Hae
Aino Mäkelä

Gluteeniton viikko

.. tai vähintään puolikas sellanen! Kirjotellessani paremmista gluteenittomista valinnoista lupasin teille myös ruokapäiväkirjaa gluteenittoman arjesta. Kurkataanpa siis hetkeksi mun viime päivien syömisiin sekä mun tekemiin fiksuihin gluteenittomiin valintoihin.

Gluteeniton lettuGluteeniton lettu

 • AAMUPALA: lettuja suklaakastikkeella
 • LOUNAS: kvinoasalaatti lehtikaalipestolla
 • PÄIVÄLLINEN: parsakaaaliriisi guacamolella
 • ILTAPALA: vaniljainen chiavanukas

Lettuja tehdessä ja yleensä leipoessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia gluteenittomia jauhoja käyttää. Osa jauhoista on tosi tärkkelyspitoisia ja monet seokset eivät edes ole luontaisesti gluteenittomia minkä vuoksi osa keliaakikoista saattaa reagoida niihin gluteenittomuudesta huolimatta.

Luontaisesti gluteenittomat jauhot on luonnollisesti se paras ja terveellisin vaihtoehto, vaikka toki niissäkin löytyy eroja ravitsemuksellisen laadun suhteen..  Omia lempparijauhoja on muun muassa manteli-, kikerne-, kookos-, teff-, lupiini-, tattari- ja kvinoajauho. Myös erilaisia proteiinijauheita voi käyttää osittain jauhojen korvaamiseen, vaikkapa niiden proteiinilettujen teossa 🙂

Gluteenittomien jauhojen kanssa voi halutessaan käyttää psylliumia, joka tuo mukanaan sitkoa jonka gluteeni vie mennessään. Ja onhan se muutenkin loistava lähde kuidulle! Valmiista jauhoseoksista on ehdottomasti omalle kohdalle osuneista ”fiksuimmin koostettu” Urtekramin uudet seokset, joissa on mainitsemani psyllium jo valmiiksi mukana.

Gluteeniton viikkoGluteeniton viikko

 • AAMUPALA: vihersmoothie
 • LOUNAS: curryinen bataattikeitto
 • VÄLIPALA: omena, selleriä ja maapähkinävoita
 • ILLALLINEN: kasvismunakas
 • ILTAPALA: kaurapuuroa ja kanelissa kuullotettuja omenalohkoja

Luonnollisesti gluteenittomista viljoista oma lemppari on ehdottomasti kaura ja siitä tehtävä paras iltaruoka ikinä: kaurapuuro. Kaikki kaura ei tosin oo gluteenitonta eikä edes gluteenittomana keliaakikolle sovi, joten kaupassa kannattaa olla tarkkana. Mä itse käytän yleensä hiutaleiden sijaan ryynejä ja oi että sitä makua! Huomaa kyllä selkeän eron 🙂

Pastojakin alkaa löytymään jo tosi hyvin gluteenittomina, mikä on tosi jees! Vaikka itse en mikään pastan suurkuluttaja ookkaan niin mulle on kuitenkin tärkeää, että mulla on siitäkin mahdollisuus nauttia – fiksusti – vaikkapa tälleen tuomassa ruokaisuutta keittoon. Gluteenittomissa pastoissa on monesti sama tärkkelyksen suhteen, kuin jauhoissa, eikä kaikki pastat oo yhtä hyviä valintoja keskenään.

Monissa kaupoissa alkaa onneksi olemaan jo hyvä valikoima luontaisesti gluteenittomia pastoja, kuten mustapavuista tai tattarista ja bataatista tehtyä pastaa. Omia lemppareita on King Soban ja Á la Econ pastat, joita myydään ainakin ekomarketeissa ja hyvin varustelluissa terveyskaupoissa 🙂
SiemenjogurttiKvinoatuorepuuro

Kvinoa on ehdottomasti gluteenittoman paras kaveri! Se on ykkösjuttu, jota suosittelen aina kaikille vaikkei ruokarajoitteita oliskaan ja se on käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen minkä vuoksi siitä voi tehdä niin aamu- kuin iltapalaa tai tietysti ihan kunnon ateriaakin. Esimerkiksi täytetyt paprikat on yks mun omista suosikeista tuorepuuron lisäksi 🙂

Aminohappokoostumukseltaan kvinoa sisältään kaiken olennaisen minkä vuoksi se onkin yksi parhaista kasviproteiinin lähteistä myös rasvahappojen ollessa hyvässä suhteessa. Kvinoa myös täyttää paljon paremmin vatsaa muihin lisukkeisiin verrattuna sisältäen suhteessa vähemmän tärkkelystä, minkä vuoksi se on myös verensokerin tasaisuuden kannalta fiksumpi vaihtoehto.

Niin.. ja sen neutraali, valkoinen väri antaa mahdollisuuden erilaisiin värileikittelyihin sen kanssa. Hah! 😉

Sudenkuoppa: tankkauspäivä

Normaalin arkipäivän juttujen sijaan pitää huomioida myös viikonloppu, sillä varsinkaan keliaakikot ei voi viettää kerran viikossa ”gluteenillista päivää”. Hahha! Herkuissa piileekin monesti kaikista suurin ”piilo”gluteenivaara eikä varsinkaan lapset sitä välttämättä tajua, mutta harvemmin myös aikuisetkaan ja varsinkin keliakiasta tietämättömän karkkien sisältämä gluteeni yleensä yllättää.

