Hae
Aino Mäkelä

Ruokaremonttijuttuja

Olin ajatellu kirjottaa teille paaaaljon erilaisia ruokajuttuja terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion muodostamisesta, mutta niitä on varmaan tällähetkellä jokainen naistenlehti täynnä 😀 Vaihda viljatuotteet täysjyvään, syö usein äläkä näe nälkää, pienennä annoskokoja, syö enemmän kasviksia ja hedelmiä, syö jokaisella aterialla proteiinia ja juo paljon vettä. Olikohan tässä kaikki?

Mä oon aika huono tottelemaan mitään ”sääntöjä” syömisen suhteen ja eikö jokainen ruokavalio ole tietyllätapaa omanlaisensa, yksilöllinen niinkuin me ihmisetkin? Opiskelen kyllä mielelläni lisää ravinnosta jatkuvasti ja olenkin kokeillut erilaisia tapoja syödä, soveltanut ideoita ja teoriota mikä on johtanut siihen että olen löytänyt itselleni oikeanlaisen ruokavalion sekä -rytmin. Täytyy muistaa, että jokaiselle ei sovi sama systeemi, vaikka peruspilarit on toki hyvä pitää kunnossa.

Mulle itselle tärkeintä ruuassa on se, että se pitää mun kropan kunnossa, mielen virkeänä ja olon hyvänä. Tärkeintä ei oo kalorimäärät vaan se mistä se ruoka koostuu elikkäs ravintoaineiden tulee olla tasapainossa 🙂 Jokaisella aterialla syön jotain proteiinia sekä marjoja, kasviksia tai hedelmiä. Aterioiden välissä taas paljon vettä. So simple!

Mun maha on suhteellisen herkkä, joten tärkeintä on helliä sitä sellaisella ravinnolla joka sitä ei ärsytä. Vehnää en syö ollenkaan vehnäallergian vuoksi ja kaikki käyttämäni viljatuotteet on täysjyvää ja hyvin kuitupitoista – kuidun määrästä oon todella tarkka sillä kuiturikas ruoka pitää mut huomattavasti paremmin kylläisenä. Aina välillä joudun myös luopumaan mun rakkaasta maitorahkasta, kun maha herkistyy liikaa maitoproteiinille ja rupeaa kenkkuilemaan. Oman kropan kuuntelu on siis tärkeetä ja syödä sen mukaan, että olo pysyy hyvänä 🙂

Omassa ruokavaliossa varmistan kuidunsaannin täysjyväviljatuotteita, leseitä, pellavansiemenrouhetta, siemeniä, pähkinöitä, marjoja, ja palkokasveja syömällä. Yllättäen avokado on tosi hyvä kuidun lähde sen lisäksi että se sisältää hyviä rasvoja 🙂
 
Mä aikoinaan karppasin jonkinaikaa, mutta tänäpäivänä en enää siihen lähtisi vaikka en paljon hiilihydraatteja syökkään. Oon tottunu kutsumaan itseäni ennemminkin ”hiilihydraattitietoiseksi” entä karppaajaksi 😀 Ilman hiilareita ei mulla varmastikkaan olis kaikkea tätä energiaa paahtaa päivät läpi töissä, salilla, lenkkipolulla ja ylipäätään muutenkin – onhan ne kuitenkin kehon tärkein polttoaine. Mun hiilarit tulee just pääsääntösesti täysjyväviljasta, hedelmistä, marjoista ja kasviksista 🙂 Hiilarit on tosi tärkeitä mulle erityisesti nyt kun tahdon lisää lihasmassaa – kun niitäkin syö niin ne protskut jää sitten lihasten kasvua varten!

Ja te kaikki hiilareiden välttelijät, tiesittekö että 100g hiilareita menee suoraan aivojen energiaksi – ne siis pitää mielen virkeänä ja järjen juoksemassa 😉

 

Mun ruokavalio pitää mut virkeenä ja energisenä. Syön useasti päivässä (riippuen työvuorosta ja treeneistä) keveitä annoksia – pääosin kasviksia ja vihanneksia, marjoja ja hedelmiä! Kevyillä annoksilla pidän itseni pirteänä ja toimintakuntoisena läpi päivän, enkä väsähdä ruokailun jälkeen. Pyrin syömään mahdollisimman värikästä ruokaa, jotta varmasti saan kaikki mahdolliset vitamiinit ja hivenaineet mun ravinnosta – en oo mitään tarkkaa tilannekatsausta tehnyt asiasta, mutta en usko että mua mitkään puutostilat vaivais 😀 Paljon mielummin saan kaiken tarpeellisen ravinnosta entä napsin purkista pillereiden muodossa.
 
Aikoinaan ehkä oli hankalinta opetella oikeat annoskoot.. vieläkin ne tuottaa joskus, esim buffeteissa ja juhlissa, ongelmia – aina ei vaan muista että sitä ruokaa ei ole pakko mättää vain siksi että sitä on tarjolla. Tämänkin suhteen on hyvä kuunnella omaa kroppaansa – kun syö hitaasti ja keskittyy ruokailuun tajuaa myös helpommin milloin ruokaa on syöty tarpeeksi. Kun syö tarpeeksi usein päivässä, ei nälkä pääse yllättämään ja annoskoosta on helpompi pitää kiinni. Enää en paastoa koko päivää jos tiedän että oon illala menossa juhliin tai buffettiin syömään.. tyhmäähän se on, mielummin kannattaa syödä tasaisesti normaalia ruokaa päivän mittaan niin on helpompi hillitä itsensä 🙂

Kokeilkaapa syödä ihan rauhassa – ilman puhelimen tai tietokoneen näppäilyä, lehden lukemista tai TV:n katselua. Keskittykää pelkästään siihen ruokaan älkääkä ympäristöön ja syö hitaasti, pureskele nautiskellen. Tää on tosi suositeltavaa verrattaen siihen, että menee lautasen kanssa sohvalle katsomaan TV:tä eikä edes tajua syöneensä kun lautanen on jo tyhjä.. silloin tulee helposti santsattua aivan turhaan.

