Hae
Aino Mäkelä

Koulujuttuja

Multa on kovasti kyselty ja toivottu juttua mun tänhetkisistä opiskeluista – vihdoin, nyt reilun puolen vuoden opiskelun jälkeen, koen olevani valmis antamaan hieman laajemman katsauksen siihen osaan elämästäni. Kommenttiboksiin saa tietysti jättää kysymyksiä, jos jokin jää mietityttämään! Vaikka mahdollisimman laajasti yritänkin asioita nyt avata niin varmasti jää monta erittäin oleellista juttua ja tärkeää pointtia kirjoittamatta auki 🙂

Opiskelen siis ravinto- ja fytoterapiaa Terveysopisto Saluksessa. Opinnot on kestoltaan 75ov sisältäen ensin ravintoneuvoja -koulutuksen sekä sen jälkeen terapeuttiopinnot. Kursseja voi itse käydä haluamaansa tahtiin ja omien aikataulujen mukaan minkä vuoksi osa valmistuu hyvinkin nopeassa aikataulussa, kun taas toisten opinnot saattaa kestää useita vuosia. On myös mahdollista opiskella pelkästään ravintoneuvojaksi ja monet tekevätkin juuri niin, jatkaen myöhemmin vasta pätevöitymistä terapeutiksi. Kyseinen koulutus onkin ns. lisäkoulutus monille ja opinnot käydäänkin viikonloppuisin muiden hommien ohessa 🙂

Aino opiskelee
Mitä se ravinto- ja fytoterapia oikein on?

Kuvailen sitä itse aina kaikille ”ruoka on lääkkeesti” -tyylisenä ajatusmaailmana. Kyse on siis luonnollisesta ravintoterapiasta, jonka kautta ihmisiä hoidetaan ruokavalion sekä mahdollisesti luonnollisten lisäravinteiden avulla. Mahdollisuudet erilaisten sairauksien parantamiseen ja vaikeidenkin oireiluiden hillitsemiseen on uskomaton! Nykypäivänä suurin osa sairauksista onkin huonojen elämäntapojen ja eritoten vääränlaisen ruokavalion aiheuttamia, jonka vuoksi ravintoterapian voima onkin ällistyttävä.

Opinnot sisältää niin lääketieteen, luontaislääketieteen kuin ravintoterapian perusteet, ravinto-oppia sekä syventäviä kursseja niiin ravintoterapiaan kuin luontaisiin vaihtoehtoisin. Pätevöityminen tapahtuu omien potilasharjoituksien sekä luentojen kautta niin neuvoja- kuin terapeuttivaiheessakin.

Tarkat kurssikuvaukset löydät TÄÄLTÄ.

Etä-opintoja, Terveysopisto Salus
Kuinka paljon opiskelu vaatii?

Paljon. Kyseessä ei oo mikään helppo pala purtavaksi, mutta oma innostus onneksi helpottaa taakkaa sillä tentteihin lukeminen ei tunnu pakolla vääntämiseltä vaan se itseasiassa innostaa mua aina vaan yhä enemmän ja enemmän. Kirjastolla lueskellessa monesti luonnostelenkin postauksia teille kirjoitettavaksi sillä aiheet on oikeasti meitä jokaisia koskettavia sekä kaikille tärkeitä – nimenomaan se itse tekstin tuottaminen ja prosessoiminen onkin mulle itselleni yks parhaista keinoista oppia lisää.

Lääketieteen kurssit on kolmipäiväisiä (pe-su) ja muut yleensä viikonloppukursseja. Päivät on kahdeksan tunnin mittaisia ja asiaa tulee paljon. Siis todella paljon! Vuorovaikutus opettajan ja oppilaiden kesken sekä omien käytännön kokemuksien ja vinkkien jakaminen tosin elävöittää opiskelua paljon ja asiat jää hyvin mieleen. Silti oon jokaisen koulupäivän jälkeen aika naatti nimittäin sen tietomäärän prosessointi vie yllättävän paljon voimia.. hah!

Osa kursseista suoritetaan etä-opintoina kotona eli materiaaleja itse opiskellen ja tehtäviä tehden. Niistä mä tykkään! Saa käyttää paljon omia aivoja ja tutkia just niitä juttuja mitkä itseä eniten kiinnostaa – luennoilla kun helposti saatetaan joitain itseä kiinnostavia juttuja (vähän sitä hifistely-meininkiä, hahha) käsitellä vain ohimennen.

Kuten jo aiemmin sanoin kursseja voi jokainen valita käytäväksi juuri sen verran ja siinä tahdissa mitä itse haluaa. Mä aikataulutin oman kevääni vähän turhankin kiireiseksi minkä vuoksi mulla onkin nyt ollut vapaa-ajasta hieman pulaa ja välillä on tehny mieli repiä hiuksia päästä, kun oon miettiny mihin soppaan oon lusikkani taas onnistunu tunkemaan. Mutta kaikesta on selvitty kunnialla ja eikö pieni stressi tenttien suhteen oo aina ihan paikallaan? Ainakin mä itse toimin parhaiten paineen alla, hah!

