Hae
Aino Mäkelä

Optimoi treenisi kuukautiskierron mukaan

Mun on jo pidempään pitänyt nostaa yksi asia pinnalle mistä meillä ei kovinkaan paljoa puhuta, VAIKKA se määrittääkin meidän naisten elämää varmaan eniten entä mikään muu. Onneksi ihana Kaisa otti asian rohkeasti puheeksi jo viime viikolla, joten mäkin päätin nyt tarttua härkää sarvista ja jutella teille vähän kuukautisista!

Koulussa kuukautisista puhutaan nuorille aivan liian vähän ja hyvin pintapuolisesti, usein jopa niin että tytöille tulee siitä vähän ujo (pahimmassa tapauksessa vähän häpeällinen) olo. Puhutaan munasoluista, hedelmällisyydestä, mahdollisesta raskaudesta, kivuista, turvotuksesta, mielialanvaihteluista ja vuodosta, mutta asiaan ei paneuduta lainkaan pintaa syvemmälle.

No okei – ehkä sana hormoni vilahtaa vähän siellä sun täällä, mutta siitä tuskin kukaan pääsee sen syvemmin perille, vaikka se itsessään oliskin juuri se asia, josta meidän pitäisi oppia jotta ymmärrettäis omaa kehoamme paremmin! Naisena oleminen on ihan mieletöntä ja uskokaa tai älkää, kuukautisistakin voi oppia nauttimaan ja saamaan enemmän iloa irti 🙂

Siinä missä nuorempana inhosin kuukautisiani, oon nykyään oppinut rakastamaan niitä. Sen jälkeen, kun sain kuukautiseni takaisin parin vuoden hormonitoiminnan sekoilun jälkeen, mä tajusin kuinka paljon elinvoimaa mun hormonit mulle tuo ja ennenkaikkea miten pystyn niitä ymmärtämällä nauttimaan elämästäni entistä enemmän!

Voisin jutella tästä asiasta loputtomiin, joten ajattelin purkaa aiheen palasiksi ja aloittaa aiheesta joka kiinnostaa aika monia (etenkin hormoniongelmien kanssa kamppailevia, sillä se on usein liikunnallisten naisten kiusa) eli treenaamisesta. Seuraavaksi kerronkin miten keho reagoi treeneihin kuukautiskierron eri vaiheissa ja miten siitä voi saada kaiken mahdollisen hyödyn irti!

Kuukautiskierron eri vaiheessa meidän kehoon erittyy eri määriä hormoneita, mikä luonnollisesti vaikuttaa meidän naisten aineenvaihduntaan ja treenaamisen tuloksellisuuteen – usein se jääkin huomioimatta, vaikka muuten treenattais ja syötäis sataprosenttisen fiksusti. Testosteroni tekee miehistä lihaksikkaan, vahvan ja jopa aggressiivisen – mutta mites tää homma toimiikaan naisilla?Kun omasta hormonitoiminnasta pääsee kärryille on paljon helpompi suunnitella ja pitää huolta siitä, että pystyt treenaamaan mahdollisimman tehokkaasti ja tuloksellisesti kierron jokaisessa vaiheessa – ymmärtämällä hormonitoiminnan salat, sitä voi myös käyttää hyväksi kehittymisen kannalta 😉

Kierron ensimmäisessä vaiheessa, joka kestää noin kaksi viikkkoa, naisten kestävyyskunto on yleensä parempi ja kipukynnys korkeampi. Naishormonien, estrogeenin ja progesteronin, määrä kehossa on alhaisimmillaan ja aineenvaihdunnallisesti ollaankin lähimpänä miehiä. Tällöin onkin loistava aika tehdä paljon haastavaa treeniä, joka kehittää omaa kuntoaan ja vie pois omalta mukavuusalueelta! Näiden viikkojen aikana keho on energisimmillään ja voimakkaimmillaan, sekä insuliiniherkkyys on maksimissaan, joten se kannattaa käyttää hyödyksi ja treenata täysillä 🙂

Tehokkaat, intensiiviset harjoitukset yhdistettynä aineenvaihdunnan tehostamiseen mm. ruokavalintojen avulla vähentää lepoaineenvaihdunnan laskua mikä yleensä tapahtuu juuri kierron ensimmäisessä vaiheessa. Oikeastaan hormonitoiminta laskee lepoaineenvaihduntaa kuukautisten aikana ja se jatkuu aina viikkoa ennen ovulaatiota, minkä jälkeen se alkaa taas hiljalleen nousemaan.

