Hae
Aino Mäkelä

Pakko olla sairaan tarkka

”Pakko olla sairaan tarkka” on meneillään olevien Keliakiaviikkon pääslogan jonka avulla Keliakialiitto haluaa selventää sitä, että keliaakikko ei voi nauttia grammaakaan gluteenia. Mä oon myös omalla osallani yrittänyt toimia vähän viestinviejänä ja oonkin kirjoittanut useampia postauksia keliakiasta sekä gluteenin vaikutuksesta terveyteen sekä hormonitasapainoon.

Mulle oma sairaus on muuttanut mun käsitystä terveydestä ja hyvinvoinnista paljon sekä opettanut arvostamaan sitä aivan uudella tavalla. Enää en pidä terveyttä itsestäänselvyytenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGluteenitonta herkkua: kvinoamurot!

Syy siihen pilkun viilaamiseen ja ainaiseen gluteenittomuuden perään huutelemiseen piilee siinä, että keliaakikon elimistö sairastuu jo 50 milligrammasta gluteenia jonka jälkeen elimistö kärsii vähintään seuraavan puolen vuoden ajan – ei tosin välttämättä selkein oirein, mutta sitäkin vakavammin.

Kampanjan tarkoituksena on tehdä selkeämmäksi ravintoloissa ja kahviloissa työskenteleville mitä se gluteenittomuus oikeasti vaatii. Monet vaatimukset on tullu mulle itsellenikin yllätyksenä ja oon joutunut nyt näistä samoja juttuja opettamaan myös mun kämppikselle sillä tottakai oman keittiön puhtaus on avainasemassa, kun täällähän mä pääsääntöisesti ruokani laitan 😉

Tiesitkö että gluteenittoman ruoan valmistukseen käytettävät raaka-aineet ei saa olla missään vaiheessa missään kosketuksessa gluteenin kanssa? Että kaikkien valmistukseen käytettävien astioiden ja välineiden sekä pöytien pintojen on oltava täysin puhtaita? Jos gluteeniton leipä tai leivos on gluteenia sisältävän kanssa samalla lautasella ei keliaakikko voi sitä syödä. Eikä keliaakikko voi voidella leipää samalla veitsellä jolla on voideltu gluteenia sisältävää leipää tai käyttää samaa levitettä jos vehnäleipää on voideltu niin, että levitettä on välissä santsattu likaisella veitsellä.

Aika raivostuttavan tarkkaa hommaa, eikö? 😉 

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuonnollisesti gluteenitonta – aivan älyttömän hyvää – mustapapupastaa <3

Mua harmittaa, kun keliakiasta puhutaan niin paljon negastiiviseen sävyyn eikä se sinällään ole ihme sillä sairaus on tosi raskas. Musta olikin ihana, kun eilen joku kysyi Keliakianuorten FB-ryhmässä ”Mitä positiivista keliakia on tuonut elämäänne?”. Hetken mietittyäni vastasin: Oon oppinut arvostamaan mun terveyttä aivan uudella tapaa enkä pidä sitä enää itsestäänselvyytenä.” ja nyt jälkeenpäin ajateltuna voisin vielä lisätä siihen, että oon oppinut sen ettei mun tarvi tyytyä mihinkään. 

Se, että joudun vaatimalla vaatimaan gluteenittomuutta sekä olemaan sen suhteen ehdoton on mut saanut myös tajuamaan sen ettei mun tarvi minkään suhteen elämässä tyytyä yhtään mihinkään sillä jokainen meistä ansaitsee vain parasta. Myös keliaakikot sekä minä itse.

