Hae
Aino Mäkelä

Parasta paastoruokaa: Kitchari

Viime viikolla mun kroppa kaipasi lepoa, puhdistusta ja energiaa. Kaksi viikkoa kuumassa ilmastossa mausteisia ruokia nauttien onnistui nimittäin kohottamaan mun pittaa siihen malliin, että tutut (ja ne kaikista pahimmat) pittaoireilut alkoi nostaa taas päätään: jatkuva nälkä ja hikoilu.

Tiesin, etten tulis pärjäämään pelkällä mehu/nestepaastolla kahden viikon lomailun jälkeen – se ois ollu mulle aivan liikaa. Totaalipaastot kun mun mielestä kannattaa tehdä silloin, kun on täysissä ruumiin ja sielun voimissa eikä suinkaan kotiinpalattua reissusta rähjääntyneenä 😉 Onneksi löysin kitcharin, ayurvedisen paastoruoan, muhennoksen joka rauhoittaa ja puhdistaa elimistöä.

KitchariKitcharin pääraaka-aineet on basmatiriisi ja mung-pavut, joiden yhdistelmä on ruoansulatukselle helppo ja samalla ravitseva. Sellaisenaan se sopii jokaiselle ayurvediselle kehotyypille ja mausteita sekä vihanneksia muokkaamalla siitä voi vielä muokata haluamansa laista. Omaan kitchariin lisäsin omia suosikkejani, jotka viilentää ja laskee pittaa entisestään: korianteria, fenkolia ja herkkusieniä.

PITTAKITCHARI
2 dl basmatiriisiä
2 dl mung-papuja
0,5-2l vettä
1 rkl kirkastettua voita
2 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl mustapippuria
pieni fenkoli
300 g herkkusieniä
ruukullinen korianteria

Liota mung-papuja ohjeen mukaan, vähintään 8 tuntia. Laita kattila tulelle ja lisää kirkastettu voi – anna sulaa , lisää mausteet ja kuullota puolen minuutin ajan voisulassa. Lisää vettä ensin puolisen litraa, jonka jälkeen laita sekä riisi että pavut kattilaan. Keitä muhennosta miedolla lämmöllä ja lisää vettä aina tarpeen vaatiessa. Samaan aikaan hienonna fenkoli ja herkkusienet, minkä jälkeen kypsennä ne paistinpannulla kirkastetussa voissa mausteiden kera. Kun muhennos kattilassa on kiehunut n. 30 minuutin ajan ja sekä riisi että pavut ovat pehmeitä lisää mukaan fenkoli ja sienet, sekoita hyvin ja anna hautua vielä hetken aikaa.

Jo parin päivän ”kitcharikuurin” jälkeen olo oli normaalimpi, energisempi ja elinvoimaisempi! Nyt oikuttelevan sään ja loskan keskellä on helpompi päätyä sohvanpohjalle sairastamaan, joten sitäkin varten kannattaa pitää tämä resepti mielessä – mitä helpompaa ruoka on ruansulatukselle, sitä enemmän energiaa jää parantumiseen 🙂

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.