Hae
Aino Mäkelä

Ainutlaatuisen ylivertainen kookosmanna

Muistan, kun maistoin kookosmannaa ensimmäisen kerran. Olin jo useampaan otteeseen nähnyt luontaistuotekaupoissa myytävää kookossosetta, mutta jättänyt purkin aina hyllyyn odottamaan.. Kunnes vihdoin kuin vahingossa pääsin maistamaan palaa taivaasta, enkä uskonut että mikään voisi oikeasti olla niin hyvää.

Ja sisältää vain ja ainoastaan kookosta. Ja olla vieläpä kotimaassa valmistettua!

Jos joku ei siis vielä tiennyt niin työskentelen Foodinilla ja kookosmanna onkin meidän yks suosituimmista tuotteista ja ehdottomasti yks mun omista henkilökohtaisista suosikeista 😀 Puuhastelleni asiakkaiden parissa multa kysytään useimmiten ”mihin kaikkeen/miten kookosmannaa käytetään” ja koska vastailen siihen lähes päivittäin eri väylissä niin päätin vihdoin koota vastaukset yhteen.

Kookosmannan monipuolisuuden ja ylivoimaisuuden ruoanlaitossa & leivonnassa tajuaa yleensä vasta silloin, kun purkki löytyy omasta keittiöstä. Se on nimittäin niiiiiiiin hyvää, että sitä tekee mieli laittaa ihan joka paikkaan – ja yleensä se toimiikin lähes kaikkialla mihin oma mielikuvitus sitä keksiikään kokeilla, joten olkaa ihmessä rohkeita ja hullutelkaa vähän! 😉

♡ Kookosmannasta valmistuu täysin lisä- ja säilöntäaineeton kookoskerma tai -maito! Ja mikä parasta, kookosmanna on lasipurkissa joten tämän puhtaampaa tavaraa ei kovin helpolla mistään löydy.

♡ Erinomainen keittojen ja kastikkeiden suurustaja, tuo mukanaan ihanaa täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Mun oma lemppari on bataatti-linssikeitto kookosmannalla. Niin hyvää!

♡ Tekee puurosta täyteläisen ja kermaisen! Itse jätän puuron hieman löysäksi ja lisään joukkoon mannaa, joka tekee koostumuksesta täydellisen.

♡ Kookosmanna sulaa ihanasti kastikkeeksi lämpimien lettujen päälle. Nam, nam ja vielä kerran nam!

♡ Basmatiriisiin sekoitettuna saat aivan ihanaa kookosriisiä – niin täyteläistä ja maukasta! Toimii erinomaisesti myös risottojen ja kvinottojen kanssa.

♡ Kruunaa kasviswokit! Ja jos pelkäätte kookosmannan makua ruoanlaitossa niin aivan turhaan – se nimittäin toimii erinomaisesti mausteiden kanssa, eikä täten ruoasta liian makeaa tai kookoksen makuista.

♡ Pohjana smoothielle ja chiavanukkaille veden kanssa sekoitettuna. Jos käytät pakastettuja marjoja/hedelmiä, niin kookosmanna ja vesi kannattaa sekoittaa ensin tasaiseksi ettei kookosmanna paakkuunnu joukkoon – se kun hyytyy kylmässä 🙂

♡ Täyteläinen pohja raakakakuille ja leivoksille! Tuo myös pehmeyttä raakasuklaaseen ja sulattamalla + maustamalla kookosmannaa saat myös herkullisen täytteen konvehdeille. Kookosmannasta valmistuu näppärästi myös suussasulavaa fudgea.

♡ Sulatettuna tai morttelissa pehmennettynä oiva lisä raakapalloihin ja välipalapatukoihin. Pitää kivasti kasassa ja tuo ihanaa pehmeyttä koostumukseen, olematta kuitenkaan liian rasvainen.

♡ Kookosmannasta saat täyteläisen pohjan myös kuumille juomille, kuten kaakaolle ja kurkumalatelle. Voit käyttää sitä hyvin myös rasvakahvissa, mutta on hyvä muistaa että suurina annoksina kookosmannan hiilihydraatit vie ideaa rasvakahvin rasvafunktiolta vaikka se saakin aikaan ihanan kermaisen koostumuksen ja maun 😉

♡ SUORAAN LUSIKALLA SUUHUN !! Ihan parasta. Varsinkin, jos tulee äkillisesti himotus johonkin makeaan.. 😀 Etenkin yhdessä kaakaonibsien kera. Nam. Nam. Nammm!