DSC_4302DSC_4286Gluteenin välttelemisen myötä oon myös ”joutunut” käyttämään paljon mielikuvitusta reseptien kehittelyssä ja saanut iloita onnistumisista 😉

Tällä viikolla Keliakiaviikkojen vuoksi onkin paljon erilaisia tapahtumia ympäri maata sekä vihdoin ja viimein myös Suomen ensimmäinen gluteeniton ravintola, Gluto Street Food, avasi ovensa Helsingissä Kampin keskuksessa! Lupaan tulla heti kertomaan oman arvioini jahka pääsen kyseisen paikan testaamaan 😉

Keliakian yleisyys sekä gluteenittoman ruokavalion yleistyminen näkyy siis postitiivisesti juurikin tarjonnan kasvaessa enkä usko enää löytyvän kovinkaan montaa ravintolaa, jossa keliaakikko jäisi nälkäiseksi – toivon kuitenkin, että ”Pakko olla sairaan tarkka” -kampanja lisää ehdottomuuden tietoisuutta, jotta keliaakikot vois jatkossa paljon keveimmin mielin nauttia ulkona syömisestä ilman gluteenille altistumisen pelkoa.

<3 Aino

14 kommenttia

 1. Esh kirjoitti:

  Mielenkiintoinen ja hauskalla sloganilla varustettu kampanja. Toivottavasti tuottaisi myös tulosta ja saisi huomiota myös allergisille: itse olen sekä vilja- että kananmuna-allerginen ja haarukallinenkin väärää ruokaa johtaa teho-osastohoitoon ja siis pahimmassa tapauksessa lähtee henki. Valitettavaa on, että joissan ravintoloissa ja muissa elintarvikkeisiin liittyvissä paikoissa vapaaehtoinen gluteenittomuus, keliakia ja allergiat sekoitetaan keskenään. Mun tapauksessa on todellakin pakko olla sairaan tarkka: oireet eivät tule iho-oireina hetken päästä tai tunnu mahassa, vaan kyse voi olla minuuteista. En myöskään ole piruuttani päättänyt kokeilla viljattomutta – joissain paikoissa erikoisruoka maksaa enemmän (raaka-aineet ovat tottakai kalliimpia), koska ihmiset ovat alkaneet syödä gluteenitonta ruokaa ”muuten vain”. Hesarissakin oli taannoin asiasta juttu, jossa mietittiin vieko gluteeniton trendi huomiota oikeasti allergisilta. Minun tapauksessani ruuan pitäisi olla vielä oikeastaan luontaisesti gluteenitonta (eli ei myöskään vehnätärkkelystä), jota on usein turhan vaikea selittää, kun vastapuoli alkaa toistelemaan ”Niin eli sulla on keliakia!”:D

  • Aino kirjoitti:

   Ymmärrän täysin sun fiilikset! Ja musta tuntuu, että kaikki nää ”trendivillitysdieetit” on saanu ihmiset myös suhtautumaan erikoisruokavaliohin negatiivisemmin. Erityisesti just vielä ravintola/kahvilatyöntekijät, jotka ”joutuu kärsimään” ihmisten erikoisvaatimuksista vaikka se on niiden työtä, josta niille maksetaan.. 😀 Meidän pitää vaan vahvasti seisoa omien sanojemme takana ja vaatia meille kuuluvaa kohtelua – niin se menee!

 2. Suvi kirjoitti:

  Voi Aino, oot onnistunut täydellisesti tiivistämään mun ajatukset tästä asiasta! Olin aikeissa kirjoittaa täsmälleen samasta asiasta tänään ja sitten tulin lukemaan tämän sun tekstin 😀 Pitäisköhän vaan omassa blogissa linkata suoraan tänne? 😀 Ei vaan, tosi hieno juttu, että tälläisiä viikkoja järjestetään ja tehdään keliakiaa vieläkin tunnetummaksi! Ei me tahallaan olla hankalia, vaan se on nimenomaan pakko.

