Hae
Aino Mäkelä

Hormoniton ehkäisy – minun valintani

Oon jo pitkään halunnut kirjottaa teille mulle itselleni tosi tärkeästä asiasta. Nimittäin käyttämästäni hormonittomasta ehkäisystä – nimeltään kuparikierukka.

Syy, miksi haluan tästä teille kirjoittaa ja kertoa on yksinkertainen: haluan antaa toisenlaisen näkökulman ja uudenlaisen perspektiivin kuparikierukalle, josta terveydenhuollossa yleensä puhutaan vain pahaa. Kun googlettaa sanan ”kuparikierukka” löytää jos jonkinmoista tarinaa, mutta onnekseni oon saanut kuulla myös paljon omani kaltaisia tarinoita elämästä kuparikierukan kanssa.

HORMONIHÄIRIKÖT

Moni teistä varmasti arvasikin, etten tulisi koskaan enää ottamaan hormonaalista ehkäisyä. Mun hormonitoiminta on ollut niin pahasti sekaisin, että teen kaikkeni vaaliakseni kehon normaalia, luonnollista hormonitoimintaa. Voit lukea lisää esimerkiksi tästä jutusta.

Mun omat kokemukset e-pillereistä on tosi huonot ja niistä eroon pääseminen oli voimaannuttavaa – tajusin, etten olekaan hullu, vaan niiden mielialanvaihteluiden syynä olikin pillerit. Oonkin oppinut kantapään kautta, miten haitallista ihmiselle on tunkea kehoon ylimääräisiä hormoneja, vieläpä synteettisiä sellaisia. Ne sekoittavat kehon oman hormonitoiminnan (myös paikallisesti käytettynä) ja vaikka asia voikin tuntua tosi pieneltä, niin on hyvä muistaa että hormonitoiminta ohjaa koko meidän elimistöä, vaikuttaen muun muassa aineenvaihduntaan, mielialoihin, energian tuotantoon, käyttöön ja varastointiin.

Hormonaalinen ehkäisy on hormonihäirikkö, joka häiritsee kehon omaa hormonitoimintaa – ja se tietysti on sen tarkoituskin. Mutta jos asiaa ajattelee laajemmin, onko se oikeasti paras ratkaisu?

Moni saattaakin hormonaalista ehkäisyä käyttäessään miettiä, miten ”ihanaa on olla ilman menkkoja”. Tunne voi toki olla ihana jos menkat on kivuliaat tai muuten vain tuskaiset, mutta kuukautiset on osa tervettä ja toimivaa kehoa eikä niiden poisjäänti ole normaalia. On myös hyvä tiedostaa, ettei kivuliaat kuukautisetkaan ole normaali olotila vaan se yleensä kertoo jostain kehon epätasapainosta joka on yleensä korjattavissa omilla valinnoilla ja elämäntavoilla.

Mua huolestuttaakin se, että jo nuorille tytöille tarjotaan ehkäisypillereitä ratkaisuna mm. iho-ongelmiin. Iässä, jolloin nuoren kehitys on vielä täysin kesken! Ne on tietysti helppo ratkaisu, mutta kuten sanoin – etenkään pitkässä juoksussa ei todellakaan se paras, eikä edes suositeltava.

Asia on niin laaja, että voisin kirjoittaa siitä kokonaan oman postauksensa ja taidankin sen tehdä. Sitä odotellessa voitte lukea mun vanhoja kirjoituksia hormonitoiminnasta.

Hormoniton ehkäisy – kuparikierukka

Ehkäisyä miettiessäni mulla olikin vain yksi vaihtoehto mielessä: kuparikierukka. Se oli ainut hormoniton ehkäisykeino, joka tuntui omalle boheemille luonteelleni sopivalta.

Kun kävin keskustelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa, mä ahdistuin ihan hirveästi. Muistan edelleen, miten sen koko tunnin ajan mua peloteltiin kuparikierukasta ja sivulauseessa yritettiin tarjota sen sijaan hormoonalista vaihtoehtoa.  Mulle kerrottiin miten kuparikierukan myötä kuukautisista tulee todella kivuliaat ja erittäin runsaat.

