Hae
Aino Mäkelä

Luomutukan ABC

Jokin aikaa sitten kerroin teille mun luomutukasta minkä seurauksena monet teistä innostui kyselemään asiasta tarkemmin. Nyt vastaankin kaikkiin teidän kysymyksiinne ja vähän enemmänkin 🙂 Jos tulee vielä jotain mieleen niin muistakaa, että kommenttiboksi on aina teille avoinna!

Kokonaisuudessaan mulla on nyt kuusi viikkoa shampoottomuutta takana ja en vois olla tyytyväisempi. Mun hiukset on todella eloisat ja tuuheat! Veden lisäksi oon pessyt hiuksia viimeaikoina lähinnä ruokasoodalla kerran viikossa eli mitä pidemmälle oon mennyt niin sitä vaivattomammaksi homma on muuttunut. Käytännössä siis hiuspohja on alkanut itse pesemään itseään mikä onkin ollu koko homman tarkoitus 🙂

Luomutukka

 • Mitä savea käytät?
  Oon käyttänyt FLOW:n vaalenapunaista savea, joka sävyttää kivasti mun tukkaa! Myös saman merkin valkoinen savi toimii hyvin. Siitä voi halutessaan myös tehdä naamion päänahkaan, jolloin savi kerää raskasmetallikertymiä ja epäpuhtauksia 🙂
 • Kaipailisin vielä sekoitussuhteita ja miten toimit-tyyliin, ennen tämän aloittamista.
  En oikeastaan ”valmistautunut” tähän mitenkään, vaan lopetin pesun ihan kuin seinään. Käytin tosin luomushampoita eli mun päänahka oli muutenkin kosketuksissa synteettisiin kemikaaleihin, minkä vuoksi mulle ei tullut mitään voimakasta puhdistusreaktiota. Suhteista sen verran, että 1 rkl soodaa/savea ja vettä niin, että seoksesta muodostuu ”tahna” eli arviolta suhteessa 1:1.
 • Jääkö omenaviinietikasta ilkeä haju?
  En ainakaan itse oo huomannut, mutten oo itse mitenkään herkkänenäinen 🙂 Oon itse laimentanut sitä 1:1 suhteessa veteen, jollon tuoksu on tietysti miedompi.
 • Kauan pidät naamiota päässä?
  Yleensä n. 10 minuutin ajan naamiosta riippuen. Yleensä istun saunassa sen aikaa, jotta lämpö aktivoi vaikutusta entisestään 🙂
 • Mitäs sit jos sooda kuivattaakin ihoa liikaa?
  Kysyin tästä mun ekokampaajalta ja vaihtoehtoja soodan sekä saven lisäksi on pesu pelkällä vedellä tai vaihtoehtoisesti merisuolaliuoksella. Jälkimmäinenhän voi myös kuivattaa herkkää, mutta vesipesu on mieto! Omenaviinietiikalla huuhtelu myös kosteuttaa päänahkaa, joten se sopii hyvin käytettäväksi soodapesun kanssa.
 • Entä treenaus ja shampoottomuus?
  Hyvin toimii! Käyn treenien jälkeen normaalisti suihkussa ja pesen hiukset vedellä, jonka jälkeen harjaan hiukset puhtaaksi 🙂
 • Kuinka usein peset hiukset ja millä tyylillä? Kuinka usein käytät naamiota?
  Hiukset tulee pestyä vedellä päivittäin, mutta soodalla tai savella kerran viikossa joiden käyttöä vuorottelen 🙂 Avokadonaamion laitan hiuksiin yleensä kerran kahdessa viikossa, mutta latvat huollan kerran viikossa – yleensä aina pesun yhteydessä.

Luomutukan ABCKaikenkaikkiaan varsinaisia pesutyylejähän on oikeastaan neljä eli pelkällä vedellä + harjauksella pesu, soodan ja veden, saven ja veden yhdistelmä sekä merisuolaliuoksella huuhtelu. Merisuolaliuos sopii kuivalle päänahalle, joka myös lievittää tulehdusta sekä tuuhentaa ohutta hiusta. Soodapesu puolestaan on hyvä rasvoittuvalle hiuspohjalle, jonka kaveriksi sopii hyvin jo aiemmin mainitsemani huuhtelu omenaviinietiikalla.

