Hae
Aino Mäkelä

Omenahyve-kakku

Omenahyve-kakkuMeillä oli lapsena aina tyttöjen kanssa perinne: mentiin bussilla kaupunkiin ostoksille ja Katri Antellin leipomoon omenahyve-kakulle. Se kakku on niin legendaarinen – ja tietty ihan uskomattoman hyvä! Sen mitä muistan.. –  että se saikin kunnian toimittaa hääkakun virkaa mun ystävän häissä viime kesänä.

Ja tänä äitienpäivänä meidän Äitienpäiväkakkuna.

Tosin tällä kertaa tosin mun omana versiona. Siis gluteenittomana, maidottomana ja terveellisesti makeutettuna. Omasta mielestä on aina aika uhkarohkeaa lähtä kopioimaan klassikoita, mutta mä tunnustan että mun ja aidon alkuperäisen omenahyve-kakun tapaamisesta on niin pitkä aika, että tää mun oma versio lähinnä mukautteli kaikkia niitä ominaisuuksia joita itse kakussa muistan arvostaneeni: pehmeää suutuntumaa, omenaa, kuohkeutta ja tietysti sitä kermaa.

Omenahyve-kakkuOmenahyve-kakkuOmenahyve-kakku

5 dl kaurajauhoja
2 dl kookossokeria
2 tl aitoa vaniljaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 omenaa (soseutettuna)
1 dl kookosöljyä
2,5 dl kauramaitoa

Aloita kuutioimalla omenat ja pehmentämällä ne niukassa vedessä keittäen parin minuutin ajan. Anna hetken aikaa jäähtyä, millä aikaa voit sekoittaa kuivat aineet keskenään kulhossa. Soseuta omenat blenderissä ja ota siitä n. 1/3 talteen täytettä varten, minkä jälkeen voit lisätä kookosöljyn mukaan. Lisää omenasose kuivien aineiden joukkoon ja viimeistele taikina kauramaidolla. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. tunnin ajan, kunnes taikinaa ei enää irtoa hammastikkuun.

Omenahyve-kakkuomenasosetta
1 tlk kookoskermaa vaahdotettuna

Anna kakkupohjan viilentyä kunnolla ennen halkaisemista. Vaahdota jääkaapissa säilytetty, tiivistynyt kookoskerma (ei nestettä purkin pohjalta) kuohkeaksi. Kostuta halkaistu kakkupohja esimerkiksi omenamehulla, minkä jälkeen voit lisätä väliin ensin omenasosetta ja sen jälkeen kookoskermaa. Nosta kakkupohjan toinen puoli päälle ja lisää loput kookoskermasta sen päälle, minkä jälkeen voit nostaa kakun jääkaappiin ja valmistaa omenamurun:

1 rkl kookosöljyä
1 rkl kookossokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 omenaa
1 dl mulperimarjoja
1 dl kookoshiutaleita

Kuutioi omenat ja hienonna hieman mulperinmarjoja. Sulata kookosöljy pannulla ja lisää mausteet, joita on hyvä kuullotella hetki panulla sellaisenaan. Lisää joukkoon omenakuutoit, hienonnetut mulperimarjat ja kookoshiutaleet sekä kookossokeri. Kuullottele hetken aikaa miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmentyneet kauniisti ja hiutaleet sekä mulperit ovat saaneet kauniin värin pintaan. Anna seoksen jäähtyä kunnolla ennen sen kasaamista komeaksi keoksi kakun päälle!

Omenahyve-kakku

Kuten resepteistäkin huomaa, mä oon taas innostunut enemmän ”perinteisemmästä” leivonnasta ja tääkin kakku imitoi aikalailla perinteistä täytekakkua perusidealtaan. Onkin ollu hauskaa ja opettavaista oman raakaleivontabuumin jälkeen totutella taas hääräämään keittiössä ihan eri tavallla enkä oo onnistunut edes vielä unohtamaan mitään uuniin tai saamaan muutakaan tuhoa aikaiseksi.

Kummasta te tykkäätte enemmän – twistatuista, perinteisemmistä herkuista vai raakaleivonnaisista? Mä veikkaan, että kesää kohden mä taidan alkaa kehittelemään ja inspiroitumaan taas enemmän kevyistä ja raikkaista herkuista.

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa  / Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.