Mietin että voisko tätä samaa soveltaa herkutteluun? Jos sohvan sijasta istuisit karkkipussin kanssa keittiön pöydän ääreen, tulisko sitä syötyä koko pussi? Mä veikkaan, että karkkia tulee monesti syötyä liikaa siksi että sitä ei ajattele vaan tekee ns. huomaamattaan.. oiskohan tässä mitään perää?

Huh, kylläpä ruoka herätti ajatuksia. Ainahan se herättää! Viimepäivinä oon katsonut aika paljon herätteleviä ruokaohjelmia.. ”Olet mitä syöt” ja ”Dieetit vaihtoon!” on ehkä mun lemppareita näistä. Annoskoot on ruuan laadun lisäksi oikeasti tosi iso ongelma, joten suosittelen kiinnittämään erityisesti niihin huomiota 🙂

Ja mites se ruokarytmi? Sillä on oikeesti ihan hirveesti ollu ainakin mun jaksamiseen vaikutusta. Esimerkiksi jos meen töihin aamuvuoroon juon smoothien ennen töitä, tuorepuuroa tauolla ja ennen lähtöä vielä jotain välipalaa ennen salia – monet mun työkavereista elää kaiken tän ajan pelkällä kahvilla ja röökillä. En tajua! Sitten valitetaan kuinka kotiin päästyä tuli syötyä koko jääkaappi tyhjäksi ja maattua loppupäivä sohvalla… yeah right, mistäköhän johtuis ;D


Yhden vinkin haluan syömisen suhteen jakaa – älä näännytä itseäsi! Liian niukalla ruokavaliolla ja jatkuvalla nälällä et varmastikkaan saa haluamiasi tuloksia aikaiseksi ja muutut lähinnä väsyneeksi ja ärtyneeksi kiukkupussiksi. Kun syö tasaisesti päivän mittaan pitäen itsensä kylläisenä ja perus ruokavalio on kunnossa voi myös satunnaisesti herkutella. Kohtuudella. Kaikista eniten mua oikeasti huolestuttaa liian niukalla ruokavaliolla elävät jotka etsii oikotietä onneen.. sillä harvoin on hyviä ja pysyviä seurauksi. Järki käteen ja kasviksia lautaselle, niin hyvä tulee. Ruokaympyrän noudattaminen on äärettömän hyvä keino painonhallintaan 🙂

kuvat weheartit.com

9 kommenttia

 1. HK kirjoitti:

  Sulla on kyllä aina yhtä ihania ja hyödyllisiä tekstejä, jotka laittaa ajatteleen. Toivottavasti jatkat bloggaamista pitkään, täällä on ainakin yksi eibloggerissaoleva seuraaja!

  • Aino kirjoitti:

   Kiva kuulla, että sieltä ruuduntakaa löytyy muitakin! Ja kiva että tykkäät lueskella mun juttuja 🙂 Intoa kyllä riittää kirjoitteluun (varsinkin tälläisten kommenttien jälkeen!), joten eiköhän näitä juttuja tuu vielä kyllästymiseen asti lisää ;D

 2. Aradhel kirjoitti:

  Mä olen aina myös ihmetellyt tota, että miten ihmiset elää vaikka 8 tunnin työpäivän pelkällä kahvilla ja tupakalla, ehkä ruokatauolla pulla tai joku muu herkku kahvin kanssa. Sitten mua katsotaan aina kieroon kun jokasella 10min tauolla nappaan sen mandariinin ja lasillisen vettä/tuoremehua ja ruokatunnilla lähes aina rasiassa mukana kunnollista ruokaa ja yleensä vielä siihenkin lisäksi se hedelmä ja vesilasi tottakai. 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Pakko myöntää, että oon mä joskus aikoinaan itsekin elänyt tuossa monen tunnin syömättömyys -noidankehässä ja ihmetellyt iltaisin, että miksi se nälkä ei katoa vaikka kuinka söis.. Kuulostaa kyllä just niinku mun työpäivältä! Eikai sitä töitäkään jaksa nälkäisenä ja ilman energiaa 🙂

 3. Anonymous kirjoitti:

  Sen verran täytyy nyt viilata pilkkua, että viljojen kuidut eivät ole niin tärkeitä kuin kasvisten, etenkin marjojen kuidut. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saa liukenevaa kuitua, joka oikeasti on tärkeää suolen toiminnan kannalta (suosittelen lukemaan sellaisen kirjan kuin Luonnollista!). Viljojen kuidut lähinnä saavat sen p*skan kulkemaan siellä suolessa. Ei sillä etteikö se olisi hyvä asia 😀

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos pilkun viilaamisesta ja tarkennuksesta! Tärkeitä ne toki on (ainakin mulle ja mun ongelma-mahalle :D), siksi en mitenkään eritellyt tai erikseen maininnut 🙂 Ja kiitti kirjavinkistä – oisinpa hoksannu tän kommentin aiemmin, kävin nimittäin just kirjastolla ja mukaan tarttui yks toinen ravitsemustieteen kirja 🙂

 4. essipessi kirjoitti:

  Olis mielenkiintoista saada tänne näkyville hieman ruokapäiväkirjaa sun päivittäisestä syömisesfä, kun itse hieman kamppailen sen kultaisen keskitien löytämisessä 🙂 tein muuten eilen bataattiranskalaisia ja ne oli super hyviä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.