The Hormone Cure
Pakolliset opinnot.

Ravintoneuvojan opinnot vaatii perusopinnot (lääketieteen ja luontaislääketieteen perusteet), aineopinnot (neljä kurssia ravintoterapian perusteita, neljä ravinto-opin kurssia, suomalaisten ravitsemus sekä erikoistumisopinnot sisältäen pätevöitymisen).

Jos haluaa jatkaa neuvojavaiheen jälkeen vielä terapeutiksi tulee käydä vielä viisi ravintoterapian kurssia, viides ravinto-opin kurssi, kurssi fytoterapiaa ja tietysti pätevöityä.

Suorittamalla kaikki peruslääketieteen opinnot ja pätevöityäkseen ammattiin sekä päästäkseen LKL:n terapeuttirekisteriin täytyy suorittaa peruslääketieteen opinnot ja ensiapu-kurssi.

Vapaaehtoiset opinnot.

Mitään kurssejahan ei oo pakko käydä ellei halua, mutta ilman niiden suoritusta ei pääse pätevöitymään – hah! Eli jos omaksi huvikseen/oman ammattinsa tueksi haluaa niin voi käydä myös jotain hajanaisia kursseja.

Pakollisten kurssien lisäksi on myös tarjolla erinäisiä täydennysopintoja. Innolla odotan esimerkiksi sokeri-kurssia! Lisäksi useamman kerran vuodessa on on ulkomaalaisia luennoitsijoita, jotka aina kertovat omista erityis-osaamisalueistaan.

Kaikkien opintojen lisäksi tykkään itse myös vielä opiskella lisää tutustuen alan kirjallisuuteen. Esimerkiksi Sara Gottfriedin ”The Hormone Cure” on ihan uskomattoman hyvä teos, jonka lukemista suosittelen jokaiselle naiselle! Kaikenlisäksi se on myös kirjoitettu tosi ihmisläheiseksi ilman turhaa hifistelyä, jonka vuoksi jokainen saa siitä varmasti paljon irti vaikkei mitään aiempaa tietoisuutta hormonitoiminnasta olisikaan.

Opiskelujuttuja, Terveysopisto Salus
Opiskelun plussat ja miinukset.

Mä nään opiskelun vähän niinkuin palapelin rakentamisena – välillä ärsyttää, kun tuntuu että kaikki junnaa paikallaan, mutta voi sitä riemun määrää sitten kun ne palaset alkaa loksahtelemaan kohdilleen!

Parasta ehdottomasti on ravintoterapian mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Oon saanut niin paljon tukea oman terveyteni ylläpitoon sekä avannut silmiäni aivan uusille asioille, joita en oo ennen osannut edes ajatellakkaan. Kaikista näistä innostuksen lähteistä oon luonnostellut myös teille juttuja valmiiksi, joten ei tarvi huolia että pitäisin kaikkia juttuja täysin itselläni. Hahha 😉

Ja huonointa… hmm. Omalla kohdallani ajanpuute. Ja pitkät päivät koulussa! Nyt alkuvaiheessa asioita myös käydään läpi hyvin perustasolla (tietysti), joten välillä mua turhauttaa sillä oon jo aika valveutunut suurimmasta osasta juttuja kuten proteiinisynteesistä sekä ravintoaineiden tarpeista. Mutta silti niitäkin luennoilta oon lähtenyt useita oivalluksia rikkaampana!

Opiskelun hinta on toinen huonoista puolista, mutta mä oon valmis maksamaan jotta saan kouluttautua juuri sellaiseen ammattiin johon koen vahvaa kutsumusta. Eikä rahojaan vois kyllä paremmin käyttää sillä tulevaisuudessa kaikki se tulee maksamaan itsensä moninkertaisena takaisin 🙂 Loppupeleissä yhden kurssin hinnan voi ajatella uusina farkkuina tai muutamana

Tuleva ravintoterapeutti
Mikä musta ”tulee isona”.

Opinnot suoritettuani voin tituuleerata itseäni ravintoterapeutiksi ja pääsen viralliseen LKL:n terapeuttirekisteriin. Vielä en tiedä mitä aion koulutuksellani tehdä eli millaisen ammatinkuvan itselleni tuun muodostamaan, mutta mahdollisuuksia on paljon. Tällähetkellä musta tuntuu, että työskentelen varmasti ravintoterapeuttina omalla vastaanotollani niin yksilöitä kuin ryhmävalmennuksia/kurssejakin järjestäen sekä pyörittäen samalla jotain hyvinvointi-paratiisia. Hihhi!

Eli toisinsanoen saan sen jälkeen tehdä työtä johon koenkin intohimoa eli auttaa ihmisiä ravitsemuksen avulla, parantaa niin sairauksia kuin oireilujakin luonnollisin keinoin sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kuten lääkäreiden kanssa. Ajatus innostaa niin paljon, että mun naamalla on tällähetkellä ihan älytön virne!

Jäikö teillä jotain kysyttävää?

