Hae
Aino Mäkelä

Kipeänä. Taas.

Voitteko uskoa, että mä oon taas kipeänä? Tää on varmaan jo ainakin toinen flunssa tälle syksylle ja viides koko vuodelle, enkä mä tajua miten tää on mahdollista. Ennen en ollut nimittäin koskaan kipeänä, mutta nyt tää tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus..

Tää nykyinen tauti on todennäköisesti I Love Me -messuilta mukaan tarttunut kulkutauti, jota potee meidän työporukassa tällähetkellä useampikin. Mulle tauti iski päälle viikko messujen jälkeen, kun viattomalta tuntuvana lokakuisena iltana menin seisoskelemaan koirapuistoon liian vähissä vaatteissa (lue: kaula, pää ja kädet paljaana ja päällä takki joka ei mennyt kiinni, jonka alla oli aivan liian hengittävä paita).  Yllättäen mittarissa olikin pakkasta yli seitsämän astetta ja niinpä seuraavana iltana alkoi pää tuntua räkäiseltä ja olo nuutuneelta.

Niinhän se menee, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja nyt ainakin muistan pukeutua lämpimästi säässä kuin säässä. Tää vaihteleva kosteus/kylmyys on kyllä ehkä petollisin keli, mitä tulee itsensä palelluttamiseen.

Kuitenkin tää jatkuva sairastelu on saanut mut myös miettimään, että mistä tää oikein vois johtua?

Vastausta ei tarvinnut arpoa kovin kauaa. Kyseessä on tietysti suolistosta ja omalla kohdalla keliakian runtelemasta suolistosta, joka ei toimi millään tavalla optimaalisesti. Suolistossa kuitenkin sijaitsee 80% vastustuskyvystämme, joten jos suolisto ei ole kunnossa niin myös vastustuskyky on puutteellinen. Aivan kuten mun tapauksessani.

Nää suolistojutut on siitä salakavalia, että jos vatsaoireita ei ole (tai niihin ei osaa suhtautua tarpeeksi vakavasti), ei ongelmista välttämättä ikinä tule tietoiseksi. Heikon vastustuskyvyn lisäksi muun muassa mielialat voi olla maassa ja ravinteiden imeytyminen heikentynyt, minkä vuoksi kehossa voi olla monenlaisia puutostiloja.

Nää sairastelut on ollu mulle itselleni tosi hyvä herätys tänä vuonna.

Kun pitkään kaikki on ollu hyvin, niin sitä alkaa helposti pitämään asioita itsestäänselvyytenä – ja lipsumaan.. Mutta niinhän se menee, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Tietysti yllättävä ihokeliakia on osaltaan vaikuttanut mun vointiin ja sen jälkiä tuunkin korjailemaan vielä pitkään. Nyt onkin aika ottaa vanhoja tuttuja rutiineja takaisin osaksi arkea sekä muutamia tehokeinoja niiden tueksi..

 • Suolisto tulee saamaan tuekseen kattavan skaalan laadukkaita lisäravinteita, kuten maitohappobakteereja.
 • Alan taas päivittäin juomaan paljon folaattia sisältäviä viherjuomia ja aion ottaa lisäksi kuurin spirulinaa, joka tekee ihmeitä vastustuskyvylle.
 • Koska suoliston kunto on vielä huono aion vaihtaa osan ravintolisistä suihkemuotoisiksi. Myös ruokavalioon tuun lisäämään paljon helposti imeytyviä, nestemäisiä juttuja jotta suolisto ei rasitu liiaksi.
 • Säännölliset hengitysharjoitukset tai meditaatiot osaksi iltarutiineja laskemaan stressitasoja.

Mitkä on sun arjessa tärkeimpiä vastustuskykyä vahvistavia tekijöitä?

Tällä hetkellä tuo suoliston kuntouttaminen on tärkein juttu, jonka voin itselleni tehdä. Ravinteikas ruokakaan kun ei ihan hirveästi tässä tilanteessa auta, kun imeytyminen suolistosta on niin heikkoa… Tuun myöhemmin kirjoittamaan tästä vielä tarkemmin omassa postauksessa, jossa kerron millä kaikin tavoin suoliston huono kunto on muhun vaikuttanut ja miten aion sitä hoitaa 🙂 Jos sulla on jotain erityistä mielessä, mitä haluaisit kuulla suolistosta, niin toiveita saa aina esittää!

<3 Aino

SEURAA MYÖS: IG @makelaino / FB RAWinto

Kuvat: unsplash.com

4 kommenttia

 1. hanna kirjoitti:

  Kiitos näistä vinkeistä! Oon ollut nyt nelisen viikkoa taas putkeen kipeänä (mikä on mulle melko perus silloin kun tulen kipeäksi) ja tänään hain antibioottikuurin lääkäriltä poskiontelon tulehdukseen. Oon tänä vuonna ollut ihan poikkeuksellisen paljon sairaana ja yhteenlaskettuna melkein kolmasosan vuodesta. Toivottavasti suolistopostaus tulee pian, kaipaan sitä kipeästi!

  hanna
  http://www.hannamariav.com

  • aino kirjoitti:

   Voi eii miten kurja kuulla!! Toivottavasti antibiootit puri ja poskiontelotulehdus kaikkosi sen myötä. Nyt kannattaa sitten ottaa maitohappobakteerikuuri sen antibiootin jälkeen 🙂 Suolistopostaus tulee varmasti jo tällä viikolla!

 2. Julia kirjoitti:

  Haluaisin nimenomaan listan käytännön vinkeistä millä hoidat huonossa kunnossa olevaa suolistoa. Mitä vitamiineja ja mitä ravintoa jne? Itselle CU ja todella huono vastustuskyky. Ihana kun nyt on alettu tuoda ihmisten tietoisuuteen suolistoasioita!

  • aino kirjoitti:

   Kiitos toiveista Julia, mä paneudun näihin tulevissa suolistopostauksissa 🙂 !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.