  • Aino kirjoitti:

   Awww kiitos Suvi! 😀 Jään innolla odottamaan sun kirjotusta, jos nyt innostut aiheesta jotain rustaamaan 😉

 3. Johanna kirjoitti:

  Mun tuntemat keliaakikot eivät ole noin tarkkoja (esim että ei voisi käyttää samaa leipäveistä) noiden hippusten kanssa. Tarkkuus on yleensä muodostettu siinä määrin tavaksi kuin oma olo ja ne omat reaktiot sitä vaatii. Kaikille ei siis aiheuta oireita jauhohippuset tai muut vaan voi todella olla laveeta käyttäytymistä voiveisten, leikkuulautojen ja saman jauhohyllyn käytön kanssa. Toisille taas todella jopa oleminen samassa vehnällä leipomisen tilassa saattaa aiheuttaa vakaviakin ongelmia. Tässä mielessä ilman muuta ravintoloissa ja muissa julkisissa ruokapaikoissa on oltava tarkkuutta, kun joillain on todella herkkä tuo sairaus. Useinhan gluteenittomat leivät on pakattu yksittäisiin tiukkoihin muoveihin, ovat erillään kuvun/kannen alla tai tuodaan pöytään pyynnöstä muualta.

  Mutta oon tätä miettinyt, että tollanen oireiden mukaan tarkkuuden määrittely saattaa olla kuitenkin erittäin haitallista. VAIKKA keliaakikko ei saisi hippusista tms sellaisia oireita, joita voisi huomata millään tavalla olossaan/kehossaan, niin voisiko niiden hippusten gluteeni olla siltikin niille haitaksi? Vaikkeivät he huomaisikaan mitään.. Uskoisin, että kuvailemasi varovaisuus on silti tarpeen, vaikka oireita ei huomaisikaan. Gluteenin aiheuttamat ongelmat ovat niin monenlaisia, että olisi hulluutta luottaa vain sellaisiin oireisiin, jotka tulee heti selkeästi ilmi! Ei sitä välttämättä jokainen pieni suolinupukan tuhoutuminen, jonka yleinen voiveitsi voi aiheuttaa, tunnu yhtään miltään kropassa. Vaikutukset voivat silti pidemmän päälle olla erittäin epäterveellisiä.

  • Rita kirjoitti:

   Monilla keliakia on oikeestaan oireeton ja todetaan kun tutkitaan/poissuljetaan muiden tutkimusten yhteydessä! Gluteeni ei siis välttämättä aiheuta vatsa- tai iho-ongelmia, mutta suolinukka kärsii. En siis todellakaan ymmärrä tollasta pienimmänkään kontaminaatioriskin ottamista! 🙁

   • Aino kirjoitti:

    Jep tottahan se on. Muakin harmittaa ihmisten välinpitämättömyys omaa terveyttään kohtaan, mutta minkäs teet.. Jokainen on loppupeleissä vastuussa vaan itestään :/

  • Aino kirjoitti:

   Eihän ne toki oireita aiheuta, mutta ilman oireitakin gluteeni tekee vaurioita sisäelimiin lisäten just esimerkiksi vatsasyövän riskiä jne :/ Eli just niinku sä epäilitkin se on GRAMMAN TARKKAA, vaikka oireita ei tuliskaan.. Harmillisesti kaikki keliaakikot ei vaan sitä suostu ymmärtämään.

 4. Lukija kirjoitti:

  Heippa!
  Kiitos ensinäkin ihan huippu blogista – muutama kuukausi sitten taisin kommentoidakkin samoin ajatuksin! Ja todella hyvän kampanjan on keliakialiitto keksinyt!

  Onko sinulla ihan diagnisoitu keliakia, jos saa vain kysyä? Itselläni ei sitä verikokeissa näkynyt, eikä myöskään tähystyksessä joskus nuorempana (nythän tilanne voisi olla toinen..), mutta gluteiiniviljoista kyllä oireita saan. Lisäksi sairastan monia autoimmuunisairauksia, jotka helpottuneet gluteenittoman ruokavalion avulla. Olisikin mielenkiintoista tietää sun tarina gluteiinittomaan ruokaan siirtymisestä, jos haluat sen jakaa. Eli siis mitä oireita oli yms! Toinen kysymykseni liittyy hormonitasapainoon, kun joskus kirjoitit sulla sen olevan sekaisin. Mulla sama juttu, mutta huomaan tämän ruokavalion auttaneen jonkun verran myös siihen. Ja ylipäänsä terveellisen ruokavalion siis, lähinnä paleo-ruokavalio ja hyvät lisäravinteet. Oletko huomannut mitään yksittäisiä juttuja, jotka sen normalisoitumiseen olisi erityisesti vaikuttaneet? Kysyn siis siksi, että olisi ihanaa saada jotain vinkkejä vielä, kun itsellä kyllä edelleen ne hormonit sekaisen monella tapaa.. (mm. epäs. menkat).

