinen eikä raakamaitoa tällöin voi suositella.

  On selvä, että yhdistelmäehkäisy vaikuttaa omaan hormonituotantoon, eihän se muuten toimisi:) Yhdistelmäehkäisyllä ei ole kuitenkaan todettu tämänhetkisen tiedon mukaan olevan vaikutuksia myöhempään lisääntymisterveyteen. Hormonaalisella ehkäisyllä, mihin yhdistelmäehkäisykin kuuluu, on toki haittavaikutuksia ja joissakin tilanteissa ne ovat jopa vasta-aiheisia. Tämä on tiedossa. Luotettava raskauden ehkäisy on kuitenkin sen verran tärkeä asia, että moni on valmis tietyt haittavaikutukset hyväksymään. Luonnollinen tila hedelmällisessä iässä olevalla naisellahan olisi muuten joko raskaus tai imetys, mutta se onkin sitten jo toinen keskustelu.

  En oikein ymmärtänyt tuossa aiemmin mitä ihmettä tarkoitit kalsiumin imeytymättömyydellä, luulin aluksi että viittasit suolistoon, mutta nyt kun tankkasin lausetta uudestaan, tarkoitat ilmeisesti jotenkin niin, että verenkierron kalsiumin soluunotto on estynyt ja viittasit tähän ”ei imeydy” ja tämä liiallinen veren kalsium sitten aiheuttaa ateroksleroosia. Eikö näin? Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kalsiumtasapaino on erittäin tiukan säätelyn alainen, eikä perusterveellä (ei loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminta) hetkahda fosfosrista maidossa.

  Esim. In body -mittauksessa saa arvion luumassasta, mutta en pitäisi tätä luotettavana. Radiologinen luuntiheysmittaus (dexa) on luotettava.

  Tämä koko blogiteksti sisältää mielestäni pelottelua ja hienovarausta vihjailua totuudesta, joka ei ole lukijan tiedossa ja josta jää hieman epämiellyttävä olo. Miten sen ehkäisyn kanssakin sitten pitäis toimia, onkohan mun luut ja suonet jo ihan sökönä tästä vuosien maidon juonnista, mistä mä tiedän, missä suhteessa mun työpaikkaruokalan kalakeitossa on magnesium ja kalsium? Ja maitoteollisuuden hihnassa oleva valtiokin vielä säätelee tieteellistä tutkimusta. Ihan hyvässä hengessä kuitenkin sinulle vastaan ja luen mielenkiinnolla postauksiasi, hyviä ne pääsääntöisesti on, mutta näihin vahvasti terveyteen liittyviin aiheesiin koen tarvetta ottaa kantaa 🙂

 11. Vastakkaisia näkemyksiä kirjoitti:

  Ja vielä hei!

  Ensimmäinen linkkisi on blogiin, jonka kirjoittaja on ravintoasiantuntija, muttei avaa koulutustaustaansa tarkemmin. Aloituskappaleessa viitataan kohorttitutkimukseen, jossa runsas maidonjuonti yhdistettiin korkeampaan kuolleisuuteen ja suurempaan murtumariskiin, mistä itsekin puhuit. Tutkimuksessa itsessäänkin kuitenkin todetaan, että aiheesta tehdyt meta-analyysit sisältävät runsaasti hajontaa: osassa tutkimuksia kuolleisuus on korkeampi, osassa matalampi. Eli kyseessä on tutkimus muiden joukossa ja lisää tutkimusdataa paremmalla asetelmalla tarvitaan.

  Toinen linkki suoraan Olli Sovijärven kotisivuille ja ilmeisesti blogiin. Hän siis pitää yksityisvastaanottoa Helsingissa Antioksidanttiklinikalla ja omaa hieman vaihtoehtoisia näkemyksiä lääketieteeseen, lisäksi hän on vannoutunut paleo-ruokavalion kannattaja. Rivien välistä tarkoitan siis ettei kyseessä ole riippumaton tiedonlähde. Muutamia havaintoja sivuun liittyen, jonka sisältöön oli koottu omia näkemyksiä tukevat tutkimukset ja nekin avattu ajoittain sopivasti omaa näkemystä tukevalla tavalla.

