Hae
Aino Mäkelä

Se kaikista tärkein

Elämäni tärkein ihminen katsoo mua joka aamu peilistä – unisten silmien ja tummien silmäpussien takaa löytyy kuitenkin aina hymy. Minähän se siellä, älyttömän onnellinen herätessäni taas uuteen päivään. Ei ole häpeä myöntää olevansa oman elämänsä tärkein ihminen sillä niinhän sen pitää ollakkin, vaikka sen ääneen sanominen joskus vaikealta tuntuukin. Meidät suomalaiset kun on opetettu olemaan niin älyttömän vaatimattomia.

On väärin olla itsekäs, mutta eihän itsensä rakastaminen ja arvostaminen sitä tarkoitakkaan. Vai onko joku teistä erimieltä?

Ihanat Emmi ja Monna sekä minä auringonpaisteessa, hihhi <3

Eilen kokoonnuttiin bloggaajakolleegoiden kanssa viettämään iltaa New Organicsin järjestämässä Naisten Hyvinvointi -illassa, jossa meille oli puhumassa upea Anne Kukkohovi. Annen puhuessa kauneudesta mun hymy nousi kasvoille välittömästi sillä löysin itseni tarinoiden takaa täysin. 

Kauneuteen voi vaikuttaa toki myös ulkoisesti, mutta sisimmiltään se kyllä lähtee sisältäpäin. Se hehku ja loiste, joka ihmisistä sädehtii ei synny oikeansävyisellä meikkivoiteella ja sädehtivällä huulipunalla vaan nimenomaan aidosta hyvinvoinnista. Siihen liittyy oikeanlaisen ravitsemuksen lisäksi myös se, että osaa itse arvostaa itseään.OLYMPUS DIGITAL CAMERAItsensä arvostaminen on mun mielestä sitä, että hyväksyy itsensä sellaisenaan kuin on ja seisoo niin sanojensa kuin tekojensakin takana. Me oltiin luokkakavereiden kanssa viettämässä iltaa ja illan edetessä tietysti joku keksi pelata ”mä en oo koskaan” -peliä… Ensin mua hirvitti ja kauhistutti sillä olinhan tutustunut näihin ihmisiin puoli vuotta aiemmin ja mulla oli mahdollisuus olla heidän silmissä kuka vaan, olla aivan joku muu – luoda kokonaan uusi identiteetti ja esittää jotain muuta. 

Pelin edetessä mä kuitenkin tajusin, että sillä mitä on joskus tapahtunut ja sillä mitä mä oon joskus ollut, ei oo mitään vaikutusta siihen mitä nää ihmiset musta ajattelee. Miks mä esittäisin olevani jotain muuta, kun voin olla oma itseni? Musta tykätään just sellaisena, mitä mä nyt oon. Ja tälläiseksi mä oon tullu ainoastaan just sen takia, mitä oon joskus aikoinaan tehnyt – virheistäni oppinut ja viisastunut.

Ja joku fiksu joskus sanoi, että jos ei koskaan tee virheitä ei koskaan voi myöskään oppia.

Mä olen vastuussa myös siitä mitä se nuori ja hölmö Aino aikoinaan hommaili. Mutta myös siitä, kuinka hienon muutoksen oon käyny siitä päivästä tähän päivään. Musta oli aika ihana, kun Oulussa eräs mun kaveri katsoi mua ja sanoi: ”Kun miettii sua kaks vuotta sitten ja nyt, niin tajuaa että ihminen pystyy oikeasti ihan mihin vaa itse haluaa.”. Se lämmitti sydäntä ja paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATällänen mä nyt vaan sitten oon, tykkäsittepä tai ette. Viime viikolla rakastuin niin tulisesti mun uuteen Fjällravenin reppuun, että innostuin jopa värjäämään mun hiukseni sen väriseksi. Oikeasti pakko hehkuttaa tähän väliin: maailman paras reppu ikinä! Ja niin kaunis! Kun sitten naama hehkuen kerroin äitille mun loistavasta ideasta niin sain heti tyrmäyksen: en kuulemma sitten ainakaan vois mennä mummolaan kylään – no höpöhöpö, eihän hiustenväri mua ihmisenä miksikään muuta! Eihän?

Mä ainakin tykkään siitä, että on rohkeutta toteuttaa itseään tekemällä uusia juttuja ja kokeilla asioita ennakkoluulottomasti, oli ne teot sitten niinkin pieniä kuin hiusten värjääminen – ne on juuri niitä asioita, joiden kautta meistä tulee sellaisia kuin me ollaan.

