Hae
Aino Mäkelä

Hiivatonta, gluteenitonta, laktoositonta, sokeritonta

Heippa kaikille!

Multa on pyydetty tarkempaa postausta tästä mun tänhetkisestä ruokavaliosta, joka siis tosiaan on mahdollisimman hiivaton, gluteeniton, laktoositon ja sokeriton. Eikö kuulostakkin vähän siltä, että mitään ei jäisi jäljelle? Niin mäkin ensin ajattelin, mutta hieman vaivaa näkemällä ja asioita tutkimalla oon onnistunut mielestäni rakentamaan itselleni tosi toimivan ruokavalion tuolle pohjalle 🙂

Mä kärsin siis pitkään erilaisista vatsavaivoista ja eritoten turvotuksesta. Pitkään kokeilin kaikenlaisia ruokavaliomuutoksia, joista uskoin oireiden johtuvan, mutta apua ei oikein tuntunut löytyvän mistään. Lääkärin tutkittua ja suljettua pois kaikki muut vaihtoehdot, todettiin mulla hiivasyndrooma. Sitähän ei lääketiede sairaudeksi tunne, mutta tutkittuani asiaa perin pohjin huomasin kärsiväni monista oireista, joita hiivasyndrooma aiheuttaa. Täältä voi lukea lisää hiivasyndroomasta.

Salaaattia ja munakasta, namiiii!

Salaaattia ja munakasta, namiiii!

Elikkäs alotetaan helpoimmasta, siitä mitä mä en saa syödä: sokeri ja siis myösmakeat hedelmät sekä laktoosia sisältävät aineet, sienet, vehnäjauho ja kotimaiset viljat, hiivapitoiset aineet (myös se heraprotsku..), hiivallinen alkoholi ja sitten metalli-alttiit raaka-aineet (esim tonnikala).

Ja arvatkaa vaan kepposteleeko ihmismieli tälläisessa tilanteessa – oon omasta vapaasta tahdostani ollu ilman herkkuja ja alkoholia tosi pitkään, mutta hitsi nyt kun ne on kiellettyjä niin mulla tekee niitä jatkuvasti mieli…! 😀

Bataattipuuroa ja avokadoa

Bataattipuuroa ja avokadoa

Aamuisin oon syönyt päivittäin puuroa – perus kaurapuuroon oon lisännyt tattaria tekemään siitä vähän ravintorikkaampaa. Jokaisella aterialla on tärkeetä saada tietty proteiinia ja hyviä rasvoja, joten puuron keitän aina soijamaitoon ja lisään sekoitan hamppuproteiinia, pellavansiemenrouhetta sekä siemeniä ja yleensä myös vähän kookosöljyä. Tää on tosi täyttävä setti aamuksi, enkä ainakaan vielä oo kerennyt kyllästymään 😉 Luojan kiitos kaura on gluteenitonta.

Possupihvejä, salaattia ja uunijuureksia. NAM<3

Possupihvejä, salaattia ja uunijuureksia. NAM<3

 

Kananmuna-kasvishässäkkä :P

Kananmuna-kasvishässäkkä 😛

Päivään kuuluu tietty pari lämmintä ateriaa, joissa molemissa on runsaasti kasviksia sekä proteiineja. Kananmunat kuuluu mun ruokavalioon joka päivä – joko muutama keitettynä tai sitten kasvisten kanssa munakkaaksi paistettuna, molemmat toimii. Yleensä päivän toisella aterialla mulla on jotain lihaa/kalaa/kanaa proteiininlähteenä ja toisella aterialla taas papuja, soijaa tai kananmunaa. Päivän toisena pääateriana voi olla myös salaatti jossa on runsaasti proteiinia – kananmunaa, katkarapuja, tofua tms 🙂

Lisukkeena oon käyttänyt riisiä ja itseasiassa viikonloppuna tein ihan älyttömän hyvää paistettua riisiä, jonka reseptin jaan teille tänne asap – oli nimittäin niin hyvää, että itsekin ihan yllätyin!