Kannattaa tutustua Terveysopisto Saluksen kotisivuihin, jos opinnot ravintoterapian parissa kiinnostaa. Mä ainakin oon tykännyt ja paljon! Koen löytäneeni oman paikkani eikä mua edes harmita yhtään, että mun huominen – viikon ainoa – vapaapäivä menee tenttiin lukiessa sillä kyseessä on hormoonikurssi. Ahh hormonit, mä rakastan niitä!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Blogilistalla / Instagramissa

8 kommenttia

 1. Elina kirjoitti:

  Hei Aino, mielenkiintoista luettavaa! Mua kiinnostaisi kysyä, miten ravintoterapeutin koulutus suhtautuu ravitsemusterapeutin koulutukseen (yliopiston maisteritutkinto)? Miksi itse hakeuduit ennemmin tähän koulutukseen? Miten/mihin ravintoterapeutit työllistyvät?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Meidän koulutus suhtautuu myönteisesti yliopiston maisteritutkintoon ja ravintoterapeutitkin tekee yhteistyötä lääkäreiden (funktionaalisten tosin ennemminkin) kanssa. Katsontakanta tosin on erilainen ja ”luonnonläheisempi”, jos niin vois sanoa. Me käsitellään enemmän suolistoa ja sen hyvinvointia sekä ruoan vaikutuksia elimistöön huomioiden myös jutut joita ei paljon normaalisti ajatella, kuten elimistön kuormittumiset, sisäelinten toimintojen vaikutus, hormonit jne. Omat kokemukseni ”virallisen” puolen ravitsemusluennoista oli hyvin kapeakatseisia ja mua lähinnä ahdisti se katsontakanta asioihin – toki meilläkin seurataan tutkimuksia ja työ pohjautuu myös niihin, mutta työn tulokset usein puhuu puolestaan. Sanoisin ehkä, että ravintoterapeuttien työssä näkemys ihmisestä on enemmän holistinen 🙂 Tosin siis en nyt sano, että asia olisi aina näin ja poikkeuksia löytyy enkä tietenkään halua yleistää.

   Siinä on myös syyt minkä vuoksi itse rupesin opiskelemaan ennemmin tätä puolta. Ja esimerkiksi mun hormoniongelmissa ei osannut yksikään ”virallisen” puolen toimija mua auttaa, mutta puolestaan pelkkä viiden minuutin keskustelu erään ravintoterapeutin kanssa sai mun kuukautiset alkamaan – sellaisen asian voimin jota virallinen puoli ei edes ns. myönnä ongelmaksi. Heh 😀 Näitä asioita on tosi hassu selittää näin kirjoittaen, toivottavasti tajuat ees puoliakaan siitä mitä sanon. Kuten tekstissäkin sanoin, ravintoterapeutit voi toimia ihan normaalisti ravintoterapeutteina joko omalla vastaanotollaan tai muiden palkkalistoilla 🙂 Voit lukea lisää vaihtoehdoista täältä: http://www.terveysopisto.fi/index.php?menu0_pos=Opiskelu-%A0%A0%A0%BBKoulutusalueet&item=231

   Tosiaankaan en itse mitenkään väheksy yliopiston käyneitä ja mulla on sellainen kutina, että heidänkin opiskelut on pikkuhiljaa uudistumassa parempaan suuntaa. Onhan mm. Mikael Fogelholm jo myöntänyt olleensa väärässä rasva-asioiden suhteen 🙂 Meidän katsontakanta vain asioihin on eri ja meille opetetaan laajemmin sellaisia asioita, joita virallinen puoli ei oikeastaan käsittele lähes ollenkaan.

 2. Iina kirjoitti:

  Oon super kiitollinen tästä postauksesta! Oon vielä lukiossa ja lukion jälkeen just tällänen kiinnostais. Halusin vielä kysyä, onko mahdollisuuksia suorittaa osa kursseista ulkomailla? Jonkinlainen opiskelijavaihto tai sen kaltainen?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Kyseessähän ei oo mikään valtion tukema opiskelu eli sellaiset ei oo mahdollisia 🙂 Ulkomailla voi toki monessakin paikkaa opiskella samanlaisia juttuja halutessaan ja monet meidän koulun opettajat ovatkin opiskelleet esimerkiksi Englannissa 🙂

 3. Kukkuu kirjoitti:

  Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta alalta. Mitä tuo kokonaisuus maksaa, siis jos opiskelee pätevöitymiseen asti?

 4. Minttu kirjoitti:

  Heippa! Löysin tän kirjotuksen sattumalta. Koulutus kiinnostaa minuakin kovasti, mutta kysymys kuuluu, täytyykö pohjalla olla toisen asteen koulutus? En löytänyt sitä nettisivuilta 🙂 Oletko jo valmistunut?

  • Aino Mäkelä kirjoitti:

   Joo, aika hyvä kysymys! Mä en oo ihan 100% varma, joten kannattaa laittaa sähköpostia suoraan Saluksen tyypeille joilta saat varman vastauksen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.