  Suosittelen todella tarkastelemaan esimerkiksi tuota Liikaa kalsiumia? -kappaletta. Ensimmäisen kappaleen lopussa todetaan ravinnon kalsiumin ja kalsiumin-lisäravinteen yhdistyvän suurentuneeseen sydäntautiriskiin ja annetaan linkki tutkimukseen, missä lisääntynyt sydäntautiriski on osoitettu ainoastaan kalsiumia LISÄravinteena käyttävillä, ravinnon kalsiumia ei tutkimuksessa käsitellä. Lukijaa johdetaan näin harhaan! Ravinnosta saatava kalsium ei tämänhetkisen tutkimustiedon valossa yhdisty lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

  Seuraavassa kappaleessa luetellaan ilman linkkiä Harvard-tutkimuksen tuloksia vuodelta 2007, joissa lisääntynyt kalsiumin käyttö lisäsi riskiä lonkkamurtumaan. Kuitenkin vuonna 2011 toistetussa meta-analyysissa todettiin ettei maidon saannilla ollut yhteyttä lonkkamurtumariskiin, joka siis kumoaa aiemman väitteen, mutta on esitetty täysin lukijaa harhauttaen muun muassa siksi, että ensimmäisen tutkimuksen yhteydessä puhutaan kalsiumin saannista, jäkimmäisessä maidon. Lisäksi tuo ensimmäinen linkkisi jo osoitti, että hajontaa tutkimuksissa on.

  Kolmas linkki väitöstutkimukseen ravinnon/ravinnon lisäaineiden fosforin vaikutuksesta, saattaa olla jotain perää, n-luvut erittäin pieniä, vaatii lisää tutkimusta. Olethan tietoinen että suosittelemasi seesaminsiemnet sisältävät 10-kertaa enemmän fosfosria kuin maito:)

  Viimeinen linkkisi oli Smartpublicationsin sivuille, ennen kuin aloin lukea K-vitamiinin hyödyistä en voinut olla huomaamatta sivun oikean laidan vilkkuvaa mainosta K-vitamiinilisästä helposti nieltävissä kapseleissa, jotka olivat juuri tarjouksessa..

  Viittasit itse aiemmin maitoteollisuuden monopoliin ym ja maitoteollisuuden valtiontukeen. Näetkä ongelmaa näiden kaikkien antamiesi tietolähteiden mahdollisissa taloudellisissa ulottuvuuksissa? Minä näen.

  Suosittelen seuraamaan Review-artikkeleita ja Käypä hoito -suosituksia, joissa analysoidaan olemassa olevia tutkimuksia ja tehdään yhteenveto tuloksista ja annetaan suositukset näiden pohjalta. Karkeasti tiedemaailmassa yksittäinen tutkimus ei kerro mitään.

  Olen siis itse lääkäri ja hoidan sairaalassa potilaita ja juurikin päivittäin muun muassa osteoporoosia. Olen itse, kuten moni kollega, kiinnostunut ravitsemukseen liittyvistä kysymyksistä, jotka eivät ole suinkaan yksiselitteisiä ja yksittäisillä tutkimuksilla selitettävissä.

  • Marianne kirjoitti:

   Hyvä kommentti. Itse en ole vielä perehtynyt asiaan tarpeeksi ja aionkin käydä kurkkaamassa nuo suosittelemasi Käypä hoito ja Duodecimin terveyskirjastot.

   Se hyvä puoli esimerkiksi Wikipedialla on, että sinne on laitettava perustelut ja lähteet tai muuten kirjoitukset poistetaan. Ja oman ymmärryksen mukaan suurin osa kirjoittajista on todella alansa asiantuntijoita tai vähintäänkin niin kiinnostuneita asiastaan että ovat valmiita käyttämään paljon aikaa kirjoittaakseen tarkkaa tekstiä lähteineen.

   Maitoasiaan palatakseni. Opettaja kertoi kerran koulussa, että lehmänmaito on vasikoille tarkoitettu ja vasikoista kasvaa satoja kiloja painavampia eläimiä kuin ihmiset ja sen takia maitoa ei ole tarkoitettu ihmisille muulloin kun vauva-iässä tai mahdollisesti jos on aliravittu. Oliko tuo sitten maalaisjärkeä vai tiedettä, niin siitä en tiedä, mutta se ainakin herätteli kiinnittämään huomiota siihen, mitä oikeastaan syön ja juon joka päivä.