Myös ruokavalioon on tärkeä kiinnittää huomiota nimittäin kierron ensimmäisessä vaiheessa keho käyttää normaalia paremmin hiilihydraatteja energiakseen sekä tietysti myös lihasten kehittymiseen, kun taas ovulaation jälkeen puolestaan rasvan käyttö energianlähteenä tehostuu. Ovulaation jälkeen oliskin fiksumpaa syödä vähemmän hiilihydraatteja ja keventää treenejä, tehden niitä lähinnä rasvanpolttoalueella.

Ovulaation aikana (noin kaksi viikkoa kierron alusta) kehon estrogeenitaso on korkeimmillaan ja se voi altistaa loukkaantumisille sillä se vaikuttaa kollageenin aineenvaihduntaan sekä hermoston toimintaan, joten silloin kannattaa olla tarkkana! Kuitenkin tällöin voimatasot ja voimantuotto on parhaimmillaan – eli se on loistava aika yrittää uusia ennätyksiä vaikkapa kyykyssä tai maastavedossa 😉 Kovan treenitehon lisäksi myös aineenvaihdunta on huipussaan, joten ovulaation aikana on hyvin todennäköistä olla normaalia nälkäisempi.. kannattaa syödä ylimääräiset kalorit fiksuista lähteistä ja välttää turhia höttökaloreita sillä samoihin aikoihin insuliinin toiminta alkaa heikkenemään.

Ovulaation jälkeen progesteronitasot alkaa nousemaan ja estrogeenitasot laskemaan – tällöin myös aineenvaihdunta on tehokkaimmillaan! Keho voi tuntua lämpimämmältä ja myös ruoan aikaansaama lämpövaikutus on suurempi 🙂 Tänä aikana keho rasittuu herkemmin, treenatessa hengästyy nopeammin ja olo on helposti voimaton.

Kuten jo sanoin, ovulaation jälkeen keho käyttää enemmän rasvaa energianlähteenä joten tällöin ois fiksuinta tehdä treeniä rasvanpolttosykkeellä – ja yhdistettynä herkempään rasitukseen sekä voimattomaan oloon, en välttämättä itse lähtis tekemään mitään kovin raskaita voimasuorituksia. Yleensä tässä vaiheessa tulee yllättäviä hiilarihimoja, joille ei kannata antaa valtaa! Se johtuu puhtaasti kehon alentuneesta serotoniinin tuotannosta jota se yrittää paikata hiilareilla, jotka saa sen erityksen lisääntymään.

Vaikka hiilareiden syöminen tekiskin hetkeksi onnelliseksi, niin heikentynyt insuliinin toiminta ja todennäköisesti alemmat treenitehot voi saada kaiken ylimääräisen jämähtämään kylkiin. Sen sijaan kannattaakin syödä tryptofaania sisältäviä ruokia kuten kalkkunaa, kurpitsansiemeniä ja kananmunat. Halutessaan tällöin voikin vähentää suosiolla hiilihydraattien määrää ja saada täten rasva-aineenvaihdunnan hyrräämään oikein kunnolla 🙂

Pari päivää ennen kuukautisten alkua ja niiden ensimmäisinä päivinä on hyvä antaa kevolle suosiolla lepoa ja ottaa ihan rauhallisemmin ja sitten pikkuhilja kuukautisten alkaessa myös oma olo normalisoituu! Ja kierron alkaessa alusta voikin taas alkaa treenaamaan kovempaa ja tehokkaammin, tehden uusia ennätyksiä, vuodattaen hikeä ja saaden älyttömiä kiksejä 😀 Ja tietty lisätä taas niitä hiilareita, jos niitä on kierron lopussa vähentänyt lautaselta.

