Hae
Aino Mäkelä

Sormus, joka parantaa elämänlaatua

Tein viime kesänä yhden parhaimmista sijoituksista ikinä ja ostin itselleni OURA -hyvinvointisormuksen. Kyseessä on siis suomalainen keksintö, jonka avulla voi oppia parantamaan omaa hyvinvointiaan helposti ja huomattavasti.

Sormuksen hankinnan jälkeen olenkin saanut tasaisin väliajoin kysymyksiä sormuksesta ja sen käytön tuomista hyödyistä, joten ajattelin koota kaikki ajatukseni yhteen postaukseen. Toivottavasti tästä on sulle apua, jos oot miettinyt sormuksen ostamista!

OURA-hyvinvointisormusHommasin sormuksen itselleni ennenkaikkea oman kehon stressitasojen, arjen kuormittavuuden ja unenlaadun seuraamiseen – ja sen kautta niiden parantamiseen. Sormus mittaa kattavasti kehon toimintoja eri tavoin, muun muassa sykettä ja lämpötilaa, ja kerää niiden pohjalta arvokasta dataa, jota on erittäin helppo tulkita. Sormuksen keräämiä tietoja voi hyödyntää omassa arjessaan muun muassa unen laadun ja treeneissä kehittymisen, sekä niistä palautumisen maksimoimiseksi.

Kun aloitin käyttämään sormusta nukuin määrällisesti paljon, mutta aamulla herätessäni olin aina todella väsynyt ja syy löytyi nopeasti: syvän unen määrä oli yössä vain muutamia prosentteja, kun sen olisi hyvä olla vähintään 15% luokkaa. Syvä uni on siis unen vaiheista kaikista palauttavinta unta ja sen aikana muun muassa lihakset kasvaa ja kehittyy kaikista parhaiten. Ei siis ihme, että aamuisin tuntui kuin ei olisi nukkunut lainkaan.

Voit lukea tarkempaa tietoa syvästä unesta ja sen merkityksestä täältä.

OURA-hyvinvointisormusTiesin  jo ennen sormusta, ettei kova treeni tee mulle siinä väsymystilassa hyvää mutten malttanut siltikään olla treenaamatta koska olin tavallaan tottunut siihen hieman nuutuneeseen olotilaan – ja hei, saahan treenistä ihan hirveästi virtaa! Se lienee se pahin noidankehä, johon väsynyt ja stressaantunu ihminen joutuu (ja sieltä on mun kaltaisten oman elämänsä supernaisten hyvin hankala päästä pois, koska ”mä pystyn mihin vaan”). Kun aloin seuraamaan omaa untani se pysäytti ja auttoi tekemään muutoksen parempaan, keskittymään palautumiseen.

Sormus kertoo myös keräämiensä tietojen perusteella kulloisenkin päivän valmiustason fyysiseen rasitukseen. Alussa sen totteleminen oli vaikeaa, mutta huomasin nopeasti sen seuraamisen vaikuttavan unenlaatuuni ja leposykkeeseeni. Testailin myös innolla miten esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen selailu ja pari lasia viiniä ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa uneen – ja sen seurauksena motivoiduin jättämään molempia vähemmälle.

Kuukauden sormuksen käytön jälkeen mun syvän unen määrä oli noussut parhaimmillaan 18%, mikä oli mun mielestä huima parannus! Sormus ei itsessään tehnyt muuta, kuin antoi mulle tietoa jonka avulla pystyin itse toimimaan ja parantamaan elintapojani itselleni sopivammaksi ja onnistuin siinä mielestäni tosi hienosti. Nykyään nukun paljon paremmin kuin aikasemmin ja koen saavani treeneistä paljon enemmän irti 🙂

Ja itseasiassa kolmen kuukauden kevyemmän treenijakson, jolloin mun unenlaatu parani huomattavasti, mä myös hoikistuin useita kiloja tekemättä mitään sen ihmeempää.

Itseasiassa sormus kyllä aina antaa kommentteja ja pitkään valvotun illan jälkeen kehottaa seuraavana iltana menemään aikaisemmin nukkumaan tai rankan päivän jälkeen ottamaan seuraavana päivänä hieman rennommin – siis tälläisiä pieniä, yksinkertaisia vinkkejä jotka jokaisen on helppo tehdä oman hyvinvointinsa hyväksi.

Sormus kerää myös kaiken tän datan ja sitä on mahdollisuus tarkastella myös OURA Cloudissa, jossa voi tarkastella ja vertailla yli kolmeakymmentä eri tekijää. En itse oo hirveästi jaksanut sen kanssa leikkiä, mutta välillä on hauska katsoa miten esimerkiksi kehon lämpötila vaikuttaa unen laatuun tai aktiivisuus kehon lämpötilaan.. näin esimerkiksi 🙂 Veikkaan, että jäisin aika nopeasti koukkuun tuohon pilvipalveluun jos alkaisin sen kanssa viettämään enemmän aikaa!

OURA-hyvinvointisormusVaikka en oo kokoajan pitänyt sormusta sormessa (en välttämättä halua tietää, mitä kiireiset työreissut ja viikonloppujen riennot saa mun kehossa aikaan..) niin käytän sitä edelleen säännöllisesti. Se on auttanut mua havannoimaan stressaavia tekijöitä mun arjesta ja sen myötä joko eliminoimaan niitä tai muuttamaan omia toimitatapoja tai suhtautumista kyseisiin asioihin. Mun elämä muuttuu kokoajan ja sormuksen myötä oon oppinut myös mukautumaan siihen entistä paremmin.

