Hae
Aino Mäkelä

Parhaat tavat säästää rahaa?

Raha on pyöriny paljon mun mielessä viimeaikoina, eikä syyttä. Aloitin nimittäin juuri suhteellisen kalliit opinnot ja opintojen vuoksi joudun tietysti myös vähentämään työntekoa, että kerkeän opiskella ja suoriutua koulusta parhaalla mahdollisella tavalla..

Nyt syksyllä siis menot on kasvaneet ja tulot pienentyneet.  Ja nyt kaipaisinkin sun apua! Mitkä on sun mielestä ne parhaat tavat säästää rahaa?

Mun on myönnettävä, että säästäminen on varmaan ainut asia jossa oikeasti myönnän olevani todella surkea. Vaikka kuinka haluaisinkin osata, niin silti yleensä kaikki raha mitä tulee se myös menee – enkä aina edes itsekkään tajua että mihin. Sen suhteen siis on paljon petrattavaa ja ajattelinkin, että voisin tietoisesti alkaa opettelemaan fiksumpaa rahankäyttöä. Siitä voidaan keskustella sitten myöhemmin, mutta nyt jaan mun mielestäni parhaat säästövinkit:

Parhaat säästövinkit

SEURAA RAHANKÄYTTÖÄ

Jos haluaa säästää rahaa on oltava rehellinen itselleen sen suhteen, mihin sitä käyttää. Yleensä Spotify, netflix ja muut vastaavat palvelut voi viedä jo usemmankin kympin kuussa! Ja sillä rahalla vois tehdä paljon muutakin kivaa.

MAKSA KÄTEISELLÄ

Mulla on viime kuukausina ollu poikkeuksellisen paljon käteistä ja oon huomannut, että käteisellä maksaminen saa mut enemmän ajattelemaan sitä mitä ostan. Jos meen ostamaan illallistarvikkeita ja otan mukaan 20€ en voi ostaa hetken mielijohteesta ruokajuomaksi muutamaa luomusiideriä. Muutenkin rahankäyttö on paljon konkreettisempaa, kun käsittelee oikeita seteleitä muoviläpyskän sijaan.

FIKSUT KAUPPAREISSUT

Tän suhteen mulla on kaks neuvoa: 1) Mene kauppaan aina ostoslistan kans, äläkä tee heräteostoksia. Kun ostaa kaupasta vain sen mitä tarvii rahaa ei kulu turhaan ja hävikkiäkin syntyy pienempi määrä, siksi oliskin fiksua suunnitella viikon ruokalista etukäteen. 2) Vertaile kilohintoja! Tuotteen loppuhinta ei kerro kaikkea tuotteen edullisuudesta ja kilohinnoissa voi olla suuriakin eroja. Fiksuin valinta on tietysti aina se kilohinnaltaan edullisin.

PAKKAA MUKAAN OMAT EVÄÄT

Menitpä sitten kouluun tai töihin on paljon edullisempaa pakata mukaan omat eväät! Kaupasta ostettuna salaatti maksaa helposti lähemmäs 10€, kun taas samalla rahalla voi kotona tehdä salaattia useammaksi päiväksi. Ravintoloiden lounaat ja kaupasta saatavat lounasateriat on aina ylihintaisia verrattuna omatekemään – ja silloin myös saa syödäkseen juuri niin maukasta ja ravitsevaa ruokaa, kuin haluaa <3

… siinä oli mun hyvät keinot, joilla en kyllä kauheasti ylpeile. Varmasti olisi myös fiksua kilpailuttaa puhelinliittymä, vakuutukset, asuntolaina ja sähkösopimus – voiko sillä oikeasti säästää niin paljon, kuin puhutaan? Kuulisin myös mielellään sun muut hyvät säästövinkit joiden avulla tää mun syksy menis vähän kivuttomammin!

<3 Aino

SEURAA MYÖS:
IG @makelaino / FB RAWinto

4 kommenttia

 1. Satu kirjoitti:

  Moikka! Mulla auttoi kukkaroa ja muutenkin omaatuntoa että aloin ostamaan vaatteeni käytettynä. Ja kaiken muun myös käytettynä. Ottaa siitä sellaisen elämäntavan.
  Nyt jotenkin tulee huono olo jos miettii tavaroiden uutena ostamista. Jotain on pakko, kuten just eilen tulostimen mustetta, mutta sen voi minimoida onneksi.
  Muutto maalle on myös aika toimiva, niin ei oo kaupungissa kun ympäristö tekee kaltaisekseen ja saa haluamaan asioita joita näkee ympärillä 🙂
  Mulle hlökohtaisesti tuo onnea se ettei tavarat hallitse ja että saa vapauden sitä kautta.
  Mutta kiteytettynä se, ettei osta.