   Toinen kommentti, joka havahdutti on peräisin erittäin tunnetulta historian henkilöltä, käännetty italiasta englanniksi:
   ”My body will not be a tomb for other creatures.” eli vapaasti suomennettuna: ”Kehoni ei tule koskaan olemaan hauta toisille olennoille [eläimille].” – Leonardo da Vinci, joka ei syönyt eläimiä. Me ihmiset emme voisi edes kuvitellakaan syovämme toisen ihmisen kärvennettyä lihaa, mutta silti syömme toisen elävän olennon kärvennettyä lihaa lähes päivittäin. Ja emme uskalla katsoa itse silmästä silmään eläintä ja murhata sitä, vaan laitamme toiset asialle ja sitten nautimme lopputuloksesta. Usein vieläpä niinkin välinpitämättömästi, että heitämme kyseistä lihaa roskikseen. Vaikka ajattelenkin niin, että ihminen on eläimeen verrattuna aina loputtoman paljon arvokkaampi, ei se tarkoita että eläimen elämä olisi arvoton.

   En tiedä, miten lopettaisin aiheesta ohi menneen omituisen kommenttini muuten kuin, että iloista päivänjatkoa kaikille! Koettakaa syödä hyvin ja uskaltakaa muuttaa tapojanne tarvittaessa!

 12. Mira kirjoitti:

  Hei!

  Sen verran otan kantaa edellä käytyyn keskusteluun, että kaipaisin itse lisää luotettavia lähteitä blogiteksteihin. Erityisesti kun puhutaan terveyteen liittyvistä seikoista, lukijalle olisi hyvä tulla selväksi, milloin kyse on mielipiteestä ja milloin tutkimukseen nojautuvasta tiedosta. Ja viittauksia nimenomaan alkuperäisiin tutkimuksiin kaipaisin, ei tutkimusten pohjalta luotuihin blogiteksteihin (mikäli lähde ei ole alkuperäinen, haluaisin, että se on kuitenkin selvästi esitetty).

  Olet selvästi perehtynyt aiheisiin joista kirjoitat, joten luotettavuuttasi lisäisi, mikäli lähteet olisivat selvästi esillä kirjoituksissasi. Blogiasi on kiva lukea, joten tsemppiä jatkoon 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Heipsan! Ja joo, oot ihan oikeassa ja oon itse pohtinutkin paljon noita lähteiden käyttöä. En oo ikinä oikeastaan halunnut tehdä mun sisällöstä ”raskasta” vaan ennemminkin helposti lähetyttävää ja ajatuksia herättävää. Toki annan lukuvinkkejä ja lähteitä niitä haluaville, mutta uskon että kiinnostuksen herätessä (joka on oma tavoitteeni) ihmiset osaavat myös itse etsiä tietoa netistä – sitä kun on niin paljon täällä saatavilla 🙂 Useimmat mun jutuista perustuu hyvin pitkälle mun koulussa opittuihin juttuihin, ja en kuollaksenikaan aina muista lähteitä niille kaikille jutuille – ja parhaillaan suurin osa mun koulujutuista on häkkivarastossa hyvässä tallessa.

   Ja toisaalta tää aihe tuntuu olevan sellainen, että vaikka mitä lähteitä tekstiin tunkisin niin ne ihmiset jotka on päättäneet olla eri mieltä niin löytää niistä aina vikaa (kuten tässä kommenttiketjussa huomaa) 😀

 13. Ewa kirjoitti:

  Hei. Hyviä pointteja Ainon kirjoituksessa ja hänen tarkoituksen oli selkeästi lähteä herättelemään keskustelua, ei tyrkyttää kenellekkään ohjeita kuinka tulisi syödä ja pitäisikö käyttää maitoa vai ei. Ei kai toisten mielipiteistä tällaisen asian suhteen voi loukkaantua, Aino ei kuitenkaan hauku ketään. 🙂

  Oma mielipiteeni maitoasiaan on, että katsokaa dokumentti ”What The Healt”, löytyy mm. netlfixistä. Juu, on amerikkalainen ja juu, ollaan Suomessa. Anyways, pistää miettimään tätä suurta ruokateollisuutta, joka meilläkin täällä Suomessa vallitsee. Eli kannattaa katsoa vaikkei Amerikassa asuisikaan.