Muistan, että kävellessäni kotiin aloin epäröimään asiaa. Mietin, että olisin mielummin ilman ehkäisyä kuin kärsisin kierukan kanssa. Samalla tajusin, että jos tälläinen pelottelu on tavallista niin ymmärrän täysin miksi vain harva uskaltaa kokeilla kuparikierukkaa.

Terveydenhoitajan pelottelu teki tehtävänsä ja meinasin monta kertaa perua koko jutun, mutta joka kerta sisuunnuin ja päätin kokeilla. Koska enhän mä muuten voisi tietää?! Ja onneksi kokeilin!

Hormoniton ehkäisy, kuparikierukka

ELÄMÄÄ KUPARIKIERUKAN KANS

Itse kierukan laitto oli tosi simppeli toimenpide, vaikka sen mulle laittoikin lääkärin sijaan kandi. Samana päivänä supisteli hieman ja ohjeiden mukaisesti otin muutaman buranan välttääkseni pahimmat krampit – ne on täysin luonnollinen reaktio, kun kohtuun laitetaan jotain mitä sinne ei kuulu.

Kramppeja (vaiko supistuksia?! tuli aina välillä parin viikon ajan, välillä voimakkaampina ja välillä lievempinä. Niitä tuli myös ennen menkkoja seuraavan parin kierron aikana – mutta siihen ne sitten loppuivatkin! Voitteko uskoa?! Mulla oli ennen lähes aina menkkakipuja ja nyt kierukan myötä oon saanut olla viimeiset kolme kertaa täysin kivuttomasti. Voisi sanoa, että kuukautiset on jopa päässeet yllättämään sillä mitään ”varoitusmerkkejä” (lue: kipuja) ei ole ollut! Ihanaa!

Ja mites se vuoto sitten? Noh, ennen mun kuukautiset oli kolmessa päivässä ohi ja niiden kolmen päivän ajan vuodin ainakin viikon edestä. Nyt vuodon kesto on lisääntynyt päivällä, mutta määrä on vähentynyt selkeästi.

Voisi siis sanoa, että kierukan myötä mun kuukautisista on tullut aikalailla TÄYDELLISET. Ja arvatakkin saattaa, että mä olen tosi onnellinen siitä!

Koska me ihmiset ollaan yksilöitä on selvää, että joku ehkäisy sopii yhdelle ja toinen toiselle. Tiedän olevani onnekas, kun elämä kierukan kanssa on niin huoletonta että en aina edes muista sen olevan tuolla.

Haluankin rohkaista teitä naisia kokeilemaan kuparikierukkaa, turvallista hormonitonta ehkäisyä. Vaikka sua kuinka peloteltaisiin tai kaverilla olis huonoja kokemuksia, niin vain kokeilemalla voit tietää toimiiko kuparikierukka sulle – ja parhaimmassa tapauksessa sun kuukautiset on jatkossa entistä huomaamattomammat.

Toki on mahdollista, että munkin elämä kierukan kanssa muuttuu tai vaikeutuu, mutta siihen asti mä lupaan nauttia tästä ihanasta olotilasta. Omasta naiseudesta sen kaikessa kauneudessaan – ilman hormonihuuruja, haluttomuutta, turhia päänsärkyjä ja moodswingejä.

<3 Aino

SEURAA MYÖS: IG @makelaino / FB RAWinto

9 kommenttia

 1. Myy kirjoitti:

  Kaikki kuukautiskivut eivät toki ole omilla valinnoilla säädettävissä. Itselläni on todettu endometrioosi ja tähän ainoaksi ”lääkkeeksi” on annettu hormonikierukka. Ja kyllä kuukautiset jäi kokonaan pois ja se on aivan mahtavaa, koska endometrioosin ansiosta kuukautiset menivät enemmän ja vähemmän saikulla ja kivut olivat kierron aikana jäätäviä. Nyt pääsen ”siedettävillä” kivuilla ja ilman vuotoa.
  Eivät myöskään suosittele hormonikierukan pois ottamista, sillä endometrioosi pääsisi villiintymää liikaa ollessaan ilman hormonihoitoa.
  Ilman endometrioosia uskon, että kokeilisin myös mielellään hormonitonta ehkäisyä, nyt en voi. Mutta mahtavaa, että joku jakaa kuparikierukasta positiivisia kommentteja, sillä tosiaan netti on pullollaan lähinnä niitä huonoja kokemuksia!