Ne kokemukset, erehdykset ja yritykset voimaannuttaa – joskus onnistuu, joskus ei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASe itsensä rakastaminen on myös sitä, että osaa antaa itsellensä aikaa. Kyllä mun on pakko myöntää, että välillä mua hävettää etten jaksa aina raahautua kaikkiin kissanristiäisiin tai illanistujaisiin joihin mut pyydetään, mutta aina ei vaan pysty. Se kieltäytyminen tuntuu aina yhtä hankalalta, kun aina haluais olla kaikessa mukana – mutta loppupeleissä joka paikkaan repeäminen vain hajottaa enemmän eikä silloin pysty nauttimaan asioista samalla tavalla, täysillä keskittyen.

Mä ainakin koen, että pystyäkseni antamaan itestäni muille enemmän mun täytyy pystyä olemaan tilanteessa aidosti läsnä ja silloin se vilpittömyys sekä välittäminen välittyy myös muillekkin. Kiireessä tapaamisesta toiseen väsyneenä juostessa se läsnäolo yleensä katoaa ja stressi puskee läpi – silloin se välinpitämättömyys ja stressi välittyy myös ympärille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOllaksesi itsesi paras kaveri täytyy olla avoimesti rakastunut itseensä. Miten sä kohtelisit omaa rakastas? Siten sun tulis kohdella myös itseäsi! Mä ainakin tosi usein havahdun tilanteeseen, jossa annan itsestäni paljon energiaa sellaisiin kohteisiin joista en saa sitä yhtään takaisin ja taas vastavuoroisesti sitä energiaa ei riitä sinne, minne sitä oikeasti haluaisin välittää. 

Olemalla oma ylpeästi oma itsensä, olemalla rohkeasti omaa mieltä ja tekemällä valintoja tunteiden, ei järjen pohjalta elämästä tulee yleensä paljon nautinnollisempaa. Siinä on asia, jonka merkityksen mä tajuan päivä päivältä entistä paremmin. Ja silloin kun elämästä nauttii niin silloin yleensä voi hyvin – ja se hyvinvointi on se hehku, joka meistä kumpuaa ulospäin.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERARavinnolla on tähän  myös tietty tosi tärkeä merkitys ja just siksi mä kirjoittelenkin siitä niin paljon. Illan aikana päästiin myös tutustumaan Puhdas+ -lisäravinteisiin, jotka ainakin eilisen perusteella vaikuttaa olevan täysin omaa laatuaan ja lupaan palata asiaan, kunhan oon päässyt ensin tutustumaan niihin enemmän. Ainakin vihreästä kahvipapu-uutteesta innostu kaikki, hihhi! Niiden takana on kuitenkin ideologia puhtaudesta ja yksinkertaisuudesta, hyvinvoinnin ja terveyden maksimoimisesta luonnollisesti – kuulostaa ihan mun jutulta, eikö totta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa myös illan tarjoilusta voi päätellä paljon siitä, kuinka hyvin minä ja New Organics sekä Puhdas+ sovitaan toisillemme: ihanaa puhdasta ja tuoretta ruokaa, joka maistuu ruualle <3 NAM! 

Ja tiedättekö mitä? Nää kaikki asiathan liittyy niin vahvasti toisiinsa – siis kauneus, hyvinvointi, ravinto ja sitä kautta esimerkiksi myös nää lisäravinteetkin. Ne kaikki näkyy tässä munkin nykyisessä tilassani ja nyt kun oon vihdoin myöntänyt itselleni mun ongelmani juuret niin musta tuntuu, että tukea ja rohkaisua siihen lepoon ja pelkkään olemiseen, itsensä arvostamiseen, tulee ihan joka tuutista.

Ihanaa, että kerrankin osasin avata suuni oikeaan aikaan – mä nimittäin uskon, että tää kesä tulee olemaan aika ihana nyt, kun oon taas vähän fiksumpi itseni suhteen. Ja olo on päivä päivältä aina vaan kevyempi.

Kiitos vielä New Organicsille ja Anne Kukkohoville sekä loistavalle seuralle ajatuksien herättelystä! Mä viihdyin ja uskon, että niin teki moni muukin – ainakin meidän pöytäseurueessa, hihhi.

Aurinkoa,
<3 Aino

21 kommenttia

 1. Liisi kirjoitti:

  Oot kyllä niin ihana Aino! <3 Kaikki mitä kirjoitit on NIIN TOTTA!! Teillä on ollut tosi ihana tilaisuus eilen 🙂 Ihana olisi myös joskus päästä samankaltaisiin tilaisuuksiin… 🙂 Kaikkea hyvää siulle!! :))

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Liisi <3 Kaikkea hyvää myös sulle ja ihanaa, aurinkoista kesää! Ehottomasti kannattaa osallistua, jos joskus on vaan mahollista 🙂 Ite ainakin bongailen paljon tälläsiä esimerkiksi facebookista:)

