Hae
Aino Mäkelä

Nämä tekijät kuormittavat arkeasi

Moni varmasti pystyy samaistumaan siihen tunteeseen, kun todella intensiivisten treenijaksojen ja raskaiden treenien jälkeen huomaa helposti niiden aiheuttama rasitten: lihaksia heikottaa ja uni maistuu paremmin, ja usein jopa väsyttääkin enemmän.

Koska liikunnan aiheuttama väsymys on tosi konkreettista, on helppo ajatella että se olisikin ”se suurin syypää” kokemaamme kuormitukseen. Mutta meneekö se oikeasti niin? Kaikki meistä varmasti tietää jo sanomattakin vastauksen: ei.

Liikunta kuitenkin on stressitekijöistä yksi helpoimmin hallittavista, joten siksi siihen usein tartutaan kaikista herkimmiten, kun seinä tulee vastaan. Mutta nyt on hyvä hetki miettiä, olisiko arjessa myös muita kuormittavia tekijöitä – sellaisia, jotka tuo oman rasitteensa aivan huomaamatta.

ARJEN KUORMITTAVAT TEKIJÄT

Epäsopiva ruokavalio. Tällä en tarkoita varsinaisesti epäterveellistä ruokavaliota, vaan nimenomaan vääränlaista ja epäsopivaa ruokavaliota. On erittäin tärkeä ymmärtää, että kaikki terveellinen ei ole kaikille terveellistä! Esimerkiksi mulle itselleni porkkana, tomaatti ja banaani aiheuttavat voimakasta närästystä, ja puolestaa gluteeni saa ihon täyteen kutiavia ja märkiviä näppyjä. Terveelliseksi mielletty raakasuklaa ja piristävä kahvi saa mut kiukkuiseksi ja hermostuneeksi.. Itselleen oikeanlaisen ruokavalion löytäminen tukee hyvinvointia ja jaksamista, eikä aiheuta oireita eli stressiä elimistölle.

▼ Niukka ruokavalio. Tämä on ehkä yleisin ravinto-ongelma, mihin törmään jatkuvasti. Ruokavalio on joko energiamääräisesti tai ravinteiden puolesta liian niukka eli yksipuolinen. Viimeistään nyt siis kannattaa unohtaa ”syö vähemmän kuin kulutat” ajattelu ja ruoka-aineiden välttelyn sijaan keskittyä siihen, että päivän ateriat olisi mahdollisimman värikkäitä ja monipuolisia. Sekä energian että ravinteiden puute on ihan uskomaton stressi keholle ja vaikuttaa kaikkeen: ajatustoimintaan, mielialaan, unen laatuun ja suorituskykyyn niin salilla kuin vällyjenkin välissä..

 

△ ”Kuolema kuittaa univelat.” On ehkä hölmöin ajatus, johon itsekkin olen sortunut – ainakin, jos sitä toteuttaa pitkäaikaisesti. Panostaminen riittävän pitkään ja laadukkaaseen yöuneen on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Liian vähäiset yöunet puolestaan virittää kehoa entisestään ”pakene tai taistele” -tilaan, minkä takia helposti tuntuukin siltä että unta ei tarvitse enää ollenkaan. Se voi tuntua hetken aikaa hienolta tehokkuuden kannalta, mutta yhdistettynä kiireiseen ja aktiiviseen elämäntyyliin tilanne on kaikkea muuta kuin positiivinen.. Ja kohta huomaat, ettet pysty enää rentoutumaan lainkaan.

▼ Kuormittava työ(ilmapiiri). Onko töihin kiva mennä? Ahdistaako aamuisin herätä ja kiristääkö vanne päätä jo työmatkalla? Töissä viihtyvyys on tärkeää niin oman jaksamisen kuin itsetunnonkin takia. On tärkeää tuntea, että työ jota tekee on mukavaa ja antoisaa – ja että on itse hyvä siinä, mitä tekee! Jos viisi päivää viikossa ja kahdeksan tuntia päivässä jo pelkkä oleminen ärsyttää, niin onko se sen arvoista? Hyvin todennäköisesti näissä tilanteissa se ärsytys ja negaatio siirtyy helposti myös muihin elämän osa-alueisiin.

△ .. kuten ihmissuhteisiin. Puhun aina myrkyllisistä ihmissuhteista, jotka ottaa enemmän kuin antaa. Tai oikeastaan pelkästään ottaa ja satuttaa. Jokaisen tulisi tuntea oma arvonsa ja toimia sen mukaan, eikä roikkua itseä rikkovissa ihmissuhteissa pelon tunteen tai velvoitteen takia. Sinä tiedät, mitä ansaitsen ja kuinka haluat että sinua kohdellaan – joten sun tehtävä on kuunnella ja totella <3

▼ Sisäilmaongelmat. Me ihmiset vietetään nykypäivänä ihan hirveän paljon aikaa sisätiloissa! Jos kotona tai työpaikalla on ongelmia sisäilman laadun suhteen niin sillä on aina omat vaikutuksensa, vaikka mitään varsinaisia oireita ei olisikaan. Harmillisesti oireita ei myöskään aina ole helppoa yhdistää huonoon sisäilmaan. Heikkolaatuinen sisäilma heikentää jaksamista ja vaikuttaa myös vastustuskykyä heikentävästi, puhumattakaan pitkäaikaisista haitoista mitä sisäilmassa mahdollisesti leviävät homeet saavat aikaan.

△ Hormonihäiriköt on myös iso ongelma, joille monet eivät ole vielä avanneet silmiään. Nimensä mukaisesti hormonihäiriköt häiritsevät homonitoimintaamme ja niitä löytyy yllättävistäkin paikoista! Kuten kosmetiikasta, puhdistusaineista, kahvikuppien kansista, muovipilleistä, takeaway-rasioista ja omista eväsboxeista. Hormonien ollessa kehomme viestinviejiä, voitte kuvitella miten häiriöt hormonijärjestelmässä vaikuttavat hyvinvointiimme. Tai jos kuvittelu on haastavaa, voitte miettiä Postin jouluruuhkassa hukkuneita paketteja.. ?

▼ Epäaktiivisuus on sen täysi vastapaino sille liialliselle liikkumiselle. Kumpikaan ei siis ole hyvä, vaan on löydettävä se oma kultainen keskitie. T A S A P A I N O. Se rasituskuorma mikä tukee omaa jaksamista ja jota jaksamme ylläpitää laadukkaan ravinnon ja riittävän unen voimin – se määrä, mikä antaa enemmän kuin ottaa.

Toivottavasti sait tästä tekstistä uusia ajatuksia omaan jaksamiseen ja arjen hyvinvointiin. On tärkeä ymmärtää, että meihin vaikuttaa muutkin asiat kuin kulutetut kalorit ja syödyt makrot. Ihmiskeho on kokonaisuus ja siitä kokonaisuudesta kannattaa pitää hyvää huolta <3

Rakkaudella,
Aino

UE MYÖS:
Retkipäivä: Julmat Lammit Vegaaninen mac’n cheese / Jokaiselle jotakin

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.