Hae
Aino Mäkelä

Kannattaako gluteeniton ruokavalio?

Yhä useampi meistä haluaa elää terveellisemmin ja pitää itsestään hyvää huolta – ja se on ihan mahtava juttu! Gluteeniton ruokavalio onkin yhä useamman valinta, mutta onko se oikeasti terveellisempi valinta?

Monet terveellisestä ruokavaliosta innostuneet ovat päätyneet gluteenittomaan ruokavalioon, mikä on oikeasti tosi fiksu päätös! Nykyään nimittäin yhä useampi tutkimus näyttää todeksi sen, että gluteeni aiheuttaa tuhoja ihan kaikille – oli ihmisellä sitten keliakiaa tai ei. Mä suosittelenkin lämmöllä oikeastaan kaikille gluteenitonta ruokavaliota sillä leivät, pastat ja jauhot on usein äärettömän prosessoituja ja raaka-aineet itsessäänkin hyvin pitkälle jalostettuja. Todennäköisesti jo se, yhdessä muiden näiden ”halpistuotteiden”  raaka-aineiden huonojen ominaisuuksien kanssa heikentää jaksamista ja hyvinvointia.

Onneksi gluteenittomuus on loppupeleissä hyvin helppoa sillä se onnistuu syömällä puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa sekä jättämällä ne gluteeniviljoja sisältävät tuotteet kauppaan.

Mun mielestä tuo on se fiksu tapa elää gluteenittomasti. Keliaakikoilla ymmärrän ruokavaliossa gluteenittomat leivät ja pastat jne sillä gluteenittomuus ei ole silloin oma valinta. Mutta jos gluteeniton ruokavalio on valinta oman hyvinvoinnin vuoksi silloin en näe järkeä ”gluteenin korvaamisella” sillä suurin osa gluteenittomista tuotteista on paljon prosessoidumpia mitä tavalliset, gluteenia sisältävät elintarvikkeet.

Gluteenittomat tuotteet eivät olekkaan automaattisesti mitään ”terveystuotteita”, vaikka niin helposti saattaisikin ajatella! Tässäkin korostuu ainesosaluettelon lukemisen ja sen ymmärtämisen tärkeys. Monet kaupan gluteenittomat tuotteet sisältää paljon prosessoitua tärkkelystä sekä yleensä myös runsaita määriä sokeria, lisäaineita unohtamatta. Sokerin lailla myös tärkkelys nostattaa verensokeria ja liiallisesti nautittuna tietysti tuo mukanaan taas omat terveysongelmansa, minkä vuoksi suosittelenkin pohtimaan tarkasti omia valintoja! Tietty sieltä kaupan hyllyltäkin löytyy gluteenittomia helmiä, kun vain jaksaa ahkerasti tutkia ainesosaluetteloita.

Pesto-mozzarella lämpimät voileivät

Aina kun suosittelen gluteenitonta ruokavaliota suosittelen seuraavanlaista kaavaa: lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja eli kaikkea tuoretta sekä sitten gluteenittomia viljoja kuten kauraa, riisiä, tattaria ja hirssiä. Ja kvinoaa! Fiksusti koostettuun ruokavalioon ei välttämättä mitään kuitulisää tarvitse ja itseasiassa monesti luontaisesti gluteeniton ruokavalio sisältää jo itsessään runsaasti kuituja.

Tässä vielä pieni muistilista kaikille, jotka haluaa vähentää gluteenia ruokavaliostaan tai luopua siitä kokonaan:

 • Lisää jotain tuoretta joka aterialle.
 • Varmista kuidun saanti syömällä tarpeeksi vihanneksia,  luontaisesti gluteenittomia viljoja sekä siemeniä ja pähkinöitä. Etenkin chia-siemenissä on runsaasti vatsaa hellivää kuitua!
 • Tarvittaessa ota käyttöön jokin luonnollinen kuitulisä.
 • Suosi luonnollisesti gluteenittomia tuotteita ja viljoja, kuten kauraa ja tattaria.
 • Tutki ainesosaluettelo – vältä tärkkelys- ja sokeripitoisia sekä prosessoituja tuotteita.
 • MUISTA: gluteenittomuus ei ole synonyymi terveelliselle eikä siten ole automaattinen takuu itselleen paremmasta valinnasta, ellet sairasta keliakiaa.

Kiinnostaisko teitä nähdä mun ruokapäiväkirjan muodossa esimerkkiä siitä, millainen on mun mielestä fiksusti toteutettu gluteeniton ruokavalio? Samalla voisin toki myös esitellä hyväksi havaitsemiani gluteenittomia tuotteita!

<3 Aino

GLUTEENITTOMIA RESEPTEJÄ:
Raikas hyvisvanukas / Kasviksilla höystetty makaronilaatikko / Sitruuna-lakritsi raakakakku

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

4 kommenttia

 1. Mirka kirjoitti:

  Moi,

  Ehdottomasti kiinnostaa nähdä ?
  Myös gluteenittomien tuotteiden esittely olisi kiva ?

 2. Roosa kirjoitti:

  Hep! Ehdottomasti ruokavinkkejä kehiin. Onneksi gluteenittomiin tuotteiden kirjo on jo huikea ja yhä enemmän löytyy reseptejä jokaisen makuun. Keliaakikkona olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota jo yli kymmenen vuotta, mutten koe kyllä jääväni mistään paitsi (ainakaan kotiolosuhteissa). ?

 3. Ella kirjoitti:

  Moikka! Onko siulla linkkiä noihin tutkimuksiin, haluisin ihan mielenkiinnosta itekkin lukasta? 🙂

 4. Laura kirjoitti:

  Kyllä kiinnostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.