Taivaallista jauheliha<3wokkia ja wok-vihanneksia

Taivaallista jauheliha<3wokkia, pähkinöitä&siemeniä sekä wok-vihanneksia

Kasvikset kun tosiaan on tosi isossa osassa tätä ruokavaliota niin oon kehitellyt vähän uusia ideoita, jotta niitä saa helpommin syötyä runsaasti 😉 Kasvissosekeitto on yks mun lemppareista – se on älyttömän helppo tehdä ja niiiiiiin hyvää sekä edullista! Kasvisten kanssa keittiössä on mun mielestä vaan mielikuvitus rajana ja teinkin viime viikolla älyttömän hyviä kasvispihvejä ”jämä-aineksista”.

Porkkanaa, kurkkua, paprikaa ja tomaattia menee helposti myös välipaloina aterioiden välissä. Lisäksi oon tehnyt paljon vihersmoothieita kasviksista nyt kun en hedelmiä liiemmin saa käyttää – toimii! Vaikka eihän ne yhtä herkkuja oo, kun hedelmäiset versiot 😛

Punajuurikeittoa, täytettyjä bataattikuppeja ja kasvispullia

Punajuurikeittoa ja siemeniä, täytettyjä bataattikuppeja ja kasvispullia

Rasvaahan mulla tulee syötyä myös tosi paljon, mutta en todellakaan ahda itseäni täyteen millään voilla ja pekonilla 😉 Hyviä laadukkaita rasvoja – pähkinät&siemenet sekä avokado on mun tärkeimmät rasvan lähteet. Lisäksi käytän myös päivittäin kookosöljyä. Näitä kaikkia tulee helposti nakattua smoothieihin, ruuan sekaan tai ihan napsittua välipaloina. Punnitse&säästä -kaupasta on tullu yks mun lempparikaupoista ja haenkin sieltä viikottain erilaisia pähkinöitä, jotta en vaan pääsis kyllästymään 😛 Onneksi vaihtoehtoja riittää!

Välipaloina syön usein just niitä vihersmoothieita, kasviksia ja pähkinöitä. Oon myös löytänyt uuden rakkauden, nimittäin riisikakut! Tuntuu siltä, että niiden päälle voi laittaa mitä vain – yleensä laitan joko tahinia/maapähkinävoita ja siihen lisäksi joko jotain suolaista (kasviksia, leikkelettä) tai makeaa (banaani<3). Muussattu avokado ja hummus toimii myös loistavasti!

Oisko teillä muuten nakata jotain ideoita, mitä riisikakkujen päälle vois laittaa?

Mun uus rakkaus: riisikakku!<3

Mun uus rakkaus: riisikakku!<3 Päällä maapähkinävoita ja banaanilettu 😉

Lisäksi multa löytyy aina soijajugurttia, ananasta ja banaaneita – niitä menee välipaloina, iltapaloina, smoothieissa tai millon missäkin. Marjoja tulee myös syötyä joko aamulla puuron seassa tai sitten jugurtin seassa myöhemmin päivällä.

Palautusjuomana salin jälkeen käytän riisiproteiinia, jonka sekoitan soijamaitoon – veden kanssa se maistuu vähän kökölle mutta ah nammm kuin hyvää se on soijamaidon kanssa!! Namiiii 🙂

Banskua, kaurahiutaleita, soijajugua ja Punnitse&säästä -kaupan superfoodmysliä ;)

Banskua, kaurahiutaleita, soijajugua ja Punnitse&säästä -kaupan superfoodmysliä 😉

Ja tässä vähän esimerkkinä ruokapäiväkirjaa:

AAMU: ennen treeniä: riisikakku+tahinia, kurkkua ja paprikaa, treenin jälkeen: riisiprotskua+soijamaitoa, tattaripuuroa lisukkeineen sekä kalkkunaleikettä
LOUNAS: paistettua riisiä(sisältää paljon kasviksia+papuja), puolikas avokado, kurkkua ja porkkanaa
VÄLIPALA: soijajugurttia, pähkinöitä, ananasta ja kaurahiutaleita
PÄIVÄLLINEN kanaa, kasviksia, puolikas avokado ja kourallinen pähkinöitä
ILTAPALA kahen munan munakas (sipulia, pinaattia, tomaattia, paprikaa ja kalkkunaleikettä) ja salaattia (jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, maissia, siemeniä ja pähkinöitä)