 2. marissa kirjoitti:

  ihana Aino tosiaan <3

 3. Petra kirjoitti:

  Tää teksti huokuu onnea ja elämäniloa! <3

 4. Siiri kirjoitti:

  Oot niin upee!<3

 5. memmu kirjoitti:

  Ahh… sulla on niin ihanan rohkaisevia sanoja ja samansuuntaisia ajatuksia kuin mullakin… Oon pitkään tuntenut eläväni muita varten, toisten ihmisten ehdoilla – jokaiseen tilanteeseen sopeutuen kysymättä itseltäni, mitä todella itse haluan. Melkein itketti, miten oikeaan kohtaan postauksesi osui juuri nyt… Luin tätä ja radiosta soi juuri Jannika B:n ”itsensä herra”. Kiitos…

  Ja ihana nähdä, miten olet onnellinen omassa kehossasi ja omassa elämäntilanteessasi 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ihana, että tajuat tuon tilantees itse..! Se on kaikista tärkeintä:) Ihana, että teksti ”kolahti”.. nyt ei muutaku vaan omaa itseään kuuntelemaan ja toteuttamaan:)<3

 6. Lotta kirjoitti:

  Just näin! 🙂

 7. Maiju kirjoitti:

  Sä puhuit kun mun suullani. Mä hoen koko ajan, että itseään pitää rakastaa, itse olemme tämän elämämme tärkeimmät ihmiset. Muutenkin monissa asioissa mennään samoin ajatuksin. Hyvä me.

 8. A kirjoitti:

  Ihana ja herättelevä postaus jälleen kerran, oot kyllä yks inspiraationlähde! 🙂 Tuo hiusväri sopii sulle muuten aivan loistavasti! Mikä väri tarkalleen on kyseessä, ja värjäsitkö itse kotona vai kävitkö parturissa? 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Voi A, kiitos! Ihana kun mulle tuli niin hyvä mieli 😀 Mä kävin ihan kampaajalla – mä käyn AINA Oulussa, kun sieltä löytyy mun vakiokampaaja eli mun ystävä, joka osaa tehä aina just oikeet jutut, kuten huomaa 😉 Hihhi!

 9. outi kirjoitti:

  Hyvä postaus, juurikin näin! 🙂
  Oma mummuni muuten aina haukkui värjätyn tukkani, joskus kierrellen onnistui kohteliaammin ilmaisemaan että oma hiustenu väri olisi kauniimpi. Mummu oli hyvin suora, mutta myös hyvin rakas 😀 <3

 10. Kaisu kirjoitti:

  Näin se vaan on että se joka ei itseään osaa rakastaa, sillä myös vaikea rakastaa muita. Itse olen opetellut tämän taidon koska kotona sitä en lapsena oppinut. Omille lapsilleni yritän tämän taidon opettaa heti pienestä ja toivon että onnistun vaikka kokemusta siitä ei ole sieltä lapsuudesta. Itse en sure, enkä murehdi mitä olen nuorena tehnyt ja miten olen elänyt. En sure enkä murehdi myös lapsuutta joka välillä oli raskasta. Näen kaikesta tästä vaan sen että jos näitä asioita ei olisi ollut en olisi tänään tämä ihminen joka olen. Totta kai omat valintani ovat vaikuttaneet tähän päivään ja niistä olen NIIN kiitollinen. Ja sen kiitoksen annan vain ja ainoastaan itselleni. Minä olen päättänyt suunnan elämässäni ja niin se vaan on että tämä vastuu on jokaisella itsellään! Kukaan muu ei voi elää juuri sinun/minun elämää, kukaan muu ei sitä voi muuttaa tai siihen vaikuttaa vaikka moni niin ajetteleekin. Nuorisokodin nuorille puhun paljon tästä ”vain sinä itse voit päättää miten toimit, mitä elämältä haluat”. Ja kun tullaan siihen että ”mutta kun kotona… ja kun sosku…” Niin loppupeleissä myös tässä tilanteessa on se valta ihmisellä itsellään. Kun päätän että toimin lakien mukaan, näen positiivisesti asioita ja yritän kaiken sen minkä osaan niin kyllä se hyvä elämä sieltä vaan aukeaa. Sitten pitää totta kai pohtia että mikä on se hyvä elämä itsekullekin. Se mikä minusta on hyvä elämä ei vältis ole jostain toisesta mutta pääasia on että rakastamme itseämme ja tunnemme itse onnea ja hyvinvointia. Sitten viis mitä muut ajattelee! Kauniit hiukset Aino ja sano äidille terkkuja että ”rakastakaamme lapsiamme sellaisina kuin he ovat, eikä yritetä muuttaa niitä sellaisiksi kuin me haluaisimme” 😉 Kaikkien vanhempien suuri haaste 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.