  Tulipas pitkä kommentti, mutta kiitos paljon jos viitsit lukea ja vastata!! 🙂

  • Aino kirjoitti:

   Kiitos Lukija! 🙂

   Joo voin toki kertoa mun ”gluteenittoman tarinan” myöhemmin vaikka omana postauksenaan 🙂 Se kun ei loppupeleissä ollut mitenkään itsestäänselvyys vaan monien sattumien summa, joka loppujenlopuksi johti tähän. Valitettavasti en osaa mitään yksittäisiä juttuja nostaa esille paitsi ehkäpä riittävän levon määrän. Hassua kyllä, mutta se on tehnyt tehtävänsä! Se oli toki kaikista vaikeinta myös opetella. Mullakin on vielä hormonit sekaisin ja eihän se tasapaino niiden suhteen valitettavasti kovin nopeasti usein palaudukkaan :/ Niiden hoitaminen vaatii omanlaista kärsivällisyyttään 🙂

 5. katja kirjoitti:

  Mua ainakin monissa keliaakikoissa ehkä jopa ärsyttää se, että ei osata itse vaatia ja valistaa kunnolla. Työskentelen Subwayssa ja kaikki varmaan tietää, että siinä lafkassa tehdään leipää. Meitä ei vaadita käsittelemään leipiä eri hanskoin kuin kasviksia tai gluteenia sisältäviä täytteitä kuin gluteiinittomia ja tämä tietysti kerrotaan myös asiakkaalle, joka ilmoittaa olevansa keliaakikko. Silti poikkeuksetta joka kerta se vastaus on, että ”ihan sama ei oo niin tarkkaa.” Me käsitellään samoin hanskoin leipiä kuin niitä kasviksia, leivänmurusia putoilee linjastolta kasvisten sekaan, jopa ne ns. puhtaat kasvikset voi olla prepattu samoilla hanskoilla, joilla on käsitelty paistettuja/jäisiä leipiä. Mut ei oo tarkkaa. En haluaisi olla vastuussa kenenkään terveydestä, joten myös keliaakikoilla on petrattava meillä asioinnin kanssa. Onhan se joo p*rseestä ettei meillä oo loppujenlopuks mitään tarjottavaa sillon heille, mutta ei omalla terveydellään kannata jonkun Subin salaatin takia leikkiä…

  • Aino kirjoitti:

   Joo mä niin tiiän tuon 🙁 Ihan tosi, tosi kurjaa enkä käsitä miksi joku leikkii oman terveytensä kanssa. Ihmiset on kun on vähän hassuja – jos se ”ongelma” ei tuu heti eteen konkreettisena, vaan vasta ehkä kymmenen vuoden päästä, niin sitä ei jakseta ottaa vielä vakavasti. Vaikka elämästä pitääki mun mielestä nauttia päivä kerrallaan niin silti tiettyjen asioiden suhteen on oltava ehdoton, varsinkin jos on sairas..

   • Mira kirjoitti:

    Meillä töissä leikataan aina omiin kippoihin raaka-aineet gluteenittomia tuotteita varten. Niin vältytään tolta tilanteelta että siellä olisikin leivän muruja seassa 🙂 Eikä vaadi paljoa!

    • Aino kirjoitti:

     Se on kyllä hyvä! Oikeesti ei vaadi paljoa ja helpottaa huomattavasti kaikkien elämää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.