Punajuurikeittoa, kananmunia ja leikkelettä

Punajuurikeittoa katkaravuilla & siemenillä, kananmunia ja leikkelettä

Summasummarum (tälläsen kilometripostauksen päätteeksi…huutakaa hep jos jaksoitte edes lukea?! :D) – tää ruokavalio on runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen. Mun pääsääntöset energianlähteet on siis kasvikset ja liha sekä hyvät rasvat. Gluteenittomat riisi ja kaura (sekä riisikakut<3) on tärkeitä hiilarinlähteitä mulle kasvisten ohella. On myös tärkeetä pitää huolta, että saa kuituja tarpeeksi jotta vatsa toimii!

Kasvikset kun on niin kevyttä ravintoa niin rasvaiset pähkinät (ja pähkinälevitteet) sekä avokado tuo mun ruokavalioon vähän sitä tuhtiutta ja täyttää masun pidemmäksi aikaa. Liha/kanaa/kananmunia tulee syötyä päivittäin sekä proteiinipitoisia kasviksia – joko lautasen reunalla, ruuan seassa tai keiton joukkoon soseutettuna. Vain mielikuvitus on rajana!

Soijatuotteet korvaa mulla maitotuotteet tällähetkellä ja vaikka mielellään en niitä näin paljoa käyttäisi, niin piti valita kahdesta pahasta pienempi 😉 Ja täähän on onneksi vaan väliaikaista. Itseasiassa jo tällä viikolla saan alkaa palauttelemaan maitotuotteita vähän takaisin mun ruokavalioon. Itseasiassa probioottisia jugurtteja oisin ilmeisesti saanut syödä kokoajan, mutta hölmönä tyttönä en sitä tajunnut.

Papumuhennosta ja avokadoa

Papu-kasvismunamuhennos ja avokadoa

Tää mun puhdistuskuuri jatkuu siis vielä kaksi viikkoa, mutta pikkuhiljaa saan alkaa lisäilemään täysjyvätuotteita sekä maitotuotteita takaisin ruokavalioon ja vähän katsella, että miten massu niihin reagoi 🙂 Hiilareita mulla on jo vähän ikävä, koska aktiivisena liikkujana niiden osuus energianlähteenä on aika iso. Mutta ehkä mä kestän vielä hetken ilman niitä, terveys ennen kaikkea <3

Ja kaikista parastahan tässä huomata, että maha alkaa olla kunnossa ja toimii jo lähes normaalisti. Itseasiassa jo kolmen päivän jälkeen aloin huomata parannusta eikä mun vatsalla oo pitkään aikaan ollu näin hyvä olla, se tympeä turvotus on ollut kadoksissa jo mooonta päivää, jes! Eli turhaan ei oo tätäkään puhdistusta tehty 🙂 Tää ruokavaliohan on ihan terveellinen, joten jos tuntuu siltä että kärsisi hiivasta niin mitään haittaa ei ole, jos puhdistuskuuria+ruokavaliota kokeilee.

15 kommenttia

 1. Maria kirjoitti:

  Ihana kun jaksoit tehdä näin pitkän päivityksen! 🙂

  Minun pitäisi itsekin jättää viljat, sokerit ja maitotuotteet kokonaan pois, mutta toistaiseksi olen onnistunut viljojen ja sokerin kohdalla vain. Maitotuotteet on niin hyviä ja olen tottunut käyttämään niitä paljon niin tosi vaikeaa!! Itseäni vaivaa siis jatkuva, melkein vuoden kestänyt sairastelu eli nyt pitää syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ja jättää nuo tulehdusta aiheuttavat aineet pois. Maitorahka, juusto ja kerma ovat sellaisia mitä en ole vielä täysin onnistunut jättämään! En halua käyttää soijatuotteita, koska koen ne liian prosessoituina ja myrkkujä sisältävinä. Antti Heikkilän kirjan Ravinto & Terveys (suosittelen todella lämpimästi!) sekä Ruokavallankumous-kirjan lukeneena en ole kuitenkaan eläinrasvan vastustaja, eli syön myös voita hyvillä mielin, koska se on alkuperäistä ravintoa eikä sen epäterveellisyydestä ole oikeasti luotettavaa tieteellistä näyttöä – päinvastoin!