Itse oon pesujen jälkeen laittanut hiuksiin luomu merisuolasuihketta, joka tuo lisää tekstuuria ja rakennetta sekä samalla kosteuttaa hiusta. Ainakin omalla kohdalla oon toiminut sen todella toimivaksi minkä vuoksi uskallan suositella samaa myös muille! Tuuhea, vapaana hulmuava surffitukkahan on aina muodissa – eiks vaan? 😉

Luomutukan ABCOn myös hyvä muistaa, että erilaiset hormonihäiriöt vaikuttaa kehon luontaiseen eritykseen eli esimerkiksi raskaana ollessa on täysin ymmärrettävää että päänahkakin reagoi 🙂 Eli itselleen ei kannata olla liian ankara tai luovuttaa liian helposti, vaan on hyvä muistaa kehon kokonaisvaltaisuus myös tässäkin asiassa. Kuitenkin aina luonnonmukaiset pesut voi ottaa osaksi arkea, vaikka shampoota käyttäisikin – pienestä on aina hyvä aloittaa! Tai vaikka seuraavista naamioista:

AVOKADO-KANANMUNANAAMIO
1/2 avokado
2 keltuaista

Muussaa avokado hienoksi ja sekoita joukkoon kananmunan keltuaiset. Aloita levitys märkään hiukseen päänahasta aloittaen jatkaen levitystä aina latvoihin asti niin, että hiukset ovat yltäpäätä naamion peitossa. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuutin ajan, mielellään lämpimässä jos mahdollista.

KAAKAO-KOOKOSNAAMIO
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kaakaovoita

Sulata kookosöljy ja hienonnettu kaakaovoi vesihauteessa. Anna jäähtyä ja jähmettyä huoneenlämmössä, jotta seoksesta tulee voidemaista. Levitä naamio puhtaille, kosteille latvoille ja anna vaikuttaa vähintään 10 minuutin ajan.

Kiinnostuneiden kannattaa käydä kurkkaamassa vielä mun ekokampaajan kirjoittama juttu luonnonmukaisesta hiustenhoidosta. Just viikko sitten värjättiin mun hiukset ihanalla luomuhennalla ja nyt mun kuontalo taas sädehtii ihanan intensiivisen punaisena 🙂 Jeii!

Oon ihan superinnoissani, että tää aihe kiinnosti teitä. Kysykää lisää, jos jotain tulee mieleen!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

PS. Pakko vielä ihan erikseen sanoa, ettei shampoottomuuteen siirtyessä kannatta odottaa mitään nopeaa ”wow”-tulosta sillä päänahalla kestää hetken aikaa tottua ns. puhdistamaan itsensä. Odotus ja vaivannäkö on tosin palkitsevaa, mutta sinnikkyys on suositeltavaa 🙂 Heti ensimmäisen kerran jälkeen tai edes kahden viikon jälkeen hiukset eivät välttämättä ole vielä ”entisellään”, mutta tulevat todennäköisesti vielä myöhemmin olemaan entistä paremmassa kunnossa 😉

13 kommenttia

 1. Christina kirjoitti:

  Moikka!
  En nyt jotenki ymmärrä tuota hiusten harjaamista puhtaaksi. Siis harjaatko hiuksia ihan perusharjalla, vai onko sulla joku erityisharja sitä varten? Entä kuinka kauan harjaat?
  Sooda pesuun olen itsekin ollut tyytyväinen. Rutiiniksi en ole sitä vielä saanut. Omenaviinietikka haisee sen illan (käyn siis aina iltaisin suihkussa) mutta aamulla ei enää onneksi 🙂
  Joskus olen levittänyt pesun jälkeen latvoihin myös kookosöljyä 🙂 Hellukin tykkää tuoksusta 😀

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Vesi puhdistaa päänahkaan erittyneen rasvan, jonka sitten saa harjaamalla pois sieltä päänahasta – näin loogisesti ajateltuna 🙂 Harjaan yleensä hiukset läpi päänahkaa myöten muutaman kerran ja normaalilla, leveällä harjalla. Aikaa siihen menee minuutti, maksimissaan kaks 😛

   Hahha – ihana, että kookos miellyttää <3 Se on kyllä ihan huippu! Siitä se lähtee, pikkuhiljaa 🙂 Kohta huomaatkin että koko pesuhomma on jo ihan rutiinia!