Tiivistettynä:
– kierron alussa ollaan eniten miehen kaltaisia ja silloin kannattaa treenata lujaa, kovalla intensiteellä ja syödä kunnolla hiilareita
– ovulaation aikaan voimatasot ja -tuotanto on korkeimmillaan, mutta myös loukkaantumisriski on suurimmillaan
– ovulaation jälkeen on paras aika vähentää hieman hiilihydraattien määrää ja harrastaa rasvanpolttoliikuntaa

Ajatuksia, kysyttävää? Kiinnostaako tälläiset postaukset ylipäätään?

On myös tärkeä huomioida, että e-pillerit vaikuttaa naisten hormonitoimintaan voimakkaasti eli jos syöt niitä, niin tää kaikki mitä juuri luit ei päde samalla tapaa.

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

25 kommenttia

 1. Jemina kirjoitti:

  Oi miten mielenkiintonen postaus aino, hyviä vinkkejä!! <3

  mun blogissa kanssa postausta! 🙂

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/2017/02/yogaa-vohveleita-ja-uusia-tuttavuuksia.html

 2. Taru kirjoitti:

  Kiinnostaa ! Lisää ! Ihan uutta tietoa 🙂

 3. hanna kirjoitti:

  KIITOS AINO! 😀 Oon huomannut itessäni tuon miten juuri viikko – puolitoista ennen menkkoja alkaa tehdä mieli kaikkea missä on hiilaria ja sitä on joskus ihan mahdoton vastustaa. Tällöin käännyn ruisleipää, joka itsessään ei ole sieltä huonoimmasta päästä mutta liika siinäkin on liikaa. Aion pitää tän mielessä treenaillessa ja huomioda ihan ehdottomasti omassa kuntosali- & treenikäytöksessä, kiitos ihan superisti! 🙂

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • Aino kirjoitti:

   Joo, mullakin on ihan selkeitä hiilarihimoja aina ”tiettynä aikana” kuukaudesta – hahhah! Mutta se on hyvä tiedostaa, että mistä se johtuu niin sen voi saada jopa hallintaankin halutessaan 😉 😛

 4. Ellu kirjoitti:

  Onpa hyvä että tämmösiä asioita huomioidaan! Pitää palata tähän vielä uudestaan 🙂

  Sit ihan muuta asiaa: ostin rakkolevää kilpirauhasen toiminnan tukemiseksi, ja se on ihan sellasta kokonaista eikä mitään kapseleita. Onks sulla vinkkejä kuinka tätä käyttää, ja kuinka paljon olis sopiva annostus per päivä? Nyt sekoittelin aamun vihersmoothieen noin teelusikallisen verran.

  Kiitos rakkolevän vinkkaamisesta ja muutenkin ihanasta blogista!

  • Aino kirjoitti:

   Heippa, ja kiva että tykkäsit jutusta! 🙂 Joo tollanen rakkolevä kannattaa ehdottomasti jauhaa eli just smoothien seassa itsekkin käyttäisin! Jopa puolikas teelusikallinenkin voi olla riittävä määrä, tosin jos on voimakas jodin puutos niin alussa isompi annos ei tee haittaakaan 🙂 Kiitos ihanasta kommentista ja ihan parasta, että oot löytänyt täältä hyödyllisiä juttuja!

 5. Hanna kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus! Voitko kertoa miten e-pillereiden käyttö vaikuttaa vastaavasti?