  Sinun blogistasi saan hyviä vinkkejä omaan ruokailuuni!! 🙂 Ps. Mikä onkaan sen sun reseptiblogin osoite?

  • Aino kirjoitti:

   Hih eipä mitään, tästä aiheesta ois helposti saanu kirjotettua vielä pidemmänkin postauksen 😀
   Ja joo, tuo soija on kyllä kiistelty enkä sitä itsekkään mielellään näissä määrin käyttäisi, mutta tosiaan mielummin hoidan tän masun nyt kerralla kuntoon vaikka se tarkoittaakin soijatuotteiden käyttämistä.

   Mun ruokablogi löytyy tästä http://ruokakestit.blogspot.fi/. Se on kyllä nyt vähän ollut ”lomalla”, kun mulla ei oo hirveesti ollu aikaa sitä päivitellä, vaikka paljon reseptejä ois jemmassa.. :/

   • Nina Sokka kirjoitti:

    Soijan voi korvata kauratuotteilla; kauramaito ja -jogurtti. Berberin-tabletit auttaa tasapainottamaan vatsaa ja Candidas Forte-kuuri.

    • Aino Mäkelä kirjoitti:

     Jeps, just näin! 🙂 Onneksi ruokavalion avulla voi vaikuttaa todella paljon hiivaan ja sen kasvuun sekä ennaltaehkäisyyn.

   • Minna kirjoitti:

    Hei. Kiva olisi lukea miten ruokavalio jatkui. Itse opettelen samallalailla syömään. Siksi kysyisin. Miksi jätit hedelmät pois mutta söit edelleen banaania? Entä mikä ”riski” on tonnikalalla? Kiitos blogistasi.

 2. minni kirjoitti:

  Hei! Saisiko myös bataattikuppien reseptin? näyttää niin herkullisilta =p

 3. Essi kirjoitti:

  KÄÄK mulla on varmaa kymmenen postausta lukematta, kun ei oo tullut blogloviniin ilmotusta – nyt tuli kaikki kerralla 😀 johtuu varmaa siirtymisestä fitfashionin alle

  voisiksää laittaa tota punajuurisopan reseptiä? 😉

  • Aino kirjoitti:

   Joo mä vähänniinko unohin päivittää blogin osoitteen sinne, mut hyvä että nyt toimii!

   Ja absolutely!:D

 4. Mikaela kirjoitti:

  Mä oon nyt kokeilemassa hiivatonta ruokavaliota ja tässä just pähkäilen aamupalaa. Eli voiko vaikka sitä kaurapuuroa syödä aamulla ihan hyvin mielin, vaikka vehnät nyt on viljaa ja sitä yritän myös välttää. Vähän hukassa vielä, että mitä saa syödä ja mitä ei 😀

 5. Roosa kirjoitti:

  Täälläkin yksi kohtalontoveri! Ruokavaliosi vastaa hyvin pitkälti omaani, tosin olen joutunut itse jättämään pois myös sianlihan, perunan ja makeat hedelmät… mielikuvitus on koetuksella! Mainitsit riisiproteiinin, voisi varmaan passata meikäläisellekin treenin jälkeen? Löytyykö ihan tavallisesta marketista?

 6. Susanna kirjoitti:

  Hei,

  olen kuullut, että porkkanassa, perunassa ja punajuuressakin on sokeria, mitkä pitäisi jättää pois. Samoin riisissäkin. En tiedä, onko näin, mutta aika askeettiseksi menee meininki. Kannattaa myös jättää kaikki kala- ja lihatuotteet, jotka on pumpattu täyteen antibiootteja, kuten viljelty lohi.

  • Aino kirjoitti:

   Joo kyllä, kaikissa noissa edeltämainitsemissasi on korkea GI eli sisältää paljon tärkkelystä! Oman puhdistukseni kanssa ei tosin onneksi tarvinut noin hifistelyasteelle mennä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.