  • aino kirjoitti:

   Heippa Myy, ja oot kyllä ihan oikeassa! Tarkoitinkin omassa tekstissäni lähinnä ”normaaleja” kuukautiskipuja (tai sellaisena pidettäviä). Tärkeintä tietysti aina on, että elämänlaatu pysyy hyvänä ja kivut mahdollisimman vähissä – joten onkin aivan ihanaa, että oot saanut siihen avun! 🙂 Itse oon törmännyt moniin asiakaskertomuksiin, jossa endometrioosin oireet on saatu lievenmään ja jopa kokonaan pois ihan ravintoterapian ja hormonihäirikköjen minimoimisella, mutta tietysti nämäkin on aina yksilökohtaisia tapauksia – ja kuten jo sanoin, tärkeintä on että joku apu löytyy 🙂

   Mustakin oli tärkeää kertoa tää positiivinen kokemus (toki kertoisin myös, jos se ois ollut negatiivinen..!) sillä näitä ei hirveästi kyllä löydy. Negatiivisista kokemuksista kun kerrotaan niin paljon herkemmin kuin niistä positiivisista ja sen on huomannut nyt kun itse on aiheen ottanut puheeksi, sillä oon saanut paljon positiivista kommenttia ja palautetta myös muilta 🙂

 2. Caro kirjoitti:

  Tosi kiva kuulla myös muita kun ”kauhutarinoita” kuparikierukasta. ? Itse aikanaan sitä harkitsin mutta päädyin Caya pessaariin (myös hormoniton) ja se onkin ollut ihan unelmien täyttymys. ??
  Harmi ettei sitä mainosteta näkyvämmin eikä esim. Terkkarissa sitä edes ehdoteta vaikka onkin tosi helppo ja mukavan hintainen. ??

 3. Nimetön kirjoitti:

  Mulla olikuparikierukka reilun vuoden ja vuodin verta 2 päivää niin että ihan kuin vesi hanasta ois valunut eli rauta arvot laski kun lehmän häntä ja ja… muuten oiskin ollut ok

  • aino kirjoitti:

   Voi että, tosi ikävä kuulla..! Siis kaksi päivää kuukaudesta? 🙁

 4. aino kirjoitti:

  Ooo, hei loistavaa! Pitääkin muuten ottaa tuo esille kun kirjoitan aiheesta vielä laajemmin! 🙂 Nää hormonittomat ehkäisyt saa kyllä osakseen liian vähän huomiota ja sekin yleensä on sitten sitä negatiivista, jos on.. 😀

 5. Nimetön kirjoitti:

  Joo siis 2 päivää joka kk

 6. Suivi kirjoitti:

  Hei Aino! Kiinnostaisi kuulla tilannepäivitystä, miten elämä kuparikierukan kanssa on sujunut? 😀 Tässäpä siis postaustoive!

 7. Soile kirjoitti:

  Hei!

  Kiitos kirjoituksesta! Löysin tämän kun mun on aika päivittää ehkäisyä. Olen reilusti nelikymppinen. Olen elänyt yhden ja saman kuparikierukan kanssa kymmenen vuotta. Olen perusterve ja nautin ruokani keto dieetin hengessä. En ole koskaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä joten en voi omalla kohdallani verrata näitä kahta. Runsaalla vuodolla minua peloteltiin vaan ei ole alun jälkeen ollut. Vuotoaika piteni päivällä. PMS-oireet vähenivät kun karsin ruokavaliosta sokeria ja vehnää. Jatkan kuparikierukan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.