  • Aino kirjoitti:

   Joo! Tarkoituksena olis kirjoittaa kokonainen postaus ehkäisystä ja siinä käsitellä myös tätä asiaa, eli juttua tästä on tulossa 🙂

 6. haidi kirjoitti:

  Hyvä postaus ja mielenkiintoinen aihe! Lisää tän kaltaisia! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos! Ihanaa että nää kiinnostaa, ehdottomasti kirjoittelen näitä lisää 🙂

 7. maiju kirjoitti:

  Hyvä postaus! Muakin kiinnostais miten e-pillereiden kanssa, jos osaat siitä sanoa 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Ajattelin kirjoittaa ehkäisystä oman postauksensa ja käsitellä tätä aihetta sen yhteydessä! 🙂

 8. Maikki kirjoitti:

  Jesh Ainoliini! ?? Huippu postaus! Täälläkin menkat alkaneet palautua noin 9v jälkeen että whoop whoop!?? Haleja muru!?

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Maikki! Ja hei IHANAAA, ihan huippua kuulla että menkat on alkaneet näyttämään merkkejä itsestään – jesjesjes :)!

 9. Niina kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus ja on tosiaan aihe, mistä varsin vähän puhutaan! Olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi e-pillereiden ohella myös muun ehkäisyn (kapseli, kierukka, minipillerit) vaikutuksesta, kun pyritään ajoittamaan treenityyliä kropalle optimaaliseksi kuukautiskiertoa ajatellen 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Joo toki, kirjoittelen kokonaisuudessaan ehkäisystä kattavamman postauksen ja otan siinä huomioon myös nää treeniasiat! 🙂

 10. bantsku kirjoitti:

  Kiitos tästä, nyt ymmärsi taas miksi joskus ei huvita treenata kovaa tai miksi joskus on noita hiilairihimoja. 🙂

 11. Jenna kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus ja opin jälleen uutta. Tuskin tulee suoranaisesti vaikuttamaan omaan tekemiseen kun mä en edes seuraa milloin mulla tulee menkat. 😀 Ellei sitten lasketa niitä kaikkia särkyjä, jotka alkaa suunnilleen viikko ennen ja tiiän suunnilleen et on tulossa.

  Henkilökohtasesti mulla on ihan täysi vihasuhde mun menkkoihin, en voi sietää ja toivotan ne hornantuuttiin itekseni. Jos mahollista ni jättäisin mielelläni välistä. Mulle ei vaan ikävä kyllä passaa hormonaalinen erinäisistä syistä ja itseä ajatuksena kierukka inhottaa syvästi. Ilman siis mennään, minkä huomaa kyllä mielialassa.

 12. Hei kirjoitti:

  Hyvä ja asiallinen postaus! Samaistun hyvin tuohon, että kuukautisista voi tavallaan oppia jopa nauttimaan. Itselläkin oli kuukautiset pois yli kaksi vuotta, ja kun ne palasivat tunsin itseni jotenkin enemmän naiseksi kuin aikoihin. Se toi itsevarmuutta, sillä tiesin kroppani olevan vihdoin tasapainossa, se tuntui olossa ja ilmeisesti näkyi myös ulospäin. 🙂

  Kiitos kirjoituksistasi ja mahtavasta blogista, aurinkoa kevääseen!

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos ihanasta, tsemppaavasta kommentista – ja ihan mahtava kuulla pala sun tarinaa! Toi on ihan mahtavaa, miten sitä tuntee ”olevansa elossa” kun keho vihdoin pääsee tasapainoon 🙂

 13. Heli kirjoitti:

  Tulipa tarpeeseen tämä postaus! Sait asian näyttäytymään uudessa valossa ja aikaisempi kiukku ”hormonien armoilla” olemisesta vaihtui armeliaampaan tsemppimielialaan – kiitos tästä!

 14. Riikka kirjoitti:

  Masentavaa. Lyhyt kierto niin ovis on kp 9. Eipä oo montaa päivää aikaa rehata isoilla painoilla. Toisaalta kai ne voimapäivät tulee sit taas nopeemmin.. Kunnon Mave setin jälkeen tarvis muutenki palauta viikko. Mut mielekiintosta kaikenkaikkiaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.