  Ja ps.
  Maito/maitotuotteet eivät ole ihmiselle mitenkään tarpeellisia. Ihminen on ainut aikuisiässä oleva nisäkäs tällä planeetalla, mikä juo/syö toisen nisäkkään tuottamaa maitoa/maidosta valmistettuja tuotteita. Esim. ei koiratkaan nisässä roiku kiinni kuin n. 3 kk pentuaikana..

  Hyvä kirjoitus Aino ja kiva kun kerrot ääneen mielipiteesi vaikka se paljon poikkeaakin usean suomalaisen mielipiteestä. (Maidon juomisen tärkeyttä kun on toitotettu pienestä asti. Lobbausta lobbausta…sanon minä.)

  Maidottomin terkuin,
  Ewa

 14. Mimmi kirjoitti:

  Kiitos Aino tosi hyvästä blogista! Maidontuotantoon liittyy niin paljon eettisiä ongelmia, joita suurin osa ihmisistä ei vaivaudu miettimään. Maito on lähtökohtaisesti tarkoitettu lapsille: ihmisen maito ihmislapsille ja eläinten maito eläinlapsille. Se, että erotamme vasikan äiditään ja juomme vasikalle kuuluvan maidon, on aika epänormaalia. Valio on aivopessyt suomalaisia jo vuosikymmenien ajan. Pelottavaa on kuinka ihmiset uskovat kyseenalaistamatta tätä yhtään. Ja jos joku tuo eri näkökulmia esille, se koetaan hyökkäyksenä. Pelottavaa on sekin, että neuvoloiden ja koulujen ruokasuositukset perustuvat voittoa tavoittelevan yrityksen vahvaan lobbaukseen. Tämä on se asia, josta suomalaisten tulisi olla oikeasti huolissaan.

  Suomessa juodaan yleisesti todella paljon maitoa ja syödään maitotuotteita esim. välimerenmaihin tai Aasiaan verrattuna. Kuitenkin Suomi on osteoporoositilastojen kärkimaa. Näidenkään tilastojen valossa ihmiset eivät halua tarkastella tätä asiaa oikeasti objektiivisesti. Tätä rakennetta halutaan vahavasti ylläpitää suomalaisessa terveydenhoidossa ja objektiivisesti asiaan suhtautuvia ihmisiä vastaan hyökätään ja syytetään vaikka mistä. Vielä vuonna 2017 neuvolat ja lääkärit käskevät vanhempia juottamaan litratolkulla maitoa, jätksiä, paljon sokeria sisältäviä jogurtteja vain ”kalsiumin” takia. Samaan aikaan kakkostyypin diabeetes yleistyy hurjaa vauhtia Suomessa jo lapsilla. Huoh…

 15. Jaskan käsi kirjoitti:

  Moi! Mulla on kakka niin kovalla maidon juannista että oikein hävettää kakata

 16. Jarkko Isokangas kirjoitti:

  Jokainen voi käydä ulkomailla ja huomata kuinka vähän siellä on tarjolla maitotuotteita. ? Hyvää tekstiä. Harmi että meillä on tämä propaganda ruokateollisuus. ?

 17. JenniH kirjoitti:

  Tästä aiheesta kirjoittaa myös Raymond Francis (MSc) kirjassaan Never Fear Cancer Again. Maat joissa on eniten osteoporoosia kuluttavat eniten maitoa. Canada poisti 2019 lähes kokonaan maitotuotteet ruokaympyrästään. Koska muut maat seuraavat tätä kehitysuuntaa?

 18. Terhi kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksestasi!
  Maitotuotteilla on todella tiukka jalansija suomalaisessa ruokakulttuurissa ja ravintoneuvonnassa.
  Minua harmittaa erityisesti esim. lastenneuvoloissa annettavan tiedon yksipuolisuus; ohjeistetaan nauttimaan maitotuotteita kalsiumin tarpeeseen, mutta kasvikunnan lähteitä ei välttämättä mainita maidon rinnalle, jotta asian suhteen voisi tehdä itse valintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.