Makeutuksessa nimittäin käytetään paljon tärkellys- tai glukoosisiirappeja, joista monet saa oireita gluteenittomuudesta huolimatta minkä lisäksi karkeissa ja varsinkin irtokarkeissa piilee myös tosi iso kontaminaation riski. Eri makeisten valmistajien sivuilla tosin on listauksia gluteenittomista tuotteista, mutta niihin myös lasketaan näitä makeuttajia sisältävät versiot.. Heh, tietty, koska ne voidaan luokitella gluteenittomiksi vaikkeivät luontaisesti sitä ookkaan.

Muun muassa tästä syystä mä tykkään tehdä omat herkkuni itse, hah! Raakasuklaat, erilaiset tryffelit, vanukkaat, jäätelöt, raakakakut ja muut herkut on ensinnäkin parhaita itse valmistettuna sillä silloin saa just sitä mitä haluaa ja toiseksi ne on takuulla turvallisia syödä. Ja terveellisiä. Mä en ainakaan itse haluais ottaa sitä riskiä, että pienen herkuttelun vuoksi joutuisin kipujen kouriin. Ja tuskin haluaa kukaan muukaan 🙂

L'uomu Nokka luomubroileri

Sen sijaan, että kokisin gluteenittoman ruokavalion rajoittavan mua, se päinvastoin on monipuolistanut mun ruokavaliotani tosi paljon. Oon tutustunut uusiin makuihin ja musta on tullut keittiön puolella paljon kekseliäämpi! Innolla kehittelen ja keksin uusia reseptejä, jotta muutkin alkais entistä enemmän nauttia gluteenittomasta ruokavaliosta eikä kokis sitä niin, että joutuu luopumaan jostain tärkeästä.

Rohkeasti kokeilemalla, yrittämällä ja soveltamalla jokainen varmasti löytää itselleen sopivimpia ratkaisuja. Kaikki missä lukee ”gluteeniton” ei ole terveellistä, mutta gluteeniton ruoka voi myös olla hyvinkin puhdasta ja terveellistä, käsittelemätöntä. Ruokavaliomuutos on aina opettelua ja harjoittelua, mutta uskokaa mua: ajan saatossa työ palkitsee tekijänsä ja uusi elämäntapa palkitsee.

Sillä jokainen meistä ansaitsee parasta. Jokainen ansaitsee elää terveenä ja pitää itsestään hyvää huolta. Sen takia onkin ihana, että valikoimat kaupoissa alkaa parantumaan eikä ravintoloissakaan keliaakikkona enää tunne joutuvansa tyytymään mihinkään.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

PS. Kiinnostaisko juttu Helsingin parhaasta gluteenittomasta kahvila/lounaspaikka/ravintolatarjoilusta?

6 kommenttia

 1. Futishirmu kirjoitti:

  Moikka!
  Ihana lukee tällasta gluteeniton ruokavalio -juttua, koska oon kamppaillu nyt sen toteuttamisen kanssa. Vatsa voi niin paljon paremmin ilman gluteenia ja jalat ilman maitoa (heh, kuulostaa hölmöltä, mutta ei penikkaongelmia ilman maitoa 😮 )

  Liikun päivässä ihan hirveän paljon, ohjaan päivittäin pari tuntia ja lisäksi käyn salilla tai juoksemassa. On siis sanomattaki selvää, että mun täytyy syödä päivässä paljon. Aamupala, lounas ja päivällinen mulla on hanskassa, mutta proteiinirikkaita vinkkejä välipaloille ja etenkin iltapalalle tarvisin. Kananmunaa en haluis illalla syödä kun niitä menee aamulla jo hurjasti

 2. Ihastelija kirjoitti:

  Voi että mitä herkkuja!!! Sun euraavaa keittokirjaa odotellessa, tai ravintolaa! Teemana oli gluteenittomuus, mutta mietinnässä gluteenittomuuden lisäksi toi kasvisvoittoisempaan ruokavalioon siirtyminen. Miten postauksen ruoista olet saanut päivän proteiinit kasaan?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Kiiiitos! Ois kyllä ihana alkaa kehittelemään uutta reseptikirjaa, vielä joku päivä 😉

   Tosi helposti tulee kasvislinjaakin suosien päivän proteiinit täyteen. Monet noista ruista sisältää mm. linssejä, papuja, kananmunaa ja riisiproteiinia sekä siemeniä tai pähkinöitä eli aika monipuolisesti tulee niitä lautaselle päivän mittaan lastattua 🙂

 3. iina kirjoitti:

  oi miten inspiroiva postaus! olisi kiva saada reseptejä ruokapäiväkirjassa esiteltyihin ruokiin (esim. letut suklaakastikkeella, kvinoasalaatti lehtikaalipestolla, curryinen bataattikeitto, kvinoatuorepuuro, parsakaali-punajuurivuoka) ja jos sulla vaan ideoita piisaa, kuten olen ymmärtänyt, niin kaikki uudet reseptit ovat myös tervetulleita! 🙂 kiitos ihanasta blogista aino, olet mahtavan positiivinen! täältä löytyy myös paljon hyödyllisiä vinkkejä <3

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo siis tosi mielellään mä niitä kirjottelisin! Mut.. 😀 Tosta postauksesta ois tullu KILOMETRIN mittanen jos oisin sen tehny, hahha 😀 Ehkä.. EHKÄ.. Mä ajastan niitä mun Malesian reissulle. Oisko ideaa?

   Kiitos Iina 🙂 <3

   • iina kirjoitti:

    Mua ei kyllä ainakaan pitkät postaukset haittaa! 😀 ajastukset kuulostas tosi kivalta, jos sulla vaan aika riittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.