Tässä vielä muutama kookosmannainen resepti:

♦  Kermainen sienipasta 
 Bataattilaatikko ♦ 
Mansikka-lime raakakakku 
♦ 
Porkkanakakku -cakepops ♦
♦ Matcha-mannavanukas ♦ 
♦ Pittatryffelit 
♦ Joulupuuro 
Laku-vadelmavanukas ♦
Karamelliduge ♦

Joko oot kokeillu kookosmannaa? Ja jos oot, niin mihin sitä käytät? 

Xoxo,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

9 kommenttia

 1. ninna kirjoitti:

  Loistava, kiitos tätä olin kaivannut. Kookosmannasta en ole lukenut ja löytänyt mitään näin kattavaa tietoja ja reseptejä. Niitä kaivannut. Kookoshiutaleista ja öljystä on millä mitalla miksiköhän manna jäänyt jälkeen? ehkei ole vielä niin suosittu. ainakaan monessa peruskaupassa ei edes kaikissa luontaistuotekaupoissa ole saatavilla. yhden purkin ostanut mutta nyt ei pysty, liian kallista valitettavasti. ja jää koukkuun! purkki ei kauan kestä. miten manna toimii raakakakuissa täyte vai pohja? tuo suuruste keitossa uusi tieto. osaatko sanoa sopiiko manna lapsille alle 5v? kärsiikö ravintosisältö kun kuumentaa? itse käyttänyt sellaisenaan, puurosilmänä ja erinomainen muusissa. voisi toimia kakkukoristelussakin tai miksei runebergtortun ”sokerimassana”? kiitos vielä!

  • Aino kirjoitti:

   Loistavaa, että kirjoituksesta oli apua! Kookosmanna ei ole vielä niin tuttu tuote, että varmasti siksi reseptiikkaa ei ole niin paljoa tarjolla 🙂 Käytän raakakakuissa yleensä täytteenä eli valmistan siitä kookoskermaa blendaamalla sen veteen, mutta oon kyllä useasti käyttänyt sitä myös sitomaan pohjaa! Eli käy siinäkin moneen 🙂 Ja mannaa voi hyvin antaa myös alle 5-vuotiaille. Itse en kuumentaisi mannaa, vaan nimenomaan sulattaisin sen valmiiksi lämpimään ruokaan (esimerkiksi kasvissosekeittoihin laitan viimeisenä raaka-aineena kun keitto on jo muuten valmista) 🙂

 2. Laura kirjoitti:

  Heippa! Voisiko saada reseptiä tuohon bataatti-linssikeittoon, mihin olet laittanut kookosmannaa? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ahh joo tottakai! Voin tehdä sitä vaikka heti viikonloppuna ja kuvata sen, niin voin laittaa reseptin julki 😀 <3

 3. Heidi kirjoitti:

  Täälläkin hurahdettu kookosmannaan 😀 Mut miten siitä saa sitä maitoa tehtyä? Viikonloppuna ajattelin et teen sitä ku pääsi valmis maito loppuun ja eihän se meinannu sulaa millään veteen, ennen ku lämmitin sitä hieman.

 4. Ritva kirjoitti:

  Lättyjä kookosmannaa ja -öljyä , kauramaitoa ja munia gluteenittomilla kaupoilla, hyviä tuli ?

 5. Johanna kirjoitti:

  Moikka! Mulla oli unohtunut kaappiin avattu purkki kookosmannaa, jonka parasta ennen -päiväys on 6/2019. Osaatko sanoa, onko jotain tunnusmerkkejä, joista tietäisi sen olevan joko hyvää tai pilalle mennyttä?

 6. Merja Salonen kirjoitti:

  Hei,

  Olen vähän hämmästynyt tästä kookosmannan erinomaisuudesta. Sehän on 80-90 % tyydyttynyttä rasvaa, miten se voi olla terveellistä. Minulla on kolesteroli koholla, en nyt vain tätä uskaltaisi käyttää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.