   • Christina kirjoitti:

    Periaatteessahan veden täytyy olla sitten aika lämmintä, lähes kuumaa jos se kerran rasvaa poistaa.. Koska eihän se rasva mihinkään lähde kylmällä tai edes viileällä vedellä. Mietin tässä nyt esim. tiskaamista (haha hyvä esimerkki tähän yhteyteen.. :D). Jos peset rasvasta pannua viileällä veellä, niin saat kyllä aika tovin sitä hinkata että se rasva siitä mihinkään lähtee.
    Kokeilen tätä vaikka muutamana päivänä, ja katson sitten toimiiko 🙂

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

     Ihmisen erittämä rasva tosin on koostumukseltaan erilaista mitä esimerkiksi paistorasvat, se on hyvä muistaa 🙂 Mä en tosiaan valitettavasti osaa tästä kerota sen enempää kuin oman kokemukseni, joka on positiivinen!

     • Christina kirjoitti:

      Totta…. Mulla nyt vaan hämmentää tämä juttu.. 😀 Täytyy siis vaan ite kokeilla! 🙂

 2. pupu kirjoitti:

  Kuinka usein siis peset tukan ja millä aineilla eli pesetkö aina samoilla aineilla vaikka kerran viikossa? Ja kuinka usein laitat naamion?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Heippa! Lisäsin nuo sun kysymykset tuohon postaukseen ja vastasin siihen – aika oleellinen kysymys nimittäin 🙂 Mutta siis: ”Hiukset tulee pestyä vedellä päivittäin, mutta soodalla tai savella kerran viikossa joiden käyttöä vuorottelen 🙂 Avokadonaamion laitan hiuksiin yleensä kerran kahdessa viikossa, mutta latvat huollan kerran viikossa – yleensä aina pesun yhteydessä.”

 3. Liisi kirjoitti:

  Miulla itseasiassa juuri löytyy tota Flow savea ;)Ja eilen testasin 😉 Mietim vaan, että täytyykö savi muuten levittää märkiin vai kuiviin hiuksiin? Itselläni melko pitkät hiukset ni levittäminen melko hankalaa päänahkaan..Itse myös pohdin tota puhtaaksi harjaus juttua, kuinka toimii?? Ja huuhdellaanko omenaviinietikka pois? Olisiko vinkkejä hiuslatvoihin, että pysyisivät kiiltävinä ja puhtaan tuntuisina (koska ovat nyt melko karkeina)..?? 🙂

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Mä siis aina huuhtelen hiukset, jonka jälkeen levitän saven päänahkaan – en hiuksiin! Omenaviinietiikalla huuuhtelun jälkeen yleensä huuhtelen myös hiukset ihan vedellä 🙂 Latvoihin käytän postauksessakin mainitsemaani kookosöljy-kaakaovoinaamiota, joka tekee hiuksista kyllä ihanan kiiltävät!

 4. Pirkko Silvola kirjoitti:

  En oo vielä kokeillut, mutta ehdottomasti teen sen…

 5. Liisi kirjoitti:

  Noniin, nyt on kohta 3 viikkoa shampootonta elämää takana päin! Minulla on pitkä tukka ja onha tämä vähän haastavampaan näin koska hiustenpesu pelkällä vedellä vie enemmän aikaa + kuivaus. Mutta siis, hyvin on mielestäni onnistunut. Olen tehnyt kerran kananmuna naamion (mutta haju oli kyllä aika karmea) :/ Ja hiuksista tuli kylläkin nätit 🙂 Ja olen myös savea käyttänyt ja ihan ok . Myös etikkaa on tullut käytettyä 😉 Se on hyvä, mutta nyt tarvitsen pikaisesti neuvoja tähän hajuun…. nyt alkaa pikkuhiljaa tulemaan hajua joka ei enään siis lähde eikä haihdu :/ En halua kuitenkaan että tukkani haisee oudolle /rasvaiselle… mikä neuvoksi???

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Voi Liisi! Apua – millaisesta hajusta on kyse? Siis tuleeko se etiikasta, vai jostain muusta? Kyse voi olla puhdistusreaktiostakin.. Ymmärrän kyllä täysin, eihän tollanen kivaa tietenkään oo :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.