Ainut huono puoli sormuksessa on sen lyhyt akun kesto ja välillä unohdan ladata sen, minkä vuoksi en aamulla saakkaan tietoja nukutusta yöstäni – en tosin onneksi suhtaudu siihen neuroottisesti, joten ei se maailmaa kaada. Tämä on kuitenkin korjattu uudistettuun OURA-sormukseen, joka on ulkonäöltään sirompi ja mittaa myös päivän aikaista palautumista! Uusien sormuksien toimitus aloitetaan tulevana keväänä enkä malta odottaa, että saan oman koristamaan kättäni ja auttamaan mua voimaan vielä entistä paremmin.

Ootko sä tutustunut OURAan? Tai oisko sulla jotain kysymyksiä siihen liittyen?

Xoxo,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

 

8 kommenttia

 1. Normaalituloinen kirjoitti:

  Näyttäisi olevan aivan saatanan kallis vempele.

  • Aino kirjoitti:

   Äkkiseltään joo, mutta kun osaa arvostaa sormuksen tuomia hyötyjä niin siihen verrattuna hinta ei tunnu edes pahalta. Maksaisin tuon hinnan tästä kaikesta uudelleen milloin vaan 🙂 t. toinen normaalituloinen

 2. maikki kirjoitti:

  Minkälainen tuo on verrattuna esim. ranteesta mittaavaan aktiivisuuskelloon? Itsellä siis käytössä Polarin M430, joka mittaa sykettä taustalla, seuraa myös unta ja aktiivisuutta, ja toimii tietenkin urheilukellona

  • Aino kirjoitti:

   Mä en oo tutustunut sulla käytössä olevaan Polariin, mutta toki oon aiemmin käyttänyt sykemittareita ja OURA poikkeaa siitä siten, ettei se näytä aktiivisesti sykettä. Itse edes käytä sitä aina treenaamisen aikana, eikä sitä oo edes tarkoitettu varsinaisesti harjoittelun seuraamiseen eli varmasti myös se, onko sormus vai ranneke itselle parempi riippuu siitä mitä haluaa eniten seurata 🙂

   Tässä yks aika hyvä juttu OURAsta, minkä jälkeen itse tein ostopäätökseni 😀 :
   https://bengreenfieldfitness.com/article/self-quantification-articles/how-does-the-oura-ring-work/

   Aktiivisuusrannekkeisiin/sykemittareihin verrattuna OURA:n mittaustarkkuus on tarkempi. Sykkeen lisäksi sormus mittaa myös kehon lämpötiloja, mikä on merkittävä markkeri kuormitukselle/palautumiselle 🙂 Puhumattakaan siitä, että sykevälivaihtelua mittaamalla uusi sormus mittaa myös aktiivista palautumista päivän aikana. Mä aikoinaan tein FirstBeat -mittauksen, joka kesti kolme päivää, ja mä koen että tää sormus tekee sitä samaa mittausta joka päivä kun kannan sitä sormessani.

   Näiden mittausominaisuuksien lisäksi oon itse fiiliksissä siitä, että sormuksen tietokone analysoi dataa valmiiksi ja antaa sen pohjalta sitten tietoja ja ohjeita. Postauksessa unohdin mainita (muokkaan sen nyt siihen), että kaikki data kerääntyy myös OURA Cloudiin jossa voi seurata, tarkastella ja verrata yli kolmeakymmentä eri markkeria keskenään 😀 Mä harvoin itse jaksan sen kanssa leikkiä sillä en oo kokenut sitä niin tarpeelliseksi, mutta välillä on hauska katsella miten esimerkiksi kehon lämpötila vaikuttaa syvän unen määrään jne.

 3. Jenni kirjoitti:

  Mua on kans kiinnostanut OURA jo pidemmän aikaa mutta iso koko on hieman hidastanut hankinta-aikeita. Keväällä julkaistava sirompi sormus vaikuttaa ihanalta, eikä halvin versio (n.240€) paljoa poikkea laadukkaasta sykemittarista saatikka first beat mittauksesta (3pv/n.150€). Jos on todellakin kiinnostunut omasta hyvinvoinnista ja sen tarkkailusta OURA on oikea väline. Jos varallisuuteni mitenkään sallii, aion hankkia keväällä markkinoille tulevan OURAn 🙂

 4. Saimi kirjoitti:

  Olen tutustunut ja mun mielestä tämä eka versio on 1. Kallis ja 2. Ruma
  Se mikä tässä on plussaa on se, että tuote on suunniteltu ja valmistettu Suomessa.
  Toivottavasti seuraavat mallit ovat kauniimpia (toki makuasia) ja hinta ei ole noin suolainen kuin nyt.

  • Aino kirjoitti:

   Ootko nähny jo uuden, marraskuussa julkaistun mallin? 🙂 Se on pieni ja siro, ns. tavallisen sormuksen näköinen ja hintakin on edullisimmillaan 240€. Omaan silmään ennen sormuksen hankintaa en niin välittänyt sen ulkonäöstä (siis tämä vanhempi versio), mutta nyt oon tykästynyt siihen niin että pidän sitä vaikka akkukin ois loppunut – nää on näitä makukysymyksiä 😀

 5. Katja kirjoitti:

  Hei, mulle on tulossa sormuksesta uusin malli, tein jo etukäteistilauksen viime vuoden puolella ja toimitukset alkaa huhtikuussa 2018. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea infoa sormus musta kertoo!! Aion kertoa varmasti tuloksista ja kokemuksista blogissani http://www.lily.fi/blogit/onnellinen-keho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.