 2. Jenna kirjoitti:

  Kaupassa kannattaa käydä iltaisin ja hyödyntää ale-tarrat sekä oma pakastin. Kannattaa myös seurata kaupan tarjouksia. Kirjoittaa ostoslista valmiiksi tai ainakin ns. suuntaa antava ja jos tarjouksessa/alessa onkin eriä niin sitten vähän vaihtaa suunnitelmaa.
  Ruuat kannattaa tehdä valamiiksi vaikka yhtenä päivänä ja laittaa pakkaseen. Sitten vaan ottaa pakkasesta ja lämmittää.

  Jos on erillinen säästötili niin sinne kannattaa siirtää joku tietty summa joka kuukausi. Tälle tilille ei yhtään korttia, jotta korttia ei voi käyttää.

  Edellä mainittu korttiin liitettävä säästöpossu. Kaupassa olessaan myös miettii tarvitseeko juuri nyt tätä tuotetta vai onko sellainen jota ilman pärjää.

 3. Enni kirjoitti:

  Mun vinkki on ostaa laatua. Paras on toki ostaa käytettynä, mutta jos ostaa uutta niin ostaa hyvää laatua. Laatu maksaa enemmän, mutta siinä säästää rahaa ja luontoa, kun ei tarvitse ostaa uutta kokoajan. Itse panostan hyviin ulkoiluvaatteisiin, esimerkiksi kuoritakki hyvää laatua on kestänyt jo yli kymmenen vuotta! Vaikka maksoikin useamman satasen, niin on varmasti edullisempi vaihtoehto kun ostaa uusi huonolaatuinen joka toinen vuosi. Tämä pätee toki muissakkin kun vaatteissa. Huomaan että kun olen säästänyt rahaa jotakin asiaa varten, sitä osaa myös arvostaa erilailla ja siitä pitää parempaa huolta.
  Sulla oli monta hyvää vinkkiä jo itselläkin! Kauppalistan tekeminen ja sen noudattaminen on todella hyvä tapa säästää! Itse tilaan ostokset kaupasta kotiin, siinä tulee suunniteltua koko viikon ruokailut ja ollaan säästetty aika paljon rahaa kun heräteostokset on jäännyt pois.
  Tsemppiä säästämiseen ja opiskeluihin!

 4. RmariannaS kirjoitti:

  Samaa ongelmaa poden, sillä en ole mikään säästäjä ikinä ollut, mutta nyt yht äkkiä pitäisikin se taito osata ja hallita. Kilohinta on meillä ongelmallinen, sillä kun haluaa kehoon mahdollisimman puhdasta ja terveellistä näkyy se myös hinnassa ja haluan aina valita raaka-aineiden perusteella parhaimman ruoan. Toki, jos tuotteen sisältö on sama niin ostan sen halvemman enkä välitä ns. merkistä.

  Nykyisin kun yritän elää fiksummin jokaisella elämän saralla ja siksi minua on alkanut instan ja blogien tuote mainokset tökkimään. Edelleen tykkään lukea rehellisiä arvosteluja tuotteista ja nähdä kauniita vaatteita/koteja ym. kuvissa, mutta se on vähän ristiriidassa omien arvojen kanssa. Huomaan jatkuvasti kehittäväni erilaisia tarpeita enkä varmasti ole ainoa. Huomaan olevani vailla urheiluhousuja, tarvitsevani uuden astiaston, haluavani kokeilla uutta shampoota ja löytyisi pieni tarve ostaa muksuillekin trendin mukaiset uudet samistelu vaatteet jne. Lista on loputon ja aina keksin uutta. Olen usein löytänyt itseni selailemassa nettikauppoja.

  Meillä toimi kauppakassi palvelu, jolloin säästyy aikaa ja rahaa kun ei tule tehtyä heräteostoksia ja shoppailun voi suorittaa vaikka sängystä käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.